oude meuk

Onderwerp

Freek de Jonge (10 nieuwsberichten)

  • De nominaties voor 'De grootste Nederlander' zijn bekend gemaakt. In de categorie theater zijn Pierre Bokma, Ko van Dijk, Mary Dresselhuys, André van Duin, Toon Hermans, Freek de Jonge, John Kraaykamp sr., Hans van Manen, Alexandra Radius, Wim Sonneveld en Hans Teeuwen genomineerd. En Vondel natuurlijk. Stemmen kan tot oktober, de einduitslag is op 15 november bekend. (Redactie, 26/4/04)

  • Freek de Jonge heeft veel gezien in Irak en het was allemaal erg indrukwekkend. Hij heeft vijf keer opgetreden en dat was behalve de locatie ook om andere redenen anders dan thuis. De Jonges publiek was kleiner dan hij nu gewend is. "Dat was een beetje aftasten. Ik trad op voor een gezelschap van honderd man. Als je improviseert, heb je soms tijd nodig om na te denken. Dat gaat makkelijker als je voor een groot publiek staat." Ook was het publiek wat jonger "Ik stond daar voor een jonger publiek dan dat ik hier sta. Dat maakte niet veel uit, behalve dat ik uit jarenlang materiaal kon putten en op moest passen met woordgrapjes. Die worden niet begrepen." De cabaretier zal nog lang nadenken over zijn ervaring. (ANP, 17/2/04)

    meer over: Irak


  • Freek de Jonge is op dit moment in Irak om op te treden voor de militairen. "Het initiatief komt voort uit zijn show 'De Kneep'. Hierin vraagt hij zich af wat hij tegen de Nederlandse militairen in Irak zou zeggen als hij, net als de Amerikaanse komiek Bob Hope indertijd, voor de troepen zou mogen optreden. Naar aanleiding hiervan heeft De Jonge gevraagd of hij dat echt mocht doen.'' ; aldus verklaart een legerman Freeks aanwezigheid. De cabaretier zegt er zelf over: "Of mijn voornemen ideologisch in orde is, vind ik niet zo belangrijk. Er zijn mij geen artistieke beperkingen opgelegd en zolang ik niemand in gevaar breng, mag ik gaan en staan waar ik wil. Het ligt niet in mijn bedoeling de soldaten ter plekke de les te lezen. Ik mag zeggen wat ik wil. Ga ik te ver dan wordt bij wijze van waarschuwing één keer in de lucht geschoten. Ik ben me er terdege van bewust dat wat hier leuk is daar pijnlijk kan zijn.'' (ANP, 9/2/04)

    meer over: Irak


  • Youp van 't Hek krijgt na de verbouwing een bronzen buste in Carré "voor zijn tomeloze inzet en prestaties met zijn cabaretprogramma's." Eerder werden Toon Hermans, Herman van Veen, Freek de Jonge en actrice Bep Nooy geëerd met een beeld. (ANP, 20/10/03)

  • Ajax verruilt het gras voor de planken. In het RAI-Congrescentrum is ''n Juichtoon dav're langs de velden' opgevoerd, een 'musivue' ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de club. Naast spreekkoren ("Het zijn de homo's, het zijn de homo's, het zijn de homo's van Roda JC") waren ook gevoelige liedjes van voorzitter Michael van Praag te horen. Fred Florusse regisseerde, Jack Spijkerman "hield een oogje in het zeil" en Freek de Jonge was binnengehaald als vedette ("zodra het contract was getekend kon ik geen fatsoenlijke grap meer maken"). Vele Ajaxcoryfeeën en -fans stonden op de bühne. Het publiek was tevreden: "'t Was mooi spel. Moeten we meer hebben." (Parool & VNG (11/4/00, 11/4/00)

    meer over: publiek, voetbal


  • Ondanks zijn spijtbetuiging de opvoering van 'Het vuil, de stad en de dood' in 1987 te hebben verketterd, haalt Freek de Jonge hard uit naar Johan Doesburg, die van plan is het stuk voor 2004 (opnieuw) op te voeren. "Met het stuk van Fassbinder is niets mis", zegt de Jonge, maar hij is tegen de opvoering van Doesburg. "Hij wil gewoon alsnog het stuk uitvoeren, net als een klein boos kind dat zijn gelijk wil halen". (Volkskrant, 23/3/00)

  • Harry Mulisch noemt het "onartistiek" dat Freek de Jonge fictie voor werkelijkheid aanziet. "Het boek kan niets met Croiset te maken hebben, want de hoofdfiguur is zowel dood als levend", aldus de literator. Met dat gegeven ging hij schrijven, "zoals ik altijd een boek begin met een idee. Pas later kwam ik op Croiset". Uiteindelijk is het de lange arm van de Führer die deze rel veroorzaakt heeft. "Hitler wilde alle joden uitroeien (...) daardoor is Croiset getraumatiseerd en op grond daarvan heeft Croiset De Jonge getraumatiseerd. En daaruit probeert De Jonge dan mij te traumatiseren. Maar dat is zinloos". (Volkskrant, 23/2/00)

  • Naar aanleiding van het boekenweekgeschenk van Harry Mulisch 'Het theater, de brief en de waarheid' heeft Freek de Jonge de show waarmee hij dit jaar het Boekenbal opent een nieuwe titel gegeven: 'De conferancier, het boekenweekgeschenk en de leugen'. De Jonge is kwaad omdat Mulisch Jules Croiset zou rehabiliteren. Directeur Kraima van Stichting CPNB, uitgever van het boekenweekgeschenk, vindt de ontwikkeling uitermate boeiend. Zorgen over de oproep van De Jonge om het boekje te verbranden maakt hij zich niet. "Ik zou mij pas echt zorgen gaan maken wanneer er een protestdemonstratie voor Carré zou zijn geweest (...) Of wanneer Freek in een advertentie had gezegd dat het boek verbrand moest worden. Maar hij heeft er een voorstelling meegemaakt en daarmee zijn eigen kunstwerk geschapen." (Volkskrant, 22/2/00)

  • Portier Dick Willems heeft voor de laatste maal de deuren van Carré gesloten en gecontroleerd. Ruim 25 jaar was hij "het gezicht van Carré", maar nu gaat hij met pensioen. "Ik word afgelost," zei hij tegen adjunct-directeur Hubert Atjak. "Ik ga naar huis." Bij de afscheidsreceptie werd Willems in een witte limousine naar Carré gebracht. Daar wachtte een erehaag hem op en werd uit volle borst 'Geef mij maar Amsterdam' gezongen. Carré-directeur Jens memoreerde hoe Hare Majesteit Willems onlangs nog persoonlijk de hand had geschud. Om afscheid te nemen. "En een week later prins Claus." Freek de Jonge gaf Willems de vaandel uit zijn voorstelling 'Stroman & Trawanten', "waarin we aan het einde met hele orkest naar buiten gingen, over de sluis - Dick, met vaandel, voorop." Dick Willems had zich volgens De Jonge niet ópgewerkt in het bedrijf. "Je bent tenslotte begonnen op de galerij. Hoger kan niet. Dus eigenlijk ben je áfgezakt tot voorportier. Een goed moment om afscheid te nemen." (Parool, 6/7/99)

    meer over: Carré


  • De Rotterdamse wethouder Hans Kombrink bereid zich voor op zijn theaterdebuut. Samen met Freek de Jonge zal hij een korte voorstelling maken ter gelegenheid van het slaan van de eerste paal van het nieuwe Luxor theater aan het Wilhelminaplein op de Kop van Zuid in Rotterdam. De voorstelling is 'Kombrink en De Jonge en de Heipaal' gedoopt. (AD, 16/9/98)

    meer over: nieuwbouw, Rotterdam


praat mee

schrijf een mini