oude meuk

Onderwerp

ongelukken (21 nieuwsberichten)

 • Bij een ongeluk in de schouwburg van Almere zijn de hoofdrolspelers van de musical Grease, Jim Bakkum en Bettina Holwerda, gewond geraakt. Zij zaten op het podium in een auto toen deze door nog onbekende oorzaak in de orkestbak belandde. Volgens producent Albert Verlinde heeft Bettina Holwerda een gebroken pols en Jim Bakkum een hersenschudding. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. (Teletekst, 26/2/07)

 • Het plafond van het West Endse Royal Haymarket is tijdens een voorstelling van 'When Harry Met Sally' ietwat neer beneden gevallen. Oorzaak was het loskomen van de gezekerde kroonluchter; het veiligheidskoord stopte de val, maar door de kracht liet een deel van het plafond los. VIjftien bezoekers raakte lichtgewond. (ANP, 16/5/04)

  meer over: Londen, publiek


 • De opslag van het Kirov-ballet in Sint Petersburg is getroffen door brand. Veel decorstukken en kostuums zijn verwoest, onder andere die voor de komende tournee naar Japan. Het gerucht gaat dat een om werk verlegen kostuum-atelier iets met de brand te maken heeft. (Redactie, 5/9/03)


 • Het Impresariaat 't Bos Theaterprodukties, dat onder andere NUHR, Plien en Bianca en Zep in portefeuille heeft, is verwikkeld in een fraude zaak. Een financieel medewerker en een handlanger hebben vermoedelijk 200 duizend euro verduisterd, door geld op te nemen van rekeningen van cabaretiers. De politie heeft twee aanhoudingen verricht; de 33-jarige S.E.J.H. en de 20-jarige C.W.V. (Volkskrant, 4/9/03)


 • In het Muziektheater is de voorstelling 'Amelia' van dansgroep La La La Human Steps afgebroken, nadat een danser een hoofdwond had opgelopen. Na een uur was in de zaal hoorbaar dat achter de coulissen iets mis ging. Tien minuten later ging het licht in de zaal aan, en werd gemeld dat wegens fysieke problemen van een van de dansers de voorstelling niet verder kon gaan. Een hoofdroldanser kreeg een deel van een stellage op zijn hoofd. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis, na een aantal hechtingen mocht hij weer naar huis. (AT5, 6/11/02)

  meer over: dans


 • Het theatergezelschap Azart moet energiebedrijf Nuon een bedrag betalen van ruim 32.000 euro. Dat is de schade die het schip van de groep op 4 oktober 2000 aanrichtte door in een ondiep deel van de Markervaart een electriciteitskabel kapot te varen. Ondanks waarschuwingsborden over een vermindering van de diepgang, nam kapitein A. Dirks een afslag in de richting van het eiland Stierop. Daar liep hij vast. Een aantal huizen op het eiland kwamen zonder stroom te zitten. Dirks gaf toe dat hij zich onvoldoende op de hoogte had gesteld van de vaarwegsituatie ter plekke. Had hij de waterkaart geraadpleegd, dan had hij gezien dat er sprake was van een beperkte diepgang. Volgens de rechtbank nam Dirks, die overigens niet beschikt over een vaarbewijs, een onverantwoord risico. Het verweer van de kapitein dat hij de kabel raakte omdat die boven de bodem zweefde, deed de rechtbank als "te vaag en te speculatief". (ANP, 5/6/02)

  meer over: grote schulden


 • De gemeente Hoorn stelt aannemer Heddes Bouw BV en constructeur Aronsohn aansprakelijk voor het instorten van de dertig meter hoge toneeltoren in de nacht van 10 april. Beide partijen zijn in gebreken gebleven door te zwakke lasverbindingen te maken en door een andere staalsoort te gebruiken dan waarop de berekeningen waren gebaseerd. De toneeltoren wordt herbouwd volgens aanbevelingen van het TNO en met een extra veiligheidsmarge van twintig procent. (Trouw, 6/7/01)

  meer over: nieuwbouw


 • Dirk Tanghe, de artistiek leider van de Paardenkathedraal, is zijn archief kwijt nadat een brand afgelopen woensdag zijn werkruimte verwoestte. Volgens Tanghe is zijn hele verleden in één klap verdwenen: "tekeningen, briefjes, bierviltjes met ideeën en tekeningen, foto's van mijn kinderen, zelfs een tafelkleed met het ontwerp van een voorstelling, alles is verbrand." Onder de spullen bevonden zich ook driehonderd videobanden met alle registraties van de 53 voorstellingen die hij in zijn leven maakte. Kopieën zijn er niet. Gisteravond is ondanks alles Tanghe's voorstelling 'Jean, Julie en Christine' in première gegaan. (Volkskrant, 18/5/01)

 • Tijdens de opening van het nieuwe Rabotheater in Hengelo, waar 'Creon', een nieuwe opera van Huub Kerstens, in première ging bij Nationale Reisopera, is de hoofdrolspeler getroffen door een licht herseninfarct. De internationaal bekende zanger Julius Best raakte kort na de opening van de voorstelling volledig de kluts kwijt, liep de coulissen in en uit en sloeg hele stukken tekst over. Nadat de dirigent had afgetikt en twee dokters uit het publiek de zanger hadden opgevangen heeft koordirigent Nicolas Mansfield de rol van Koning Oedipus vanuit de orkestbak overgenomen. Regisseur Peter te Nuyl verscheen mimend op het toneel. Gelukkig was dit na de eerste akte geen grote opgave meer, aangezien Oedipus dan alleen nog ontzield in een zak wordt rondgedragen. (Volkskrant, 23/4/01)

  meer over: opera


 • Een deel van de nieuwbouw van Schouwburg Het Park in Hoorn is ingestort. Het gaat om de 26 meter hoge toneeltoren van het theater. Voor zowel de politie, de aannemer als de gemeente is het nog onduidelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren. Er zullen twee onderzoeken worden ingesteld. De politie start een onderzoek om te kijken of er sprake is van opzet. De gemeente zal een onafhankelijk onderzoek instellen naar de constructie. Volgens burgemeester P. Janssens van Hoorn rezen twee weken geleden al vragen bij de bouw. Werknemers hadden het over doorbuigingen in de staalconstructie. De constructeur heeft het gecontroleerd en de doorbuigingen bleven volgens hem binnen de tolerantiegrenzen.
  De bouw van het theater begon maart 2000. De oplevering was gepland voor december 2001. Het is nog onduidelijk hoelang het herstel gaat duren. Directeur van de schouwburg R. Weber zal alles op alles zetten om "zo snel mogelijk met frisse moed door te gaan". (ANP, 10/4/01)

  meer over: nieuwbouw


 • Brand! De tent waarin Suver Nuver op de Karavaan de voorstelling 'Popla' speelt is gedeeltelijk verwoest. Een vuurpijl bracht het dak aan het smeulen, waarna er brand op de toneelvloer uitbrak. De aceurs van theatergroep Vis à Vis namen net hun applaus in ontvangst toen ze verderop op het festivalterrein de tent in brand zagen vliegen. Met snel ingrijpen konden nog enkele delen van het decor en de kostuums gered worden, maar ze zijn zwaar beschadigd. De apparatuur voor licht en geluid ging verloren. Er wordt hard gewerkt om zo snel mogelijk weer te kunnen spelen. (NRC & Volkskrant, 13/7/00)

  meer over: decor


 • In verband met de ramp met de vuurwerkopslagplaats in Enschede hebben de Twentse Schouwburg, de Grote Kerk en het Muziekcentrum alle voorstellingen en concerten tot en met zondag 21 mei afgelast. Het gaat onder meer om optredens van het Nederlands Blazers Ensemble en het Orkest van het Oosten. (Volkskrant, 16/5/00)

 • Hoe lang blijft Wayne Eagling nog artistiek leider bij Het Nationale Ballet? Zijn choreografieën worden stelselmatig door de pers afgebrand en zijn dansers zien hem volgens een rapport van de Ondernemingsraad ook liever gaan dan blijven. Hem wordt een gebrek aan respect voor de dansers verweten, zijn drankgebruik wordt gehekeld en hij zou in de omgang met dansers persoonlijke en zakelijke contacten vermengen. Het Parool vat het bondig samen: "Wayne Eagling is artistiek noch leider". Het bestuur van HNB wuift alle kritiek over Eagling weg: "Ach, het zijn verhalen van alle tijden. Ik hoor al veertig jaar niets anders", aldus bestuurslid Han Ebbelaar. Volgens soliste Valerie Valentine is de maat nu vol: "Eagling onbeert de vaardigheden om een gezelschap te leiden." Haar kritiek richt zich ook op de werkdruk bij HNB: "We moeten het ene na het andere programma instuderen met te weinig repetitietijd. Twee ongelukken in twee jaar tijd is niet normaal voor dit balletgezelschap." Ze doelt hierbij op de val van Eagling in de orkestbak in maart 1998 waarbij een danser om het leven kwam, en een valpartij tijdens de generale repetitie op 21 maart van 'Orpheus' waarbij twee dansers gewond raakten. (Parool & Volkskrant, 13/4/00)

 • Het Nationale Toneel zit niet goed in z'n karma. Naast de afgelasting van 'Nora' en de problemen met 'De meisjes' maakte de première van 'Misery' z'n naam waar. Hoofdrolspeler Eric Schneider moest in de voorstelling een lucifer afstrijken, maar de brandende kop vloog in zijn kraag, zodat hij een flinke brandwond opliep. Een tweede lucifer ging wel aan, maar niet goed uit toen Schneider hem in de prullenbak wierp. Alleen een oplettende toneelknecht wist een ouderwetse schouwburgbrand te voorkomen. Aan het eind van de voorstelling rolde Schneider, die voor zijn rol in een rolstoel zit, nog bijna van het podium af. De 65-jarige acteur, met ruim 40 jaar toneelervaring, vertrok tijdens alle ongevallen geen spier. (Spits, 23/3/00)

 • Adèle Bloemendaal heeft haar theatertournee moeten afgelasten, omdat ze een licht herseninfarct heeft gehad. De 67-jarige artieste speelde een inhaalvoorstelling in De Metropole in Almere, maar moest die al na één lied beëindigen, omdat ze moeilijk uit haar woorden kwam. De directeur van De Metropole moest persoonlijk uitleggen wat er aan de hand was, omdat mensen in de zaal dachten dat Bloemendaal dronken was. Bloemendaal herstelt nu in het VU-ziekenhuis. Ze zal aan haar infarct geen verlammingsverschijnselen overhouden, maar of ze haar spraakvermogen geheel terugkrijgt is nog onduidelijk. (NRC & Telegraaf, 17/3/00)


 • De voorstellingen van 'Python, als liefde je wurgt' zijn tot nader order uitgesteld. Hoofdrolspeelster Gerrie van der Kleij raakte gewond bij een verkeersongeluk en brak drie ribben. Zij is niet in levensgevaar en maakt het volgens haar impressario naar omstandigheden uitstekend. (Volkskrant, 3/3/00)


 • Een rechter in Barcelona heeft vier van de zes mensen vrijgesproken die ervan werden verdacht de brand in het Gran Theatro del Liceu te hebben veroorzaakt. De brand ontstond in 1994 toen tijdens werkzaamheden het voordoek vlam vatte. Hoe de brand precies is ontstaan is nu nog steeds niet helemaal duidelijk. (Volkskrant, 18/1/00)

  meer over: opera, rechtszaken, Spanje


 • Een uitslaande brand in Amsterdam Noord heeft een opslagloods volledig verwoest. De brandweer wist te voorkomen dat de brand oversloeg naar de naastgelegen panden waar de Dogtroep kantoor houdt en haar opslag heeft. Het pand van de groep liep wel waterschade op. (AT5, 8/1/00)

  meer over: Dogtroep


 • Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam is door brand zwaar beschadigd. De foyer en een gedeelte van het podium brandden uit, de zaal is zwartgeblakerd en het hele gebouw heeft rook- en waterschade. Hoewel de schade verzekerd is, is het nog maar de vraag of het theater op tijd open is voor de traditionele kerstvoorstelling van de jeugdtheaterschool. Uitwijken naar een andere lokatie is ook zeer moeilijk, omdat alle theaters in Rotterdam al lang van te voren zijn volgeboekt. (AD, 22/7/99)


 • Bij een nagespeeld riddertoernooi in attractiepark Het Land van Ooit is een van de stuntmannen om het leven gekomen. Ongeveer 2500 toeschouwers waren getuige toen de 31-jarige Pool Radek Kulon bij een zwaardgevecht de punt van een zwaard in zijn voorhoofd kreeg. Volgens directeur M. Taminiau hebben de meeste mensen vermoedelijk niets gemerkt van het drama. Gedurende het elfjarig bestaan van het park zijn meer dan 3000 van dit soort voorstellingen gegeven. Op een paar kleine verwondingen na is er, volgens de directeur, nooit iets misgegaan. Er wordt met namaak-zwaarden gevochten, die echter wel van metaal zijn. De politie en de arbeidsinspectie stellen een onderzoek in. (Parool, 21/6/99)


 • Tijdens de première van 'Nadorst', een solovoorstelling van Jim van der Woude bereikte het spel van de acteur nieuwe hoogten van realisme: waggelend, het decor aansprekend, over zijn voeten struikelend, zelfs kokhalzend speelde hij de rol van een dronken variété-artiest. Helaas voelde de acteur zich echt beroerd, maar toen hij zei ontzettende maagkrampen te hebben en de technici verzocht het licht maar aan te doen, moest het publiek alleen maar harder lachen. Pas tien minuten nadat Van der Woude was afgedropen kwam er een eind aan de verwarring. Het publiek speculeerde er lustig op los. Van de Woude heeft wel vaker las van zenuwen voor een voorstelling en dit keer stond hij ook nog voor het eerst sinds tien jaar weer in zijn eentje op het podium. (Volkskrant, 9/4/99)

  meer over: publiek


praat mee

schrijf een mini