oude meuk

Onderwerp

Bellevue/Nieuwe de la Mar (20 nieuwsberichten)

 • Bouwvakkers en andere betrokkenen hebben bij de sloop van het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam tevergeefs gezocht naar een penning met de afbeelding van de Heilige Genesius, de beschermer van de toneelspelers. De legendarische penning zou volgens de overlevering onder het toneel zijn ingemetseld om geluk en succes te bevorderen voor degenen die er op de bühne stonden.
  De Stichting Marnixstraattheaters/Nieuwe de la Martheaters, die het complex samen met Joop van den Ende bouwt, wilde de penning opduikelen om deze ook in de nieuwbouw een goede plek te geven. Hoewel de speciale zoekactie op niets is uitgelopen, blijven de bouwvakkers wel alert op de penning, aldus een woordvoerder. (Volkskrant, 10/7/07)

  meer over: Amsterdam, nieuwbouw


 • Het Nieuwe De La Mar theater werd dan wel op 31 december gesloten, maar omdat de aangekondigde verbouwing op zich laat wachten gaat het theater tijdelijk weer open. Initiatiefnemer is Ivo Niehe, die onder de naam Oude Delamar tot de sloop en herbouw zal beginnen voorstellingen bedenken en produceren. Niehe zelf zal als eerste optreden met fragmenten uit zijn Theatershow, en met John Kraaykamp. Andere voorstellingen zijn een Reve-avond (op 12 mei) en een avond over het Amsterdamse levenslied (22 mei). Tijdens het WK zal het Oude Delamar worden omgetoverd tot stadiontheater. (Redactie, 18/4/06)

  meer over: Amsterdam, verbouwing


 • Nog een kogel door de kerk: Joop heeft ook getekend voor het Nieuwe de la Mar-complex. De hoop is dat het nieuwe theater in 2006 geopend kan worden, maar dat is nogal optimistisch gepland. Inmiddels is er asbest gevonden in Cinerama. (ANP, 10/2/04)


 • De theaters aan het Leidseplein willen meer samenwerken. Het gaat om de Stadsschouwburg Amsterdam, Bellevue/Nieuwe de la Mar, de Balie, de Melkweg en Paradiso. De directeuren van deze theaters vormen het bestuur van de Stichting Samenwerkende Leidseplein Theaters. Marc Verstappen, directeur van Villanella, gaat 'De Nachten' naar Amsterdam halen. Begin 2005 zal dit Antwerpse 'Crossing Border' op het plein neerstrijken. Volgend jaar wordt 'Kunstkoters' verwacht, een culturele manifestatie voor het hele gezin, ook in de koker 'Heavenhotel' over vreemdelingen. (Parool, 7/10/03)


 • De Amsterdamse kunstraad heeft aan wethouder Hannah Belliot een positief advies gegeven over de plannen van de VandenEnde Foundation voor het Nieuwe de la Mar. Het complex zou een "opwaardering" van het Leidseplein en omgeving zijn en een versterking van het kunst- en cultuurgehalte. (ANP, 15/9/03)

 • Eberhard van der Laan wordt de bemiddelaar in de De La Mar kwestie. Van der Laan is advocaat en zat vroeger voor de PvdA in de Amsterdamse Gemeente Raad. (Volkskrant, 11/9/03)

  meer over: Amsterdam


 • De Amsterdamse wethouder van Cultuur Hannah Belliot heeft een nog onbekende bemiddelaar aangesteld om het gesprek tussen gemeente, de Vandenende Foundation en de directie van het Nieuwe de la Mar weer op de rails te krijgen. Belliot wil snel tot een oplossing komen. Volgens Ryclef Rienstra van de Vandenende Foundation wordt het Nieuwe de la Mar niet een Joop-podium: "Het moet een plek worden waar vooral de toneelproducties van anderen komen te staan, naast die van Van den Ende. Wij hebben de gemeente ook toegezegd dat de huidige gevarieerde programmering in het Nieuwe de la Mar behouden blijft. Wij investeren de opbrengst uit populaire voorstellingen in niet-rendabele, artistiek interessante producties." Zowel de Vandenende Foundation als de Gemeente Amsterdam blijven erbij dat dit gesprek zowel los staat van de plannen voor een musicaltheater bij de Rai als de miljoenen voor het Stedelijk Museum Amsterdam. (Volkskrant, 7/9/03)

 • Johan Maaswinkel (64) heeft een Gouden en Thom Schults (50) een Zilveren krommer gekregen voor respectievelijk 40 en 20 jaar dienst als technicus. De oorkondes werden op hun afscheidsavond in het Nieuwe de la Mar uitgereikt. Talloze artiesten als Jasperina de Jong, Lenette van Dongen en Paul Haenen luisterden de avond op. Johan en Thom zullen ook na hun afscheid nog een beetje aanwezig zijn; hun portret komt in de foyer van het theater te hangen. (Parool, 2/9/03)

  meer over: techniek


 • De gemeente Amsterdam is verrast door de plannen van het Nieuwe de la Mar voor een renovatie van 2,5 miljoen euro. Op dit moment onderzoekt de gemeente de plannen van Joop van den Ende voor een zalencomplex waarvoor het Nieuwe de la Mar gesloopt moet worden. "Volgende week worden hier intern de contouren van het haalbaarheidonderzoek besproken. Maar het kan nog enige tijd duren voordat duidelijk is hoe en wat", aldus de woordvoerder van wethouder Belliot. (Volkskrant, 8/2/03)

 • Theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar in Amsterdam wil geen onderdeel worden van het Joop van den Ende-imperium. Volgens directeur J. Smit verliest het Amsterdamse theater daarmee haar onafhankelijkheid. "De gemeente moet oppassen haar culturele accommodaties in de private sfeer onder te brengen. Daarmee raakt zij haar zeggenschap kwijt." De gemeente Amsterdam is momenteel bezig met een haalbaarheidsonderzoek voor de gebouwen rondom het Leidseplein, het populairste uitgaansgebied in de hoofdstad. De gemeente kijkt daarbij ook naar de plannen van Van den Ende. (ANP, 6/2/03)

 • Wie wil geld steken in het Nieuwe de la Mar? Joop natuurlijk! Van den Ende's bedrijf Stage Holding wil het Amsterdamse theater en het naastgelegen bioscoopcomplex Bellevue Cinerama opknappen en met enkele theaterzalen uitbreiden. Wethouder Belliot van cultuur ziet het wel zitten. Alleen al voor de renovatie van het Nieuwe de la Mar is zo'n 21 miljoen euro nodig en de gemeente heeft wel meer cultuurgebouwen met een duur verlanglijstje (Stedelijk Museum, Carré, Stadsschouwburg).
  De eerste stap is nu een haalbaarheidsonderzoek naar een theatercomplex aan de Marnixsstraat. Belliot streeft ernaar om het college voor 1 december een voorstel te doen. (ANP, 25/9/02)

 • Steven Peters (37) wordt met ingang van 15 augustus programmeur van de Amsterdamse theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar. Peters werkte eerder als eindredacteur van NCRV Radio 5 cultuur en als presentator van het radioprogramma Schuim en As. Hij zal bij de theatercombinatie samenwerken met de nieuwe directeur Jeannette Smit. (ANP, 28/7/01)


 • Er zal snel een nieuwe directeur voor de Amsterdamse Stadsschouwburg benoemd moeten worden. De ondernemingsraad van de schouwburg en wethouder Saskia Bruines zijn hard aan het brainstormen. Na het kerstreces zal de procedure beginnen. Aangezien de fusie tussen het huisgezelschap Toneelgroep Amsterdam en de schouwburg niet doorgaat is er plaats voor een klassieke theaterdirecteur in plaats van een intendant. Deze theaterdirecteur zal het theater tot het eerste toneelpodium van het land moeten uitbouwen.
  Het is al bijna zeker dat het nieuwe vlakke vloertheater tussen de schouwburg en de Melkweg er komt. De gemeente heeft geld over omdat de uitbreiding van het Stedelijk Museum voorlopig niet doorgaat. Het nieuwe theater gaat zo'n 55 miljoen gulden kosten.
  De huidige directeur van de Stadsschouwburg, Henk van der Wolf, werd vier jaar geleden aangesteld om na het vertrek van Cox Habbema de boel een half jaartje waar te nemen. Er werden echter geen knopen doorgehakt over de toekomst van de Stadsschouwburg en Van der Wolf is gebleven. De Amsterdamse Kunstraad vindt het nu tijd voor "bevlogen, creatief en initiatiefrijk leiderschap". De Raad heeft in haar advies veel kritiek geuit op de schouwburg en stelt voor 3,5 ton op de begroting te korten. De Kunstraad maakt de vergelijking met Theatercombinatie Nieuwe de la Mar/Bellevue, die met een kwart van de subsidie die de schouwburg krijgt hetzelfde aantal bezoekers trekt. "Die vergelijking is absurd', zegt Van der Wolf. De Stadsschouwburg is een toneelhuis en geen pretfrabriek, aldus Van der Wolf: "In augustus hebben wij ook twee van dergelijke voorstellingen gehad, 'Stomp' en de musical 'Tsjechov': 20.000 bezoekers in één maand. Dat is echt geen verdienste, dat is gewoon risicoloos programmeren."
  Het ziet er naar uit dat wethouder Bruines het advies zal niet zal opvolgen. Ze is erg te spreken over het leiderschap van Van der Wolf: "Eigenlijk is de Stadsschouwburg al het mooiste toneelpodium van het land." (Volkskrant, 27/9/00)

 • Saskia Bruines, Amsterdamse wethouder van cultuur, doet enorm haar best geld bijeen te krijgen voor de verbouwing van het Nieuwe de la Mar. Dit zei ze tijdens de opening van Het Theaterfestival. Verder laat ze weten hoge prioriteit te stellen aan de bouw van een nieuw vlakke vloer theater bij de Stadsschouwburg. (Volkskrant, 1/9/00)

 • De Prijs van de Kritiek 2000 is toegekend aan Hanneke Rudelsheim, scheidend directeur van Theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar in Amsterdam. Ze krijgt de prijs voor haar constante dansprogrammering, de lunchpauzevoorstellingen in Bellevue en het multiculturele aanbod in Nieuwe de la Mar. De Prijs van de Kritiek wordt vergeven door de leden van de Kring van Nederlandse Theatercritici. De uitreiking vindt plaats op 28 augustus tijdens het afscheidsfeest dat Theater Bellevue voor Rudelsheim organiseert. (NRC & VNG, 14/7/00)


 • In Amsterdam zijn de nominaties voor de Prijs van de Kritiek bekend gemaakt. De gelukkigen zijn:
 • Hanneke Rudelsheim (directeur Theater Bellevue/Nieuwe de la Mar)
 • Arne Sierens en Alain Platèl (voor hun trilogie 'Moeder en kind', 'Bernadetje', 'Allemaal indiaan')
 • Holland Dance Festival
 • Het is dit jaar voor het eerst dat de nominaties bekend worden gemaakt. De leden van de Kring voor Nederlandse Theatercritici moeten nu stemmen. De winnaar wordt in september bekend gemaakt. (VNG, 9/6/00)

  meer over: recensenten


 • Het theater Nieuwe de la Mar moet gesloopt worden, zo bouwvallig is het. Dit stelt de directie in de subsidie-aanvraag voor de gemeente Amsterdam. Er is de laatste 50 jaar nauwelijks iets verbeterd, zo hebben de artiesten nog steeds slechts de beschikking over één douche. Verbouwen kan ook, maar dat zou het theater 150 stoelen kosten en dat maakt de exploitatie onmogelijk. Met de subsidieaanvraag is 45 miljoen gulden gemoeid. Daarnaast gaat het theater op zoek naar sponsors. De architecten van de nieuwbouw is gevraagd de intimiteit van het theater terug te laten keren. De directeur wil het huidige aantal van 570 stoelen behouden, maar streeft wel naar meer beenruimte. Als alles volgens plan verloopt kan de nieuwe zaal in 2002 open. (Volkskrant & Spits, 23/3/00)

  meer over: nieuwbouw


 • Aan het eind van dit seizoen vertrekt de directeur van de theatercombinatie Nieuwe de la Mar Theater/Theater Bellevue. Hanneke Rudelsheim werkte dertien jaar in deze functie, vanaf het moment dat de twee theaters gingen samenwerken. Nu geeft Rudelsheim de voorkeur aan een "minder hectische werkomgeving". (Volkskrant, 31/12/99)


 • Het had weinig gescheeld of het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam had zijn deuren moeten sluiten. Een inspectie door gemeentelijke bouw- en woningtoezicht bracht aan het licht dat de vloer van de zaal op instorten stond. Er zijn onmiddelijk zes stutbalken geplaatst. Er was al bekend dat de vloer een zwakke balk kende en ook dat het podium soms millimeters bewoog, maar niemand had verwacht dat de situatie zo erg zou zijn. Het Nieuwe de la Mar bereid zich al een tijd voor op een 40-miljoen kostende verbouwing, die het theater meer zaal- en foyer-ruimte moet geven. (Volkskrant, 13/11/99)

  meer over: verbouwing


 • In Carré wordt op 20 april het 50-jarig bestaan van het Nieuwe de la Mar gevierd met een keur aan artisten. (Telegraaf, 13/3/98)

  meer over: Carré


praat mee

schrijf een mini