oude meuk

Onderwerp

Duitsland (17 nieuwsberichten)

 • Regisseur Luk Perceval (50) wordt per september 2009 de nieuwe hoofdregisseur van het Thalia Theater in Hamburg. Perceval zal minstens twee regies per jaar maken en daarnaast verantwoordelijk zijn voor het artistieke beleid en de samenstelling van het ensemble. Hij is niet de leider van het gezelschap, dat wordt intendant Joachim Lux.
  Perceval was de laatste twee jaar voornamelijk in Duitsland actief als freelance regisseur, met name bij de Schaubühne am Lehniner Platz in Berlijn. Daarvoor was hij 22 jaar lang toneelleider in België, eerst van de Blauwe Maandag Compagnie en tussen 1998 en 2005 van Het Toneelhuis in Antwerpen. Hij maakte naam met de voorstelling 'Ten Oorlog!' -in Duitsland gespeeld onder de titel 'Slachten'- en maakte deze zomer de omstreden marathonvoorstelling van de stukken van Molière.
  De huidige gezelschapsleider van het Thalia is regisseur Andreas Kriegenburg, die vorig jaar als gastregisseur 'Richard III' maakte bij het Ro Theater. (Volkskrant & Redactie, 16/11/07)

  meer over: Luk Perceval


 • Johan Simons is voorgedragen om vanaf september 2010 intendant te worden van de Münchner Kammerspiele als opvolger van de gerenommeerde Frank Baumbauer. Dit meldt Simons' huidige gezelschap NT Gent. De officiële benoeming is voorzien voor later dit jaar. De Münchner Kammerspiele is één van de meest vooraanstaande ensembles in Duitsland. Met een ensemble van 28 acteurs en meer dan 300 werknemers geldt het als één van de grootste theaterhuizen in Duitsland.
  Sinds 2002 deed Simons al jaarlijks een gastregie in München. Aanvankelijk wilde de stad hem al per 2009 hebben, maar Simons wilde eerst de financiële moeilijkheden bij NT Gent oplossen. (Redactie, 15/10/07)

  meer over: Johan Simons


 • De voorstelling 'Anatomie Titus' die Johan Simons maakte bij de Münchner Kammerspiele is geselecteerd voor het Theatertreffen, de prestigieuze Duitse versie van Het Theaterfestival. 'Anatomie Titus' is een bewerking van Shakespeare's Titus Andronicus door Heiner Müller. Andere uitverkoren voorstellingen zijn 'Wolf' van Alain Platel (te zien op het komende Holland Festival) en 'Dantons Tod' van Christoph Marthaler. Het festival vindt tussen 1 en 20 mei plaats in Berlijn. (VNG, 19/2/04)

  meer over: Johan Simons


 • De Dresdener Semper Opera is weer geopend met een voorstelling van 'Het Zwanenmeer'. Na de overstromingen in augustus is het voor 27 miljoen euro gerestaureerd. (NRC, 13/11/02)

  meer over: opera


 • Weer een theater voor Joop. Stage Holding koopt het Theater des Westens in Berlijn. De overname van het Metropoltheater in dezelfde stad gaat dan weer niet door, omdat de kosten van een renovatie te hoog blijken. Het theater wordt nu waarschijnlijk gesloopt. Het Theater des Westens, dat in 1896 zijn deuren opende, moet ook gerenoveerd worden. Het heeft 1300 stoelen en is het achtste theater van Stage Holding in Duitsland en het vijftiende wereldwijd. "Het Theater des Westens is een van de beroemdste en meest begeerde theaters in Duitsland", aldus Van den Ende. "Ik zie het als een unieke kans voor onze onderneming om producties te gaan uitbrengen in een theater met zo'n indrukwekkende reputatie". (ANP, 1/11/02)

 • 'Mamma Mia' beleeft zijn eerste niet-engelstalige première in Hamburg. Joop van den Ende brengt daar de musical in het Duits. De Nederlandse versie is in seizoen 2003-2004 te bewonderen. (Parool, 16/9/02)

 • Joop lijkt hard op weg om de grootste musical-producent van Duitsland te worden. Zijn grootste concurrent, Stella, is in financiële moeilijkheden geraakt en heeft surséance aangevraagd. Van den Ende's bedrijf Stage Holding heeft de exploitatie van het Operettenhaus in Hamburg overgenomen. Stage Holding bezit nu vier theaters in Duitsland, met als vlaggeschip het Metropol in Berlijn, dat op dit moment gerenoveerd wordt. Daar moet een Van den Ende-musical gaan draaien over de val van de muur, met muziek van The Scorpions. (ANP, 2/5/02)

 • Het boekenweekgeschenk 'Het theater, de brief en de waarheid' van Harry Mulisch, wordt in Duitsland een toneelstuk. De toneelbewerking 'Das Theater, der Brief und die Wahrheit' van Jens Gross en Udo Samel gaat 25 november in Frankfurt in première. Het boek van Mulisch is gebaseerd op de affaire rond acteur Jules Croiset in 1987. De titel verwijst naar het toneelstuk 'Die Stadt, der Müll und der Tod' van Rainer Werner Fassbinder. In Frankfurt ontstond in '75 grote commotie rond de voorgenomen opvoering van dit stuk. De première is in het Schauspielhaus in Frankfurt. (ANP, 13/11/01)

 • Stage Holding, het live-entertainmentbedrijf van Joop van den Ende, neemt een belang van 50 procent in het Operettenhaus Hamburg. Het bedrijf is al volledig eigenaar van drie andere theaters in Duitsland in Essen, Berlijn, en Hamburg. Bij de acquisitie, die per juli volgend jaar van kracht wordt, werkt de Duitse tak van Stage Holding samen met Stella Entertainment. Deze firma is nu nog volledig eigenaar van het theater. (AD, 8/11/01)

 • De Belg Gerard Mortier wordt leider van een groot theater- en muziekfestival dat in 2003 voor het eerst in het Ruhrgebied wordt gehouden. Dat hebben woordvoerders van de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen bevestigd. Het nieuwe festival, dat kunst, toneel en muziek van hoog niveau aanbiedt, moet elke drie jaar worden georganiseerd. Over de kosten, geschat op ongeveer 40 miljoen mark (45 miljoen gulden), moet de regering van de deelstaat nog een beslissing nemen. Het is de bedoeling dat bestaande festivals in het Ruhrgebied, zoals de Ruhrfestspiele in Recklinghausen, onder de papaplu van het nieuwe festival komen. De opvoeringen zullen niet alleen in theaters, maar ook in voormalige fabrieken te zien zijn. (ANP, 12/12/00)

  meer over: Gerard Mortier


 • In Stuttgart is een haarlok die vermoedelijk heeft toebehoord aan Friedrich Schiller (1759-1805) voor 3000 mark geveild. Het geld komt ten goede aan een plaatselijke kerk. Volgens predikant Helmut Liebs is het bestemd is voor de restauratie van de kerk. De schenker van de haarlok, die van moederszijde afstamt van een adelijke Oost-Duitse familie, had de ongeveer 12 centimeter lange blonde lok gevonden tussen de spullen van een erfenis. Het haar bevond zich in een omslag waarop in oud-Duits geschreven stond 'haarlok van Schiller'. Een vergelijking met een andere lok van de dichter in het Schiller-archief in Marbach heeft uitgewezen dat de geveilde haarlok hoogstwaarschijnlijk echt is. (ANP, 8/12/00)

  meer over: archieven


 • Hoewel de kritiek niet zo enthousiast was, is het publiek dat duidelijk wel. De 'Faust' van Peter Stein is uitverkocht. Voor de anderhalf jaar durende tournee van de marathonvoorstelling zijn alleen nog last-minute kaarten te koop. Stein zei in Der Spiegel als reactie op de kritiek: "Er is niets orgineels aan deze voorstelling. Ik heb er totaal geen behoefte aan de tekst te interpreteren. Ik wil hem alleen maar begrijpen." (NRC, 10/8/00)

  meer over: recensenten


 • Op de Expo 2000 in Hannover is Goethe's 'Faust' in de regie van Peter Stein in première gegaan. Het is een lange zit, zowel 'Faust I' als 'Faust II' worden achter elkaar gespeeld en dat duurt zo'n 22 uur. Peter Stein heeft met deze voorstelling duidelijk minder succes dan met zijn legendarische twintig uur durende 'Oresteia' uit de jaren tachtig. Het merendeel van de pers is woedend over deze "oudbakken poppenkast". (NRC, 31/7/00)

  meer over: Goethe


 • Joop valt Duitsland binnen! Na een eigen kantoor in New York en co-producties in Londen heeft Joop van den Ende Theaterproducties nu een langdurig contract gesloten met het Colosseum in het Duitse Essen, een theater met 1700 zitplaatsen. Hoewel nog onduidelijk is welke musicals Van den Ende in dit theater gaat opvoeren, is de koopzucht van Joop volgens woordvoerder T. Boersma nog niet gestild: "Wij kijken over de grenzen en houden onze ogen open voor meer mooie locaties in Duitsland." (Parool, 29/3/00)

 • In het Zuid-Duitse Neurenberg gaat deze week 'A Lady DIes' in première, een avant-garde opera over Princess Diana. Het is een grimmige satire op de onlesbare dorst naar sensationeel nieuws in de samenleving, met veel multimedia. Al eerder waren er in Duitsland plannen voor een musical over Lady Di. (AD, 13/3/00)

  meer over: musical


 • Nadat de eerste voorstellingen van 'Corpus Christi' van Terrence McNally in Duitsland weinig protesten opleverden is nu de vlam in de pan geslagen. De opvoering van het stuk, waarin Jezus als homoseksueel ten tonele wordt gevoerd, leidt tot heftige reacties in het Zuid-Duitse Heilbronn. Bij elke voorstelling wordt gedemonstreerd en er waren verschillende bommeldingen. De theaterdirectie, de acteurs en de burgemeester van Heilbronn ontvingen anonieme doodsbedreigingen. (Volkskrant, 1/3/00)

  meer over: terreur


 • Het Duitse theater is oppervlakkig en vrijblijvend geworden volgens Hansgünther Heyme, directeur van de Ruhrfestspiele in Recklinghausen. "Veel theatermakers ontlopen hun cultuurpolitieke opdracht vanwege de stijgende financiële druk en de angst dat het publiek weg blijft." Het ontbreken van een maatschappijkritische houding resulteert volgens Heyme ook in een afnemende belangstelling van de pers voor theater: "In de laatste tien jaar is het aantal recensies in de regionale Duitse kranten gehalveerd." (Berliner Morgenpost, 24/1/00)


praat mee

schrijf een mini