oude meuk

Onderwerp

dieren (15 nieuwsberichten)

  • De opera van Münchengladbach zoekt varkens als figuranten in 'Martha'. Deze opera van Friedrich von von Flotow uit 1847 speelt zich af op een markt. Regisseur Bernd Motti heeft enkele veerartsen ingeschakeld om varkens te werven voor de audities. Eerdere podiumervaring is niet nodig. Een varkenshouder heeft de regisseur inmiddels een big aangeboden die hij daarna zou mogen houden, maar daaraan heeft Motti geen behoefte. De première is op 11 juni. (Volkskrant, 15/5/04)

    meer over: audities


  • In de voorstellling 'Alleen op de wereld' van producent Affolter wordt onder andere gespeeld door drie echte honden en een berberaapje. De dierenbescherming overweegt aangifte te doen van dierenmishandeling en Sichting AAP maakt zich boos: "Het is voor zo'n dier verschrikkelijk om op te treden met die harde muziek, felle lampen en grote hoeveelheid mensen." Aldus een woordvoerder. Volgens Affolter heeft het aapje nergens last van en heeft hij het prima gezellig op de schouder van acteur Bert Simhoffer: "Hij voelt zich helemaal thuis bij Bert en langzamerhand is dat een twee-eenheid geworden." (Volkskrant, 18/10/03)


  • Het Oerolfestival schrapt voor volgend jaar drie beoogde locaties op Terschelling, omdat het belangrijke vogelrustplaatsen zijn. Oerol heeft een ecoloog opdracht gegeven om de overlast van het festival voor de natuur in kaart te brengen. Deze ecoloog, de heer P. Zumkher constateert dat de buitendijkse wadgebieden De Ans en 't Sehaal niet gebruikt kunnen worden, omdat het belangrijke vogelrustplaatsen zijn. Het centraal op het eiland gelegen Boortorenplak is ook geschrapt, omdat daar veel vogels broeden.
    Oerol loopt met het opstellen van het rapport vooruit op de vogel- en habitatrichtlijn van de EU. "Wij hebben de verwachting dat dit onderzoek over een paar jaar verplicht wordt. Door het nu te doen voorkomen we problemen met het aanvragen van de vergunning in de toekomst. Voor de komende editie hebben we ongeveer veertig locaties nodig. In totaal zijn er zestig locaties die we ooit gebruikt hebben of willen gaan gebruiken", aldus Joop Mulder, artistiek directeur van Oerol. Dit alles heeft geen consequenties voor het komende festival. (ANP, 15/4/03)

    meer over: Oerol


  • Meer nieuws over de poezenrel bij het NNT. De "ketchup-kat" heet Jaap. Wellicht kent u Jaap al van zijn rol als Il Gatto di Scarpia in 'Tosca' bij DNO. De broer van Jaap, Fred, is ook acteur en was understudy bij die rol. Maar Fred is bij groot publiek vooral bekend als de Kittekat-kat. Poes Miep, die op het lijk zit en bedreigd wordt met pistolen is veel jonger en heeft nog niet zo'n indrukwekkend cv opgebouwd. Jaap en Miep komen van het kattenverhuurbureautje van Sabine van der Helm. "Als Jaap het niet zou willen, zou hij wegspringen. Maar hij is onverstoorbaar, mede omdat ik hem al vanaf zijn vroege jeugd overal mee naar toe heb genomen. Het enig waar Jaap bang voor is, is het wagentje van de gemeentereiniging." aldus de trainster. Volgens produktieleider Hans Jansen is er echt geen probleem: "Jaap begint zelfs te spinnen als hij wordt ingesmeerd. Na afloop wordt hij schoongepoetst met warme handdoeken en krijgt hij stukje tonijn. Het smeersel is er makkelijk af te wassen. Vijf minuten poetsen en hij is weer het heertje." Het conflict tussen de dierenbescherming en Van der Helm is extra ingewikkeld omdat zij en haar poezen veel voor en met de dierenbescherming hebben gewerkt. Kat Jaap was de posterpoes voor een collecte-actie vorig jaar en zijn moeder staat op het briefpapier van de dierenbescherming. (NRC & Radio 1, 3/10/02)

  • De Dierenbescherming eist van het Noord Nederlands Toneel dat het gezelschap onmiddellijk 'De Luitenant van Inishmore' stopt. Dit omdat er twee katten in het stuk spelen: één kat speelt de rol van kat die wordt ingesmeerd met een mengsel van ketchup en norit dat de rol speelt van schoensmeer. De andere kat speelt de rol van kat die met twee pistolen wordt bedreigd. "Zo'n dier kiest er niet voor in een stuk te figureren", aldus woordvoerder M. Ludeman van de Dierenbescherming. Het NNT gaat echter lekker door met de voorstelling. Productieleider H. Jansen reageert: "Je kan katten niets laten doen wat ze niet willen, al paaien we ze natuurlijk wel met blokjes ham en tonijn." De poezen die in het stuk worden gebruikt, zijn van kitten af aan al op het toneel ingezet.
    De Dierenbescherming protesteert al jaren principieel tegen tegen het gebruik van dieren in theatervoorstellingen. Begin jaren negentig gebruikte Ivo van Hove een kudde koeien in 'Het begeren onder de olmen' van het Zuidelijk Toneel; Wim T. Schippers maakte met een roedel herdershonden 'Going to the Dogs'; De Appel liet in 'Prins van Homburg' een paard op het toneel staan. En dan hebben we het nog niet over de goudvissen, kikkers, vogelspinnen en muizen in diverse voorstellingen van Jan Fabre. Dus. (ANP, 1/10/02)

  • De opvoering van de 'Sound of Music' in de steengroeve in Winterswijk is afgelast. De organisatie blaast het festijn af, nadat ze te horen kreeg dat de in de groeve aanwezige rugstreeppad niet gestoord mag worden in zijn leefgebied. Drieënhalf jaar was de organisatie bezig geweest met de voorbereidingen op het muzikale spektakel. De 'Sound of Music' zou in augustus volgend jaar acht keer worden opgevoerd in de groeve. Onder meer Ernst Daniël Smid zou acte de présence geven.
    Mede-organisator C. van Kreij erkent dat de Stichting Zomeropera Steengroeve het belang van de rugstreeppad en ook van de kamsalamander heeft onderschat. "Eind vorig jaar is in het Zwitserse Bern een richtlijn vastgesteld voor de bescherming van diersoorten in hun leefgebied. Wat dat betekent, wordt nu pas zichtbaar. We hebben ons dat onvoldoende gerealiseerd." De organisatie wist dat de salamander en pad in de steengroeve leefden. Vantevoren was bij Staatsbosbeheer advies ingewonnen en bij de provincie Gelderland een vergunning in kader van de Natuurbeschermingswet aangevraagd. "Het kwam erop neer dat bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij ontheffing moest worden aangevraagd van de richtlijn van Bern. Het risico dat daar bezwaren op komen, is ons te groot. Voor december van dit jaar moeten alle contracten met de betrokkenen van het festijn zijn getekend. Mogelijke bezwaren kunnen niet voor die termijn worden behandeld." Niettemin zet de organisatie de aanvraag tot ontheffing door, om te beoordelen of er in de steengroeve in de toekomst festiviteiten kunnen worden georganiseerd. (ANP, 9/11/01)

    meer over: opera


  • Door de uitbraak van mond- en klauwzeer in Friesland wordt het Oerolfestival op Terschelling aangepast. Voor enkele boerenschuren, waarin elk jaar bijzondere voorstellingen worden gepresenteerd, zijn inmiddels alternatieve locaties gezocht. "Er is geen sprake van afgelasting van het festival", benadrukt T. van de Polder, woordvoerder van het festival. "Er worden alleen geen voorstellingen gegeven op boerenerven waar evenhoevige dieren rondlopen."
    De voorbereidingen van het twintigste Oerol, dat begint op 15 juni, zijn volop in gang en gaan gewoon door. Wel is er overleg met allerlei instanties over wat te doen als MKZ zich verder verspreidt. Jaarlijks komen zo'n 150.000 mensen op het evenement af. (ANP, 13/4/01)

    meer over: Friesland, Oerol


  • De specialisten hebben hun werk goed gedaan. De vleermuis die tijdelijk zijn intrek had genomen in De Eindhovense stadschouwburg is versufd op het podium gevonden. Het beestje is buiten weer losgelaten. (AD, 7/9/00)

    meer over: Eindhoven


  • De Eindhovense stadsschouwburg heeft een ongewenste bespeler. Een vleermuisje verstoort de voorstellingen. Omdat de vleermuis het publiek laat lachen terwijl dat niet de bedoeling is, moet hij gevangen worden. Waarschijnlijk woont het beestje in het dertig meter hoge toneelhuis, maar het kan ook zo zijn dat hij steeds van buiten af binnenkomt. Vleermuizen zijn beschermd en het is nog een hele klus ze te vangen. Specialisten schieten met elastiekjes en propjes zilverpapier in de lucht en maken geluidjes; dé middelen om een vleermuis te vangen. Voorlopig laat het diertje zich niet uit de tent lokken. (Metro, 6/9/00)

    meer over: Eindhoven


  • In Londen worden er audities gehouden voor het stuk 'Cooking with Elvis'. Men is op zoek naar een schildpad die de rol van Stanley wil spelen, het huisdier van de familie. De schildpad zal zich moeten laten welgevallen dat hij van tafel wordt geplukt om als vijgenblad voor een naakte acteur te dienen. De producer van het stuk, Adam Kenwright, besloot een advertentie in het theaterblad Stage te plaatsen toen hij erachter kwam dat het ruim duizend pond per week kostte om een schildpad te huren. De schildpad zou dan meer verdienen dan de acteurs, en dat is een beetje mal natuurlijk.
    Overigens wordt het stuk in Nederland opgevoerd tijdens het Festival aan de Werf 2000 in mei, onder de titel 'Koken met Elvis'. Hoe de regisseurs, Paul Feld en Jeroen Kriek van Growing up in Public, de schildpad-situatie gaan oplossen is nog niet bekend. (Parool & VNG, 12/2/00)

  • Veel eerder in het jaar dan normaal opent het Holland Festival dit jaar met de voorstelling 'Tryptyk' van de Franse theatergroep Zingaro. In deze voorstelling treden paarden, dansers, acrobatische ruiters en Indiase vechtsporters samen op. Centraal staat verder de muziek van Strawinsky ('Le Sacre du Printemps') en Boulez ('Psalmensymfonie'). De voorstelling zal te zien zijn in een tent op het terrein van de Westergasfabriek. (Volkskrant, 11/12/99)


  • Oscar is dood. De teckel van Hans Kesting overleefde een aanrijding niet. Er is inmiddels een vervanging: Titus. Daarnaast blijkt Kesting al een aantal jaar sero-positief te zijn. Met medicijnen is het virus nu redelijk onder controle: "Mijn afweermechanisme is op dit moment niet minder dan bij iemand anders. Met die cocktails is het een beheersbare chronische situatie geworden", aldus Kesting. Veel gevolgen voor zijn werk heeft de situatie niet, al heeft één producent hem er een filmrol om afgenomen. Hoewel het een essentieel onderdeel van zijn bestaan is, wil hij pertinent niet dat mensen 'anders' naar hem gaan zitten kijken. (Vrij Nederland, 13/11/99)

    meer over: Hans Kesting


  • Het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden heeft een tentoonstelling in gericht rond het theaterdier. Er zijn verschillende theatertjes ingericht met daarin onder andere de beestjes uit 'Potter's beesten' en 'Alice in Wonderland'. Verder nog meer affiches, handpoppen, marionetten en ga zo maar door. (NRC, 12/8/99)

    meer over: museum


  • Op 82-jarige leeftijd is in Frankrijk H.A. Gomperts overleden. Gomperts werd vooral bekend als literatuurcriticus van Het Parool, maar vanaf 1957 wijdde hij zich aan toneelrecensies. Dat was makkelijker, want "toneelspelers zijn voor mij net zo iets als dieren in een dierentuin, daar kan ik dus heel objectief over schrijven". (Parool, 19/9/98)


  • Terts Brinkhoff, artistiek directeur van De Parade wil over twee jaar een stierengevecht op de Parade. "Natuurlijk eindigt zo'n gevecht bij ons niet met de dood. Wij brengen het gevecht terug tot zijn essentie: moed, respect en kracht. Het is wel de bedoeling dat die stier flink kwaad wordt. Zo'n groot, zwart monster wil ik, en die stierenvechter moet een van de besten van Spanje zijn. (Parool, 8/8/98)

    meer over: De Parade


praat mee

schrijf een mini