oude meuk

Onderwerp

Saskia Bruines (5 nieuwsberichten)

 • De raadsleden van verschillende partijen reageren ook op Belliots 12 miljoen: Saskia Bruines (D66) noemt het onverstandig: "Kunst en cultuur in de brede zin zijn niet één pot nat. Volgens Charlotte Riem-Vis (PvdA) onderschat Belliot de autonomie van de kunstinstellingen: "Of de Stadsschouwburg Turkse dans brengt is aan de Stadsschouwburg, niet aan de politiek. Ruud Nederveen (VVD) maakt er geen woorden aan vuil: "Ik ga niet in op losse flodders". (Volkskrant, 21/2/03)

 • Wethouder van cultuur in Amsterdam, Saskia Bruines, legt een groot deel van de kritische adviezen van de Amsterdamse Kunstraad naast zich neer. Zo wordt de subsidie van Het Nationale Ballet gewoon gecontinueerd en is de strafkorting voor de Nestheaters van de baan. De subsidie voor de Nestheaters wordt echter niet verhoogd met een toelage voor het project Nes in de Bijlmer. Het Holland Festival behoudt de acht ton subsidie en krijgt incidenteel 100.000 gulden extra. De Kunstraad adviseerde een principiële keuze: of de subsidie voor het festival flink verhogen, of de subsidie stopzetten. Ook deze pincipiële keuze heeft de wethouder ontweken. (Volkskrant, 4/11/00)

 • Er zal snel een nieuwe directeur voor de Amsterdamse Stadsschouwburg benoemd moeten worden. De ondernemingsraad van de schouwburg en wethouder Saskia Bruines zijn hard aan het brainstormen. Na het kerstreces zal de procedure beginnen. Aangezien de fusie tussen het huisgezelschap Toneelgroep Amsterdam en de schouwburg niet doorgaat is er plaats voor een klassieke theaterdirecteur in plaats van een intendant. Deze theaterdirecteur zal het theater tot het eerste toneelpodium van het land moeten uitbouwen.
  Het is al bijna zeker dat het nieuwe vlakke vloertheater tussen de schouwburg en de Melkweg er komt. De gemeente heeft geld over omdat de uitbreiding van het Stedelijk Museum voorlopig niet doorgaat. Het nieuwe theater gaat zo'n 55 miljoen gulden kosten.
  De huidige directeur van de Stadsschouwburg, Henk van der Wolf, werd vier jaar geleden aangesteld om na het vertrek van Cox Habbema de boel een half jaartje waar te nemen. Er werden echter geen knopen doorgehakt over de toekomst van de Stadsschouwburg en Van der Wolf is gebleven. De Amsterdamse Kunstraad vindt het nu tijd voor "bevlogen, creatief en initiatiefrijk leiderschap". De Raad heeft in haar advies veel kritiek geuit op de schouwburg en stelt voor 3,5 ton op de begroting te korten. De Kunstraad maakt de vergelijking met Theatercombinatie Nieuwe de la Mar/Bellevue, die met een kwart van de subsidie die de schouwburg krijgt hetzelfde aantal bezoekers trekt. "Die vergelijking is absurd', zegt Van der Wolf. De Stadsschouwburg is een toneelhuis en geen pretfrabriek, aldus Van der Wolf: "In augustus hebben wij ook twee van dergelijke voorstellingen gehad, 'Stomp' en de musical 'Tsjechov': 20.000 bezoekers in één maand. Dat is echt geen verdienste, dat is gewoon risicoloos programmeren."
  Het ziet er naar uit dat wethouder Bruines het advies zal niet zal opvolgen. Ze is erg te spreken over het leiderschap van Van der Wolf: "Eigenlijk is de Stadsschouwburg al het mooiste toneelpodium van het land." (Volkskrant, 27/9/00)

 • Saskia Bruines, Amsterdamse wethouder van cultuur, doet enorm haar best geld bijeen te krijgen voor de verbouwing van het Nieuwe de la Mar. Dit zei ze tijdens de opening van Het Theaterfestival. Verder laat ze weten hoge prioriteit te stellen aan de bouw van een nieuw vlakke vloer theater bij de Stadsschouwburg. (Volkskrant, 1/9/00)

 • Saskia Bruines, cultuurwethouder van Amsterdam, heeft in haar nota 'Allianties' de stedelijke kunstinstellingen opgeroepen veel meer te gaan samenwerken dan nu het geval is. Hiermee reageert Bruines mede op het rapport van Trevor Davies, die op uitnodiging van de gemeente het culturele leven in Amsterdam onderzocht en onder meer concludeerde dat de kunstwereld uit talloze eilandjes bestaat. De nota 'Allianties' zal als leidraad dienen bij het beoordelen van subsidie-aanvragen, en kunstinstellingen wordt gevraagd in hun aanvraag specifieke plannen voor samenwerking op te nemen. (Parool, 18/12/99)


praat mee

schrijf een mini