oude meuk

Onderwerp

Rusland (12 nieuwsberichten)

 • Shell zal de komende drie jaar het Bolsjoj-theater in Moskou sponsoren. Anatoli Iksanov, directeur van het Bolsjoj, en Shell laten niets los over het bedrag dat met het contract is gemoeid. Het sponsorgeld zal worden gebruikt voor binnenlandse tournees en mogelijk voor de sociale zekerheid van de dansers. Het Bolsjoj is al jaren afhankelijk van sponsorgeld voor de medische behandeling van balletartiesten. Wat moet Shell nu met een ballettheater? Topman John Barry legt het uit: "Het Bolsjoj-theater was altijd het symbool van de Russische cultuur". Shell is een van de grootste buitenlandse investeerders in Rusland en heeft voor miljarden geïnvesteerd in olie- en gasvelden nabij het Oost-Russische eiland Sachalin. (ANP, 25/3/04)

  meer over: dans, sponsoring


 • Het Bolsjoi Theater in Moskou heeft met het ontslaan van de ballerina Anastasia Volosjkova volgens de Russische minister van Arbeid de wet overtreden. Volosjkova moet haar baan weer terugkrijgen, aldus de bewindsman. De ballerina is blij met het oordeel van de minister en zegt dat het onslag een "groot trauma" voor haar is. (ANP, 29/9/03)

  meer over: ARBO, dans


 • De bekende balletdanseres Anastasia Volosjkova is ontslagen bij het Bolsjoi Theater in Moskou omdat ze te zwaar is. Twaalf uur voordat ze het 'Zwanenmeer' zou dansen, werd haar per telefoon te verstaan gegeven dat ze niet meer hoefde te komen. Het Bolsjoi had voor haar geen partner kunnen vinden die Volosjkova zou kunnen optillen. Volosjkova is groter dan de meeste andere ballerina's. Op de persconferentie gaf ze toe dat ze inderdaad iets te zwaar is en dat dit komt omdat ze zo van ijsjes houdt. (Volkskrant, 12/9/03)

  meer over: dans


 • De opslag van het Kirov-ballet in Sint Petersburg is getroffen door brand. Veel decorstukken en kostuums zijn verwoest, onder andere die voor de komende tournee naar Japan. Het gerucht gaat dat een om werk verlegen kostuum-atelier iets met de brand te maken heeft. (Redactie, 5/9/03)


 • Als de renovatie van het Bolsjoj niet op korte termijn begint, kan het Moskouse theater voorgoed veroren gaan. Dit zegt Tamara Nosenko, de manager van het Unesco-project bedoeld om het 150 jaar oude theater te redden. Vooral de fundering is er slecht aan toe. Het bouwproject is uiterst ingewikkeld: "We moeten immers een architectonisch monument gaan conserveren dat tegelijkertijd ook haar theaterfunctie naar behoren moet kunnen blijven uitoefenen," aldus Nosenko (ANP, 27/6/03)

  meer over: verbouwing


 • Meer dan 200 klassieke balletdansers hebben in Sint Petersburg 24 uur lang achter elkaar gedanst en hebben zo'n twintig stukken opgevoerd. Dit alles in het kader van de eerste Russische balletmarathon, georganiseerd omdat Sint Petersburg na de jaarwisseling 300 jaar bestaat. Volgens de organisatie is het de bedoeling om de dansmarathon elk jaar te houden. (ANP, 17/11/02)

  meer over: dans


 • De musical 'Nord-Ost', het decor van het Moskouse gijzeldrama, is nu bankroet, voor de komende maanden waren al enkele duizenden kaartjes al verkocht. "Aan de ene kant is 'Nord-Ost' een symbool van Rusland, maar aan de andere kant bestaat de muscial niet meer" aldus de beroemde zanger Georgy Vasilyev, producent, schrijver en regisseur van de musical. "Het is niet het theater wat de grootste schade heeft geleden. We kunnen het theater weer opbouwen, de ramen opnieuw beglazen, de muren schilderen en de meubels vervangen, maar de musical bestaat niet meer." Vasilyev was zelf ook gegijzeld en zegt dat de artiesten getraumatiseerd zijn. "We moeten het ensemble en het orkest ontbinden. De muzikanten kunnen zich er niet toe zetten weer in de bak te gaan zitten". De orkestbak werd tijdens de gijzeling gebruikt als latrine voor de gegijzelden. (Pravda, 29/10/02)

 • Joop goes nog internationaler. Aan onze collega's van 'Variety' vertrouwde hij toe dat hij nieuwsgierig is naar Oost-Europa en Rusland. "Ik heb veel belangstelling voor Moskou", aldus van den Ende. De musicals 'Aida' en 'The lion king' gaan al naar Spanje, Italië en Frankrijk. (Parool, 5/9/02)

 • De Dogtroep is op dit moment te vinden op het Moskouse Plein van de Revolutie. Vanaf 18 juni geeft het gezelschap in de openlucht tien voorstellingen voor de Moskovieten. De Dogtroep is daarmee de hoofdattractie van het straattheaterfestival The theatre Olympics, onderdeel van het Tsjechov-festival. Dat strekt zich ook uit over de reguliere theaters in de stad. De Dogtroep verwacht veel belangstelling voor 'Onno'. Volgens een woordvoerster van het gezelschap is het publiek in Moskou wel klaar voor de surrealistische manier van theatermaken van deze Nederlandse groep, waarbij de taal geen rol speelt. "De Russen zijn op theatergebied best ver." De kaartjes kosten 20 gulden en dat is veel voor de gewone en dus arme Rus, "Maar in de grote theaters zijn de voorstellingen van de gerenommeerde gezelschappen meestal uitverkocht en daar kosten de kaartjes soms wel 100 gulden."
  De voorbereidingen vallen de Dogtroep vooral door de Russische bureaucratie nogal zwaar. Zoals altijd wil de groep ook deze voorstelling aanpassen aan de plek waar zij gespeeld wordt. "We wilden bijvoorbeeld Moskous straatmeubilar hebben, maar niemand weet dan wie daarover gaat." Gelukkig voor de Dogtroep werken er ook wat Russen mee en buitenlanders die vaker in Rusland actief zijn. Zij helpen het gezelschap uiteindelijk de juiste weg te vinden. Het Russische avontuur kost de groep twee miljoen gulden, een bedrag dat niet terug te verdienen valt. "Met de subsidie uit het kunstenplan en nog een speciale bijdrage van het Fonds voor de Podiumkunsten redden we het net. Alles is hier ook zo vreselijk duur. Een zak nootjes in de supermarkt is al gauw 30 gulden. We weten nu gelukkig redelijk de weg met de metro en gaan zo af en toe naar de buitenwijken om op de markten daar goedkoper in te slaan," aldus de woordvoerster, onder de rook van het fameuze Bolshoitheater. (ANP, 6/6/01)

 • Dirigent Gennadi Rozdjestvenki wordt getipt als nieuwe directeur van het Bolsjoi. De functie van directeur zal wel wat anders zijn dan die van Vasiljev, de directeur die vorige week via de radio moest horen dat hij uit zijn functie was ontzet. Na acht jaar onafhankelijkheid zal het Bolsjoi weer rechtsreeks onder het ministerie van Cultuur staan. De huidige minister van Cultuur Sjvydkoj geeft als argument voor deze ingreep: "Een verbouwing is een lastige zaak, een artistiek directeur kan dat niet aan . Hoe kan ik verantwoordelijkheid dragen over geldstromen als ik ze niet kan controleren?". Sjvydkoi, vroeger theaterresencent, staat bekend als een harde en berekenend ambtenaar die niets liever wil dan aantonen hoe machtig en invloedrijk zijn ministerie wel is. Vanwege alle toestanden is het feestelijke buffet ter gelegenheid van de opening van het 225ste seizoen afgelast. (AD, 6/9/00)

  meer over: verbouwing


 • Vladimir Poetin, de Russische president, heeft per decreet de artistiek directeur van het Bolsjoi Theater ontslagen. Deze Vladimir Vassiljev was vanaf 1995 directeur. Het dagblad Vremja zegt dat onder zijn leiding het theater nooit het niveau uit het verleden heeft gehaald en achterblijft bij andere theaters in Rusland en Europa. Andere bronnen melden dat het ontslag het doel heeft het Bolsjoi van verder verval te redden. Poetin heeft met het ontslag onmiddellijke restauratie van het theater gelast. Vassiljev's leiding was berucht vanwege bittere disputen en controversen. Er werd zelfs - voor het eerst in het 225-jarig bestaan van het theater - door het personeel gestaakt. Van recensenten moest Vassiljev al helemaal niets hebben. Hij probeerde ze buiten de zaal te houden en wat hem betreft mochten ze "branden in de hel". (AD & Volkskrant, 30/8/00)

  meer over: recensenten


 • De renovatie van het Bolsjoi Theater in Moskou gaat zo'n 400 miljoen gulden kosten. Het gebouw moet aan de ene kant worden hersteld in haar oorspronkelijke staat (het theater is gebouwd in 1825) en moet aan de andere kant worden gemoderniseerd. De Russische staat hoopt op sponsors. (AD, 25/2/99)

  meer over: verbouwing


praat mee

schrijf een mini