oude meuk

Onderwerp

Het Nationale Ballet (14 nieuwsberichten)

 • Het bestuur van Het Nationale Ballet heeft Willem Wijnbergen voorgedragen voor de functies van zakelijk directeur van Het Nationale Ballet en directeur van Het Muziektheater. Wijnbergen is nu nog directeur van het Carmel Bach Festival in Californië en wordt de opvolger van Jaap Mulders. (ANP, 5/4/04)


 • Het Nationale Ballet haalde over 2003 een stoelbezettingsrecord. Gemiddeld was maar liefst 86 procent van de stoelen bezet. Een hele verbetering want het bezettingspercentage in 2002 bedroeg 76 procent. (ANP, 7/1/04)


 • Ted Brandsen wordt de nieuwe artistiek leider van Het Nationale Ballet en wordt daarmee de langverwachte opvolger van Wayne Eagling. Op dit moment is Brandsen adjunct-directeur bij het gezelschap, waar hij al sinds 1981 aan is verbonden, eerst als danser, later als choreograaf. (ANP, 6/5/02)

  meer over: Wayne Eagling


 • De Raad voor Cultuur en de Amsterdamse Kunstraad hebben het nieuwe beleidsplan van Het Nationale Ballet gewogen en te licht bevonden. "Bleek en zielloos", noemen de adviescolleges de plannen. Ze adviseren Rick dan ook om het gezelschap voorlopig niet meer subsidie te geven. Het Nationale Ballet komt pas weer in aanmerking voor meer geld als de problemen met de artistieke leiding zijn opgelost en er een extern onderzoek naar de financiën is verricht. (ANP, 12/4/02)

 • Er wordt bij Het Nationale Ballet gefluisterd dat Ted Brandsen de mogelijke opvolger van artistiek leider Wayne Eagling is. Hans van Manen: "In Australië heeft Ted in drie jaar tijd een uitstekende groep uit de grond gestampt. Dat mag je wel goede papieren noemen." Voor Valerie Valentine, voormalig soliste bij HNB en klokkenluidster, is het vertrek van Eagling "een pak van haar hart". "Nu het bestuur nog. Dat heeft de kritiek van de dansers nooit serieus genomen. Kennelijk is het bestuur pas overtuigd als het geld gaat kosten, zoals nu het geval is. Zwak hoor. Als er meer kortingen komen, is dat de schuld van het bestuur." (Parool, 5/4/02)

  meer over: Wayne Eagling


 • Volgend seizoen is Wayne Eagling geen artistiek leider van Het Nationale Ballet meer. Het bestuur van HNB heeft besloten zijn dienstverband te beëindigen. Ted Brandsen werd op 1 januari 2002 aangesteld als adjunct artistiek directeur om de rust binnen het gezelschap te herstellen, maar een nieuw advies van de Kunstraad en de Raad voor Cultuur gooit roet in het eten. Dit advies wordt pas op 12 april openbaar, maar volgens een anonieme bron wordt erin gesuggereerd dat Eaglings aanblijven een oplossing van de problematiek binnen het gezelschap in de weg staat. (Parool, 4/4/02)

 • Sonja Marchiolli en Arlette van Boven hebben de Prijzen van Verdienste van het Dansersfonds '79 gewonnen. Zij zijn balletmeesters van respectievelijk Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Aan de prijs is een bedrag van 5000 gulden verbonden. De aanmoedigingsprijs 2001 (3000 gulden) is toegekend aan Arjan van Hamersveldt van Het Nationale Ballet. Carola van Rijn (Introdans Ensemble voor de Jeugd) krijgt een speciale carrièreprijs omdat zij tien jaar voor een jong publiek danst. (AD, 2/10/01)

  meer over: dans


 • Wethouder van cultuur in Amsterdam, Saskia Bruines, legt een groot deel van de kritische adviezen van de Amsterdamse Kunstraad naast zich neer. Zo wordt de subsidie van Het Nationale Ballet gewoon gecontinueerd en is de strafkorting voor de Nestheaters van de baan. De subsidie voor de Nestheaters wordt echter niet verhoogd met een toelage voor het project Nes in de Bijlmer. Het Holland Festival behoudt de acht ton subsidie en krijgt incidenteel 100.000 gulden extra. De Kunstraad adviseerde een principiële keuze: of de subsidie voor het festival flink verhogen, of de subsidie stopzetten. Ook deze pincipiële keuze heeft de wethouder ontweken. (Volkskrant, 4/11/00)

 • Vier (oud-) dansers van Het Nationale Ballet zijn onderscheiden met de prijzen van Stichting Dansersfonds '79. Coleen Davis en Jane Lord krijgen de Prijzen van Verdienste voor voor hun dansoeuvre. Onlangs dansten beide danseresseren hun laatste voorstelling. Choreograaf Pastor ontvangt de Choreografieprijs "om zijn zoektocht naar verdieping" en Rubinald Profino Pronk krijgt de Aanmoedigingsprijs. In hem ziet de jury een toekomstig virtuoos solist. (Volkskrant, 2/11/00)


 • Het Nationale Ballet heeft - net als bijvoorbeeld Carrousel en het TIN - eveneens een directe aanval op de leider van de organisatie te verwerken gekregen. De Raad spreekt van "veel zorgen over het artistiek beleid" en "dansers van goed niveau, maar de Raad twijfelt of ze adequaat worden ingezet". Volgens Jaap Mulders, zakelijk leider van het Nationale Ballet, is het negatieve advies te wijten aan het kamp waarin de Raad voor Cultuur zich bevindt. "Een aantal mensen ziet het Nationale Ballet onder Wayne Eagling niet zitten. De Raad zit op die lijn. Maar ze mogen niet op de persoon spelen." (Volkskrant, 18/5/00)

 • Dansers van Het Nationale Ballet keren zich in een rapport met een waslijst aan klachten tegen hun artistiek directeur Wayne Eagling. Na overleg is nu besloten dat Eagling voorlopig geen nieuwe choreografien meer maakt voor het gezelschap. Ook komt er een 'corps supervisor' die de directe verantwoordelijkheid krijgt voor de dansers onder de rang 'grand sujet'. Een van de belangrijkste klachten komt van dansers uit het corps die vinden dat Eagling hen negeert. (Volkskrant, 13/5/00)

  meer over: Wayne Eagling


 • Hoe lang blijft Wayne Eagling nog artistiek leider bij Het Nationale Ballet? Zijn choreografieën worden stelselmatig door de pers afgebrand en zijn dansers zien hem volgens een rapport van de Ondernemingsraad ook liever gaan dan blijven. Hem wordt een gebrek aan respect voor de dansers verweten, zijn drankgebruik wordt gehekeld en hij zou in de omgang met dansers persoonlijke en zakelijke contacten vermengen. Het Parool vat het bondig samen: "Wayne Eagling is artistiek noch leider". Het bestuur van HNB wuift alle kritiek over Eagling weg: "Ach, het zijn verhalen van alle tijden. Ik hoor al veertig jaar niets anders", aldus bestuurslid Han Ebbelaar. Volgens soliste Valerie Valentine is de maat nu vol: "Eagling onbeert de vaardigheden om een gezelschap te leiden." Haar kritiek richt zich ook op de werkdruk bij HNB: "We moeten het ene na het andere programma instuderen met te weinig repetitietijd. Twee ongelukken in twee jaar tijd is niet normaal voor dit balletgezelschap." Ze doelt hierbij op de val van Eagling in de orkestbak in maart 1998 waarbij een danser om het leven kwam, en een valpartij tijdens de generale repetitie op 21 maart van 'Orpheus' waarbij twee dansers gewond raakten. (Parool & Volkskrant, 13/4/00)

 • Han Ebbelaar treedt toe tot het bestuur van Het Nationale Ballet. Hij wordt dan automatisch lid van het bestuur van Het Muziektheater. Ebbelaar vormde jarenlang een veelgeprezen danspaar met Alexandra Radius (Volkskrant, 29/9/99)


 • De schade aan de decors van De Nederlandse Opera als gevolg van de waterschade valt erg mee. De decors die Karel Appel maakte voor 'Noach' hebben geen noemenswaardige littekens overgehouden aan het doorlekken van het dak van de decoropslag in Amsterdam Zuidoost. Het Nationale Ballet had meer pech: de schade blijkt achteraf toch veel groter dan verwacht. Enkele decors zijn total loss. (Volkskrant, 20/11/98)

praat mee

schrijf een mini