oude meuk

Onderwerp

grote schulden (22 nieuwsberichten)

  • Sinds het aantreden van Johan Simons in 2005 bij NT Gent aantrad heeft het Vlaamse gezelschap een schuld opgebouwd van 2,7 miljoen euro. Dat is een veel groter bedrag dan aanvankelijk gedacht. Dit blijkt uit de jaarrekening over 2006 die de directie presenteerde aan de raad van beheer. De stad Gent, de provincie en het gewest, die de groep subsidiëren met 4,4 miljoen euro per jaar, willen dat Simons de schuld in drie jaar wegwerkt. Er zouden ongeveer negen van de 106 arbeidsplaatsen verdwijnen, de groep wil minder nieuwe voorstellingen maken, en meer succesrijke oude voorstellingen hernemen. Volgens de vorige maand aangestelde dagelijks leider Kurt Melens, verloor de groep op een goed moment 3000 euro per dag.
    Bij het aantreden van Simons stond er al een schuld van een half miljoen, die werd verergerd door zijn hoge pruductiedruk en door de risicovolle boekhouding van zakelijk directeur Dirk Decorte, waarin de kosten van voorstellingen over meerdere jaren werden uitgesmeerd. Decorte nam in maart ontslag.
    Met voorstellingen als Platform (naar Houellebecq) maakte Simons NTGent tot een theater van Europees niveau, met veel nieuw repertoire en een vast ensemble. Volgens Simons kost zijn uitbreidingsbeleid weliswaar veel geld, maar levert ze op termijn ook geld op, doordat zijn voorstellingen langdurig doorgespeeld kunnen worden.
    Maar vice-voorzitter van het bestuur Walter de Meyere trad begin mei af met stevige kritiek op Simons' "financiële en artistieke megalomanie", die mede tot uiting zou komen in diens lease-Mercedes en de telefoonrekening van 80.000 euro per jaar. De Meyere keerde zich ook tegen de "dubbele pet" van bestuursvoorzitter Lieven Decaluwé, die ook Gentse wethouder van cultuur en feesten is. NTGent vermoedt een politieke achtergrond van het conflict: Decaluwé is van politieke partij Spirit, en De Meyere is van de concurrerende NVA. De Meyere hekelde de "besmetting van de Hollandse invasie" bij NTGent, terwijl er Vlaamse acteurs "in het stempellokaal zitten." Simons reageerde gekrenkt. Zijn collega Guy Cassiers noemde de uitspraak "racistisch." (NRC, 22/5/07)

    meer over: België, Johan Simons


  • Theater De Vorst in Tilburg heeft de programmering voor het komende seizoen moeten schrappen. De Tilburgse Kunststichting, waar De Vorst onder valt is failliet verklaard. Er leek nog even sprake van een doorstart per september, maar voor Cultuurwethouder H. Backx is deze datum niet haalbaar. Artistiek leider René Jagers hoopt nu dat er per januari doorgegaan kan worden. "Als we in januari niet opnieuw draaien, is ook programmeren voor het seizoen 2005-2006 niet meer mogelijk. Als het later dan januari wordt, heb je drie, vier jaar nodig om terug te komen," aldus Jagers.
    De Vorst is één van de twee vlakke-vloer zalen in Tilburg. Naast de theatervoorstellingen zijn er cursussen, biedt het theater onderdak aan de groepen DrieOns, Koning Carlos en De Kwekerij, en fungeert het als werkplaats voor afgestudeerde kunstenaars. (Brabants Dagblad, 17/7/04)


  • Het festival 'De stad als theater' in Zwolle heeft de aankomende editie geannuleerd. Het festival kwam vorig jaar in de problemen toen de gemeente vergat 68.000 euro subsidie te verstrekken. Vorig jaar trok het festival 30.000 bezoekers. De organisatie wil in 2005 wel weer een festival houden. (NRC, Redactie, 30/4/04)

    meer over: subsidies, Zwolle


  • Het Impresariaat 't Bos Theaterprodukties, dat onder andere NUHR, Plien en Bianca en Zep in portefeuille heeft, is verwikkeld in een fraude zaak. Een financieel medewerker en een handlanger hebben vermoedelijk 200 duizend euro verduisterd, door geld op te nemen van rekeningen van cabaretiers. De politie heeft twee aanhoudingen verricht; de 33-jarige S.E.J.H. en de 20-jarige C.W.V. (Volkskrant, 4/9/03)


  • Bert Maas probeert het opnieuw! Milionair Maas, voormalig koopman op het Amsterdamse Waterlooplein, probeert de in Nederland geflopte musical 'Grace' alsnog op de planken te brengen in Londen. De liedteksten worden op dit moment in het Engels vertaald. Eerder al had Maas alle decors en kostuums uit zijn failliete BV opgekocht. Veel schuldeisers hebben nog steeds rechtzaken lopen tegen Maas vanwege nalatig management. Volgens een advocaat, die de belangen behartigt van een aantal gedupeerden, is niet te voorkomen dat Maas in het buitenland overnieuw begint. (Trouw, 5/3/03)

    meer over: Londen, musical


  • De musical 'Nord-Ost', het decor van het Moskouse gijzeldrama, is nu bankroet, voor de komende maanden waren al enkele duizenden kaartjes al verkocht. "Aan de ene kant is 'Nord-Ost' een symbool van Rusland, maar aan de andere kant bestaat de muscial niet meer" aldus de beroemde zanger Georgy Vasilyev, producent, schrijver en regisseur van de musical. "Het is niet het theater wat de grootste schade heeft geleden. We kunnen het theater weer opbouwen, de ramen opnieuw beglazen, de muren schilderen en de meubels vervangen, maar de musical bestaat niet meer." Vasilyev was zelf ook gegijzeld en zegt dat de artiesten getraumatiseerd zijn. "We moeten het ensemble en het orkest ontbinden. De muzikanten kunnen zich er niet toe zetten weer in de bak te gaan zitten". De orkestbak werd tijdens de gijzeling gebruikt als latrine voor de gegijzelden. (Pravda, 29/10/02)

    meer over: 'Nord Ost', Rusland


  • Het theatergezelschap Azart moet energiebedrijf Nuon een bedrag betalen van ruim 32.000 euro. Dat is de schade die het schip van de groep op 4 oktober 2000 aanrichtte door in een ondiep deel van de Markervaart een electriciteitskabel kapot te varen. Ondanks waarschuwingsborden over een vermindering van de diepgang, nam kapitein A. Dirks een afslag in de richting van het eiland Stierop. Daar liep hij vast. Een aantal huizen op het eiland kwamen zonder stroom te zitten. Dirks gaf toe dat hij zich onvoldoende op de hoogte had gesteld van de vaarwegsituatie ter plekke. Had hij de waterkaart geraadpleegd, dan had hij gezien dat er sprake was van een beperkte diepgang. Volgens de rechtbank nam Dirks, die overigens niet beschikt over een vaarbewijs, een onverantwoord risico. Het verweer van de kapitein dat hij de kabel raakte omdat die boven de bodem zweefde, deed de rechtbank als "te vaag en te speculatief". (ANP, 5/6/02)

    meer over: ongelukken


  • Eerder deze week werd het nieuws bekend dat de voorstellingen van 'Grace, the Musical' per 1 april zouden stoppen. Producent en zakelijk leider Bert Maas heeft een schuld van 2,5 miljoen euro door tegenvallende bezoekersaantallen en productiekosten, het faillissement van Maaster Theaterproducties BV wordt op 12 maart uitgesproken. Gisteren is in Amsterdam echter de bom voortijdig gebarsten. Alle voorstellingen werden met onmiddelijke ingang gestaakt. De medewerkers stonden voor een dichte artiesteningang met daarop het briefje met de tekst "Wij hebben getracht alle medewerkers telefonisch te bereiken vandaag. Helaas is dat niet bij jullie gelukt. Deze week zullen jullie een schrijven ontvangen. Excuses voor het ongemak." "Het understatement van het jaar", aldus Brigitte Nijman, die afwisselend met Joke de Kruijf de titelrol vertolkte. Haar collega Alexandra van Marken beweert dat de betaling van de artiesten hopeloos achterligt. (Volkskrant, 1/3/02)

  • Na het bericht dat eind april de voorstellingen van de musical 'Grace' vanwege de tegenvallende publieke belangstelling worden gestaakt, is nu ook duidelijk geworden dat er een faillissement in de lucht hangt voor de onderneming van de instant theatertycoon Bert Maas. Maaster Theaterproducties, het bedrijf achter de ambitieuze onderneming aan de Arena Boulevard in Zuidoost, wordt achtervolgd door schuldeisers. Voor transport, licht, tentenbouw en promotie, ligt in totaal nog tweehonderdduizend euro aan rekeningen. De leveranciers, waaronder Flashlight en Pieter Smit, hebben via hun gezamenlijke advocaat het faillisement van het productiebedrijf aangevraagd. De rechter doet binnen twee weken uitspraak. (Parool, 23/2/02)
    zie ook: 'Grace' stopt

    meer over: Bijlmer, musical


  • De positie van regisseur Frans Strijards bij de Amsterdamse Theatercompagnie is onzeker nadat hij vorige week is gestopt met het toneelstuk 'Hooguit 17'. Strijards zit thuis en geeft geen commentaar. Binnenkort heeft hij een gesprek met interim-directeur Ocke van Munster over zijn plaats in het gezelschap. Volgens Van Munster hangen de problemen nauw samen met de financiële moeilijkheden waarin het gezelschap zich bevindt: "Frans heeft zich dat erg gaan getrokken; het is hem niet in de koude kleren gaan zitten". Van Munster ontkent dat Strijards bij de repetities niet of nauwelijks aanwezig was.
    De Theatercompagnie ontstond ruim een jaar geleden uit een fusie tussen De Trust en Art en Pro, waar Strijards artistiek leider was. Binnen een jaar bouwde de groep een schuld van 900.000 euro op. Organisatie-adviseur Van Munster, van bureau Beerenschot, werd aangesteld om de zaak te saneren. Sindsdien rommelt het in het gezelschap. Actrice Sylvia Poorta heeft aangekondigd na dit seizoen te vertrekken. Artistiek leider Theu Boermans is voor een gastregie in Wenen. De regie van 'Hooguit 17' is overgenomen door Jappe Claes. (NRC, 20/2/02)

  • Victor Löw en Jappe Claes zullen de hoofdrollen spelen in de theaterproductie 'Requiem voor een zwaargewicht' die Joop van den Ende Theaterproducties dit najaar in het Amsterdamse Compagnietheater gaat uitbrengen. De regie is in handen van Mark Rietman. De voorstelling zal drie maanden in Amsterdam te zien zijn, waarna er een tournee begint langs een aantal grote schouwburgen in Nederland. Met 'Requiem voor een zwaargewicht' hoopt de Theatercompagnie de huidige slechte financiële situatie het hoofd te bieden. Eerder deze maand werd bekend dat het gezelschap een schuld heeft opgebouwd van 900.000 euro. Door het verhuren van het Compagnietheater aan Joop genereert men inkomsten. Jappe Claes, één van de acteurs van de Theatercompagnie, zal aan de productie meewerken. De eerste try-out is gepland op 12 september 2002. (Volkskrant, 30/1/02)

  • Cosmic Theater in Amsterdam zet na het faillissement van schrijversvakschool 't Colofon de toneelschrijfcursus van die school voort. De school, die ook lessen verzorgde in andere schrijversdisciplines, kampte met een schuld van ongeveer 265.000 euro en ging failliet. Omdat de toneelschrijfcursus in samenwerking met Cosmic werd georganiseerd, kon het theater de cursus relatief makkelijk voortzetten. Voor de studenten van de overige schrijfdisciplines is nog geen oplossing gevonden. (ANP, 29/1/02)

    meer over: Cosmic


  • De Theatercompagnie verkeert in financiële problemen. De Raad van Toezicht van het gezelschap heeft in overleg met het ministerie van OCW daarom een interim-directeur aangesteld. De interim-directeur moet binnen drie maanden met een plan van aanpak komen om het tekort van 900.000 euro (2 miljoen gulden) op te lossen.
    Het fusiegezelschap van De Trust en Art&Pro begon het jaar al met een tekort van ruim 181.000 euro (400.0000 gulden). Door te veel dure producties is dat in het afgelopen jaar sterk opgelopen, aldus interim-directeur O. van Munster, die net klaar is met de sanering van het TIN. "De Theatercompagnie is te enthousiast van start gegaan", concludeert Van Munster. De verwachte bezoekersaantallen werden echter bij lange na niet gehaald, mede door negatieve recensies van voorstellingen als 'Coma' en 'Via Viola'. De tijdelijke machtswisseling is volgens hem in alle harmonie gegaan. "Iedereen is natuurlijk geschrokken, maar het gezelschap heeft een vechtersmentaliteit. Dit komt wel weer goed".
    Joop van den Ende Theaterproducties is het gezelschap inmiddels te hulp geschoten. In het najaar huurt het bedrijf het Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam voor de voorstelling 'Requiem van een zwaargewicht'. Ook de acteurs van het Amsterdamse gezelschap komen dan tijdelijk in dienst van Joop. (ANP, 18/1/02)

  • De gemeente Enschede steekt 5,5 miljoen gulden in de noodlijdende Twentse Schouwburg. Het theater heeft een schuld van 3 miljoen gulden. De gemeente koopt het pand en stelt geld beschikbaar voor een reorganisatie. Het aantal voorstellingen is dit jaar al teruggebracht van driehonderd naar 240. Ook het aantal formatieplaatsen wordt ingekrompen en gaat van 51 naar 38. De gemeente Enschede verwacht dat de schouwburg na de sanering de komende jaren een bescheiden exploitatieoverschot heeft van 60.000 gulden per jaar. (ANP, 28/11/01)


  • Directeur J. Taat gaat na minder dan een jaar in dienst te zijn geweest weg bij de Stadsschouwburg en Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Zijn contract loopt op 1 april af en wordt niet verlengd. Reden zijn de financiële tekorten - na een grootse sanering ontstond het afgelopen jaar weer een tekort van 1 miljoen gulden. (Volkskrant, 16/2/01)

    meer over: Nijmegen


  • De Stichting Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 heeft een tekort van 2 miljoen gulden. Zij heeft wethouder Kombrink en burgemeester Opstelten in een vertrouwelijk gesprek gevraagd of de gemeente hiervoor garant wil staan, zodat de hele programering zeker door kan gaan. De gemeente wil voor als nog 'meedenken' maar wil niet garant staan. CDA, D66 en de SP tonen zich zeer kritisch over de organisatie van het evenement. D66-raadslid Marapin: "Als ik over een jaar een auto wil kopen dan ga ik sparen, maak ik een plan. Maar dan loop ik niet een paar weken van tevoren naar m'n broer om te zeggen: ik heb een probleem." De SP wil weten of de Rotterdammers wel wat hebben aan de programma-onderdelen die nu op de tocht staan. (AD, 27/11/00)

  • O42 heeft het kort geding tegen de gemeente Nijmegen verloren. Dit betekent dat het faillissement van het cultureel centrum nu onafwendbaar is. De rechter vindt dat de beslissing van stadsbestuur om het centrum geen voorschot te geven van 250.000 gulden terecht is geweest, omdat O42 nalatig is geweest in het overleggen van financiële stukken. (NRC, 13/12/99)

    meer over: Nijmegen


  • O42 in Nijmegen zal de overstap naar Centrum 2000 waarschijnlijk niet overleven. Wethouder van cultuur Jacques Thielen heeft filmcentrum Cinemariënburg gevraagd de leiding op zich te nemen van het nieuwe cultureel centrum. Ook stelt hij voor om de multifunctionele zaal in het nieuwe gebouw om te zetten in een (zesde) filmzaal, omdat dat een halve ton scheelt in de exploitatie. Er is dan nog één zaal voor muziek en kleinschalige podiumkunsten, activiteiten die voorheen in O42 plaatsvonden. Directeur Dick de Ruyter van O42 wil meewerken aan voortijdige sluiting van zijn zo goed als failliete zaal, maar wil wel duidelijkheid over behoud van personele en inhoudelijke expertise. Hoewel er nog een kort geding loopt over schuldsanering door de gemeente, voelt wethouder Thielen daar niets voor: "Zonde van het geld." (Volkskrant, 7/12/99)

    meer over: Nijmegen


  • Politiek cultureel centrum O42 in Nijmegen staat op de rand van faillissement. Er is een tekort van 2,5 à 3,5 ton en het centrum kan de salarissen niet meer betalen. In 1996 beloofde de gemeente in principe 250.000 gulden extra, zodra de theater- en muziekzaal zou fuseren met filmcentrum Cinemariënburg in het nieuw te bouwen poortgebouw (Centrum 2000). De fusie is echter een jaar uitgesteld en wethouder van cultuur J. Thielen is niet van plan nu al de schuldenlast te verlichten, omdat er volgens hem weinig uitzicht is op een financieel gezonde toestand. Directeur D. de Ruyter van O42 zegt dat de gemeente niet wil betalen omdat die exploitatieproblemen verwacht bij het nieuwe centrum. "Door O42 vervroegd te sluiten heeft de wethouder straks vrij spel om het budget voor podiumkunsten te minimaliseren", aldus De Ruyter. Op 10 december volgt uitspraak in een kort geding over de ontstane toestand. (Volkskrant, 23/11/99)

    meer over: Nijmegen


  • De Amsterdamse Uitkrant is feitelijk failliet volgens Peter Swinkels, adjunct-directeur van het Amsterdams Uitbureau. In september zal de Uitkrant met een gestripte journalistieke formule uitkomen. Het blad gaat zich meer toeleggen op de agenda en uitgaanstips, en minder op achtergrondverhalen. Swinkels hoopt daarmee adverteerders aan te trekken. Ook gaan de telefonisten van de Uitlijn nu en dan een stukje leveren. In een brief aan de medewerkers schrijft de directie dat uit onderzoek is gebleken dat lezers te weinig waardering voor de inhoud van het tijdschrift hebben. De komst van PS van de Week, de zaterdagse bijlage van Het Parool, heeft volgens Swinkels de vernieuwingsoperatie bespoedigd. (Parool, 17/4/99)


  • Het Zuidelijk Toneel moet de twee administratief medewerkers die waren geschorst naar aanleiding van hun brandbrief naar het ministerie van OC&W over de vermeend slechte financiële administratie van het gezelschap een schadevergoeding betalen van respectievelijk 335.000 en 45.000 gulden. Dit is bepaald door de arbitragecommissie theater. Deze commissie constateerde al eerder dat er bij HZT geen sprake was van financieel wanbeheer. (Theatermaker, 7/4/99)

  • Omdat Het Zuidelijk Toneel in 1997 een tekort had van7,5 ton (ruim 10 procent van de begroting), gaat het ministerie van OC&W een onderzoek instellen naar het financieel beheer van de toneelgroep. Dit onderzoek komt kort nadat twee administrateurs het gezelschap in november van financieel wanbeheer betichtten. Zo zou zakelijk en artistiek leider Ivo van Hove ten onrechte hebben bijverdiend. Volgens het ministerie staat het onderzoek "in principe" los van de brandbrief van de twee, inmiddels ontslagen, medewerkers. Penningmeester De Koning van Het Zuidelijk Toneel wijt het tekort aan het feit dat het gezelschap vierjarige subsidie krijgt; pas aan het eind van een zo'n periode wordt de totaalbalans opgemaakt. De Koning zegt dat het tekort over 1997 inmiddels alweer voor een groot deel is ingelopen. (Volkskrant & AD, 9/1/99)


praat mee

schrijf een mini