oude meuk

Onderwerp

techniek (14 nieuwsberichten)

  • In een off-off-Broadway theater in New York gaat deze week de voorstelling 'Heddatron' in première, een bewerking van 'Hedda Gabler' van Ibsen voor een actrice en vier robots. Theatermaker Aaron Lemon-Strauss van het gezelschap Les Freres Corbusier vindt het volkomen logisch: "Hedda probeert te ontsnappen aan de rol die de maatschappij haar opdringt. Ze probeert los te breken van social programming. Het was een logisch: robots." De robots zijn gemaakt door studenten van New York University en hun design is geïnspireerd door robots uit de jaren '30. (Wired, 9/2/06)

    meer over: Broadway


  • Johan Maaswinkel (64) heeft een Gouden en Thom Schults (50) een Zilveren krommer gekregen voor respectievelijk 40 en 20 jaar dienst als technicus. De oorkondes werden op hun afscheidsavond in het Nieuwe de la Mar uitgereikt. Talloze artiesten als Jasperina de Jong, Lenette van Dongen en Paul Haenen luisterden de avond op. Johan en Thom zullen ook na hun afscheid nog een beetje aanwezig zijn; hun portret komt in de foyer van het theater te hangen. (Parool, 2/9/03)


  • Artiesten en theatertechnici mogen tijdens hun werk voortaan hoogstens 25 kilo met de hand tillen. Dit staat in het zogenaamde arboconvenant, een overeenkomst tussen werkgevers en de overheid voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden. Voor dansers en acrobaten wordt een uitzondering gemaakt, omdat zij tijdens optredens vaak hun collega's optillen.
    Een andere afspraak is dat elektronisch versterkt geluid zoveel mogelijk moet worden teruggebracht tot 80 decibel, eventueel door het verplaatsen van podia ten opzichte van de bar. Als dat niet kan, moeten medewerkers gehoorbeschermers dragen. Er is ruim 1,2 miljoen euro gereserveerd voor het uitvoeren van het convenant. (ANP, 15/5/02)

    meer over: ARBO, dans


  • Vanwege een computerstoring is een voorstelling van 'Aïda' voor een uitverkocht Circustheater na vijf minuten afgebroken. Het bewegende licht, een belangrijk element in de show, viel uit. In eerste instantie werd nog geprobeerd om de machine weer op gang te krijgen, maar dat mislukte. Daarop werd de voorstelling definitief afgelast. Ruim 1700 bezoekers van het circustheater in Scheveningen krijgen hun geld terug of kunnen een kaartje krijgen voor een vervangende voorstelling.
    "Dit is de ergste nachtmerrie voor een producent", aldus de zegsvrouw van Van den Ende Theaterproducties. "Gelukkig gebeurt het hoogst zelden dat een voorstelling moet worden afgelast wegens technische problemen. Bij mijn weten is het alleen eerder gebeurd tijdens een voorstelling van 'Miss Saigon'." 'Aïda' is sinds de eerste opvoering eind oktober van vorig jaar een groot succes. Er werden al bijna 400.000 kaartjes verkocht. (ANP, 18/1/02)

    meer over: Circustheater


  • Lichtontwerper Jan Hofstra (66) heeft in Amsterdam een lintje gekregen. De vooral voor de danswereld actieve Hofstra werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hofstra was van 1964 tot 1996 verbonden aan Het Nationale Ballet. Tegenwoordig reist hij met Hans van Manen de wereld rond voor de belichting van diens balletten. Ook werkt hij nog elders als 'gastbelichter'. (ANP, 9/10/01)

    meer over: lintjes


  • Theaterbezoekers in Den Haag moeten vrezen voor lijf en leden. Nog voor aanvang van de première van Alan Ayckbourns nieuwste stuk 'Huis & Tuin' klonk er tot tweemaal toe een ijselijke gil door de zaal van de Koninklijke Schouwburg. De beide bezoekers hadden nonchalant hun voeten tegen de rugleuning van de stoel voor hen geplaatst, toen de zitting hiervan naar beneden klapte en de tenen van de ongelukkigen ertussen klemden. De directie van de schouwburg ziet geen aanleiding om een waarschuwingsbordje in de zaal te hangen. Het hoofd van de techniek gaat echter wel in overleg met de verantwoordelijke architect. (Volkskrant, 11/9/01)

  • Bob Kuijper, het vroegere hoofd technische dienst van het Amsterdamse Carré, is tijdens een duikpartij aan een hartstilstand overleden. Samen met een vriend was hij in de Sloterplas te water gegaan om een oud-collega te verrassen die daar stond te vissen. De bedoeling was dat de twee duikers met bloemen en een cadeau bij diens dobber zouden bovenkomen. Kuijper werd onwel en reanimatie mocht niet meer baten. Veertig jaar lang heeft Kuijper bij Carré gewerkt. Als hoofd techniek was hij ook verantwoordelijk voor de laatste ingrijpende verbouwing, waarbij hij een ingenieus systeem van kabels, lieren en motoren ontwierp: de 'rollenzolder'. Het Chassétheater in Breda nam het idee later over. Bob Kuijper werd 66 jaar. (Parool, 26/5/00)

    meer over: Carré, Chassé, overleden


  • Porgy Franssen onthult: hij zelf is géén petomaan. Het blijkt dat de winden op een sampler staan! Eerst is op het internet naar scheten gezocht, maar daar waren er niet genoeg te vinden. Daarna is geprobeerd ze met de mond na te maken, maar ook dat lukte niet. Tenslotte hebben Porgy en zijn broer het met de billen voor een microfoon gedaan. Vooral 's ochtends ging dat erg goed. (Telegraaf, 9/3/00)


  • Hij was de eerste video-kunstenaar op de loonlijst van een groot Nederlands theatergezelschap, maar nu is hij al weer weg. Walter Verdin heeft in juni ontslag genomen bij het Ro Theater. Zowel Verdin als artistiek leider Guy Cassiers wijten het het afscheid aan misverstanden en vinden het bijzonder spijtig. Cassiers zal in zijn voorstellingen zeker gebruik blijven maken van video-techniek. (Theatermaker, 0/12/99)

    meer over: Ro Theater


  • Ook in Engeland gaan verbouwingen niet over rozen. Na een verbouwing van bijna een jaar heropent het Royal Opera House Covent Garden in Londen. De opera 'Le grand macabre' van Ligeti onder regie van Peter Sellars moest echter worden afgelast wegens "technische problemen". Ironisch genoeg was het verbeteren van de sterk verouderde techniek van het theater een van de belangrijkste doelen van de verbouwing. De andere openingsvoorstelling, 'Falstaff', met Bernhard Haitink als dirigent, gaat wel door. De Royal Opera is hierdoor in grote verlegenheid gebracht, om nog maar te zwijgen van financiële problemen: alle zangers worden doorbetaald, hoewel ze niet optreden. Gelukkig was het openingsgala op 4 december binnen een uur uitverkocht. Voor de pechvogels die geen kaartje konden krijgen: de BBC zend de opening integraal uit. (Volkskrant, 24/11/99)

    meer over: Londen, opera, verbouwing


  • Na buitenportier Dick Willems heeft nu ook ouvreur Dik Hooning afscheid genomen van het Carré theater in Amsterdam. Hooning werd in augustus 65 jaar en hij gaat nu na 25 jaar dienst met pensioen. 'Het zonnetje van Carré' had voor iedere bezoeker altijd een persoonlijk welkomstwoord: "Wanneer een vrouw een stippeltjesjurk droeg, zei ik automatisch: 'Wat bent u in uw nopjes!' Dat vindt men dan kennelijk lollig." (Parool, 5/10/99)

    meer over: Carré


  • Het Muziektheater blijkt al sinds 1996 een electronisch systeem te gebruiken om de akoestiek in de zaal te verbeteren. "We hebben het niet geheim gehouden, maar we hebben er ook niet expliciet publieke aandacht aan besteed", aldus woordvoerder Niels-Peter van Doorn. De zaal gebruikt het zogenaamde Lares-systeem, dat werkt met twee microfoons boven de orkestbak en twee 'verborgen' luidsprekers in de zaal. Het systeem zorgt voor een meer natuurlijke nagalm in de door zijn breedte nogal droge zaal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Chassé theater wordt het elektro-akoestische systeem niet gebruikt voor versterking. (AD, 4/9/99)


  • Louis Janssen, hoofd Technische Dienst van Toneelgroep Amsterdam, heeft de Frits van Haspel Award ontvangen. De Vereniging voor Podiumtechnologie reikt deze prijs jaarlijks uit om meer aandacht te krijgen voor theatertechniek (AD, 2/9/98)


  • In Japan is een apparaatje uitgevonden dat fungeert als stoorzender voor zaktelefoons. Als het in gebruik is zijn alle mobiele telefoons in de directe omgeving onbruikbaar. Dit is vooral handig voor theaters en concertzalen. Of deze uitvinding binnenkort naar Nederland komt is onbekend. (Volkskrant, 8/7/98)

    meer over: Jappe Claes


praat mee

schrijf een mini