oude meuk

Onderwerp

cabaret (39 nieuwsberichten)

  • In Amsterdam is de cabaretier, musicalster en televisiepresentator Jos Brink overleden aan darmkanker. Brink werd bekend als presentator van onder meer 'Avro's Puzzeluur' en 'Wedden dat...', maar zijn grote liefde was toch het theater. Hij begon zijn carrière in de vroege jaren zestig als acteur in radiohoorspelen, waar hij opviel door zijn verzorgde dictie. Hij probeerde tevergeefs een rolletje te bemachtigen bij zijn grote voorbeeld Wim Sonneveld. Hij brak in de jaren zeventig door met cabaret Tekstpierement, de groep van zijn latere partner Frank Sanders. In de jaren tachtig schreef, speelde en produceerde Brink zijn eigen musicals, zoals 'Maskerade', 'Amerika-Amerika', 'Evenaar', 'Max Havelaar' en 'Sonneveld'. In 1986 schreef hij 'Een nieuwe dood', voor het grote publiek de eerste kennismaking met de gevolgen van de nieuwe ziekte aids. Zijn laatste grote theaterrol was die van de ‘foute’ tekstschrijver Jacques van Tol in de musical 'Als op het Leidscheplein...' Komend seizoen zou hij, net als vorig jaar, deel uitmaken van de cabaretgroep Purper. Jos Brink is 65 jaar geworden. (Volkskrant & NRC, 18/8/07)


  • In de Nes in Amsterdam wordt dit najaar een nieuw theater geopend voor cabaret en standup comedy. Initiatiefnemer is impresario Frans Ruhl (o.a. Claudia de Breij en Javier Guzman), die al jaren een eigen theater wil: "In de bestaande theaters moeten we steeds harder vechten om voor onze cabaretiers een plaatsje te verwerven. Zó vol zitten die theaters. Een man als Alex Agnew, die in 2003 de jury- en de publieksprijs heeft gewonnen op het Leids Cabaretfestival, kan met veel moeite één avond in de Kleine Komedie krijgen. Dat is onvoorstelbaar jammer."
    In de eerste maanden zal de programmering voornamelijk bestaan uit artiesten uit Ruhls eigen stal, maar vanaf januari wil Ruhl breder gaan programmeren. De verbouwing van het pand, een vroegere tabaksmakelaardij die al jaren leeg staat, kost zo'n 60.000 euro, die grotendeels wordt gesponsord door het in sms-diensten gespecialiseerde bedrijf Glomobi van Ruhls zoon. De eerste voorstellingen zijn er te zien tijdens de Uitmarkt, de officiële opening is op 12 oktober. (NRC, 16/6/06)

    meer over: Amsterdam, verbouwing


  • In de voorstelling 'Hoe Mozart Casanova sloeg' speelt de jonge cabaretier Alex Klaasen tussen Peter Blok, Annet Malherbe en Jaap Spijkers. "De eerste dag dacht ik dat ik doodging. Die anderen moeten wel gedacht hebben: waarom hebben we die jongen in huis gehaald? Toen ik thuis kwam, leek het me maar beter om te stoppen met theater", aldus Klaasen. Later ging het natuurlijk beter, maar hij vindt het nog steeds een hele eer. "Toen ze me vorig jaar vroegen, hoefde ik niet eens auditie te doen. Dat vond ik een hele eer. Op school wilde iedereen bij Orkater of Carver spelen. Als je daar toch eens zou mogen spelen, had je het wel erg goed voor elkaar." (Parool, 25/3/04)

  • Youp van 't Hek krijgt na de verbouwing een bronzen buste in Carré "voor zijn tomeloze inzet en prestaties met zijn cabaretprogramma's." Eerder werden Toon Hermans, Herman van Veen, Freek de Jonge en actrice Bep Nooy geëerd met een beeld. (ANP, 20/10/03)

  • Het Impresariaat 't Bos Theaterprodukties, dat onder andere NUHR, Plien en Bianca en Zep in portefeuille heeft, is verwikkeld in een fraude zaak. Een financieel medewerker en een handlanger hebben vermoedelijk 200 duizend euro verduisterd, door geld op te nemen van rekeningen van cabaretiers. De politie heeft twee aanhoudingen verricht; de 33-jarige S.E.J.H. en de 20-jarige C.W.V. (Volkskrant, 4/9/03)


  • Frans Rühl, een vroegere medewerker van Wim Kan, zegt dat Van Agt Kan niet geholpen heeft bij zijn imitatie. Kan had het typetje al lang op zijn repertoire staan voordat de twee elkaar ontmoette. Van Agt beweerde in het programma Zomergasten dat hij met Kan gerepeteerd had, Rühl denkt dat Van Agt dat zegt om belangrijker te lijken. (ANP, 25/8/03)


  • Hoera! Meer prijzen! Voor cabaret! De VSCD gaat samen met haar andere prijzen het beste cabaretprogramma onderscheiden en een aanmoedigingsprijs vergeven voor een beginnende artiest of groep. Volgens de VSCD doet zij met het introduceren van de trofeeën "recht aan het streven van zowel podia als cabaretmakers om het genre cabaret te erkennen als serieuze kunstvorm". Benjamin Koolstra, directeur van de Stadsgehoorzaal Kampen, is voorzitter van de jury, die verder bestaat uit Pietie van Veen (Zaantheater Zaandam), Margo Huntink (Steigertheater Nijmegen), Simone Kratz (Twentse Podia), Boudewijn Spitzen (schrijver, regisseur), Coen Verbraak (journalist/publicist) en Jurrian van Dongen (theatermaker, schrijver). De prijzen zijn in het leven geroepen na aanbeveling van de werkgroep cabaret. (VNG, 18/12/02)

    meer over: VSCD


  • Meer dan 25 carabetiers en artiesten hebben hun medewerking toegezegd aan de eerste Nederlandse Nacht van de Lach op 10 november. De Nacht is een drie uur durende marathon-uitzending vanuit de Passagiers Terminal Amsterdam, door de KRO, waarin ook de originele cast van Medisch Centrum West nog een keer zijn opwachting maakt. Het evenement is bedoeld om aandacht te vestigen op het werk van CliniClowns Nederland en donateurs te werven voor de stichting. (AD, 18/10/01)

    meer over: benefiet


  • Theaterproducent 't Bos heeft de Nederlandse rechten van het Deense scenario 'Festen' gekocht. Toneelgezelschap De Ploeg gaat de "familiekomedie" in het najaar van 2002 uitvoeren. De tekst wordt in het Nederlands vertaald en bewerkt door Peter Heerschop. De Ploeg bestaat naast Heerschop uit NUHR-cabaretiers Viggo Waas en Joep van Deudekom en acteurs Han en Piet Römer, Titus Tiel-Goenestege en Genio de Groot.
    De film van Thomas Vinterberg vertelt over een familiereünie ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de pater familias, in de Nederlandse versie vertolkt door Piet Römer. Het feest loopt echter uit de hand wanneer alle onderdrukte familiegeheimen genadeloos de kop opsteken. De film werd twee jaar geleden onder meer beloond met een Gouden Palm, een European Film Award en de publieksprijs op het Filmfestival Rotterdam.
    In 'Festen' staan vader en zoon Römer voor het eerst samen op het podium. Het stuk markeert de vierde samenwerking van gelegenheidsensemble De Ploeg. Eerder speelden zij 'Vinger in de Pap' (1998) en 'En nu... revue!' (1999), waarin zij het blijspel en het revuegenre parodieerden, en in de NNT-voorstelling 'De Driestuiversopera' van Bertolt Brecht. (ANP, 7/5/01)

    meer over: auteursrecht


  • Leeuwarden krijgt een MBO-opleiding cabaretier, stand-up comedian, popmuzikant en toneelspeler. De nieuwe studierichting maakt deel uit van opleiding Sociaal Cultureel Werker. In de studie wordt aandacht besteed aan spel en beweging, stem, zang, audiovisuele vorming en theatervormgeving. Professionals uit de theaterwereld gaan de lessen verzorgen.
    Theaterbezoek en schoolvoorstellingen maken ook onderdeel uit van de opleiding. De leerling moet bovendien twee stages doen, waarvan een binnen een theaterinstelling. Met het diploma kunnen leerlingen binnen het sociaal-culturele werkveld met theater werken. Daarnaast is het diploma een basis voor HBO-opleidingen zoals docent drama, de theaterschool en de popacademie. Vanwege het beperkt aantal stageplaatsen worden in het eerst jaar slechts 25 jongeren toegelaten. Om aangenomen te worden, moeten ze auditie doen. (Onstage, 11/4/01)

    meer over: Toneelschool


  • Paul van Vliet zegt het theater vaarwel. 'Tekens van leven', dat op 27 juli aanstaande in première gaat, wordt zijn laatste show. Daarmee tourt hij tot eind 2001 door het land. Vanaf 2002 zet de cabaretier zich full-time in voor Unicef. Als ambassadeur voor die organisatie speelt Van Vliet 'op bestelling' voor het bedrijfsleven om voorstellingen te geven. In november wordt Van Vliet 65. In veertig jaar heeft hij 22 programma's gemaakt. (NRC, 31/5/00)


  • Op 82-jarige leeftijd is cabaret-paus Wim Ibo overleden. Ibo werd bekend met 'De familie Doorsnee', het radioprogramma dat hij in de jaren '50 maakte met Annie M.G. Schmidt. Daarnaast schreef hij het boek 'En nu de moraal van dit lied', het standaardwerk over de geschiedenis van het cabaret in Nederland. (NRC, 18/5/00)

    meer over: overleden


  • Na twintig jaar houdt Purper het voor gezien. Dat wil zeggen: in ieder geval voor de komende twee jaar. Zeg nooit nooit tegen een come-back, maar volgens Purper-lid Frans Mulder valt nu het doek voor de cabaretgroep. De meeste leden hebben andere plannen voor de toekomst. De laatste voorstelling van het huidige programma 'Purper XX' wordt op 24 mei in Hoofddorp gespeeld. Purper werd in 1980 door vier Utrechtse studenten opgericht, maar van de oorspronkelijke leden is er geeneen meer over. (Volkskrant& NRC, 18/5/00)


  • Cabaretier Marc-Marie Huijbrechts heeft de Pall Mall Exportprijs gewonnen. Hoewel Huijbrechts 33 is, maakt hij pas twee jaar cabaret. Daarvoor was hij acteur bij Het Zuidelijk Toneel. De prijs, 15.000 gulden en een sculptuur van Yvonne Kracht werden uitgereikt door juryvoorzitter Hans van Willigenburg. Vorig jaar won Huijbrechts al het Camaretten festival. (AD, 9/5/00)


  • In zijn woonplaats Utrecht is op 65-jarige leeftijd de cabaretier Hennie Oliemuller overleden. Oliemuller zat veertig jaar in het vak, maar brak nooit door bij het grote publiek. Regionaal had hij wel succes met zijn Muzevalcabaret en onder zijn hoede zetten Tineke Schouten, Herman Berkien en Jan Fillekers hun eerste schreden in het vak. (NRC, 9/5/00)

    meer over: overleden


  • Musicus en cabaretier Wim van de Meeberg is op 67-jarige leeftijd overleden. Van de Meeberg maakte in de jaren '70 muziek voor theaterproducties en voor cabaretprogramma's van Frits Lambrechts en Rob van de Meeberg, zijn broer. De laatste begeleide hij recentelijk in voorstellingen 'Ken Kan' en 'Oh Johnny'. (NRC, 17/4/00)

    meer over: overleden


  • Het Amsterdams Kleinkunst Festival is gewonnen door Droog Brood, een duo bestaande uit Bas Hoeflaak en Peter van de Witte. Het vrouwelijke duo De Doos deelde de tweede plaats met Gabriela Lukassen. (Volkskrant, 12/4/00)


  • Wim Sonneveld wordt hip. Jos Brink werkt aan een musical en daarnaast schrijft Ger Beukenkamp voor toneelgroep Toetssteen een toneelstuk over de cabaretier. De première van het stuk van Beukenkamp staat een half jaar eerder gepland dan die van de musical. Jos Brink wist van niets: "Dit is, op z'n zachtst gezegd, tegen de heersende codes binnen de theaterwereld. Het is al jaren bekend dat ik een voorstelling over Wim Sonneveld ga maken en dan is het niet leuk als je ineens hoort dat Toetssteen eerder uitkomt dan wij." Beukenkamp zit er niet zo mee: "Het is natuurlijk niet zo dat iemand een paar jaar een onderwerp kan claimen." (Parool & Volkskrant, 11/4/00)

  • De Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van vorig seizoen is gewonnen door Alan Roeka met het lied 'Noem het geen liefde'. Hij schreef het lied in Ierland waar hij probeerde van de drank af te komen. Dat lukte niet, de buurman bleef maar flessen whisky voor zijn deur zetten. Roeka dankte de jury dat zij ontvankelijk bleek voor poezie die bedwelmd is door drank. (Volkskrant, 3/4/00)


  • De cabaretgroep NUHR (Niet Uit Het Raam) gaat een toneelvoorstelling maken. In oktober gaat de 'Driestuiversopera' van Brecht in première. Naast de leden van NUHR (Viggo Waas, Peter Heerschop en Joep van Deudekom) spelen Han Römer, Titus Tiel Groenestege, Genio de Groot, Carice van Houten en Margot Ros mee. (TM, 0/2/00)


  • Koos Terpstra opent zijn theatermarathon MF2000 bij het Noord Nederlands toneel met 'Wachten op Godot' gespeeld door cabaretiers. Terpstra beschouwt de Machinefabriek als een mogelijkheid om in kort tijdsbestek met een heleboel jonge theatermakers kennis te kunnen maken. "Voor de komende vier jaar moet ik een gezelschap formeren, en ik ben niet iemand van vergaderen. Ik kijk liever om me heen." (Volkskrant, 29/1/00)

  • Toon Hermans werkt aan een nieuwe theatershow. Hij zei dit bij de uitreiking van de Edison voor een Eeuw Kleinkunst aan de makers van de cabaretbox 'Ik zou je het liefste in een doosje willen doen'. "Ik voel me goed. Ik heb het hartstikke druk. Waarom zou ik stoppen?", aldus de bijna 83-jarige cabaretier. (NRC, 18/11/99)

    meer over: Toon Hermans


  • De Perspektiefprijs, een aanmoedigingsprijs die door de Schouwburg van Amstelveen is ingesteld, is dit jaar aan Jurrian van Dongen uitgereikt. Deze regisseur, schrijver en speler kreeg tijdens zijn opleiding aan de Theaterschool al twee Kreativiteitsprijzen en de Top Naeff-prijs voor de meestbelovende student. Vorig jaar won hij met het lied 'Halleluja amen' de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste cabaretlied. Van Dongen heeft de Perspektiefprijs vooral te danken aan zijn muziektheaterstuk 'Simon Carmiggelt, 'n stukkie'. Het komende seizoen is hij nauw betrokken bij maar liefst zes producties, waaronder de musicals 'Piaf' en 'Diana'. (Parool, 25/9/99)


  • Cabaretier Theo Maassen wond zich zodanig op over een reclamestoet van het telecombedrijf Priority door de binnenstad van Eindhoven, dat hij zich niet meer kon beheersen. Hij kreeg een sterke aandrang om de reclame-actie "te verkloten" en probeerde stekkers eruit te trekken, bracht de Hitler-groet en haalde zijn piemel uit zijn broek. Maassen zei na afloop zich vooral te storen aan het feit dat negenjarige meisjes in sexy badpakjes werden ingezet en dat de reclameleuzen "wel nazi-propaganda leken." De politie moest de razende cabaretier verwijderen en Maassen bracht drie uur in de cel door. De organisatie van de stoet is not amused en heeft een officiële aanklacht ingediend wegens "het brengen van de Hitlergroet", "het laten zien van zijn kloten" en het "vernielen van enkele vlaggetjes". Volgens zijn impresario heeft Maassen geen spijt van zijn protest, hoewel de manier waarop hij die toonde wellicht niet zo handig is geweest. "Maar hij is nu eenmaal een impulsief mannetje." (Volkskrant, 25/6/99)


  • De eerste internetvoorstelling van Nederland, 'De doorwerkers' van cabaretier Bert Klundert is een doorslaand succes geworden. De server van Schouwburg de Storm kon de belangstelling niet aan de de voorstelling moest een dag later herhaald worden. Acda & de Munnik zijn al benaderd voor een vervolgproject, maar weigerden pertinent. "Het heeft natuurlijk te maken met auteursrechten", aldus een woordvoerder van de schouwburg, "maar alles wordt teruggebracht tot het formaat van een dubbele postzegel en de kwaliteit van beeld en geluid laten te wensen over." Overigens mag een eventuele verzamelaar van digitale cabaret-voorstellingen wel een flinke computer meenemen: alleen al 'De doorwerkers' is 315 MB. (Theatermaker, 20/6/99)

  • Zanger/cabaretier Herman van Veen krijgt op 8 juni het Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland overhandigd van ambassaseur Eberhard von Puttkamer. Hij krijgt de hoge Duitse onderscheiding omdat hij zich steeds heeft ingezet voor "een onkrampachtig samenleven zonder vooroordelen". Ook wordt zijn "wezenlijke verlangen naar het openslaan van een nieuwe, meer vanzelfsprekende bladzijde in de Duits-Nederlandse relatie" geprezen. Van Veen trad al meer dan duizend keer op in Duitsland en heeft meer dan vijftig Duitstalige platen en cd's uitgebracht. (Parool, 5/6/99)


  • Schouwburg de Storm in Winterswijk zet ter gelegenheid van de opening van zijn nieuwe website de voorstelling 'De doorwerkers' van cabaretier Bert Klundert op Internet. Bij zijn laatste bezoek aan de schouwburg trok zijn voorstelling slechts 16 bezoekers. De Schouwburg ziet het wereldwijd doorgeven van de voorstellingen als tegenprestatie hiervoor. De voorstellingen zijn vanaf 8 mei vanaf 20.30 uur te zien op www.schouwburgdestorm.nl. (AD, 5/5/99)


  • Het publiek was al grotendeels op weg naar de laatste tram, toen de winnaar bekend werd gemaakt van het Amsterdams Kleinkunst Festival. De achterblijvers zagen dat zowel de Wim Sonneveld Prijs als de publieksprijs dit jaar aan Klaas van der Eerden werden uitgereikt. (Parool, 30/3/99)


  • Het Theaterinstituut Nederland bezit sinds december een unieke verzameling theaterteksten van de Duitse cabaretier Max Ehrlich. De joodse Ehrlich maakte vanaf 1942 met medegevangen voorstellingen in het concentratiekamp Westerbork onder de naam Gruppe Bühne. De teksten bestaan uit sketches en liedjes uit Ehrlichs vooroorlogse cabaret en uit revues uit Westerbork. (Volkskrant, 20/3/99)


  • Kleine Komedie gaat benefiet! In september zullen er zo'n tachtig kleinkunstartiesten een maand lang belangeloos optreden om een ingrijpende renovatie van het theater mogelijk te maken. De artiesten is gevraagd een "technisch eenvoudig" optreden in elkaar te zetten, aangezien de Kleine Komedie in september door de verbouwing maar gedeeltelijk bespeelbaar is. De optredens zullen één ton van de benodigde 1,5 miljoen opbrengen. Het overige deel wordt door sponsors, de stichting Vrienden van de Kleine Komedie, het theater zelf en de gemeente Amsterdam opgebracht. De verbouwingen komen voort uit de gewijzigde ARBO-wetgeving. (Parool, 19/3/99)

    meer over: ARBO, verbouwing


  • Het Antwerpse duo Eeef en Coo heeft op 20 februari de finale van het 21ste Leids Cabaret Festival gewonnen. "Eeef en Coo bieden hun publiek een verzorgde, eigentijdse voorstelling waarin improvisatie niet wordt geschuwd," meende de jury. De publieksprijs ging dit jaar naar de Spekmannen uit Zoetermeer. (Parool, 22/2/99)


  • Tekstdichter en toneelschrijver Guus Vleugel is op 66-jarige leeftijd overleden. Vleugel werd in de jaren '60 bekend als schrijver van liedteksten voor de cabaretgroep Lurelei van Jasperina de Jong, waar hij met liedjes over hasj roken, abortus, zelfmoord en het koninklijk huis veel taboes te lijf ging. Met zijn vaste schrijf- en levenspartner Ton Vorstenbosch vertaalde en schreef hij toneelteksten, waarin de tijdgeest kritisch onder de loep werd genomen. Zoals in 'Srebrenica!' over de rol van de Nederlandse troepen in Bosnië, wat veel ophef veroorzaakte en waarover het Ministerie van Defensie zijn afkeuring uitsprak. (Parool, 17/8/98)


  • Turks Fruit & Jonge Kaas mag volgens de Haarlemse rechter zo blijven heten. Yerli, helft van het inmiddels opgeheven duo Turkish Delight, had van de rechter een verbod op het gebruik van de naam gevraagd, omdat die te sterk zou lijken op Turkish Delight. De rechter achtte het niet waarschijnlijk dat Nederlanders Turks Fruit associëren met Turkish Delight, de Engelse benaming voor de zoete lekkernij. (Parool, 18/7/98)

    meer over: rechtszaken


  • Als het cabaretduo Turkish Delight trokken Inci Pamuk en Niloun Yerli zij aan zij ten strijde tegen vooroordelen in de multiculturele samenleving, nu staan ze tegenover elkaar in een rechtszaak. Pamuk heeft een andere cabaretgroep opgericht, Turks Fruit & Jonge Kaas. Yerli eist een verbod op het gebruik van deze naam, omdt ze vindt dat die te veel lijkt op Turkish Delight. Volgens Yerli werd Turkish Delight in de wandelgangen ook wel Turks Fruit genoemd. Yerli heeft zelf ook een nieuw cabaretduo geformeerd. Met Mark Koudijs werkt zij onder de naam Turkse Troel aan het programma 'Turkse Troel integreert'. (Parool, 7/7/98)

    meer over: rechtszaken


  • Hans Liberg presenteert het internationale gedeelte van de uitreiking van de Emmy Awards in New York. Vorig jaar won Liberg zelf de Emmy in de categorie 'Popular Art' voor zijn programma 'Liberg Zappt'. Liberg volgt Peter Ustinov op als presentator. (Volkskrant, 2/7/98)

    meer over: Broadway


  • Robert Kreis, Hagenaar en 48, laat in een cabaret-revue in Berlijn de jaren '20 herleven en heeft daarmee veel succes. In een interview verklaart hij: "Dat is het 'Dansen op de vulkaan-effect. We leven nu toch, zeker in Duitsland, in een economische crisistijd die bijna doet denken aan de Grote Depressie. Er zijn hier zeven miljoen werklozen. In Berlijn heeft al een vijfde van de bevolking geen baan! Er zijn zorgen. En dat is de tijd waarin men betoverd wil worden door het theater, aan de ellende wil ontsnappen." (Telegraaf, 9/5/98)

    meer over: Berlijn


  • Theater Zuidplein in Rotterdam begint in september een éénjarige opleiding voor cabaretier/comedian. De opleiding, die bedoelt is voor jongeren tussen de 14 en 20 jaar zal onder leiding staan van cabaretier/cabaretregisseur Bert Klundert. Het project wordt gesubsidieerd door de gemeente Rotterdam en enkele culturele instellingen. (NRC, 29/4/98)


  • Het Leidsepleintheater is weer geopend. De vaste bespeler is de stand-up comedy groep Boom Chicago. (Parool, 10/4/98)


  • Een bezoeker van de voorstelling van Andre Manuel heeft naderhand een klacht ingediend bij de politie wegens discriminatie. (AD, 9/3/98)

    meer over: publiek


praat mee

schrijf een mini