Oud Archief

Lijstjes

10 maanden theaternieuws over 'Cloaca'

Een baan als Moose-redacteur is natuurlijk een van de meest opwindende, avontuurlijke en kennis vergrotende carrières in theaterland. Neem nu een voorstelling als 'Cloaca'. Een waar genot om zo'n voorstelling op de voet te mogen volgen. Vroeg in het seizoen in première, laaiend enthousiaste recensies, bijna geen kaartje meer te krijgen.

Dan overvalt ons een enorm gevoel van deja-vu. Een 'Ja zuster, nee zuster'/'Hondje'/'Wilhelmina'/'Familie'-gevoel. We krijgen spontaan psychosomatische RSI bij de gedachte aan al het theaternieuws dat we nog in de loop van dit seizoen over deze voorstelling moeten gaan intypen. En zulk voorspelbaar nieuws ook... Daarom hebben we besloten nu alvast door de zure appel heen te bijten en al het nieuws over 'Cloaca' dat dit seizoen nog gaat komen alvast te verzamelen.

 • December:
  Tijd voor de internationale mogelijkheden: het stuk wordt vertaald in het Duits en in het Frans. Engelse producenten komen kijken, maar vinden het stuk toch te Hollands. Ook de plannen voor Broadway worden afgeblazen.

 • Januari:
  Eerste tekenen van verval: Pierre Bokma heeft geen puf meer en wordt vervangen door Hans Kesting. Pierre speelt natuurlijk wel in de verfilming en wint daarmee zijn honderste Gouden Kalf.

 • Februari:
  'Cloaca' speelt een serie van vier benefietvoorstellingen voor en in het Nieuwe de la Mar theater. De opbrengsten van de kaartverkoop (60 euro per stuk) zijn bedoeld voor de verbouwing. Helaas moet het Nieuwe de la Mar toch dicht.

 • Maart:
  Als de Moose-redacteuren eindelijk kaartjes hebben weten te bemachtigen, vinden ze het maar tegenvallen. Toch komt het niet tot een Gouden Tomaat nominatie.

 • April:
  Maria Goos gaat haar derde stuk schrijven voor Het Toneel Speelt; weer drie lettergrepen, weer een zelfstandig naamwoord, weer iets met A's. Suggesties: 'Castratie', 'Kamille', of 'Douane'. De AVRO gaat het stuk coproduceren.

 • Mei:
  'Cloaca' wordt niet geselecteerd voor het Theaterfestival. Wilfred Takken vindt het onbegrijpelijk en zet de voorstelling bovenaan zijn alternatieve lijstje.

 • Juni:
  Alle vier de spelers zijn genomineerd voor de Louis d'Or. De jury komt er niet uit en geeft de prijs aan de gehele cast. Hans Kesting voelt zich gepasseerd en verlaat Carré boos. Iedereen vergeet dat naast de Grote Vier er nog een vijfde Cloaca is: Marleen Stoltz is niet eens uitgenodigd. 'Cloaca' wint natuurlijk ook de NRC Toneel Publieksprijs.

 • Juli:
  'Cloaca' speelt tijdens de nieuwe zomerprogrammering in Rotterdam. Hier wordt de kiem gelegd voor de verhuizing van Het Toneel Speelt naar Rotterdam.

 • Augustus:
  'Cloaca' gaat NU ECHT VOOR DE ALLERLAATSTE KEER in reprise. De vijf dagen in Carré zijn in een mum van tijd uitverkocht. Eén van de acteurs, waarschijnlijk Hans Kesting, kan niet omdat hij wél in het Theaterfestival staat, waarschijnlijk met 'Othello'. Hij wordt vervangen door Edwin de Vries.

 • September:
  Marleen Stoltz verlaat Nederland om in Canada een nieuw bestaan op te bouwen als performance kunstenares. Hoewel 'Cloaca' het best bezochte toneelstuk aller tijden is, heeft dit niet haar grote doorbraak gebracht. In een interview vertelt ze: "In een vol Carré met de beste acteurs van Nederland op het toneel staan gaf toch niet de bevrediging die ik gehoopt had." Door experimenteel werk in Ottawa wil ze opnieuw invulling geven aan haar vak.

zie ook: 'Cloaca'
en ook: Minirecensies: 'Cloaca'

en ook: Minirecensies: 'Familie'
en ook: Minirecensies: 'Wilhelmina'
en ook: Minirecensies: 'Ja zuster, nee zuster'
en ook: Minirecensies: 'Hondje'

praat mee

schrijf een mini