oude meuk

Onderwerp

Oerol (16 nieuwsberichten)

 • Regisseur Jos Thie wordt artistiek leider van Oerol 2007. Joop Mulder neemt een jaar vrij na 25 jaar het festival te hebben geleid, maar is van plan om de editie 2008 weer zelf op zich te nemen. Jos Thie is de voormalig artistiek leider van oa. het Ro Theater en Tryater. Als regisseur bij die laatste groep maakte hij veel voorstellingen op Oerol, onder andere het spektakelstuk Peer Gynt (1999), één van Oerols grootste successen. (Redactie, 22/8/06)

  meer over: tryater


 • Staatssecretaris Medy van der Laan opent dit jaar Oerol. De openingsvoorstelling is van de Franse spektakelmuziektheatergroep Décor Sonore. De voorstelling gebruikt onder meer een monumentale sleepboot als "grootste drijvende muziekinstrument ter wereld". Artistiek leider Joop Mulder ziet de komst van de staatssecretaris "als grote blijk van waardering", net als het advies van de Raad voor Cultuur. Hoewel de Raad subsidieverhoging voorstelt, vreest het festival het huidge artistieke niveau niet vast te kunnen houden. Door het afhaken van sponsors moet het festival het dit jaar met veel minder geld doen. Het festival vindt dit jaar plaats van 11 t/m 20 juni. (ANP, 12/5/04)
  zie ook: Oerol 2004


 • Oerol op Terschelling krijgt de komende jaren extra subsidie van de provincie Friesland. De jaarlijkse bijdrage gaat van 30.000 naar 90.000 euro. Oerol is blij maar nog niet uit de brand; voor dit jaar moet de organisatie de reserve kas voor 150.000 euro plunderen. (ANP, 15/4/04)

  meer over: Friesland, subsidies


 • De kunstroute op Oerol, waar de afgelopen twee jaar 25 jonge beeldend kunstenaars hun werk konden tonen, is door het wegvallen van de sponsorbijdrage van Dayzers geschrapt. Gelukkig is er nog genoeg anders leuks te doen op het eiland. (ANP, 6/1/04)

  meer over: sponsoring


 • Het Oerolfestival schrapt voor volgend jaar drie beoogde locaties op Terschelling, omdat het belangrijke vogelrustplaatsen zijn. Oerol heeft een ecoloog opdracht gegeven om de overlast van het festival voor de natuur in kaart te brengen. Deze ecoloog, de heer P. Zumkher constateert dat de buitendijkse wadgebieden De Ans en 't Sehaal niet gebruikt kunnen worden, omdat het belangrijke vogelrustplaatsen zijn. Het centraal op het eiland gelegen Boortorenplak is ook geschrapt, omdat daar veel vogels broeden.
  Oerol loopt met het opstellen van het rapport vooruit op de vogel- en habitatrichtlijn van de EU. "Wij hebben de verwachting dat dit onderzoek over een paar jaar verplicht wordt. Door het nu te doen voorkomen we problemen met het aanvragen van de vergunning in de toekomst. Voor de komende editie hebben we ongeveer veertig locaties nodig. In totaal zijn er zestig locaties die we ooit gebruikt hebben of willen gaan gebruiken", aldus Joop Mulder, artistiek directeur van Oerol. Dit alles heeft geen consequenties voor het komende festival. (ANP, 15/4/03)

  meer over: dieren


 • Theaterfestival Oerol krijgt een jaarlijkse bijdrage van 50.000 euro van de VandenEnde Foundation. Het geld is bedoeld voor de zogenaamde werkplaatsfunctie, waarbinnen jonge, talentvolle theatermakers worden uitgenodigd om een voorstelling te maken. "Deze begeleiding van jonge theatermakers ligt in de lijn van de doelstelling van de VandenEnde Foundation. Het geld is natuurlijk een erkenning en nu kunnen we nog mooiere producties maken", aldus festivaldirecteur J. Mulder.
  Een voorbeeld van een werkplaatsfunctie-productie is de voorstelling 'Bandoerol', die deze zomer een groot succes was. Zo'n vijftien jonge eilandbewoners lieten hierin zien hoe het is om op een eiland te wonen. Het thema van Oerol is volgend jaar 'Een ontmoeting' waarbij, evenals afgelopen editie, de eilandbewoners centraal staan. Het festival vindt plaats van 14 tot en met 23 juni 2002. (ANP, 28/12/01)

 • Door de uitbraak van mond- en klauwzeer in Friesland wordt het Oerolfestival op Terschelling aangepast. Voor enkele boerenschuren, waarin elk jaar bijzondere voorstellingen worden gepresenteerd, zijn inmiddels alternatieve locaties gezocht. "Er is geen sprake van afgelasting van het festival", benadrukt T. van de Polder, woordvoerder van het festival. "Er worden alleen geen voorstellingen gegeven op boerenerven waar evenhoevige dieren rondlopen."
  De voorbereidingen van het twintigste Oerol, dat begint op 15 juni, zijn volop in gang en gaan gewoon door. Wel is er overleg met allerlei instanties over wat te doen als MKZ zich verder verspreidt. Jaarlijks komen zo'n 150.000 mensen op het evenement af. (ANP, 13/4/01)

  meer over: dieren, Friesland


 • Tijdens het twintigste Oerolfestival op Terschelling staat de eilandbewoner in het middelpunt van de belangstelling. In 2001 laten de theatermakers en beeldend kunstenaars zich inspireren door de verbondenheid van de bewoner met het eiland. Jan Wolkers opent het festival op vrijdag 15 juni met een gedicht uit zijn bundel 'Omringd door Zee'. Daarna volgt een dansvoorstelling waarin de ruim vierhonderd jaar oude vuurtoren Brandaris centraal staat.
  Omdat het de twintigste editie is, komen veel oudgedienden naar Oerol. Daarbij voeren straatartiesten de boventoon. Ook verschijnt er een boek over het jubileum van het festival. Het Oerolfestival is van vrijdag 15 juni tot en met zondag 24 juni 2001. (ANP, 26/1/01)


 • Oerol, het kunstfestival op Terschelling, was ook dit jaar weer een groot succes. Niet alleen tijdens het weekend maar ook gedurende de midweek bleven de bezoekers op het eiland. De midweek werd nooit eerder zo druk bezocht. In totaal zijn er 70.000 kaarten verkocht. Naast de grote publiekstrekkers waren het ook de kleine voorstellingen die op veel toeschouwers konden rekenen. (Telegraaf, 26/6/00)

 • Er komt 2,4 miljoen gulden extra rijkssubsidie voor twaalf internationaal gerichte cultuurprojecten, zoals het Holland Festival, Oerol en het TIN. Voorwaarde is wel dat dat die instellingen iets toevoegen aan de profilering van Nederlandse cultuur. (AD, 9/6/00)

 • Tot 1994 was het traditie dat in de winter er een 'overbruggingsavond' voor Oerol werd geprogrammeerd in Paradiso in Amsterdam. Op 16 februari dit jaar wordt deze traditie voortgezet met een avondvullend programma dat net als het zomerfestival bestaat uit een ontmoeting van muziek, theater en beeldende kunst. Optredende groepen zijn Groupe ZUR uit Frankrijk en het Silotheater. Het 'buitenfestival' vindt dit jaar plaats van 16 t/m 25 juni. (AD, 10/2/00)


 • Het Oerol-festival op Terschelling heeft in totaal 45.000 bezoekers getrokken. Volgens artistiek leider Joop Mulder was deze zeventiende editie een van de mooiste in de geschiedenis van het festival. Mulder roemde de kwaliteit van de producties en het mooie weer tijdens het festival. (Parool, 21/6/99)

 • Henk Keizer, de huidige zakelijk leider van het Oerol festival wordt de nieuwe zakelijk leider van de Dogtroep. Keizer volgt Han Bakker op, die hoofd drama bij de VARA is geworden, en zal bij de Dogtroep samenwerken met artistiek leider Titia Bouwmeester. (Theatermaker & VNG, 20/6/99)

  meer over: Dogtroep


 • Het eerste weekend van het Oerol-festival heeft 20.000 bezoekers getrokken. Het overgrote deel van de voorstellingen is al in de voorverkoop voor de helft uitverkocht. Onder de bezoekers is al gemor te horen. De gemiddelde wachttijd bij de kaartverkoop is twee uur. Het festival duurt nog tot 20 juni. (Volkskrant, 14/6/99)
  zie ook: www.oerol.nl


 • Op het Oerol-festival worden zo'n 50.000 bezoekers verwacht. (Volkskrant, 9/6/98)


 • De VARA zal tijdens het Oerol-festival op Terschelling verschillende radioprogramma's vanaf het eiland uitzenden. (Telegraaf, 9/6/98)


praat mee

schrijf een mini