oude meuk

Onderwerp

Westergasfabriek (6 nieuwsberichten)

 • Het Westergasfabriekterrein loopt leeg. Zowel Orkater als DasArts vertrekken binnen een paar maanden, Orkater naar een industrieterrein in het Westelijk Havengebied, DasArts naar de Nooteboomschool in het Oosterpark. Beide instellingen zouden graag blijven, maar projectontwikkelaar MAB biedt hen daarvoor te weinig mogelijkheden. Zo zou Orkater moeten verhuizen naar een casco ruimte die voor 325.000 euro zou moeten worden aangekleed en zou het gezelschap twee keer zoveel huur moeten gaan betalen. MAB kocht twee jaar geleden de gebouwen op het terrein onder voorwaarde dat ze een culturele bestemming moesten houden.
  Het is nog niet bekend wat Toneelgroep Amsterdam gaat doen met haar Transformatorhuis, maar het is algemeen bekend dat Ivo geen liefhebber is van de plek. En zonder Discordia's Fin de Saison lijkt het erop dat de theaterliefhebber nooit meer hoeft af te reizen naar Westerpark. (Parool, 18/9/02)

 • Het Westergasfabriekterrein in Amsterdam, de culturele thuishaven van onder meer DasArts, Studio Wenck en Orkater, blijkt weinig meer te zijn dan een gifbelt. Tijdens de aanleg van een nieuw cultuurpark zijn er nu voor de derde keer gevaarlijke gifstoffen in de grond gevonden. Het cultuurpark werd in 1997 ontworpen door de Amerikaanse landschapsarchitecte Kathryn Gustafson. Het wordt aangelegd rondom bestaande monumentale gebouwen, waar net als nu culturele activiteiten zullen plaatsvinden. Voorlopig gebeurt er echter niets en huppen er op het terrein slechts konijnen rond. (Volkskrant, 24/4/01)

  meer over: DasArts, Orkater


 • Vrijdagmiddag, vlak voor vijven, sloot de arbeidsinspectie een deel van het Amsterdamse Westergasfabriekterrein en daarmee de Transformatorzolder waar Discordia net begon was aan haar Fin de Saison. Het terrein werd afgesloten omdat er onduidelijkheid heerste over de veiligheidsmaatregelen rondom de vervuilde grond. Maandagochtend lieten experts hun licht opnieuw schijnen. Niets aan de hand, het terrein werd weer vrijgegeven en Fin de Saison kon worden heropend met de voorstelling 'Krek wa'k wou' van Lotte van den Berg. Allemaal leuk en aardig, maar Discordia moest door deze calamiteiten drie dagen van het festival aflasten. De groep beraamt zich op het indienen van een schadeclaim voor de geleden verliezen. (Volkskrant, 27/6/00)

 • Veel eerder in het jaar dan normaal opent het Holland Festival dit jaar met de voorstelling 'Tryptyk' van de Franse theatergroep Zingaro. In deze voorstelling treden paarden, dansers, acrobatische ruiters en Indiase vechtsporters samen op. Centraal staat verder de muziek van Strawinsky ('Le Sacre du Printemps') en Boulez ('Psalmensymfonie'). De voorstelling zal te zien zijn in een tent op het terrein van de Westergasfabriek. (Volkskrant, 11/12/99)


 • Het Triple X-festival gaat dit jaar niet door wegens geldgebrek. Het festival voor multidisciplinaire kunst zou plaatsvinden van 18 tot 29 augustus op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Omdat het festival geen structurele subsidie krijgt is het afhankelijk van ad-hoc subsidies en sponsoring. Dit jaar leverde dat te weinig geld op. De organisatie bekijkt nu of elementen uit het programma later in het seizoen kunnen worden gepresenteerd. (Parool, 24/7/99)

  meer over: sponsoring


 • De Westergasfabriek is door de Amerikaanse milieudienst uitgekozen als voorbeeldproject voor het hergebruik van industrieel erfgoed, net als de Toronto Waterfront Trust in Canada en het IBA-Emscherpark in Duitsland, waarbij van in onbruik geraakte delen van het Ruhr-gebied culturele centra worden gemaakt. (Parool, 29/6/98)


praat mee

schrijf een mini