oude meuk

Onderwerp

Johan Simons (11 nieuwsberichten)

  • Johan Simons is voorgedragen om vanaf september 2010 intendant te worden van de Münchner Kammerspiele als opvolger van de gerenommeerde Frank Baumbauer. Dit meldt Simons' huidige gezelschap NT Gent. De officiële benoeming is voorzien voor later dit jaar. De Münchner Kammerspiele is één van de meest vooraanstaande ensembles in Duitsland. Met een ensemble van 28 acteurs en meer dan 300 werknemers geldt het als één van de grootste theaterhuizen in Duitsland.
    Sinds 2002 deed Simons al jaarlijks een gastregie in München. Aanvankelijk wilde de stad hem al per 2009 hebben, maar Simons wilde eerst de financiële moeilijkheden bij NT Gent oplossen. (Redactie, 15/10/07)

    meer over: Duitsland


  • Sinds het aantreden van Johan Simons in 2005 bij NT Gent aantrad heeft het Vlaamse gezelschap een schuld opgebouwd van 2,7 miljoen euro. Dat is een veel groter bedrag dan aanvankelijk gedacht. Dit blijkt uit de jaarrekening over 2006 die de directie presenteerde aan de raad van beheer. De stad Gent, de provincie en het gewest, die de groep subsidiëren met 4,4 miljoen euro per jaar, willen dat Simons de schuld in drie jaar wegwerkt. Er zouden ongeveer negen van de 106 arbeidsplaatsen verdwijnen, de groep wil minder nieuwe voorstellingen maken, en meer succesrijke oude voorstellingen hernemen. Volgens de vorige maand aangestelde dagelijks leider Kurt Melens, verloor de groep op een goed moment 3000 euro per dag.
    Bij het aantreden van Simons stond er al een schuld van een half miljoen, die werd verergerd door zijn hoge pruductiedruk en door de risicovolle boekhouding van zakelijk directeur Dirk Decorte, waarin de kosten van voorstellingen over meerdere jaren werden uitgesmeerd. Decorte nam in maart ontslag.
    Met voorstellingen als Platform (naar Houellebecq) maakte Simons NTGent tot een theater van Europees niveau, met veel nieuw repertoire en een vast ensemble. Volgens Simons kost zijn uitbreidingsbeleid weliswaar veel geld, maar levert ze op termijn ook geld op, doordat zijn voorstellingen langdurig doorgespeeld kunnen worden.
    Maar vice-voorzitter van het bestuur Walter de Meyere trad begin mei af met stevige kritiek op Simons' "financiële en artistieke megalomanie", die mede tot uiting zou komen in diens lease-Mercedes en de telefoonrekening van 80.000 euro per jaar. De Meyere keerde zich ook tegen de "dubbele pet" van bestuursvoorzitter Lieven Decaluwé, die ook Gentse wethouder van cultuur en feesten is. NTGent vermoedt een politieke achtergrond van het conflict: Decaluwé is van politieke partij Spirit, en De Meyere is van de concurrerende NVA. De Meyere hekelde de "besmetting van de Hollandse invasie" bij NTGent, terwijl er Vlaamse acteurs "in het stempellokaal zitten." Simons reageerde gekrenkt. Zijn collega Guy Cassiers noemde de uitspraak "racistisch." (NRC, 22/5/07)


  • Het Humanistisch Verbond heeft de Van Praag-prijs 2007 toegekend aan Johan Simons. De jury heeft hem uitgekozen, omdat "hij in aangrijpende voorstellingen ethische en morele vragen aan de orde stelt en de relatie onderzoekt van de mens tot zichzelf en anderen". De jury noemt Simons’ oeuvre indrukwekkend en zijn beeldtaal krachtig. "Het is mooi en passend bij het humanisme dat Simons de klassieken en Griekse tragedies opnieuw uitbrengt en in deze tijd plaatst".
    De regisseur neemt de onderscheiding zondag 20 mei in ontvangst in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. De prijs is genoemd naar een van de oprichters van het Humanistisch Verbond en wordt elke twee jaar toegekend aan een persoon of organisatie die in zijn werk humanistische waarden uitdrukt en inspireert tot een samenleving waarin zelfbeschikking en verantwoordelijkheid samengaan. (Volkskrant, 5/4/07)


  • De PvdA heeft prominente regisseurs opdracht gegeven voor het maken campagnefilmpjes voor de partij. Naast filmregisseurs Eddy Terstall, Martin Koolhoven en Jean van de Velde is ook Johan Simons gevraagd. Hij krijgt 1000 euro en een vrije opdracht, "al moet het script wel met het campagneteam worden doorgenomen", aldus campagnemedewerker Tom Ruijgrok. Simons: „Ik wil iets maken over de sluipende armoede in Nederland, voedselbanken en zo. Het is alleen de vraag of ik tijd heb, ik werk nu aan de 'Oresteia'. Of ik nu voortaan een PvdA-regisseur ben? Dat dacht ik toch niet. Ik stem namelijk SP.” (NRC, 14/9/06)


  • Johan Simons, die volgend jaar ZT Hollandia verruilt voor Gent, heeft zijn plannen met het gezelschap bekend gemaakt. De naam wordt veranderd van Publiekstheater in NT Gent, waarbij NT staat voor Nederlands Theater. Simons wil er een stadsgezelschap naar Duits model van maken, met een duidelijke band met de stad en met een repertoire van succesvoorstellingen die lang kunnen doorspelen. Daarvoor neemt hij een aantal voorstellingen mee uit Eindhoven, zoals 'De val van de Goden' en 'Richard III'. Ook gaan er een aantal acteurs mee, onder wie zijn vrouw Elsie de Brauw, Aus Greidanus jr. en Betty Schuurman. Daarnaast neemt hij Wim Opbrouck en Els Dottermans (beiden ex-Toneelhuis) en Steven van de Watermeulen (ex-Ro Theater) aan.
    Volgend seizoen opent NT Gent met voorstellingen van beroemde Duitse regisseurs, zoals Marthaler, Viebrock en Castorf. Simons zelf zal coproducties maken met de Volksbühne, Toneelgroep Amsterdam en de Opéra de Paris. (NRC, 11/6/04)

  • De voorstelling 'Anatomie Titus' die Johan Simons maakte bij de Münchner Kammerspiele is geselecteerd voor het Theatertreffen, de prestigieuze Duitse versie van Het Theaterfestival. 'Anatomie Titus' is een bewerking van Shakespeare's Titus Andronicus door Heiner Müller. Andere uitverkoren voorstellingen zijn 'Wolf' van Alain Platel (te zien op het komende Holland Festival) en 'Dantons Tod' van Christoph Marthaler. Het festival vindt tussen 1 en 20 mei plaats in Berlijn. (VNG, 19/2/04)

    meer over: Duitsland


  • Johan Simons vertrekt per september 2005 bij ZT Hollandia. Hij wordt artistiek directeur bij het Publiekstheater in Gent. Simons heeft inmiddels veel buitenlandse contacten opgedaan, maar kiest toch weer voor een vast huis: "Ik ben een familiemens, ik heb een familie om me heen nodig." Hij wil het Publiekstheater modelleren naar Het Toneelhuis.
    Simons wil ZT Hollandia goed achterlaten, met jonge mensen aan het roer. "Dit gezelschap is momenteel op de toppen van zijn kunnen en zijn roem, ik zou niet weten hoe ik dat nog acht jaar zo kan houden, dat lijkt me een onmogelijke opgave." Eindhoven heeft hem ook niet enorm kunnen inspireren: "De stad, het gebouw, ik heb er weinig mee. Als je hier de deur uitstapt sta je meteen op een troosteloze parkeerplaats. In Gent staat het theater aan een prachtig plein."
    Simons erkent dat zijn beslissing te maken heeft met de dreigende bezuinigingen op cultuur: "In Nederland wordt de spoeling dun en juist op dat internationale werk zou wel eens bezuinigd kunnen worden." Tot 2005 gaat Simons nog een voorstelling regisseren in München, een opera in Parijs en de 'Oresteia', een grootschalige samenwerking tussen zijn oude en nieuwe werkgever. (Volkskrant, 8/7/03)


  • Regisseur en componist Paul Koek vertrekt per volgend seizoen bij ZT Hollandia, waar hij nu samen met Johan Simons artistiek leider is. Koek benadrukt dat er geen artistieke breuk is, maar dat sinds de verhuizing van Hollandia van Zaandam naar Eindhoven de afstand tussen zijn woon- en werkplaats te groot is geworden. Daardoor verdwenen binnen het bedrijf Koek's muziektheater-activiteiten te veel naar de achtergrond. Koek zal zijn gezelschap Veenstudio wel voortzetten. Koek en Simons waren vanaf 1987 gezamenlijk verantwoordelijk voor de specifieke stijl van Hollandia. (NRC, Volkskrant, 29/4/03)


  • Gerardjan Rijnders gaat na zijn afscheid als artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam één of twee regies doen bij Het Toneelhuis in Antwerpen. Eveneens in het seizoen 2000/01 zal Johan Simons er een gastregie doen. (AD, 24/9/99)

  • Theatergroep Hollandia en Het Zuidelijk Toneel werken aan een fusie. Er is overeenstemming tussen de verschillende besturen, maar de onderhandelingen liggen stil vanwege de zomerstop. Na de zomer worden de medewerkers ingelicht en Het Zuidelijk Toneel verwacht pas eind augustus de opvolger(s) van Ivo van Hove bekend te maken. Hoewel beide gezelschappen nog geen officiële mededelingen kunnen doen, kon woordvoerder Max van Engen van Het Zuidelijk Toneel niet ontkennen dat Johan Simons de belangrijkste kandidaat is voor de functie van artistiek leider. Het ministerie van OC&W zou informeel op de hoogte gesteld zijn van de plannen. (Eindhovens Dagblad, 7/7/99)

  • Hoewel er met veel gejuich is gereageerd op de benoeming van Ivo van Hove tot artistiek leider van TGA, is er in de bestuurs- en directiekamers van dat gezelschap flink geruzied. Met name Theu Boermans is lange tijd een serieuze kandidaat geweest voor het leiderschap van TGA en op termijn ook van de Stadsschouwburg. Boermans' huidige gezelschap, de Trust, had dan moeten fuseren met TGA. In Eindhoven beginnen de problemen nu pas. Het Zuidelijk Toneel moet deze herfst een beleidsplan opstellen voor het volgende Kunstenplan, dat geldt voor de periode 2001 - 2005, en daarvoor is een artistiek leider onontbeerlijk. De naam van Johan Simons wordt het meest genoemd, maar tegen zijn benoeming pleit dat die op het punt staat met Paul Koek en hun gezelschap Hollandia te gaan verhuizen, waarschijnlijk naar Rotterdam. Een andere mogelijkheid is wellicht Lucas Vandervost van De Tijd. In Arnhem speelt een vergelijkbaar probleem: Leonard Frank verlaat het Theater van het Oosten, dat ingrijpend moet veranderen. Hein Janssen tipt voor deze functie Jos Thie (Oerol, Tryater), maar ook Titus Muizelaar, Gijs de Lange en Johan Doesburg dienen in de gaten gehouden te worden. (Volkskrant, 25/6/99)

praat mee

schrijf een mini