oude meuk

Onderwerp

Het Muziektheater (9 nieuwsberichten)

 • Het bestuur van Het Nationale Ballet heeft Willem Wijnbergen voorgedragen voor de functies van zakelijk directeur van Het Nationale Ballet en directeur van Het Muziektheater. Wijnbergen is nu nog directeur van het Carmel Bach Festival in Californië en wordt de opvolger van Jaap Mulders. (ANP, 5/4/04)


 • Het Muziektheater in Amsterdam krijgt 2,5 miljoen euro om te verbouwen. Dit geld was eerder gereserveerd uit een overschot in het budget voor de verbouwing van Carré, maar dat moet van de gemeenteraad worden gebruikt voor het Rozentheater. Waar deze miljoenen vandaan komen wordt later beslist, in de voorjaarsnota. De verbouwing zal deze zomer plaatsvinden. (NRC, 21/1/03)

 • Han Ebbelaar treedt toe tot het bestuur van Het Nationale Ballet. Hij wordt dan automatisch lid van het bestuur van Het Muziektheater. Ebbelaar vormde jarenlang een veelgeprezen danspaar met Alexandra Radius (Volkskrant, 29/9/99)


 • Het Muziektheater blijkt al sinds 1996 een electronisch systeem te gebruiken om de akoestiek in de zaal te verbeteren. "We hebben het niet geheim gehouden, maar we hebben er ook niet expliciet publieke aandacht aan besteed", aldus woordvoerder Niels-Peter van Doorn. De zaal gebruikt het zogenaamde Lares-systeem, dat werkt met twee microfoons boven de orkestbak en twee 'verborgen' luidsprekers in de zaal. Het systeem zorgt voor een meer natuurlijke nagalm in de door zijn breedte nogal droge zaal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Chassé theater wordt het elektro-akoestische systeem niet gebruikt voor versterking. (AD, 4/9/99)


 • Meegebrachte etenswaren mogen door het publiek niet genuttigd worden tijdens de zestien uur durende 'Ring des Nebelungen' in het Muziektheater in Amsterdam. Niet vanwege hygiënische bezwaren of de akoestische overlast van malende kaken, maar vanwege commerciële belangen: het Muziektheater heeft een contract met de catering van Martinair. Bezoeker Jan Duarte werd gemaand zijn eigen etenswaren weg te stoppen: "Ze zeiden dat we er niet inkomen als we zaterdag, als het volgende deel wordt opgevoerd, weer eten meenemen. Iedereen was heel boos." Hoewel in Bayreuth steevast gegeten wordt tijdens Wagner-opera's, is het volgens de heer Van Doorn van De Nederlandse Opera geen traditie om binnen te eten. "Bij het festival in het Engelse Glyndebourne is het wel gebruikelijk om te picknicken, maar dat is buiten." Van Doorn noemt als alternatief voor de hongerigen de projectie van de Ring op een groot videoscherm in het Oosterpark. (Parool, 9/6/99)

 • Het Muziektheater in Amsterdam en de bonden hebben een principe-akkoord bereikt over de CAO van 1999. De werknemers van het Muziektheater en De Nederlandse Opera, die met acties hadden gedreigd, krijgen er drie procent loon bij en drie adv-dagen. (Parool, 22/5/99)

 • De Gastprogrammering van het Muziektheater brengt het komende seizoen de wereldpremière van 'Facing Goya', een opera van de Britse componist Michael Nyman. David Freeman zal deze coproductie met o.a. het Londense Barbican Centre gaan regisseren. (Parool, 23/3/99)

  meer over: opera


 • Het gat in het dak van het Decorcentrum van het Muziektheater, dat eind oktober door hevige regenval veroorzaakt werd, is nog steeds niet dicht. Er wordt gewacht op de uitslag van een onderzoek dat moet aangeven of het Decorcentrum ingrijpend verbouwd gaat worden, of dat het zal verhuizen naar een plek buiten het Muziektheater. Het gat in het dak zal in het laatste geval ook gedicht worden, maar zonder een nieuwe dakconstructie te maken. (Voetnoot, personeelsblad van het Muziektheater, 11/2/99)

  meer over: decor


 • Het Muziektheater vindt 'Dark Lady' een "geslaagde voorstelling". Ondanks de "wisselende" recensies zijn er toch nog 9000 mensen komen kijken. "Wij zijn dan ook blij met deze produktie. Er is dus niets wat een toekomstige samenwerking (tussen TGA en het Muziektheater) in de weg zou staan", aldus voorlichter K. Welling. (Volkskrant, 29/1/99)

praat mee

schrijf een mini