oude meuk

Onderwerp

Dogtroep (12 nieuwsberichten)

  • De staatssecretarissen Van der Laan (Cultuur) en Nicolaï (Buitenlandse Zaken) hebben de HGIS gelden (in totaal zo'n 740.000 euro) verdeeld. De gelden van de Homogene Groep Internationale Samenwerking zijn bedoeld voor het internationaal profileren van Nederlandse cultuur. Podiumkunsten krijgen een grote punt van de taart. De Dogtroep krijgt 150.000 euro voor een project in Tsjechië, de Stichting Gaudeamus ontvangt 200.000 euro voor een serie voorstellingen in diverse (nieuwe) EU-staten en het Groninger Museum krijgt 150.000 euro voor het te organiseren Diaghilev Festival. (ANP, 5/4/04)

  • Artistiek leidster Titia Bouwmeester verlaat Dogtroep. Verschil van mening over het beleid voor de komende jaren is aanleiding voor het vertrek van Titia Bouwmeester, sinds 1999 artistiek leider van de Dogtroep. Bouwmeester stopt per direct. (Volkskrant, 12/11/03)


  • Dogtroep heeft de reeks voorstellingen in de gevangenis van Brugge vroegtijdig moeten afbreken. Het publiek kon de gevangenis niet meer in omdat de Belgische gevangenisbewaarders staakten. De bewakers haddenvoor de ingang een barricade van brandende autobanden opgeworpen.
    De Dogtroep speelde de voorstelling, die was gemaakt in samenwerking met enkele gedetineerden en bewaarders in het kader van Brugge Culturele Hoofdstad 2002 , vanaf 26 maart. De laatste voorstelling zou op zaterdag 6 april zijn. De stakingen begonnen op 3 april vanwege conflicten tussen de bonden, de gevangenisdirecties en het ministerie van Justitie.
    Volgens woordvoerder B. Kusters waren de voorstellingen overigens een enorm succes. De tien optredens die wel doorgingen, trokken ruim tachtig bezoekers per avond. Een deel daarvan van hen was personeel en gedetineerden. (ANP, 7/4/02)

  • De Dogtroep is op dit moment te vinden op het Moskouse Plein van de Revolutie. Vanaf 18 juni geeft het gezelschap in de openlucht tien voorstellingen voor de Moskovieten. De Dogtroep is daarmee de hoofdattractie van het straattheaterfestival The theatre Olympics, onderdeel van het Tsjechov-festival. Dat strekt zich ook uit over de reguliere theaters in de stad. De Dogtroep verwacht veel belangstelling voor 'Onno'. Volgens een woordvoerster van het gezelschap is het publiek in Moskou wel klaar voor de surrealistische manier van theatermaken van deze Nederlandse groep, waarbij de taal geen rol speelt. "De Russen zijn op theatergebied best ver." De kaartjes kosten 20 gulden en dat is veel voor de gewone en dus arme Rus, "Maar in de grote theaters zijn de voorstellingen van de gerenommeerde gezelschappen meestal uitverkocht en daar kosten de kaartjes soms wel 100 gulden."
    De voorbereidingen vallen de Dogtroep vooral door de Russische bureaucratie nogal zwaar. Zoals altijd wil de groep ook deze voorstelling aanpassen aan de plek waar zij gespeeld wordt. "We wilden bijvoorbeeld Moskous straatmeubilar hebben, maar niemand weet dan wie daarover gaat." Gelukkig voor de Dogtroep werken er ook wat Russen mee en buitenlanders die vaker in Rusland actief zijn. Zij helpen het gezelschap uiteindelijk de juiste weg te vinden. Het Russische avontuur kost de groep twee miljoen gulden, een bedrag dat niet terug te verdienen valt. "Met de subsidie uit het kunstenplan en nog een speciale bijdrage van het Fonds voor de Podiumkunsten redden we het net. Alles is hier ook zo vreselijk duur. Een zak nootjes in de supermarkt is al gauw 30 gulden. We weten nu gelukkig redelijk de weg met de metro en gaan zo af en toe naar de buitenwijken om op de markten daar goedkoper in te slaan," aldus de woordvoerster, onder de rook van het fameuze Bolshoitheater. (ANP, 6/6/01)

  • Rick van der Ploeg vindt het initiatief van Guilly Koster om bij de voorstelling 'Atom Tattoo' alleen allochtonen toe te laten 'ludiek'. Zijn reactie: "Dit plan is niet iets dat ik zelf zou bedenken." Maar: "Ik ben benieuwd naar de uitkomst van vanavond. Misschien is het voor veel mensen net zo als met Guinness: pas na twee drie keer drinken ga je het waarderen.". Kaartjes voor het Kosteravondje kosten vijf gulden, dertig gulden onder de gangbare prijs. Van der Ploeg heeft een financiële bijdrage aan de Dogtroep toegezegd en het Fonds voor de Podiumkunsten heeft zich garant gesteld voor eventuele tekorten. (Volkskrant & Parool, 1/2/00)

  • Op 1 februari speelt de Dogtroep de voorstelling 'Atom tattoo' alleen voor zwarten 'in de politieke zin des woords'. Witte Nederlanders zijn alleen in gezelschap van een allochtoon welkom bij de voorstelling. Het intiatief komt van televisiepresentator Guilly Koster die als toeschouwer van de voorstelling merkte dat hij de enige allochtoon in de zaal was. Koster hoopt dat zijn initiatief leidt tot meer allochtone bezoekers in het theater. (Volkskrant, 31/1/00)

    meer over: publiek


  • Een uitslaande brand in Amsterdam Noord heeft een opslagloods volledig verwoest. De brandweer wist te voorkomen dat de brand oversloeg naar de naastgelegen panden waar de Dogtroep kantoor houdt en haar opslag heeft. Het pand van de groep liep wel waterschade op. (AT5, 8/1/00)

    meer over: ongelukken


  • Henk Keizer, de huidige zakelijk leider van het Oerol festival wordt de nieuwe zakelijk leider van de Dogtroep. Keizer volgt Han Bakker op, die hoofd drama bij de VARA is geworden, en zal bij de Dogtroep samenwerken met artistiek leider Titia Bouwmeester. (Theatermaker & VNG, 20/6/99)

    meer over: Oerol


  • De samenwerking tussen de Dogtroep en de Amerikaanse regisseur Rafal Kloptowski is mislukt. Na twee weken werken aan de voorstelling 'Me Camera. You' is de Amerikaan weer vertrokken. "Het klikte niet", aldus een woordvoerder, "maar we blijven openstaan voor experimenten." (Theatermaker, 10/5/99)


  • In een zogenaamd laboratorium-project zal de Dogtroep gaan samenwerken met de Amerikaanse regisseur Rafal Kloptowski. De voorstelling wordt deze maand opgevoerd in de eigen werkplaats van de Dogtroep in Amsterdam Noord. (Parool & AD, 6/4/99)


  • Na zakelijk leider Han Bakker stapt nu ook artistiek leider Threes Schreurs op bij de Dogtroep. Vorig jaar overleden haar man, lichtontwerper Marco Biagioni, en acteur Wieger Woudsma bij een tragisch ongeluk in Frankrijk. "Een dag na hun ongeluk besloot ik de voorstelling die gepland was, door te laten gaan," vertelt Schreurs aan Het Parool, "Na dat stuk [Hotazel] voelde ik gewoon dat ik weg moest bij de Dogtroep." Schreurs werkte veertien jaar bij de Dogtroep, waarvan de laatste negen jaar als artistiek leider. Threes Schreurs werkt nu aan een film die zich in Zuid-Afrika afspeelt. (Parool, 5/3/99)


  • Artistiek leider Threes Schreurs gaat weg bij de Dogtroep. Zij wordt opgevolgd door Titia Bouwmeester die al langer aan het gezelschap verbonden is. Schreurs leidde de Dogtroep sinds 1990 en schreef alle voorstellingen, waaronder 'Noordwesterwals' en 'Hotazel'. (Parool, 29/1/99)


praat mee

schrijf een mini