oude meuk

Onderwerp

afgelaste voorstellingen (55 nieuwsberichten)

  • Theater de Veste in Delft heeft de remière van de voorstelling 'A Clockwork Orange' van D'Electrique vanavond afgelast. De Veste vindt dat producent Hummelinck Stuurman niet genoeg garanties kan geven dat de 3000 liter water die tijdens de voorstelling op het podium regent, de vloer en de apparatuur van het theater niet beschadigt. 'A Clockwork Orange' werd gemaakt als locatievoorstelling op het Over het IJ festival in 2005 en gaat nu in een aangepaste (maar toch nog behoorlijk natte) versie touren langs verschillende schouwburgen. (ANP, 9/5/07)

  • Na het ongeluk bij de musical 'Grease' in Almere, waarbij hoofdrolspelers Jim Bakkum en Bettina Holwerda gewond raakten, zijn vanaf 1 maart de voorstellingen hervat. Twee voorstellingen, 27 en 28 januari in Carré werden afgelast. De hoofdrollen in de musical worden door understudies William Spaaij (Danny) en Madelon van der Poel (Sandy) gespeeld, totdat Bakkum en Holwerda hersteld zijn. Bakkum hield aan het ongeval een hersenschudding en een gescheurde schouderspier over, Holwerda brak haar pols. De elektrische auto, die tijdens de voorstelling in Almere met de twee acteurs in de orkestbak stortte, wordt niet meer gebruikt. (Redactie, 2/3/07)


  • De rest van de voorstellingen van 'Vaders!' met Piet Römer (78) zijn kleindochter Nienke Römer worden voor de rest van het seizoen afgelast. Piet Römer is oververmoeid en heeft last van hartritmestoornissen, aldus producent Joop van den Ende. "Op doktersadvies dient hij absolute rust te houden. De voorstelling 'Vaders!' is speciaal voor Piet Römer geschreven en zijn rol kan derhalve niet vervangen worden." De tournee zou nog tot 24 maart duren. (ANP, 16/2/07)

  • De storm die gisteren over Nederland trok had ook zijn gevolgen voor het theater. Veel acteurs konden de zalen niet bereiken, zodat voorstellingen moesten worden afgelast. Zo werd 'Jan Rap en z'n maat' in Nijmegen afgelast vanwege een ongeval waarbij Susan Visser, Terence Schreurs en Margreet Boersbroek betrokken waren. Een boom kwam terecht op de auto waarmee de drie actrices op weg waren. De actrices kwamen met de schrik vrij.
    Het slechte weer is speciaal een tegenslag voor de openingsweek van het gerenoveerde Parktheater in Eindhoven. Voor de feestweek was de Spiegeltent in de tuin opgezet voor de optredens van Sven Ratzke en The Tiger Lillies. De tent is stormbestendig, maar de wind zorgt voor te veel geluidsoverlast om optreden mogelijk te maken. Ook de voorstelling 'Dreamin' with Alice in the Park' moest worden aangepast omdat een buitenscène niet kon doorgaan. Ook in (onder andere) Alkmaar ('Het Goede Lichaam'), Breda ('Chess' in Chassé), Leiden ('La Vie Parisienne'), Purmerend ('Nacht, moeder'), Venlo en Heerlen worden afgelastingen gemeld. (ANP, 18/1/07)

    meer over: Eindhoven


  • Het Zuidelijk Toneel stopt de tournee van 'Breekbaar'. "De voorstelling voldoet niet aan de kwaliteitscriteria die het gezelschap zichzelf stelt", aldus een persverklaring van het gezelschap. Na een niet geslaagde première een slechte ontvangst in de pers kampte de voorstelling met tegenvallende bezoekersaantallen. Het gezelschap zegt dat de beslissing geheel op artistieke gronden is genomen.
    Zakelijk leider Gerard Tonen schat dat de financiële schade zo'n vijftigduizend euro aan uitkoopsommen van de schouwburgen bedraagt. Wellicht moet het gezelschap bezuinigen door volgend seizoen één voorstelling minder te spelen. Overigens liet het gezelschap vorige week al weten dat er wordt nagedacht over een koerswijziging. Risicovolle stukken van het type 'Breekbaar' worden dan op een andere manier gepresenteerd.
    Regisseur Matthijs Rümke erkent dat 'Breekbaar' op het moment van de première "nog niet goed genoeg was". "Maar ik was ervan overtuigd dat de voorstelling het in zich had om te groeien en verbeteren." De kwaliteit bleef wisselvallig: "Er zijn voorstellingen geweest die een 7,5 van het publiek kregen, maar we hebben het ook meegemaakt dat de reacties na afloop desastreus waren.“ Ook de recensies hebben een rol gespeeld, denkt Rümke: "Ik geef toe dat dit niet de beste voorstelling is die ik ooit heb gemaakt, maar omdat het zo agressief is ontvangen, is het stuk wel vogelvrij geworden. Het heeft een soort 'daar is iets mis mee'-aura gekregen." (Redactie, Eindhovens Dagblad, 28/11/06)

  • De Deutsche Oper, het Berlijnse operahuis, heeft Mozart's 'Idomeneo' van het programma gehaald. In de Duitse enscenering worden de afgehakte hoofden van Poseidon, Boeddha, Jezus en Mohammed getoond. Volgens de Duitse inlichtingendienst zou deze scène de religieuze gevoelens van moslims kunnen kwetsen en zou het bij voorstellingen tot ongeregeldheden kunnen komen. Concrete dreigingen zijn er nog niet geweest, maar de Deutsche Oper vond het toch beter om het stuk van het programma te halen. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schaüble noemde het besluit tijdens een bezoek aan Washington "krankzinnig" en "onaanvaardbaar." (Trouw, 26/9/06)

    meer over: Berlijn, opera


  • De Koninklijke Schouwburg in Den Haag heeft de festiviteiten rond het 200-jarig bestaan aanmerkelijk versoberd wegens het overlijden van prinses Juliana. 'De dag van de Schouwburg', waarbij iedereen zomaar naar binnen kon lopen, is afgelast. Op het programma voor de genodigden staan nu: een herdenking van prinses Juliana door Arthur Docters van Leeuwen, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Koninklijke Schouwburg; de Tweede Wassermanlezing door Hans Croiset over Elisabeth Andersen; de presentatie van het jubileumboek; en tot slot de opening van het Festival De Achterkant van het Voorhout. De schouwburg is vlakbij het Noordeinde, waar de prinses ligt opgebaard. (ANP, 24/3/04)

  • Het Toneel Speelt gelast de voorstellingen van 'Braambos' op 26 februari in Zutphen en 27 februari in Kampen af. Thekla Reuten, die in 'Braambos' Nana speelt, heeft een kaartje kunnen bemachtigen voor de Oscar-uitreiking in Los Angeles. Mensen met kaartjes voor de afgelaste voorsteling kunnen nu naar Arnhem. En er is nog meer aan de hand bij 'Braambos': Mark Rietman neemt de rol van dr. Pion over van Jaap Spijkers. (ANP, 19/2/04)

  • Ivo van Hove heeft 'A Perfect Wedding', het stuk dat Charles Mee speciaal voor het ensemble heeft geschreven, van het programma gehaald. De samenstelling van het ensemble verandert de komende maanden te veel om een stuk met zo'n grote bezetting te spelen. In plaats daarvan stort Toneelgroep Amsterdam zich nu op 'Kruistochten' van Alan Ayckbourn, dat volgens van Hove goed in de serie 'De getemde feeks' en 'Scenes uit een huwelijk' past. (Het Parool, 3/2/04)


  • De afscheidsvoorstellingen van Bassie en Adriaan in januari gaan niet door. Adriaan, de acrobaat van het komische duo, wordt de komende tijd in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam behandeld aan speekselklierkanker. Eerder leek het gezwel in zijn mond door de operatie voor 99 procent verdwenen, maar na grondig onderzoek bleek toch nog een deel aanwezig. De acrobaat schrijft hierover op zijn website: "Wij zongen vroeger liedjes met de tekst: na regen komt zonneschijn. Maar helaas kan het ook gebeuren dat er na zonneschijn weer een paar regendruppels vallen en dat is deze week gebeurd." Het duo blijft positief en kijkt of ze de voorstellingen een paar maanden vooruit kunnen schuiven, want "wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen". (ANP, 2/10/03)

    meer over: circus


  • Isabelle Huppert komt niet naar het Holland Festival van volgend jaar. De hele wereldtournee van de 4.48 Psychose is afgezegd omdat de Franse producent Théâtre de la Madeleine niet de rechten voor New York kon verwerven. Huppert weigerde om in de andere steden, waaronder Amsterdam, wel te spelen. (ANP, 29/9/03)

  • De première van 'Tartuffe' van Het Nationale Toneel is uitgesteld vanwege artistieke onenigheid tussen regisseur Jürgen Gosch en acteur Carol van Herwijnen. Van Herwijnen wordt vervangen door Hans Hoes. Directeur Evert de Jager van HNT noemt het: "Een grote clash van totaal verschillende opvattingen over toneelspelen. Wij hebben Gosch gevraagd vanwege zijn befaamde regie-opvatting, die inhoudt dat hij acteurs met al hun onzekerheden het toneel opstuurt. Van Herwijnen heeft een tegenovergestelde opvatting."
    De afgelopen weken heeft het gezelschap geprobeerd om beide partijen dichter bij elkaar te brengen, maar na een repetitie afgelopen dinsdag bleek dat het zo niet verder ging. De première is nu verplaatst naar 17 oktober. (ANP & Volkskrant, 24/9/03)

  • De Parade gaat dit jaar niet naar Barcelona. De organisatie kan de begroting niet rond krijgen. Vorig jaar was het festival (daar onder de naam Boulevard of Broken Dreams) wel een artistiek succes, maar de recettes vielen tegen. Om het avontuur dit jaar door te laten gaan, werd extra geld gezocht door loterijen, benefietvoorstellingen en sponsoring. (ANP, 8/9/03)

  • De Zomeropera is niet helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen. De festivaltour is afgelast. De afsluiting in Almere vanaf 24 september staat nog wel op de agenda. "Het festival is door alle perikelen een maand opgeschoven. In die maand liepen er wel betaalde krachten rond en dat heeft ons veel geld gekost. Daardoor hebben we moeten schrappen in het programma", legt een zegsvrouw uit. Ook heeft de organisatie moeite met het op zo'n korte termijn regelen van vergunningen. (ANP, 4/9/03)

    meer over: Almere


  • De première van 'Hagedissenhuid' wordt uitgesteld. Porgy Franssen heeft rugklachten en mag zich van zijn dokter niet veroeren. De voorstellingen op de Uitmarkt gaan wel door, regisseur Matthijs Rümke valt in. Of het optreden op Lowlands doorgaat is nog onduidelijk. (ANP, 28/8/03)

    meer over: Matthijs Rümke


  • De voorstellingen van 'Van Gogh' van Het Toneel Speelt en ZT Hollandia komen deze maand te vervallen, omdat actrice Betty Schuurman ziek is. Het gaat om voorstellingen in Roosendaal, Dordrecht, Groningen, Tiel, Zaandam, Zoetermeer, Rijswijk en Gouda. (ANP, 15/4/03)

  • De laatste voorstellingen van 'Het Vuil, de Stad en de Dood' zijn afgelast. Stefan de Walle heeft longontsteking. De voorstelling was een redelijk succes en het gezelschap onderzoekt of er wellicht een reprise komt. (ANP, 23/1/03)

  • De tournee van 'Gloed' is vanwege gezondheidsproblemen van hoofdrolspeler Eric Schneider afgelast. De acteur kampt met hartproblemen en moet enkele weken rust houden. Impresariaat Gislebert Thierens verwacht de tournee op 14 februari met Schneider te kunnen hervatten. De afgelaste voorstellingen worden zoveel mogelijk in het najaar gespeeld. (ANP, 21/1/03)


  • Ans de Munnik, één van de zwanen uit het 'Het zwanenmeer' van ZT Hollandia, is op 22 december overleden. Mevrouw de Munnik werd geboren in 1921, in Kampen. Voor haar zwanenbestaan kookte ze bij de Bossche burgemeester en werkte nadat de kinderen het huis uit waren in de kantine van de Reclassering. Ze was al vroeg lid van de operettevereniging en hield van fietsen en zwemmen. Door het overlijden van mevrouw de Munnik werden voorstellingen van 'Het Zwanenmeer' afgelast. De allerlaatste voorstelling in Nederland in Frascati is wel doorgegaan, als een eerbetoon. (VNG, 9/1/03)

  • Het Groot Russisch Staatscircus mag niet optreden op het Malieveld in Den Haag. Er zijn al 15.000 kaarten verkocht, maar volgens burgemeester Deetman voldoet de tent niet aan de veiligheidseisen. A. Rebisz van het Staatscircus is verbaasd: eerder trad het circus zonder problemen op in meer dan honderd Duitse en Nederlandse steden. (NRC, 5/12/02)

    meer over: circus, Den Haag


  • De première van 'Fosse' is in het verband met het overlijden van Prins Claus uitgesteld tot 24 oktober in de Stadsschouwburg Utrecht. Van den Ende vindt het niet gepast om juist in Den Haag na het overlijden van prins Claus een feestje te organiseren. Co-producent Clear Channel heeft begrip voor dit uitstel. (ANP, 9/10/02)

  • Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen moet de voorstelling 'Cabaret' terugtrekken. Joop van den Ende blijkt de rechten voor Nederland te hebben. Hij wil de voorstelling in seizoen 2004-2005 uitbrengen. (Parool, 16/9/02)

  • Het Nationale Toneel heeft de muziektheatervoorstelling 'The Black Rider' geschrapt, nadat componist Tom Waits geen toestemming gaf voor opvoering. 'The Black Rider' zou op 15 maart 2003 in première gaan. Toestemming van regisseur Robert Wilson en de erven van schrijver William Burroughs was al binnen. "We wachten al een jaar op meneer Waits. Hij woont op een heuvel in Californië en is zelfs voor zijn New Yorkse agent moeilijk bereikbaar", aldus directeur Evert de Jager. "In de zomer kregen we te horen dat hij het opvoeren van al zijn muziek in Europa verbiedt. We weten niet waarom." (NRC, 29/8/02)


  • De initiatiefnemers van 'Pim, de Musical' hebben hun project gestaakt. Het idee voor een musical over Pim Fortuyn werd begin april als radiograp geboren. Het initiatief van Op Sterk Water Theater en 3FM-dj Roeland van Zeijst (AVRO) lokte zoveel positieve reacties uit dat alsnog werd besloten de productie kleinschalig te realiseren. Na de aanslag op Fortuyn zien de organisatoren daar dus van af, zo heeft AVRO Radio bekendgemaakt. (Telegraaf, 7/5/02)

    meer over: musical


  • Eerder deze week werd het nieuws bekend dat de voorstellingen van 'Grace, the Musical' per 1 april zouden stoppen. Producent en zakelijk leider Bert Maas heeft een schuld van 2,5 miljoen euro door tegenvallende bezoekersaantallen en productiekosten, het faillissement van Maaster Theaterproducties BV wordt op 12 maart uitgesproken. Gisteren is in Amsterdam echter de bom voortijdig gebarsten. Alle voorstellingen werden met onmiddelijke ingang gestaakt. De medewerkers stonden voor een dichte artiesteningang met daarop het briefje met de tekst "Wij hebben getracht alle medewerkers telefonisch te bereiken vandaag. Helaas is dat niet bij jullie gelukt. Deze week zullen jullie een schrijven ontvangen. Excuses voor het ongemak." "Het understatement van het jaar", aldus Brigitte Nijman, die afwisselend met Joke de Kruijf de titelrol vertolkte. Haar collega Alexandra van Marken beweert dat de betaling van de artiesten hopeloos achterligt. (Volkskrant, 1/3/02)

  • De Groningse Stadsschouwburg heeft de voorstelling 'Via Viola' van de Theatercompagnie afgelast, omdat deze "te slecht" zou zijn. Directeur Thom van der Goot: "Ik weiger publiek te zoeken voor een voorstelling die onder de maat is. Ik snap niet waarom de Theatercompagnie deze mislukte voorstelling niet heeft teruggetrokken." De Nederlandse première van 'Via Viola', eind vorig jaar, werd een maand uitgesteld en de recensies waren zeer negatief. Al eerder moesten voorstellingen worden afgelast, maar dan omdat er te weinig kaartjes verkocht waren. Het is ongebruikelijk dat de mening van de schouwburgdirecteur hierbij een rol speelt.
    Bij de Theatercompagnie wordt er dan ook met verbazing gereageerd. Woordvoerster C. Gouweleeuw: "Wij staan achter 'Via Viola', dus we vinden dat je de voorstelling best kunt laten zien. In andere schouwburgen was het wél een succes". Van der Goot wil met zijn beslissing een discussie losmaken over programmeren voor de grote zaal en de rol van de schouwburgdirecteur. "Een schouwburgdirecteur is meer dan een zalenboer en een raptapper die zich alleen maar bekommert om het aantal verkochte croquetten. Wij moeten ook om de kwaliteit en de voortgang van de kunsten denken", vindt hij. Gouweleeuw: "Het blijkt steeds vaker dat je in de grote zaal alleen maar bekende stukken met grote namen kunt laten zien. Maar als een schouwburgdirecteur op persoonlijke smaak voorstellingen gaat afkeuren, begeeft hij zich op glad ijs. Dan zullen er nog veel meer voorstellingen sneuvelen". (NRC, 26/1/02)

  • Het splinternieuwe Grace Theater in Amsterdam stelt de eerste voorstellingen uit. Het gaat om vijf try-outvoorstellingen van 'Grace, the musical' die donderdag tot en met zondag zouden worden opgevoerd. De trappen worden aangepast zodat er bij calamiteiten beter kan worden ontruimd, aldus theatermanager B. van Noort. (AD, 12/10/01)

    meer over: Bijlmer, musical


  • 'The Massacre at Paris' van Toneelgroep Amsterdam die deze week te zien zou zijn in de Amsterdamse Stadsschouwburg is wegens gebrek aan belangstelling afgelast. 'The Massacre...' werd geregisseerd door Ivo van Hove en aangekleed door Walter Van Beirendonck. (Volkskrant, 26/9/01)

  • Het Tieltse Theater Malpertuis heeft zijn 'Hamlet', die volgend jaar maart in première zou gaan, afgelast. Een en ander heeft te maken met het onverwachtse vertrek, begin juli, van Sam Bogaerts, de artistiek leider van Malpertuis. Bogaerts stapte op uit onvrede over de beperkte financiële armslag van het gezelschap. Desondanks had directeur Herman Verschelden goede hoop dat Bogaerts zijn engagement als acteur en regisseur nog zou nakomen. Na twee maanden lijkt die hoop nu ongegrond. De Shakespeare-klassieker wordt vervangen door 'Het Terras' (1977) van de Franse schrijver Jean-Claude Carrière, die vooral bekend is van zijn samenwerking met Peter Brook. Niet Bogaerts, maar Stef De Paepe zal de regie voeren. (De Morgen, 22/9/01)

  • De voorstelling 'Mean Streets' van Toneelgroep Amsterdam, die één van de grote theaterproducties zou worden op het komende Holland Festival, is van het repertoire genomen. Het is het gezelschap niet gelukt de auteursrechten te verkrijgen van Martin Scorsese's filmscript. Ter vervanging is regisseur Ivo van Hove afgelopen dinsdag begonnen met de repetities van het stuk 'True Love' van de Amerikaanse schrijver Charles Mee. Het is onduidelijk waarom de rechten uiteindelijk niet zijn toegekend, het auteursrechtenbureau heeft geen enkele reden voor de afwijzing opgegeven. (Volkskrant, 2/5/01)

  • De musical 'Van vrouwen en mannen' is afgeblazen door Mathilde Santing. In de musical zou zij samen met Stanley Burleson 'op eigen wijze tegen het leven en de liefde aankijken'. De reden van het afblazen is de "onverenigbaarheid der geesten'', aldus een woordvoerster van producent Gislebert Thierens. De musical zou in november in première gaan en zo'n 120 keer worden opgevoerd. De repetities waren nog niet begonnen. (Volkskrant, 8/3/01)

  • Het Nationale Toneel stelt de première van 'Het leven van Galileï' uit tot 10 maart. Acteur Gees Linnebank heeft zich wegens gezondheidsredenen teruggetrokken. Ger Thijs, die de voorstelling ook regisseert, zal zijn rol overnemen. (AD, 16/2/01)

  • De voorstelling leek in kannen en kruiken. Maar een week voor de première riep Peter Benoy, directeur van de Vlaamse toneelgroep Zuidpool de makers van 'Heden geen libellen' een halt toe. Annemarie Prins, Dimitri Dupont en Bob Snijers berijpen er niets van. In hun stuk nemen zij het rechts-extremisme, in de gedaante van het Vlaams Blok op de hak. Benoy vindt het stuk 'inhoudelijk te zwak en te arm'. (Volkskrant, 8/2/01)


  • Rick van der Ploeg veroordeelt de afgelasting van 'Aïsja'. In antwoord op Kamervragen beschrijft hij de situatie als "ernstig te betreuren" en "een ongewenste aantasting van het grondwettelijke recht van vrije meningsuiting en van artistieke vrijheid". "In religies opgenomen geboden of verboden behoren geen dwingend stempel te drukken op het handelen van mensen, tenzij zich daaraan uit vrije wil onderwerpen", aldus de staatssecretaris. (AD, 26/1/01)

  • Het Onafhankelijk Toneel heeft de voorstelling 'Aïsja en de vrouwen van Medina' afgelast, omdat de Marokkaanse zangers, componist en musici het om religieuze redenen niet meer willen spelen. De toneelgroep is verbijsterd. De voorbereidingen waren al vier jaar aan de gang. De voorstelling zou in februari uitkomen als onderdeel van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. 'Aïsja en de vrouwen van Medina' is gebaseerd op de roman 'Ver van Medina' van de Algerijns-Franse schrijfster Assia Djebar. Zijzelf heeft in opdracht van OT het libretto geschreven, waarin zij als hoofdpersoon Aïsja, de jongste vrouw van de Mohammed, opvoert. Noureddine El Ansari, theatermaker/dichter in Parijs, vertaalde het Franse script naar het klassiek Arabisch. Regisseur Gerrit Timmers wilde door de tekst te laten zingen een niveau te hanteren dat bij het sacrale gegeven past.
    De Marokkaanse zangers, die in audities in Marokko werden geselecteerd, kregen het script in juli in bezit en zouden over anderhalve week naar Nederland komen voor de repetities. Afgelopen week bleek volgens het OT dat er weerstand bestond binnen de islamitische gemeenschap in Marokko en die in Nederland. De zangers lieten weten dat het stuk niet door hen gespeeld kan worden. Ook componist Najib Cherradi en twee musici gaven te kennen niet verder te willen. "Ondanks het feit dat zij reeds lange tijd de inhoud kennen komt pas nu de negatieve reactie op gang. Ditzelfde is het geval bij onze Marokkaanse kennissen en vrienden in Nederland, die wij vanaf 1995 altijd nauw betrokken hebben bij ons werk, en die dus ook al vroeg op de hoogte waren van deze nieuwe productie", stelt het gezelschap in een verklaring. "De algehele houding is dat het verboden is Aïsja op het toneel te zetten. Er zijn zelfs stemmen die zeggen dat dit onderwerp in het geheel niet op het toneel thuishoort". De organisatie betreurt het dat niet eerder is gereageerd zodat het stuk kon worden aangepast. (VNG, 27/11/00)

  • Wegens griep kan John Kraaijkamp niet optreden in de voorstelling 'Op bezoek bij Meneer Green'. Drie voorstellingsavonden zijn daarom afgelast, het betreft die van 25, 26 en 27 oktober. (Volkskrant, 25/10/00)

    meer over: John Kraaijkamp


  • De voorstelling 'Fool for Love' van het Zuidelijk Toneel heeft vier dagen voor de première niet het gewenste niveau en wordt afgelast. Regisseur Jan Peter Gerrits ziet hiermee zijn debuut in de grote zaal aan zich voorbij gaan. Het Zuidelijk Toneel probeert voor oktober en november een alternatieve productie klaar te hebben. (Volkskrant, 13/9/00)

  • Het Theaterfestival op toernee krijgt een deukje. De voorstelling 'India Song' van Het Zuidelijk Toneel is niet gespeeld in de Amersfoortse Flint. De makers vonden dat er te weinig kaarten verkocht waren en dat het decor was te bewerkelijk was om voor dit publieksrendement op te bouwen. Toch jammer, want op het laatste moment bleken er nog behoorlijk wat mensen te zijn die kaarten wilden reserveren. (VNG, 6/9/00)

  • Vrijdagmiddag, vlak voor vijven, sloot de arbeidsinspectie een deel van het Amsterdamse Westergasfabriekterrein en daarmee de Transformatorzolder waar Discordia net begon was aan haar Fin de Saison. Het terrein werd afgesloten omdat er onduidelijkheid heerste over de veiligheidsmaatregelen rondom de vervuilde grond. Maandagochtend lieten experts hun licht opnieuw schijnen. Niets aan de hand, het terrein werd weer vrijgegeven en Fin de Saison kon worden heropend met de voorstelling 'Krek wa'k wou' van Lotte van den Berg. Allemaal leuk en aardig, maar Discordia moest door deze calamiteiten drie dagen van het festival aflasten. De groep beraamt zich op het indienen van een schadeclaim voor de geleden verliezen. (Volkskrant, 27/6/00)

  • De Appel heeft de lopende serie voorstellingen van 'De gang, de gal en het maal' afgebroken, vanwege de naderende beëindiging van hun structurele subsidie. De groep zegt te willen spelen, maar ze zien zich genoodzaakt voorlopig alle artistieke activiteiten op te schorten om zich naar behoren te kunnen verweren tegen het advies van de Raad voor Cultuur. (VNG, 17/5/00)

  • In verband met de ramp met de vuurwerkopslagplaats in Enschede hebben de Twentse Schouwburg, de Grote Kerk en het Muziekcentrum alle voorstellingen en concerten tot en met zondag 21 mei afgelast. Het gaat onder meer om optredens van het Nederlands Blazers Ensemble en het Orkest van het Oosten. (Volkskrant, 16/5/00)

    meer over: ongelukken


  • De voorstelling van 'De meisjes' van het Nationale Toneel gaat definitief niet door. Een paar dagen voor de première is volgens regisseur Johan Doesburg "niet het gewenste resultaat behaald". Eerder stapten Pleuni Touw en Hugo Metsers uit de productie, maar met hun vervangers Ella van Drumpt en Marthe-Geke Bracht lukt het ook niet. Dit is de tweede afgelasting van het Nationale Toneel in twee maanden. Eerder werd Nora, in regie van Ger Thijs, afgeblazen. (Parool & Volkskrant, 14/4/00)

  • 'Bacchanten', de geplande openingsvoorstelling van het Holland Festival, gaat definitief niet door. De coproducenten Hollandia en het Holland Festival konden de financiering niet rond krijgen. Theatergroep Hollandia speelt nu tijdens het festival de vervangende voorstelling 'Judith'. (Parool, 12/4/00)

  • De Paardenkathedraal heeft de voorstelling 'Revenge' afgelast wegens ziekte van regisseur en artistiek leider Dirk Tanghe. 'Revenge', gebaseerd op 'The Revenge Tragedy' van Cyril Tourneur, zou eind april in première gaan. (Parool, 8/4/00)


  • Er zijn problemen met de financiering van 'Bacchanten', de coproductie van Hollandia en het Holland Festival. Deze week wordt er door regisseur Johan Simons en festivaldirecteur Ivo van Hove een laatste poging gedaan het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen, en anders wordt er naar een vervangende voorstelling op het Holland Festival gezocht. Gedacht wordt onder meer aan 'Judith' van Friedrich Hebbel. (Parool, 23/3/00)

  • Pleuni Touw en Annemarie Prins zullen niet samen te zien zijn in 'De Meisjes' van het Nationale Toneel. Veertig jaar geleden speelden ze samen in dit stuk op de toneelschool, nu zouden ze voor het eerst sindsdien weer met elkaar op het podium staan. Maar Pleuni Touw stapt, samen met haar man Hugo Metsers, uit de voorstelling. Het bleek tussen haar en Prins niet te klikken. De voorstelling gaat door: Touw wordt vervangen door Ella van Drumpt, Metsers door Marthe Geke Bracht. De première is verplaatst naar 15 april en naar Amsterdam. (Volkskrant, 23/3/00)

  • In verband met ziekte van een van de spelers gaat de voorstelling van 'Jeanne d'Arc van de slachthuizen' van Toneelgroep Amsterdam van dinsdag 7 maart niet door. (Volkskrant, 7/3/00)

  • Ibsens 'Nora' is bij Het Nationale Toneel een vroege dood gestorven. De voorstelling is nog voor de premièredatum van 10 maart afgelast omdat regisseur Ger Thijs zich ziek heeft gemeld. Het is niet duidelijk of de afgelasting iets te maken heeft met de interne conflicten bij Het Nationale Toneel, die ertoe hebben geleid dat Ger Thijs het artistiek leiderschap moest afstaan aan Johan Doesburg en Evert de Jager. (Parool, 5/2/00)

  • De voorstelling 'Fool for Love' van het Zuidelijk Toneel is uitgesteld, omdat hoofdrolspeler Bart Slegers zich overspannen heeft gemeld. Een vervanger kon niet meer tijdig worden gevonden. Deze eerste grote-zaalregie van Jan Peter Gerrits zal volgend seizoen wel op tournee gaan. (Parool, 20/1/00)


  • Youp van 't Hek heeft de strijd tegen zwarthandelaren nog lang niet verloren. Nu hij zijn voorstelling in de Stadsschouwburg heeft afgeblazen, omdat toegangskaarten tegen belachelijke prijzen werden doorverkocht, is met het Nieuwe de la Mar theater in Amsterdam hij overeengekomen dat hij zijn oudjaarsconferance daar zal opvoeren. De theatergroep Purper is zo collegiaal om haar voorstelling van 30 december hiervoor af te zeggen. (Volkskrant, 14/12/99)

    meer over: Youp van 't Hek


  • Toneelgroep Amsterdam moet opnieuw een voorstelling aflasten. In gesprekken met Pierre Audi, die in april 'Verhalen van Ovidius' zou regisseren, bleek dat deze een solo-voorstelling in gedachten had, terwijl het gezelschap had gerekend op een grote voorstelling met ongeveer tien spelers. De artistiek leider van De Nederlandse Opera gaat waarschijnlijk in een later stadium de voorstelling alsnog maken, als solo. TGA werkt aan een nieuwe voorstelling voor in de periode april/mei 2000. (AD, 22/11/99)

  • Twee dagen voor de première van 'Komedie der verleiding' van Het Toneelhuis onder regie van Guy Joosten, kwam artistiek leider Luk Perceval eindelijk een doorloop bekijken. En hij besloot ter plekke dat het gebodene niet goed genoeg was om de première te halen. Einde voorstelling. Ook uitstel zit er niet meer in. Guy Joosten heeft andere verplichtingen; hij regisseert de 'Carmen' in de Muntschouwburg. "Dus moesten wij slikken, het verlies nemen en doorgaan", aldus J. Vandersteenkiste, persvoorlichter van Het Toneelhuis. Er wordt gekeken of dezelfde cast een vervangende voorstelling kan gaan spelen. Onder regie van Luk Perceval. (Volkskrant, 14/10/99)

    meer over: Het Toneelhuis


  • Youp van 't Hek heeft besloten zijn oudejaarsconference af te lasten. Golden Tulip Amsterdam en M&M Euro Events boden voor 595 gulden, exclusief btw, een business-arrangement aan voor Van 't Heks conference, compleet met champagne, diner, open bar en hostess-begeleiding naar de schouwburg. Van 't Hek verklaarde geen toeschouwers te willen hebben "die zo dom zijn 595 gulden voor een driegangendiner te betalen". (NRC & Parool, 12/10/99)
    zie ook: www.menm.nl

    meer over: Youp van 't Hek


  • Regisseur en schrijver Hans van den Boom heeft tijdens een verblijf in Mozambique malaria opgelopen. De voorstelling die Van den Boom zou maken voor Stella Den Haag, 'Hoop en glorie', is een maand uitgesteld (VNG, 21/9/99)


  • Peter Blok moet wegens ernstige rugklachten afzien van zijn rol in de reprise van 'Adel Blank' door De Trust en De Mexicaanse Hond. Bij wijze van uitzondering heeft regisseur Alex van Warmerdam de rol van hond één keer zelf gespeeld, daarna is de rol overgenomen door Porgy Franssen. Er zijn enkele voorstellingen komen te vervallen en de dernière is niet op 2 oktober, zoals gepland, maar op 23 september. (Parool, 4/9/99)


praat mee

schrijf een mini