oude meuk

Onderwerp

Paardenkathedraal (6 nieuwsberichten)

 • Dirk Tanghe verlaat eind dit seizoen De Paardenkathedraal, waar hij ruim elf jaar artistiek leider is geweest. Tanghe wil niet meegaan in het opzetten van een groot, nieuw regiogezelschap in Utrecht, dat moet ontstaan onder leiding van Jos Thie en Nanette Ris (zakelijk leider van de Paardenkathedraal). Tanghe is gevraagd om binnen deze structuur regisseur te blijven, maar daarvoor heeft hij geen belangstelling: "Zo'n groot nieuw stadsgezelschap is helemaal mijn ambitie niet. Ik hecht erg aan mijn eigen huis, aan mijn eigen mensen, mijn acteurs. De veranderingen die nu in de lucht hangen, kunnen mij helemaal niet boeien. Het voelt alsof de donsdeken van mij wordt afgetrokken en ik op een bureaucratisch matje moet gaan staan. Ik wil carte blanche om mijn eigen parfum te kunnen verspreiden."
  Tanghe's aankondiging komt midden in de reprisetournee van 'Midsummernightsdream', zijn grootste succes. Voor de toekomst heeft hij nog geen plannen, alleen dat hij wil blijven theater maken. (Volkskrant, 5/12/07)

  meer over: Dirk Tanghe, Utrecht


 • De commissie die in opdracht van de gemeente Utrecht de aanvragen voor structurele subsidie van de gemeente beoordeeld adviseert negatief over de aanvraag van Growing up in Public. Ook de community-theatre groep STUT wordt niet subsidiabel geacht. De andere Utrechtse groepen -'t Barre Land, Aluin, De Paardenkathedraal, De Berenkuil, Het Filiaal en DOX- krijgen een positief advies.
  De commissie is kritisch over Tweetakt en Huis a/d Werf. Het jeugdtheaterfestival wil zelf gaan produceren, maar de commissie wil daar geen geld voor geven. Het beleid van Huis a/d Werf moet na twee jaar geëvalueerd worden. Nieuwe directeur Yvonne Franquinet heeft geen plan voorgelegd dat volledig kon overtuigen, maar de commissie heeft begrip voor de korte tijd waarin zij haar stempel moest zetten. (Redactie, 13/4/04)

 • Vorig jaar gaf De Paardenkathedraal het organisatie-stokje door aan Impresariaat Gislebert Thierens, maar die zullen het Toneelprijzengala van de VSCD niet gaan organiseren. Urban Myth gaat de avond in de Meervaart verzorgen, in samenwerking met Cosmic. Jörgen Tjon A Fong zal de avond regiseren en "garant staan voor een bruisende theatrale happening die De Nieuwe Samenleving representeert.", aldus het persbericht. Succes Jörgen!   (Redactie, 26/3/04)

 • De Paardenkathedraal heeft de voorstelling 'Revenge' afgelast wegens ziekte van regisseur en artistiek leider Dirk Tanghe. 'Revenge', gebaseerd op 'The Revenge Tragedy' van Cyril Tourneur, zou eind april in première gaan. (Parool, 8/4/00)


 • 60 exemplaren van de poster van 'Reigen' zijn weggehaald door de dienst stadsbeheer van de gemeente Utrecht. Op de poster staat een vrouw die nonchalant een forse stijve piemel vasthoudt. De dienst deed dit naar eigen zeggen vanwege de intocht van Sinterklaas. Zakelijk leider van de Paardenkathedraal, Jetta Ernst: "Schnitzler stelt in 'Reigen' de hypocrisie aan de kaak van een samenleving waarin seks nooit expliciet getoond of besproken wordt. Nu treft ons eenzelfde hypocrisie." Op last van het stadsbestuur zijn de posters weer teruggehangen. De Paardenkathedraal heeft veiligheidsmaatregelen genomen en stickers over het geslachtsdeel geplaatst met daarop de tekst "coming soon" - pun intended indeed. Het gezelschap heeft de stickers ook ter beschikking gesteld aan alle theaters waar de voorstelling speelt. Drie toonden belangstelling. (Volkskrant, 18/11/99)

  meer over: affiche, sex


 • 'Hamlet' van De Trust heeft de Gouden Gids Publieksprijs gewonnen met een gemiddelde waardering van 8,58. 'De bezoeker' geregisseerd door Peter Oosthoek kreeg een 8,45 , 'De Kus van de Spinvrouw' van Het Zuidelijk Toneel een 8,32 en 'De Wereldverbeteraar' van de Paardenkathedraal een 8,02. De Gouden Gids trekt zich na vier jaar terug als sponsor van deze prijs. De AVRO zal het initiatief overnemen. (Telegraaf & AD, 3/6/98)

praat mee

schrijf een mini