oude meuk

Onderwerp

VSCD (20 nieuwsberichten)

 • Carel Alons (57), directeur van het Rotterdamse Ro Theater en oud-lid van de Raad voor Cultuur (RvC), wil een nieuw Theaterverbond oprichten. "Het wordt een belangenvereniging waarin de theaterwereld breed is vertegenwoordigd; grote gezelschappen, de schouwburgen, het jeugdtheater, de theaterscholen en de productiehuizen. De toneelwereld verandert sterk: het subsidietheater verliest terrein aan cabaret en musicals en de stadsgezelschappen willen samenwerken met hun huispodia. De Raad voor Cultuur is het daarmee in zijn laatste advies eens. De vereniging moet die veranderingen in goede banen leiden."
  Alons wil daarmee de functie van belangenvereniging overnemen van zowel de VNT als de VSCD: "Die vertegenwoordigen alleen hun eigen leden. Bovendien zijn de VNT en de VSCD de laatste tien jaar erg gegroeid. De VNT heeft meer dan tachtig leden. En die hebben allemaal tegengestelde belangen. Zo is het bijna onmogelijk nog als belangenvereniging te kunnen optreden. De VNT en de VSCD zijn als werkgeversorganisaties prima. Maar in het behartigen van de artistiek-inhoudelijke belangen van de theaterwereld zijn ze minder goed. En dat is nou net belangrijk, gezien wat er allemaal te gebeuren staat." De instellingen hebben positief gereageerd op het voorstel, de VSCD en de VNT hebben nog niet gereageerd. (Volkskrant, 6/4/07)

  meer over: Carel Alons, VNT


 • Het aantal podiumkunstbezoeken groeide in 2005 met 8 procent van 11,4 tot 12,4 miljoen. Dit meldt de VSCD na onderzoek bij de bij haar aangesloten schouwburgen. Er werden 34.000 voorstellingen gegeven. De groei van het bezoek deed zich vooral voor bij musical/operette, populaire muziek en cabaret/kleinkunst. Maar ook het bezoek aan toneel, klassieke muziek en dans bleef gelijk of groeide licht. Alleen het bezoek aan opera/muziektheater nam iets af. 23 procent van alle voorstellingen was uitverkocht. Vooral bij de populaire genres was de publieksdruk groot (meer dan 40 procent uitverkocht), maar ook bij opera, toneel en klassieke muziek was tien tot twintig procent van alle voorstellingen vol.
  Ook in 2005 melden veel theaters bouwplannen of opleveringen; nieuwe zalen openden in Haarlem, Amsterdam, Alphen aan de Rijn en Apeldoorn en in zo'n 60 gemeenten bestaan plannen of wordt er gebouwd. Tegelijk staat het voortbestaan van podia in een aantal kleinere gemeenten ter discussie, zoals in Lochem, Winterswijk, Wageningen en Weert. Ruim de helft van het toegenomen bezoek is het gevolg van heropening van theaters die het jaar daarvoor vanwege verbouwing gesloten waren, zoals Carré, of werd geteld bij podia of festivals die eerder geen lid waren van de vereniging. Ruim 400.000 extra bezoeken zijn het gevolg van autonome toegenomen belangstelling. Het aantal voorstellingen en uitvoeringen bleef in 2005 met 34.000 even groot als in 2004. De totale omzet van de podia en festivals in 2005 bedroeg 495 miljoen euro (8,5 procent meer). 35% daarvan komt uit kaartverkoop, 30% uit zakelijke verhuur, horeca-activiteiten en sponsoring en 35% wordt gefinancierd door gemeentelijke overheden. (Redactie, 13/12/06)


 • In de Amsterdamse Stadsschouwburg zijn de jaarlijkse VSCD Toneelprijzen uitgereikt: De Prosceniumprijs voor Blokdijk was opvallend; niet eerder kreeg een dramaturg een dergelijke onderscheiding. Kees Prins presenteerde de avond op ingetogen wijze. Acteur Hans Kesting, die de Colombina in ontvangst nam namens de wegens filmopnames verhinderde Lineke Rijxman, roemde de smaakvolle setting van het prijzengala: "Dat hebben we wel eens anders gezien". (Redactie, 10/9/06)

 • Vorig jaar gaf De Paardenkathedraal het organisatie-stokje door aan Impresariaat Gislebert Thierens, maar die zullen het Toneelprijzengala van de VSCD niet gaan organiseren. Urban Myth gaat de avond in de Meervaart verzorgen, in samenwerking met Cosmic. Jörgen Tjon A Fong zal de avond regiseren en "garant staan voor een bruisende theatrale happening die De Nieuwe Samenleving representeert.", aldus het persbericht. Succes Jörgen!   (Redactie, 26/3/04)

 • Volgens de VSCD-cijfers is het schouwburgbezoek in 2002 ongeveer gelijk gebleven met dat van het jaar daarvoor. We hebben het hier over 11,7 miljoen bezoekers die naar voorstellingen gingen die gemiddeld 16.297,- euro kostte, wat weer tien procent duurder is dan daarvoor. De recessie heeft dus geen invloed gehad op het schouwburg bezoek, wel op de zakelijke markt van congressen en andere evenementen die ook in uw schouwburg plaats grijpen. (Redactie, 19/3/04)


 • De uitreiking van de VSCD Danstheaterprijzen is ietwat chaotisch verlopen. De prijzen, Gouden Zwanen, ontworpen door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk, waren bij de uitreiking nog niet af. Bij de getoonde filmpjes over de carrières van de genomineerden was het plak- en knipwerk nog duidelijk zichtbaar en Lisa Portengen, presentatrice van de avond, verslikte zich herhaaldelijk in het woord 'choreografie'. Rudi van Dantzig, winnaar van de VSCD Oeuvreprijs, begreep het allemaal wel: "Moeilijk woord, hè, choreografie?" (Volkskrant, 9/10/03)

  meer over: dans


 • De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw Directies (VSCD) wil dat de Raad voor Cultuur en staatssecretaris Van der Laan meer rekening houden met de wensen van de theaters en concertgebouwen. Alleen het criterium kwaliteit is niet genoeg, het rijk moet ook kijken naar functies. Welk repertoire een groep gaat spelen, voor welke doelgroepen, de mate van regionale spreiding en worteling over het land, educatieprogramma's en ruimte voor nieuwe makers moeten ook belangrijke criteria worden, aldus de VSCD. (ANP, 10/9/03)

 • Vanaf vrijdag 5 september is het graf van één van Neerlandsch Grootste Tooneelspeelers weer in ere hersteld. Louis Bouwmeesters graf op begraafplaats Zorgvlied was volkomen verwaarloosd. Met vereende krachten heeft het theaterveld zich van deze blamage bevrijd. Het TIN, organisator van de restauratie, lapte 1000 euro. In Carré werd tijdens de prijsuitreiking van de toneelprijzen zo rond de 1775 euro ingezameld, wat de VSCD weer aanvulde tot 2500. De laatste 500 euro is geschonken door Stadsdeel Slotervaart, waar we de Louis Bouwmeesterstraat en school kunnen vinden. Vrijdag is een extra feestelijke dag voor de heer Bouwmeester, niet alleen is zijn graf dan weer helemaal opgeknapt, hij is dan ook jarig. (Redactie, 3/9/03)

 • Hoera! Meer prijzen! Voor cabaret! De VSCD gaat samen met haar andere prijzen het beste cabaretprogramma onderscheiden en een aanmoedigingsprijs vergeven voor een beginnende artiest of groep. Volgens de VSCD doet zij met het introduceren van de trofeeën "recht aan het streven van zowel podia als cabaretmakers om het genre cabaret te erkennen als serieuze kunstvorm". Benjamin Koolstra, directeur van de Stadsgehoorzaal Kampen, is voorzitter van de jury, die verder bestaat uit Pietie van Veen (Zaantheater Zaandam), Margo Huntink (Steigertheater Nijmegen), Simone Kratz (Twentse Podia), Boudewijn Spitzen (schrijver, regisseur), Coen Verbraak (journalist/publicist) en Jurrian van Dongen (theatermaker, schrijver). De prijzen zijn in het leven geroepen na aanbeveling van de werkgroep cabaret. (VNG, 18/12/02)

  meer over: cabaret


 • Het gaat goed met het theaterbezoek! In 2001 hebben ongeveer 13,3 miljoen mensen een theater bezocht, ongeveer een miljoen meer dan het jaar ervoor. Dat bleek uit jaarcijfers van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Een woordvoerster van de VSCD noemde de toename fors en onverwacht. "Bovendien is het niet zo dat alleen musicals en cabaret veel bezoekers trekken. Ook dans, klassieke muziek, toneel en amateurvoorstellingen zijn populair. We denken dat het einde van de publieksgroei nog niet is bereikt." Andere fijne cijfers uit het onderzoek geven aan dat 6300 voorstellingen uitverkocht waren. Dat is 35 procent van de voorstellingen die in grote zalen werden opgevoerd. (ANP, 21/8/02)

 • De VSCD en Joop van den Ende praten over samenwerking rond en hun respectievelijke prijzen. Van den Ende heeft de VSCD benaderd, omdat hij wil dat musical en theater meer naar elkaar toe groeien, zodat grote acteurs en toneelregisseurs ook musicals gaan maken. En de VSCD-prijzen kunnen wel wat glamour gebruiken. Thomas Smit van de VSCD zegt dat zij ook wat meer ruchtbaarheid aan hun prijzen willen geven. Ook ziet hij mogelijkheden om de VSCD de jurering van de Musical Awards over te laten nemen. Voorlopig blijft het bij gesprekken en kan een daadwerkelijke samenwerking nog wel een paar jaar op zich laten wachten. (NRC, 12/4/02)

 • Nieuw! De Federatie van Podiumverenigingen. Deze nieuwe organisatie is een samenwerking van de Vereniging Nederlandse Poppodia (VNP) en de Vereniging van Schouwburg- en Concertzaal Directies (VSCD) en gaat zich bezighouden met onder andere arbowetgeving, arbeidsvoorwaarden en auteursrechten. (NRC, 15/3/02)

  meer over: auteursrecht


 • Actie! De verontwaardiging over de komende Cultuurnota is kunstenbreed. Daarom verzamelden zo'n 250 actievoerders uit alle hoeken van de kunstwereld zich vanmiddag op de Cornelis Lelylaan in Amsterdam. Onder het motto "Blokkeren? Geen kunst! - Geen kunst blokkeren" werd het verkeer dat vanaf de snelweg de stad in wilde kortstondig stilgelegd. Koepelorganisaties als FNV KIEM, Kunsten '92, De Federatie van Kunstenaarsbelangen, de VSCD, de VNT en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond hadden deze actie georganiseerd, samen met veel instellingen en individuele kunstenaars. Zij protesteerden hiermee tegen "de huidige situatie die in de kunstenwereld is ontstaan naar aanleiding van het beleid van staatssecretaris Van der Ploeg en het advies van de Raad voor Cultuur". Titus Muizelaar en Gijs Scholten van Asschat hielden midden op straat een persconferentie, en verwoorden de eisen van de actievoerders: 150 miljoen gulden extra voor de kunstenbegroting en een consistent kunstbeleid. "Dus niet een situatie waarbij zoals nu, elke nieuwe bewindspersoon bedenkt jaar welke maatschappelijke functie de kunst moet vervullen om bestaansrecht te hebben", aldus Scholten van Asschat.
  De woordvoerders waarschuwden: "Als de staatssecretaris ingrijpende besluiten over het voortbestaan van instellingen baseert op onzorgvuldige adviezen, dan zal de rechter hem terugfluiten. Wij roepen de Tweede Kamer op om de chaos die dan ontstaat te voorkomen". Woordvoerder John Leerdam, directeur van Cosmic: "We roepen al jaren dat er meer geld bij moet. En nu komt er voor alles extra geld, behalve voor de kunsten die als een soort stiefkind behandeld worden. Als er morgen bij de presentatie van de Cultuurnota geen extra geld voor de kunsten komt, zullen er door het hele land meer acties als deze georganiseerd gaan worden." (VNG, 18/9/00)

 • Wim Voorman, directeur van theater- en congrescentrum 't Spant in Bussum, is op 63-jarige leeftijd overleden. Voorman was ook lange tijd voorzitter van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw Directeuren (VSCD). (Volkskrant, 1/7/00)

  meer over: overleden


 • Waar blijft de Grote Toneel Publieksprijs van dit jaar? Die komt er niet, zegt L. van der Kroon van de VSCD. Het ligt aan de AVRO die de prijs vorig jaar verzorgde, maar vervolgens opstapte. De omroep vindt de prijs te duur en te tijdrovend. Zonder de ton aan prijzengeld en een spetterend tv-gala heeft het geen zin de prijs uit te reiken vindt de VSCD. "Onze opzet is het publiek meer betrekken bij het toneel. Dat kan alleen als de prijs leeft en dus bijzonder is". (Volkskrant, 30/3/00)


 • Hans Onno van den Berg wordt per 1 mei de nieuwe directeur van de Vereniging van Nederlandse Schouwburg en Concertgebouwdirecties (VSCD). Hij volgt in deze functie Jan Knopper op, die met pensioen gaat. Van den Berg heeft nu een eigen onderzoeksbureau, Cenario, dat de afgelopen jaren ruim 30 theaters heeft geadviseerd. (TM, 2/1/00)


 • De nominaties voor de hoogste onderscheidingen voor individuele dansers zijn bekend. Voor de Gouden Dansprijs zijn Janine Dijkmeijer en Michael Schumacher genomineerd. Voor de Zilveren Dansprijs zijn Nicole Peisl, Massimo Molinari en Dylon Newcomb genomineerd. De prijzen, ingesteld door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), worden op 9 oktober uitgereikt. (Parool, 28/6/99)

  meer over: dans


 • In de kunstwereld is zeer negatief gereageerd op de plannen van demissionair staatssecreatris Rick van der Ploeg voor het bereiken van een grotere culturele diversiteit. Verschillende organisaties vinden pleiten voor extra geld voor het bereiken van culturele diversiteit, in plaats van dit geld uit de bestaande budgetten te halen. Van der Ploeg spoort schouwburgen aan de moed te hebben "ook een weinig bekende Marokkaanse voorstelling te programmeren. "Waar zijn die dan? Geef ze maar!" aldus de heer Knopper van de VSCD. "In het bedrijfsleven probeert de overheid al ruim een jaar tevergeefs het aantal allochtone werknemers te verhogen. Maar het lukt niet", zegt J. Jong van de VNT. De Federatie voor Kunstenaarsverenigingen vindt de plannen te gevoelig voor een demissionair kabinet en pleit nogmaals voor de verlenging van de kunstenplanperiode. (AD, 27/5/99)

 • In een open brief aan staatssecretaris Van der Ploeg vraagt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) 225 miljoen gulden aan het rijk voor het verbouwen van de Nederlandse schouwburgen. Die hebben het geld nodig om te kunnen voldoen aan de nieuwe ARBO-wet. Die stelt onder andere dat in 2003 een theater nog maar 20 met de hand bediende trekken mag hebben. De overige moeten worden gemechaniseerd, een ingreep die per trek tussen 15.000 en 30.000 gulden kost. Aangezien de wetgeving een rijksaangelegenheid is, zijn de financiële gevolgen ook voor het rijk, stelt de VNG. De meeste theaters hebben al zodanige moeilijkheden om de begroting rond te krijgen dat ze de toegangsprijzen hebben verhoogd en de commerciële verhuur van zalen uitgebreid. Tien procent van de schouwburgen heeft noodgedwongen het aantal voorstellingen teruggebracht. Een woordvoerder van OC&W liet echter weten dat de gemeenten ooit zelfstandig hebben besloten een schouwburg te bouwen en dat daarbij vanzelfsprekend het onderhoud komt. Van Klink, voorzitter van VSCD, is bang dat gemeenten met toch al noodleidende theaters, die gebouwen liever sluiten dan er weer in te investeren. (NRC & AD, 9/3/99)

 • De voorheen Gouden Gids Publieksprijs (GGPP) keert dit seizoen in een andere gedaante terug. De Algemene Vereniging Radio Omroep (AVRO) wordt de hoofdsponsor en de Vereniging van Schouwburg en Concertzaal Directeuren (VSCD) en de Vereniging van Theaterproducenten (VTP) worden mede-organisatoren. De Vereniging van Nederlandse Toneelgezelschappen (VNT) overweegt zich hierbij aan te sluiten. De prijs wordt, samen met de acteursprijzen (Theo d'Or & Louis d'Or), aan het eind van het seizoen uitgereikt tijdens een Feestelijk Toneelgala (FTG). (Algemeen Dagblad (AD), 31/10/98)


praat mee

schrijf een mini