oude meuk

Onderwerp

Het Theaterfestival (35 nieuwsberichten)

  • De Jury van TF heeft haar selectie bekend gemaakt: De Jury bestond uit Raoul Heertje (standup comedian, programmamaker en tekstschrijver), Bart van Mossel (directeur de Leidse Schouwburg), Wouter Hillaert (theatercriticus De Morgen), Piet Menu (artistiek leider Huis van Bourgondi?), Maaike Bleeker (dramaturg en hoogleraar), Daphne Richter (freelance criticus en programmeur Frascati) en J?rgen Tjon a Fong (theatermaker).
    Ook de Vlaamse jury is eruit: Deze jury bestond uit: Kristof Jonckheere (Kunstencentrum BUDA), Jur van der Lecq (acteur & regisseur) en Karlien Vanhoonacker (cultuurredactie VRT)
    TF vindt dit jaat plaats van 4 t/m 14 september in Amsterdam, Het Theaterfestival van 22 t/m 30 augustus in Antwerpen. (Redactie, 21/5/08)


  • De opvolger van Het Theaterfestival gaat TF-1 heten. Festivalleider wordt Jeffrey Meulman en de eerste editie vindt plaats van 26 augustus t/m 10 september 2006 in Amsterdam. Het festival sluit af met het Gala van het Nederlands Theater, waar de VSCD toneelprijzen worden uitgereikt.
    TF-1 krijgt vier "themakanalen": TF-1 is de Nederlands Vlaamse theaterselectie, tien voorstellingen (grote en kleine zaal) gekozen door een jury onder leiding van Monique van de Ven. Bovendien worden binnen TF-1 drie finalisten voor Toneel Publieksprijs gespeeld. TF-2 wordt het Amsterdam Fringe Festival, waarin theatervernieuwing en jonge makers centraal staan. TF-3 is het randprogramma met veel verdieping. TF-4 toont de keuze van de Vlaamse jury in de Brakke Grond.
    TF-1 is een gezamenlijk initiatief van de Stadsschouwburg Amsterdam, de VNT, Het TIN, Bureau Promotie Podiumkunsten en het Holland Festival. Op 17 mei maakt Monique van de Ven de juryselectie bekend. (Redactie, 20/4/06)


  • Er komt dit jaar toch een Theaterfestival in Amsterdam, zij het een interim-editie. Nadat zowel het Ministerie van OC&W als de gemeente Amsterdam de subsidie aan het door Arthur Sonnen geleide festival stopzetten, leek het doek definitief gevallen. Met ondersteuning van de Vlaamse poot, die wel bleef bestaan, en de Amsterdamse Stadsschouwburg wordt van 5 t/m 10 september een eenvoudig festival georganiseerd. Daarnaast zijn vijf partners -VNT, Bureau Promotie Podiumkunsten, het Holland Festival, Stadsschouwburg Amsterdam en het TIN- bezig met het opzetten van een nieuw festival voor Nederlandstalig toneel.
    De selectie voor Het Theaterfestival 2005 is gemaakt door de Vlaamse curator Cis Bierinckx. Hij koos de volgende negen voorstellingen: (NRC, 6/5/05)


  • Het Theaterfestival kan dit jaar slechts vijf van de acht geselecteerde voorstellingen voor volwassenen tonen. 'Tim van Athene' van Het Toneelhuis en ZT Hollandia heeft te hoge bouwkosten, 'Poquelin' van Stan speelt in Parijs en omdat Will van Kralingen Het Nationale Toneel heeft verlaten kan het gezelschap 'Tartuffe' niet hernemen. Het festival begint dit jaar op 26 augustus. De traditionele State of the Union zal worden uitgesproken door Schelto Patijn. (NRC, 10/8/04)


  • De Amsterdamse Kunstraad (AKR) heeft haar adviezen voor de structurele subsidies van de gemeente Amsterdam bekend gemaakt. De individuele adviezen waren al eerder via de instellingen bekend geworden: De Theatercompagnie, Het Theaterfestival, DNA, Carré en het ITs moeten volgens de Kunstraad geen subsidie meer krijgen. In totaal adviseert de Raad negatief over 23 bestaande instellingen. Bijna veertig nieuwe instellingen komen volgens de Raad nu in aanmerking voor structurele subsidie. Hieronder bevinden zich Urban Myth, Toetssteen en Bekijk 't.
    Opmerkelijk is dat de wethouder Hannah Belliot nog vier miljoen extra wil bezuinigen op de stedelijke cultuurnota 2005-2008, bovenop de eerder aangekondigde vier miljoen. Belliot wil dit geld gebruiken voor haar eigen nieuwe beleid. Deze extra korting staat wel in de adviesaanvraag, maar verhuld in "woordkunst en cijferkunst", vindt de AKR. Zowel de AKR als de gemeenteraad als de kunstinstellingen hebben er overheen gelezen. De AKR is ontstemd en is er bovendien op tegen dat er met dit 'potje van Belliot' een derde geldstroom ontstaat, naast de structurele subsidies en projectsubsidies van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). De AKR adviseert dan ook om het AFK 1,9 miljoen euro minder te geven, omdat het fonds "dezelfde speerpunten" hanteert als de wethouder. Belliot beroept zich op haar macht: "De kunstraad heeft geen alleenrecht op het cultuurbudget." (ANP, NRC, Volkskrant, 11/5/04)

  • Het advies van de Raad voor Cultuur biedt vooral behoud: een zeer groot aantal instellingen krijgen net zoveel als in de huidige cultuurnotaperiode. Zo'n 100 instellingen vliegen eruit en zo'n 70 nieuwe aanvragers komen erin. In totaal adviseert de Raad om het beschikbare budget van 392,5 miljoen te verdelen over 422 instellingen. Daarnaast vindt de Raad subsidie wenselijk voor 13 instellingen, mits daar extra geld voor komt.
    Onder de afvallers bevinden zich Het Theaterfestival, Carver, Kas en de Wolf, ZEP, Carina Molier, het Volksbuurtmuseum en het ITs. De Theatercompagnie, ZT Hollandia, Dogtroep en Alex d'Electrique moeten flink inleveren. De Raad heeft nog ruimte gevonden voor nieuwe aanvragers: Bambie, Els Inc., Generale Oost, De Berenkuil en Kassys. De Appel maakt na vier jaar zijn rentree. Meer geld is er voor Het Gasthuis, Golden Palace, het Veemtheater, Het Toneel Speelt en Hotel Modern.
    De Raad zegt geschrokken te zijn door de slechte kwaliteit van de beleidsplannen van Het Nationale Toneel en Toneelgroep Amsterdam. Bij beide gezelschappen vindt de Raad dat de positie, taken en verantwoordelijkheden niet helder worden verwoord. Het advies luidt om beide instellingen slechts twee jaar te ondersteunen, en daarna opnieuw te beoordelen op basis van een nieuw beleidsplan.
    De Raad is positief over bijdrage van de Zomerfestivals aan het culturele klimaat. Oerol, Boulevard en Noorderzon krijgen meer geld. Daarnaast is er een nieuwe categorie 'Beeldend locatietheater' toegevoegd en in dat genre krijgen Peergroup (van Sjoerd Wagenaar) en The Lunatics nu geld. Daar staat tegenover dat de Raad minder geld geeft aan Vis à Vis en de Dogtroep. (Redactie, 19/4/04)

  • Uit een 'pre-advies' blijkt dat de Amsterdamse Kunstraad negatief gaat adviseren over structurele subsidie voor een aantal gerenommeerde Amsterdamse theaterinstellingen. Zo dreigen de Theatercompagnie, Het Theaterfestival, De Nieuw Amsterdam (DNA) en het ITs hun gemeentelijke subsidie te verliezen. Daarnaast adviseert de Kunstraad flinke kortingen op de subsidies voor een aantal theaters, zoals Carré en het Rozentheater. De Theatercompagnie is het tweede gezelschap in Amsterdam, na Toneelgroep Amsterdam en krijgt nu 680 duizend euro subsidie van de stad, naast 1,8 miljoen van het rijk. Daarbij zit de subsidie voor het Rozentheater inbegrepen. Ook DNA en Het Theaterfestival krijgen geld van het rijk naast gemeentelijke subsidie.
    Directeur Jacqueline van Benthem van het ITs laat het er niet bij zitten: "Er staan zoveel feitelijke onjuistheden in het advies. De commissie zegt dat wij een nieuw festival zijn. We bestaan al jaren. Ons werd verweten dat we geen selectie maken binnen de voorstellingen. Ook onzin. Ik vertrouw volledig op Hannah Belliot."
    Naast de verliezers zijn er ook instellingen met een gunstiger beoordeling: Cosmic krijgt meer geld, net als Het Syndicaat. De commissies zijn positief over het werk van de Nestheaters en het Gasthuis. Nieuwe aanvrager Urban Myth krijgt een positief advies.
    De Amsterdamse Kunstraad adviseert wethouder Hannah Belliot over de besteding van 80 miljoen euro in het kader van het Kunstenplan 2005-2008 van de hoofdstad. Het definitieve advies komt uit op 10 mei. (Volkskrant, Parool & redactie, 3/4/04)

  • De voorstelling 'Vraagzucht' van Tg. Stan heeft de Grote Theaterfestivalprijs 2003 gewonnen. De prijs, waaraan 20.000 euro is verbonden, werd in het Amsterdamse theater De Krakeling toegekend door de erejury, bestaande uit Winnie Sorgdrager, Jacques van Veen en Hans Kemna. Daarnaast werd bekend gemaakt wie de curatoren gaan worden die de selectie van het festival van volgend jaar zullen gaan maken. De Nederlandse journalist Martin Schouten (65) wordt verantwoordelijk voor het volwassen aanbod. Schouten was van 1986 tot 1993 toneelrecensent bij De Volkskrant. Daarna schreef hij columns, thematische interviewseries en een aantal boeken onder andere over Jazz en over Marinus van der Lubbe. Schouten's keuze zal gepubliceerd worden in het boek 'Een jaar in het duister', dat eind augustus 2004 zal verschijnen. De jeugdselectie zal worden gemaakt door de Vlaamse Nicole Petit. Zij was eerder voorzitter van de jury's voor de Signaalprijs en de 1000 Watt prijs. (VNG, 14/9/03)

    meer over: Stan


  • Behalve de nieuwe curatoren verandert er nog meer rond het Theaterfestival volgend jaar. Er komt een randprogramering in Cosmic, Nes-theaters, Rozentheater, Veemtheater en Gasthuis, met de "theatermakers van de toekomst". Verder start het Theaterfestival in het vervolg direct na de Verleiding op de Uitmarkt. De nieuwe curatoren zijn inmiddels al aan de slag; nog meer namen: Hedy d'Ancona, Ritsaert ten Cate en Carel Alphenaar. (Volkskrant, 4/9/03)


  • De selectie van het volgende Theaterfestival zal worden gemaakt door twee curatoren. De jury wordt definitief opgeheven. Er komt één Vlaamse curator voor jeugdtheater en een Nederlandse voor het volwassen aanbod; na een jaar zou dit kunnen worden omgedraaid. Wie de Nederlandse curator zal worden is nog onbekend. Hoogstwaarschijnlijk is het een vrouw, onbetrouwbare bronnen vrezen dat het Cox Habbema wordt.
    Overigens zal de traditionele State of the Union, de jaarlijkse openingstoespraak van het festival, dit jaar uitgesproken worden door Medy van der Laan, de kersverse staatssecretaris van cultuur. De erejury bestaat uit Winnie Sorgdrager, Jacques van Veen en Hans Kemna (VNG, 15/8/03)

  • In mei legt de Theaterfestivaljury haar ei. Reguliere voorstellingen:
    • 'Maria Dolores', Wayn Traub [minirecensies]
    • 'Sonic Boom', Toneelgroep Amsterdam, Utima Vez [minirecensies]
    • 'De ideale ernst of het belang van een echtgenoot', 't Barre Land, De onderneming [minirecensies]
    • 'Vraagzucht', Tg STAN [minirecensies]
    • 'Endless Medication', Buelens Paulina
    • 'Vrijdag', ZT Hollandia [minirecensies]
    • 'Een Meeuw', De Theatercompagnie [minirecensies]
    • 'Leven en werken van Leopold II', KVS de Bottelarij
    • 'Het Sprookjesbordeel', Het Toneelhuis [minirecensies]
    • 'Proust I: de kant van Swann', Ro Theater [minirecensies]
    Jeugdvoorstellingen:
    • 'Het Jaar van de Haas', Stella
    • 'Metamorfosen - De Roovers
    • 'Zolderling - BRONKS
    • 'Dominiek', O.T.
    • 'De 5e Kamer', Max.
    Het festival vindt dit jaar plaats in Antwerpen (28 augustus - 7 september) en Amsterdam (4 september - 14 september).
    Om het explosief gestegen aantal premières te kunnen bijbenen, denkt het festival na over een nieuwe opzet. Wellicht wordt de huidige jury vervangen door twee curatoren, wellicht worden programmeurs ingezet. Het festival wil hierover deze maand nog een beslissing nemen. (VNG, 5/5/03)


  • Kort nieuws over Het Theaterfestival. De erejury bestaat dit jaar uit grote belangrijke directeuren; Kees Vuyk van het Theater Instituut Nederland, Martin van Ginkel van het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing en Henk Jan Gortzak van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De State of the Union wordt uitgesproken door Hannah Belliot, wethouder cultuur van Amsterdam. Daarnaast spreekt Michaël Zeeman, voormalig kunstpaus. Nog meer namen: de jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs bestaat uit Herwig De Weerdt, Yvonne van den Hurk en Willibrord Keessen. De prijs wordt uitgereikt op 7 september in De Brakke Grond. (VNG, 15/8/02)

  • Dit is de selectie van Het Theaterfestival 2002. De volwassenenjury koos:
  • 'Asem', Het Toneelhuis, regie Luk Perceval [minirecensies]
  • 'Truus en Connie' , ZT Hollandia, regie Johan Simons [minirecensies]
  • 'Yasser', Toneelschuurproducties/Sabri Saad El Hamus, regie Ernst Braches [minirecensies]
  • 'Vandeneedevandeschrijvervandekoningendiderot', STAN/De Koe/Maatschappij Discordia [minirecensies]
  • 'Zwanenmeer', ZT Hollandia, regie Sanne van Rijn [minirecensies]
  • 'Images of Affection', Needcompany, regie Jan Lauwers [minirecensies]
  • 'De Krippel', Olympique Dramatique [minirecensies]
  • 'Gen', ZT Hollandia, regie Johan Simons
  • 'Vive l'Afrique', Action Malaise, regie Ivan Vrambout
  • 'L. King of Pain', Het Toneelhuis, regie Luk Perceval
  • De jeugdjury koos:
  • 'Peer', Laika/De blauwe engel, regie Noël Fischer [minirecensies]
  • 'Alles', Het Syndicaat, regie Daniëlle Wagenaar [minirecensies]
  • 'De Ingebeelde Zieke', Wederzijds/Gnaffel, regie Ad de Bont
  • 'Ola Pola Potloodgat', Bronks, regie Pascale Platel/Randi De Vlieghe
  • 'Over wat is en wat waar is', Artemis, regie Matthijs Rümke
  • De 16e editie van het festival vindt dit jaar plaats in Amsterdam (5 tot 15 september ) en Brussel (van 28 augustus tot 7 september). Het experiment met andere festivalsteden (Utrecht en Amersfoort) is gestopt: de publieke belangstelling is te laag. Wel zal er dit jaar weer een aantal voorstellingen in Münster te zien zijn. (VNG, 5/5/02)


  • De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft in zijn 'State of the Union' kritiek geuit op het beleid van staatssecretaris voor cultuur Rick van der Ploeg. Zijn rede was de tradtionele opening van Het Theaterfestival. Cohen pleitte voor een duidelijk onderscheid tussen drie taken van kunst- en cultuurbeleid: beheer van het erfgoed, het bevorderen van het scheppen van nieuwe schoonheid en cultuurspreiding. Dragers van het culturele erfgoed moeten structureler subsidie krijgen en niet iedere vier jaar om geld hoeven vragen. Scheppers van nieuwe schoonheid moeten meer vrijheid krijgen en niet lastig gevallen worden met eisen over spreiding en bezoekersaantallen. Verder vindt Cohen dat cultuurspreiding niet tot de kunstpolitiek behoort maar tot de cultuurpolitiek. Allochtonen worden te veel op een hoop gegooid en gemeenten zouden spreidingsbeleid moeten uitvoeren. Gemeenten zijn kleinschalig genoeg om de rijke schakeringen in een multiculturele stad te herkennen. Het doel moet dan zijn om kunstenaars uit verschillende culturen in de gelegenheid te stellen elkaar te ontmoeten. (NRC, 7/9/01)

  • Meer info over Het Theaterfestival: de erejury zal dit jaar bestaan uit Barbara van Lindt (scheidend artistiek leider van het Gasthuis), Melle Daamen (de nieuwe directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam) en Gerrit Korthals Altes (oud zakelijk leider van Toneelgroep Amsterdam). Zij zullen op 16 september de Grote Theaterfestivalprijs uitreiken in Theater Bellevue in Amsterdam. Op dezelfde plaats wordt het festival op 6 september geopend met de 'State of the Union', dit jaar uitgesproken door Job Cohen. In de festivalselectie is dit jaar ook jeugdtheater opgenomen en daar wordt meteen een eigen lezing aan vastgeknoopt: op 14 september houdt Sylvia Andringa (lid artistieke leiding van Het Laagland) de eerste Jeugdtheaterlezing. (VNG, 22/8/01)

  • De Selectie van het Theaterfestival 2001 is bekend! Dit jaar is er voor het eerst ook jeugdtheater opgenomen in de lijst 'meest belangwekkende' voorstellingen van het seizoen:
  • 'Amlett', Het Toneelhuis, Jan Decorte [minirecensies]
  • 'As Long as the World Needs a Warrior's Soul', Troubleyn, Jan Fabre [minirecensies]
  • 'De dag dat mijn broer niet thuis kwam', Huis aan de Amstel
  • 'De grote oorlog', Hotel Modern [minirecensies]
  • 'De Karamazovs', Blauw Vier, Laika
  • 'De Wespenfabriek', Ro Theater [minirecensies]
  • 'De Leenane Trilogie', Zuidelijk Toneel Hollandia, Het Toneelhuis
  • 'Lilith@online', Speelteater, Kopergietery
  • 'Macbeth', KVS, Ola Mafalaani
  • 'Regent en Regentes', Ceremonia
  • 'Risquons-tout', De Tijd
  • 'Rover, Dronkeman', Gezelschap Luxemburg
  • 'Ruigoord 2', Toneelgroep Amsterdam, Fact, Carina Molier [minirecensies]
  • 'ÜBung', Victoria, Josse de Pauw
  • Het Theaterfestival 2001 vindt plaats in Gent (van 29/8 t/m 8/9), Amsterdam (6/9 t/m 16/9), Utrecht/Amersfoort, (10/9 t/m 23/9), en Münster (30/9 t/m 7/10). Naast de geselecteerde voorstellingen presenteren iedere stad een eigen parallelprogramma. (VNG, 6/5/01)


  • 'De Cid' heeft de Grote Theaterfestivalprijs 2000 gewonnen. De erejury, bestaande uit Arie van der Zwan (econoom), Hans Onno van den Berg (directeur VSCD) en Guido Minne (programmeur Brussel 2000) prees de "prachtige scenografie, superieure tekstbehandeling, voorbeeldige dramatische opbouw en in meerderheid prachtige acteerprestaties." Regisseur Gerardjan Rijnders bedankte het hele ensemble van Toneelgroep Amsterdam en hekelde de Raad voor Cultuur die heeft geadviseerd om het gezelschap minder geld te geven.
    Naast de grote prijs werden er nog drie andere prijzen uitgereikt. Ten eerste de Theaterfestival CJP Trofee, die werd toegekend aan 'Platonov' van 't Barre Land. De vijf CJP-houdende juryleden twijfelden lang tussen 'Allemaal Indiaan' en 'Platonov' en kozen uiteindelijk laatstgenoemde voorstelling, omdat ze graag "wilden pleiten voor de toegankelijkheid van iets dat minder voor de hand ligt." Overigens had de jury 'India Song' niet kunnen zien, omdat ze naar de afgelaste voorstelling in Amersfoort zou gaan. De prijs bestond dit jaar voor de derde en laatste keer uit een kunstwerk van Linda Molenaar. Na een kunstwerk vol contactlenzen als symbool voor zien (twee jaar geleden eveneens gewonnen door 't Barre Land), een kunstwerk met gehoorapparaten als symbool voor horen (vorig jaar gewonnen door tg. Stan) had Molenaar dit jaar een kunstwerk gemaakt van kaakbeentjes, als symbool voor zwijgen. In zijn dankwoord sprak Barre Lander Martijn Nieuwerf eens te meer zijn boosheid en verdriet uit over het negatieve advies van de Raad voor Cultuur voor Discordia.
    De Taalunie Toneelschrijfprijs is toegekend aan 'Geen Lied' van Ramsey Nasr. De jury prees het "fascinerende staaltje van theatrale poëzie, dat ons op alle fronten diep heeft geraakt, in hoofd, hart en buik."
    Tenslotte is de prijs Podiumkunsten.nl is toegekend aan de voorstelling 'Yvonne' van Suzan Boogaerdt. Juryvoorzitter Wijbrand Schaap stelde dat de prijs beter een "theatermakersprijs" dan een "regieprijs" kan worden genoemd, omdat er maar één regie-opleiding is in Nederland (in Amsterdam), terwijl andere toneelscholen wel opleidingen hebben voor indivuele podiumkunstenaars, zoals mime- of kleinkunstartiesten. Volgend jaar wordt de prijs overigens uitgereikt op het ITs, maar uitreiker Ben Hurkmans zei erop te vertrouwen dat Arthur Sonnen wel een plaatsje zal maken voor de genomineerde voorstellingen op Het Theaterfestival 2001. (VNG, 10/9/00)


  • Het Theaterfestival op toernee krijgt een deukje. De voorstelling 'India Song' van Het Zuidelijk Toneel is niet gespeeld in de Amersfoortse Flint. De makers vonden dat er te weinig kaarten verkocht waren en dat het decor was te bewerkelijk was om voor dit publieksrendement op te bouwen. Toch jammer, want op het laatste moment bleken er nog behoorlijk wat mensen te zijn die kaarten wilden reserveren. (VNG, 6/9/00)

  • Saskia Bruines, Amsterdamse wethouder van cultuur, doet enorm haar best geld bijeen te krijgen voor de verbouwing van het Nieuwe de la Mar. Dit zei ze tijdens de opening van Het Theaterfestival. Verder laat ze weten hoge prioriteit te stellen aan de bouw van een nieuw vlakke vloer theater bij de Stadsschouwburg. (Volkskrant, 1/9/00)

  • Van drie kanten krijgt Rick van der Ploeg om zijn oren. In zijn State of de Union ter gelegenheid van de opening van Het Theaterfestival hekelt econoom Arie van der Zwan het beleid van de staatssecretaris. Hij noemt de opdracht aan de kunst om nieuwe publieksgroepen te werven "een klassieke misrekening". Daarnaast stelt hij dat het erg meevalt met Van der Ploeg's stelling dat lager opgeleiden, jongeren en allochtonen te weinig deelnemen aan het culturele leven.
    Ook Festival directeur Arthur Sonnen heeft kritiek. Volgens hem heeft Van der Ploeg ervoor gezorgd dat het marktdenken zich definitief heeft kunnen nestelen in de wereld van de kunst. "Wie van kunst cultuur maakt en van cultuur economie, maakt uiteindelijk van kunst fastfood"
    Tegelijkertijd stelde Winne Sorgdrager tijdens de opening van het academisch jaar in Groningen dat het politieke debat op dit moment meer gaat "over de omvang van (...) de subsidies dan over de principiële kanten van het kunst- en cultuurbeleid." De voorzitter van de Raad voor Cultuur pleit ervoor om kunst boven iedere marktdiscussie te verheffen. Ook ziet ze weinig heil in de welzijnsbenadering van de jaren zestig en zeventig. (Volkskrant, AD, Metro & VNG, 1/9/00)

  • Arthur Sonnen blijft optimistisch over de uitbreiding van Het Theaterfestival. Volgend jaar zal het festival wèl in Groningen neerstrijken en bovendien zullen de geselecteerde voorstellingen dan ook in de Duitse stad Münster te zien zijn. Sonnen zei dat het Nederlandse theater al lang niet meer het best bewaarde geheim van Europa is; hij stelt dat het Theaterfestival in Münster "een enorme artistieke impuls aan het Duitse theater" zou kunnen geven.
    Volgend jaar zal ook voor het eerst een selectie van jeugdtheatervoorstellingen te zien zijn. Op het festival zal de beste worden bekroond met nieuwe jeugdtheaterprijs. Het gaat om een samenvoeging van de Vlaamse Signaalprijs en de Nederlandse Hans Snoeck-prijs. Juryvoorzitter Carel Alphenaar zal er dan niet meer bij zijn; hij wordt weer full-time mobiel dramaturg, zijn plaats wordt overgenomen door Luc van den Dries. (VNG, 16/8/00)


  • 't Barre Land, De Roovers en De Onderneming hebben gesteld dat ze alleen in het Theaterfestival optreden wanneer zij hun voorstellingen op de Transformatorzolder mogen opvoeren als onderdeel van het Fin de Saison van Maatschappij Discordia. De groepen willen een plek "van de theatermakers, waar het niet gaat over reclame en publiekscijfers". Niet Theater Bellevue, dus. Na een fikse discussie heeft Arthur Sonnen, directeur van Het Theaterfestival, ingestemd met de eis. (Volkskrant, 22/6/00)

  • Het Theaterfestival gaat niet naar Groningen. Omdat voorstellingen tijdens en na de prijsuitreiking zouden spelen en gezelschappen dat niet wilden, kon de festivalorganisatie de programmering niet rond krijgen. De voorstellingen zouden van 8 t/m 18 september in Groningen te zien zijn. (VNG, 22/5/00)

    meer over: Groningen


  • De jury van het Theaterfestival onder leiding van Carel Alphenaar heeft elf voorstellingen geselecteerd voor het komende festival:
  • 'Platonov' van 't Barre Land [minirecensie]
  • 'Bêt noir' van Jan Decorte/De Onderneming [minirecensie]
  • 'Maria Stuart' van De Roovers [minirecensie]
  • 'Diep in het bos' van Erik De Volder/Het muziek Lod
  • 'King Lear' van Needcompany [minirecensie]
  • 'Cleansed/Crave' van De Bottelarij/Koninklijke Vlaamse Schouwburg
  • 'De Cid' van Toneelgroep Amsterdam [minirecensie]
  • 'Allemaal Indiaan' van Victoria & Les Ballets C. de la B. [minirecensie]
  • 'Reigen' van De Paardenkathedraal [minirecensie]
  • 'India Song' van Het Zuidelijk Toneel [minirecensie]
  • 'De dame met de camelia's' van Het Zuidelijk Toneel [minirecensie]
  • Het Theaterfestival vindt dit jaar plaats in vier steden:
    - Antwerpen, van 24 augustus t/m 2 september
    - Amsterdam, van 31 augustus t/m 10 september
    - Utrecht/Amersfoort, van 6 t/m 14 september
    - Groningen, van 8 t/m 19 september
    Volgend jaar komt daar nog de Duitse stad Münster bij. Allevier de steden krijgen overigens een eigen paralelprogramma. In Antwerpen zal daarin culturele diversiteit centraal staan, in Nederland is er veel aandacht voor het vak CKV. Op 16 augustus is er een persconferentie in De Brakke Grond in Amsterdam, die tevens de opening is van de tentoonstelling 'Papieren drama's', over de relatie tussen toneel en strips. (VNG, 6/5/00)


  • Met ingang van de nieuwe Cultuurnotaperiode wil het Theaterfestival jeugdtheater bij de jaarlijkse selectie betrekken. Er komt een aparte vakjury die uit het aanbod van zo'n 250 voorstellingen er vijf tot acht moet kiezen. Voor het festival in 2001 gaat de jury vanaf mei dit jaar aan het werk. De voorstellingen zijn in eerste instantie alleen te zien in Amsterdam, later wellicht ook in Utrecht, Groningen en Munster. (Volkskrant, 24/2/00 & NRC, 24/2/00)

    meer over: jeugdtheater


  • Het Theaterfestival had dit jaar een gemiddelde zaalbezetting van zeventig procent. Enkele voorstellingen, zoals 'Iets op Bach' en 'De bitterzoet' speelden voor een nagenoeg uitverkochte zaal. De organisatie noemt het resultaat een succes (Parool, 14/9/99)

  • De jongeren zijn het eens. 'My diner with André' van Stan en Compagnie de Koe heeft op Het Theaterfestival zowel de prijs van de erejury als die van de CJP-jury gewonnen. 'Romeo en Julia' en 'Rotjoch' werden geroemd om hun vorm, 'My diner with André' en 'Weg' om hun samenvloeing van vorm en inhoud. De acteurs van 'My diner with André', Damiaan de Schrijver en Peter van den Eede hebben de prijs opgedragen aan de belangwekkende voorstellingen die niet genomineerd waren. Ze vonden het fijn dat ze erkenning gekregen hebben.
    Bij de CJP-troffee was het een nek-aan-nek-race tussen 'My diner with André' en 'Weg', die 'My diner with André' won.
    De Taalunie-toneelschrijfprijs is gewonnen door Paul Pouveur voor 'Stiefmoeders'. Pouveur: "Erkenning is altijd fijn als op je winteravond achter een computer zit; vooral als er nog geen woorden op staan." (VNG, 12/9/99)

    meer over: Stan


  • Jong en verslaafd aan toneel: vijf culturele jongeren vormen dit jaar de erejury van Het Theaterfestival. Geen modegril volgens festivaldirecteur Arthur Sonnen. "Jongeren merken dingen op over toneel, waar je zelf niet eens meer op zou komen." Ook de juryleden benadrukken dat zij anders kijken dan veertigjarigen. Lodewijk (bekend van Moose): "Het maakt veel uit of je Hoepla! als shockerend hebt ervaren of Jiskefet. Trainspotting en Pulp Fiction staan voor ons ergens voor. Omdat mijn wieg niet lichtblauw was, maar pimpelpaars - ik ben geboren in 1973 - heb ik een andere blik op de wereld. Geen idee wat die concreet is, maar het is een andere optelsom dan die van de oudere generatie." Hoewel de naam Rick van der Ploeg de jury in kreunen doet uitbarsten, vindt zij wel dat er meer jongeren naar het theater zouden kunnen gaan. Hun oplossing: zet theaterrecensies op internet. Dôh... (Volkskrant, 9/9/99)


  • Het Theaterfestival kreeg een beetje de opening die het verdiende: oudere heren die zich tegen Van der Ploeg verzetten, maar wel een Surinaamse cabaretier, Jörgen Raymann. De State of the Union werd uitgesproken door oud-premier Ruud Lubbers, tegenwoordig voorzitter van het Nexus Instituut. Lubbers pleitte voor autonome kunst, die zich niet hoeft aan te passen aan de jeugd, de economie, de politiek of de media. Hij zette zich expliciet af tegen staatssecretaris Van der Ploeg, door te zeggen: "Vraag niet aan de muzen om ondernemer te zijn. Geld verdienen is niet haar belangrijkste taak. Maar vraag de ondernemer om cultureel te zijn." (Parool, Volkskrant & VNG, 3/9/99)

  • Het Theaterfestival is nog niet eens begonnen en de plannen voor volgend jaar worden al gepresenteerd. Het Theaterfestival 2000 zal na Amsterdam ook plaatsvinden in Utrecht en Groningen. Het is de bedoeling dat alledrie de steden een eigen randprogramma samenstellen, zodat het festival in alledrie de steden een eigen karakter krijgt. (Volkskrant, 19/8/99)

    meer over: Groningen, Utrecht


  • De jury van het Theaterfestival heeft tien voorstellingen geselecteerd voor het komende festival:
  • 'Blaat' van Dood Paard [minirecensie]
  • 'De Bitterzoet' van Hollandia [minirecensie]
  • 'De Woudduivel' van het Onafhankelijk Toneel [minirecensie]
  • 'Iets op Bach' van Les Ballets C. de la B./Ensemble Explorations
  • 'My dinner with André' van tg. Stan/Cie de Koe [minirecensie]
  • 'Ongebluste Kalk' van Hollandia i.s.m. Veenstudio [minirecensie]
  • 'Pereira Verklaart' van De Tijd
  • 'Romeo en Julia' van Het Zuidelijk Toneel/Holland Festival [minirecensie]
  • 'Rotjoch' van Stichting Toneelschuurproducties, KunstenFESTIVALdesArts Brussel, Holland Festival
  • 'Weg' van het Kaaitheater
  • Deze voorstellingen zijn volgens de jury onder leiding van mobiel dramaturg Carel Alphenaar "de meest belangwekkende van het afgelopen seizoen". Het festival wordt dit jaar gehouden van 26 augustus tot 5 september in Brussel en van 2 tot 13 september in Amsterdam. (Volkskrant, 14/5/99)

  • Zowel de Stichting CJP als de organisatie van het Theaterfestival ontkennen dat de beslissing om de Grote Theaterfestivalprijs ter waarde van 50.000 gulden uit te laten reiken door CJP-houders een reactie is op het beleid van staatssecretaris Van der Ploeg om meer jongeren naar het theater te trekken. "Integendeel", zegt Theaterfestival-directeur Arthur Sonnen, "Rick van der Ploeg heeft onze beleidsnota's goed gelezen en heeft zijn beleid gevormd naar onze ideeën. Ook op het gebied van internationalisering en van allochtone theatermakers waren wij de politiek voor." (Theatermaker, 7/4/99)

  • De erejury van Het Theaterfestival, dat plaatsvindt van 2 t/m 12 september dit jaar, zal dit jaar bestaan uit 5 CJP-houders. De CJP-trofee wordt dan weer uitgereikt door studenten van de verschillende toneelacademies. (Volkskrant, 24/3/99)

    meer over: CJP


  • Het Parool heeft cabaretier Marcel Verreck aangesteld als gastrecensent voor het Theaterfestival, "The Champions League van het toneel". Verreck doet meteen een verrassende observatie: "Volgens mij komen er naar toneel vaker mooie vrouwen dan naar cabaret." (Parool, 7/9/98)


  • Onder het motto "Begin met het beste" wordt op 3 september het Theaterfestival in Amsterdam geopend. In de grafische vormgeving is gekozen voor de Aardappel als symbool. Festivaldirecteur Arthur Sonnen ziet het maar als een combinatie van 'De Aardappeleters' en Vlaamse Friet. In het festival worden de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen nog eenmaal vertoond. Één van de verkozen voorstellingen kan echter niet worden hernomen: 'Ten Oorlog' van de Blauwe Maandag Compagnie. De vertaler/bewerker van deze voorstelling Tom Lanoye zal wel een rap laten horen van delen van de tekst en bovendien zal hij de drie prijzen die er op het festival te verdelen zijn uitreiken. Een erejury, dit jaar bestaande uit buitenlandse critici, zal de beste voorstelling van het festival kiezen voor De Grote Theaterfestivalprijs (50.000 gulden). Daarnaast wordt de Taalunie Toneelschrijfprijs (20.000 gulden) uitgereikt aan de schrijver van een Nederlandstalige theatertekst. Tenslotte wordt in het kader van de verjonging van de doelgroep de Theaterfestival CJP Trofee (De Eer) uitgereikt. (Parool, 13/8/98)

    meer over: affiche


praat mee

schrijf een mini