oude meuk

Onderwerp

Pierre Bokma (11 nieuwsberichten)

 • Pierre Bokma heeft een International Emmy gewonnen. Hij kreeg de Amrikaanse televisieprijs voor zijn hoofdrol in 'De uitverkorene', een televisiefilm van de VPRO en IdtV, geregisseerd door Theu Boermans en losjes gebaseerd op het schandaal rond softwarebedrijf Baan. Bokma deelt de prijs met de Britse acteur Jim Broadbent, die de prijs krijgt voor zijn rol in de tv-serie 'The Street'. (Redactie, 20/11/07)

 • In de Meervaart in Amsterdam zijn de VSCD Toneelprijzen uitgereikt. In een eclectische show, georganiseerd door Jörgen Tjon-a-Fong, werd de Louis d'Or uitgereikt aan Jeroen Willems. De Theo d'Or ging naar Ariane Schluter die niet aanwezig was, zij stond nog op het toneel in 'Demonen'. De Arlecchino ging naar Pierre Bokma, de Colombina naar Gilda de Bal. 'Tantalus' van De Appel won de NRC Toneelpublieksprijs
  De Prosceniumprijs ging naar de makers van de Proust-cyclus van het Ro Theater. Ook van het Ro was niemand aanwezig. De hele crew is in Wenen, waar enkele voorstellingen worden gespeeld op de Wiener Festwochen. de VSCD Mimeprijs werd gewonnen door 'Food Coma' van Mugmetdegoudentand en Kadewe. (Redactie, 14/6/04)

 • In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag heeft Pierre Bokma de Albert van Dalsumring doorgegeven aan Gijs Scholten van Aschat. Bokma koos voor Scholten van Aschat "omdat zijn constante en buitengewoon hoge niveau van acteren gedurende de afgelopen 21 jaar zo uitzonderlijk is." Gijs Scholten van Aschat speelt nu in 'Demonen' van het Nationale Toneel. Voor zijn rol in die voorstelling is hij genomineerd voor een Louis d'Or. (ANP, 9/6/04)

 • De nominaties voor 'De grootste Nederlander' zijn bekend gemaakt. In de categorie theater zijn Pierre Bokma, Ko van Dijk, Mary Dresselhuys, André van Duin, Toon Hermans, Freek de Jonge, John Kraaykamp sr., Hans van Manen, Alexandra Radius, Wim Sonneveld en Hans Teeuwen genomineerd. En Vondel natuurlijk. Stemmen kan tot oktober, de einduitslag is op 15 november bekend. (Redactie, 26/4/04)

 • Hans Kesting en Lineke Rijxman hebben hun ontslag ingediend bij Toneelgroep Amsterdam. Ze vertrekken aan het eind van het seizoen. Ook Pierre Bokma overweegt op te stappen. Zij zijn ontevreden met het artistieke beleid van Ivo van Hove. Het vertrek van deze drie acteurs is een grote slag voor het ensemble van TGA. Marieke Heebink en Marjon Brandsma zijn de enigen van de 'oude garde' die nu nog vast aan het gezelschap verbonden zijn.
  Of deze nieuwe escalatie van de crisis bij TGA gevolgen heeft voor de artistiek leider is nog niet duidelijk. De geruchtenmachine draait vanzelfsprekend op volle toeren: TGA zou kunnen fuseren met Theu Boermans' geplaagde Theatercompagnie, of Van Hove zou een stap terug moeten doen en vast regisseur worden. Een intendant zou dan de zakelijke en artistieke leiding over moeten nemen. Namen: Ronald Klamer (van Het Toneel Speelt), Frans Lommerse (van De Toneelschuur, tevens bestuurslid van TGA) en de onvermijdelijke Henk Scholten. (ANP & Volkskrant, 22/11/03)

 • Het Toneel Speelt had graag een reprise georganiseerd van de uiterst succesvolle voorstelling 'Cloaca', maar Toneelgroep Amsterdam gooit roet in het eten. Pierre Bokma krijgt geen vrij voor de speelperiode, eind 2004. "We zijn teleurgesteld", zegt Ronald Klamer van Het Toneel Speelt: "Alle andere spelers hadden die periode vrijgehouden." Titus Muizelaar, gezelschapsleider van TGA: "Pierre is bij ons in dienst en gaat in die periode een mooie rol in een mooi stuk spelen. Waar wij kunnen, helpen wij graag, maar in dit geval gaat het gezelschap vóór de zoveelste herneming van 'Cloaca'."
  Muizelaar vindt niet dat TGA moelijk doet over het uitlenen van acteurs: "We hebben Halina Reijn deze week vrij gegeven van 'Drie Zusters' om in de VS gesprekken te voeren over eventuele filmrollen. Die kans geven wij haar graag." (Volkskrant, 10/10/03)

 • TGA-acteur en Hoofd Communicatie Tableau Titus Muizelaar neemt het op voor artistiek leider Ivo van Hove: "In de praktijk is Ivo gemakkelijker te bereiken dan wordt gesuggereerd. De deur van zijn kantoor staat gewoon open, maar acteurs lopen daar misschien niet zo gemakkelijk naar binnen." Er is volgens Muizelaar niet echt sprake van een leegloop van ontevreden acteurs: "Kees Hulst en Hein van der Heijden voelden inderdaad zich niet meer thuis in TA, maar acteurs hebben ook om andere redenen het gezelschap verlaten. Twee jonge Vlaamse acteurs kregen heimwee naar België. Anderzijds hebben we ook spelers binnengehaald: Halina Reijn is een nieuwe aanwinst, Hans Kesting is teruggekeerd.
  Soms is de kritiek onterecht: Pierre Bokma bijvoorbeeld vroeg al twee jaar geleden, net na het aantreden van Ivo, of hij met zijn schoolvrienden in 'Cloaca' mocht spelen. Dat had hij wel verdiend, vonden we. Maar door dat uitstapje kan hij vanwege het repetitieschema sowieso niet meedoen aan drie opeenvolgende producties. Daar kunnen we niets aan veranderen. Maar dan moet hij niet in een interview zeuren dat hij geen werk meer krijgt." Hajo Bruins merkte in een ander allesonthullend interview op dat de warmte weg is. Muizelaar: "Dat is kennelijk zijn gevoel. Ik heb daar met hem gesprekken over gevoerd, maar ik kan hem die warmte niet aanpraten. Ik kan hem alleen garanties geven over zijn werk. Hij heeft altijd al willen zingen, en krijgt nu de gelegenheid om een hoofdrol in de Van den Ende-musical 'Mamma Mia'. Ik gun het hem van harte, en hij weet dat hij na dat jaar direct weer bij ons aan de slag kan." (Parool, 1/2/03)

 • Na 'Familie' wordt nu ook Maria Goos jongste stuk 'Cloaca' verfilmd. In 2004 zal de film, net als het stuk geregisseerd worden door Willem van de Sande Bakhuyzen, als AVRO Telefilm worden uitgezonden. De toneelcast (Pierre Bokma, Gijs Scholten van Asschat, Jaap Spijkers en Peter Blok) heeft haar medewerking al toegezegd. (NRC, 29/10/02)

 • Pierre Bokma speelt in een nieuwe voorstelling van Alex van Warmerdam. Alex heeft wat tijd over, omdat de financiering van zijn nieuwe film 'Grimm' nog niet rond is. Het is de eerste keer sinds elf jaar dat Bokma in een voorstelling buiten Toneelgroep Amsterdam staat. De voorstelling heet 'Welkom in het bos' en Liz Snoijink en Annet Malherbe spelen de overige rollen. (NRC, 27/4/02)

 • Acteur Pierre Bokma heeft maandagavond in de Stadsschouwburg Amsterdam uit handen van Willem Nijholt de Paul Steenbergen-penning gekregen. Bokma ontving deze voor toneelspelers belangrijkste onderscheiding na afloop van de voorstelling 'Macbeth' van Toneelgroep Amsterdam, waarin hij de titelrol speelt.
  De Paul Steenbergen-penning werd in 1982 ingesteld door de gemeente Den Haag ter ere van de 75ste verjaardag van acteur Paul Steenbergen. De opdracht die Steenbergen, die destijds met Ko van Dijk werd beschouwd als de grootste acteur van het land, kreeg was de penning op een zelfgekozen tijdstip "door te geven aan een toneelkunstenaar van zijn keuze". Steenbergen deed dat in 1989 aan Guido de Moor; De Moor op zijn beurt gaf de penning al in 1989 door aan Willem Nijholt.
  Dat Willem Nijholt nu de tijd rijp acht de penning door te geven aan Pierre Bokma motiveerde hij met de constatering dat Bokma momenteel onbetwist de grootste acteur van Nederland is. Nijholt: "Hij is een ongelooflijk vakman. Zijn spel is zowel kwetsbaar als flamboyant. Hij is een meester in het understatement. Wat hij ook doet, hij raakt je altijd."
  Voor actrices bestaat een soortgelijke, persoonsgebonden onderscheiding, de Theo Mann Bouwmeester-ring, die momenteel in bezit is van Anne-Wil Blankers. Het is de bedoeling dat ook zij deze ring op een zelfgekozen tijdstip doorgeeft aan een actrice van een jongere generatie. (Volkskrant, 26/2/02)

 • In Amsterdam hebben kunstenaars opnieuw geprotesteerd tegen de Cultuurnota. Plaats van handeling was dit keer de Herengracht voor het Theater Instituut Nederland. De 40 miljoen extra die het kabinet voor cultuur wil uittrekken zal de chaos die zal ontstaan slechts een beetje verkleinen, aldus woordvoerders Adelheid Roossen, Peter Blok, Pierre Bokma en Kees Hulst. De Kunstenaars eisen 150 miljoen gulden structureel bij het cultuurbudget en 25 miljoen eenmalig om de schade die de huidige Cultuurnota zal veroorzaken te repareren. Verder moet er op zijn laatst in de voorjaarsnota van het kabinet een oplossing worden gevonden voor de arbeidsomstandigheden. Peter Blok maakte duidelijk dat de extra gelden niet alleen nodig zijn voor de kunstenaars, maar ook voor kostuumontwerpers, chauffeurs, accountants, technici en muzikanten. Kees Hulst riep de gemeente Amsterdam op om het advies van de Amsterdamse Kunstraad naast zich neer te leggen en 20 miljoen gulden extra op tafel te leggen. Overigens vinden alle instellingen dat het budget voor kunst en cultuur moet worden verhoogd tot 1 procent van de rijksbegroting. Ook in Amsterdam zou dit principe moeten gelden, aldus Hulst.
  Voordat de acteurs aan het woord kwamen zorgde de culturele meute met toeters en fakkels voor flink wat geluids- en rookoverlast, niet in de laatste plaats voor het TIN zelf. Na de toespraken werd de tentoonstelling 'En hij ploegde voort' geopend door een uit het telefoonboek geplukte 'R. van der Ploeg'. De tentoonstelling bestaat uit krantenartikelen over de staatssecretaris en zijn beleid. Het publiek wordt uitgenodigd om met zwarte viltstiften de bijbehorende foto's van Rick te molesteren. De tentoonstelling is nog enkele dagen te zien in het Theatermuseum. (VNG, 20/10/00)

praat mee

schrijf een mini