oude meuk

Onderwerp

Jules Croiset (7 nieuwsberichten)

  • Actrice Jeanne Verstraete is op 90-jarige leeftijd overleden. Verstraete, geboren in Antwerpen, kwam in 1934 van de toneelschool en ging bij de Amsterdamsche Tooneelvereniging van Albert van Dalsum spelen. Ze deed veel film- en televisie werk: zo speelde zij onder meer in 'Merijntje Gijzens Jeugd', 'Dagboek van een Herdershond' en 'De Weg'.
    Voor jongere generaties zijn haar bekendste scheppingen waarschijnlijk echter Hans en Jules Croiset, de kinderen uit haar eerste huwelijk, met Max Croiset. (ANP, 17/10/02)

  • Het boekenweekgeschenk 'Het theater, de brief en de waarheid' van Harry Mulisch, wordt in Duitsland een toneelstuk. De toneelbewerking 'Das Theater, der Brief und die Wahrheit' van Jens Gross en Udo Samel gaat 25 november in Frankfurt in première. Het boek van Mulisch is gebaseerd op de affaire rond acteur Jules Croiset in 1987. De titel verwijst naar het toneelstuk 'Die Stadt, der Müll und der Tod' van Rainer Werner Fassbinder. In Frankfurt ontstond in '75 grote commotie rond de voorgenomen opvoering van dit stuk. De première is in het Schauspielhaus in Frankfurt. (ANP, 13/11/01)

  • Het acterende deel van de familie Croiset zal volgend seizoen te zien zijn in Arthur Millers toneelstuk 'Dood van een handelsreiziger', een productie van het Nationaal Toneel in Den Haag. De rol van Willy Loman, de handelsreiziger, zal worden gespeeld door Jules Croiset. Zijn twee zonen in het stuk zijn in het echt ook zijn zonen: Vincent en Niels Croiset. Regisseur is Hans Croiset, de broer van Jules. Een actrice met de naam Croiset voor de moederrol is er nog niet. (Volkskrant, 29/10/01)

  • Naar aanleiding van het boekenweekgeschenk van Harry Mulisch 'Het theater, de brief en de waarheid' heeft Freek de Jonge de show waarmee hij dit jaar het Boekenbal opent een nieuwe titel gegeven: 'De conferancier, het boekenweekgeschenk en de leugen'. De Jonge is kwaad omdat Mulisch Jules Croiset zou rehabiliteren. Directeur Kraima van Stichting CPNB, uitgever van het boekenweekgeschenk, vindt de ontwikkeling uitermate boeiend. Zorgen over de oproep van De Jonge om het boekje te verbranden maakt hij zich niet. "Ik zou mij pas echt zorgen gaan maken wanneer er een protestdemonstratie voor Carré zou zijn geweest (...) Of wanneer Freek in een advertentie had gezegd dat het boek verbrand moest worden. Maar hij heeft er een voorstelling meegemaakt en daarmee zijn eigen kunstwerk geschapen." (Volkskrant, 22/2/00)

  • Het boekenweekgeschenk 2000 heet 'Het theater, de brief en de waarheid'. Harry Mulisch, schrijver van het geschenk, gaat uit van het tumult rond Jules Croiset, die in 1987 zijn eigen ontvoering in scène zette. Het geschenk verschijnt dit jaar in gebonden vorm, vanwege het 65-jarig jubileum van de Boekenweek. (Volkskrant, 9/10/99)

  • Het omstreden toneelstuk 'Het vuil, de stad en de dood' van Fassbinder wordt voor het eerst in Israël gespeeld. In Nederland heeft de opvoering van het stuk in 1987 voor veel commotie gezorgd. Demonstranten hielden de opvoering in Rotterdam tegen, Jules Croiset ontvoerde zichzelf en Mau Kopuit, de toenmalige hoofdredacteur van het 'Nieuw Israëlietisch Weekblad', noemde het "het zwaarste antisemitische incident" in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. In Duitsland is 'Het vuil' nog nooit gespeeld. Vorig jaar nog zag het Maxim Gorki Theater in Berlijn door een hoos van kritiek van een opvoering af. Tot dusver is er in de Israëlische media niet over deze nieuwe opvoering gerept, waarschijnlijk ook omdat het uitvoerende gezelschap, een particuliere toneelschool in Tel Aviv, slechts een marginale plaats inneemt. (Parool, 23/4/99)

  • Het Berlijnse Maxim Gorki Theater is van plan om 'Het vuil, de stad en de dood' van Rainer Werner Fassbinder op te voeren. Joodse organisaties eisen een verbod op het opvoeren van dit omstreden stuk. De Berlijnse wethouder Radunski van Cultuur wil gaan bemiddelen, maar is in principe tegen een verbod.
    Het toneelstuk uit 1975 gaat over een joodse huisjesmelker en zijn verhouding met een prostituee. Pas in 1985 werd het stuk voor het eerst opgevoerd, maar die uitvoering werd onderbroken door de toenmalige voorzitter van de Joodse Raad, Ignatz Bubis, die demonstratief op het podium ging staan. Bubis vindt het stuk anti-semitisch, maar heeft ook persoonlijke bezwaren: hij denkt dat Fassbinder de hoofdrol op hem heeft gebaseerd. Toen het stuk in Nederland in 1987 werd gespeeld werd ook hier de voorstelling verstoord. Acteur Jules Croiset zette zelfs zijn eigen ontvoering in scène om te protesteren tegen het stuk. Regisseur Lauffenberg van het Maxim Gorki Theater is zich bewust van de situatie en wil de voorstelling opnemen in een dubbelproject, samen met Berlin Alexanderplatz. "Beide stukken gaan over antisemitisme en vreemdelingenhaat en zijn daarom zeer actueel in Duitsland." (Volkskrant, 3/9/98)


praat mee

schrijf een mini