oude meuk

Onderwerp

Verenigde Staten (7 nieuwsberichten)

 • Pierre Bokma heeft een International Emmy gewonnen. Hij kreeg de Amrikaanse televisieprijs voor zijn hoofdrol in 'De uitverkorene', een televisiefilm van de VPRO en IdtV, geregisseerd door Theu Boermans en losjes gebaseerd op het schandaal rond softwarebedrijf Baan. Bokma deelt de prijs met de Britse acteur Jim Broadbent, die de prijs krijgt voor zijn rol in de tv-serie 'The Street'. (Redactie, 20/11/07)

 • De twee Islam-stukken van theatermaakster Adelheid Roosen maken in oktober een korte tournee door de Verenigde Staten. De voorstellingen 'Is.Man' en 'De Gesluierde Monologen' zijn onder andere te zien in New York. Roosen werd utgenodigd door Susan Feldman, artistiek directeur van het theater St. Ann’s Warehouse in New York, die enthousiast is over de manier waarop Roosen thema's als eerwraak, uithuwelijking en vrouwenonderdrukking behandelt. De voorstellingen worden in het Engels gespeeld. De Nederlandse cast bestaat uit acht spelers met een Koerdische, Turkse en Nederlands-Palestijnse achtergrond. Roosen vindt de tournee een bijzondere onderneming. "Over een paar weken voeren we midden in New York een dialoog tussen het Westen en de Arabische Wereld. Ik vind dat uitermate stoer." Nederland beseft zich volgens Roosen niet vaak genoeg dat het een gidsland kan zijn in vraagstukken over integratie. "Wij doen aan zelfreflectie en durven de dialoog aan te gaan. Daar zouden we als land trots op moeten zijn." (Volkskrant, 17/9/07)

 • De voorstelling 'Wolf!' van Huis aan de Amstel heeft op de podiumkunstbeurs Showcase van IPAY (International Performing Arts for Youth) in Cleveland (VS) de Victor Award voor de beste jeugdtheatervoorstelling gewonnen. Het is een prijs die wordt toegekend door jeugdtheaterprogrammeurs, -gezelschappen en agenten. Maar ook de andere Nederlandse voorstellingen vielen in de prijzen: 'Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt' van regisseur Jetse Batelaan bij Theatergroep Max en 'Vuurtoren wacht' van Gienke Deuten bij produktieKERN eindigden op de tweede en derde plaats, aldus het TIN. Genomineerden uit Denemarken, Mexico, Frankrijk, België, Kenia, Verenigde Staten en Canada hadden dus het nakijken. (ANP, 16/1/07)

 • Van het Iraanse Hof van beroep mag Mohammed Khordadian terug naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse danser, die zijn vaderland Iran in mei bezocht, werd gearresteerd. Khordadian zou de jeugd corrumperen door middel van videobanden van danslessen die hij in Amerika geeft. De Teheraanse rechtbank had hem veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en een reisverbod van tien jaar. (Volkskrant, 17/9/02)

  meer over: Iran


 • Reginald Rose, schrijver van 'Twelve Angry Men', is op 81 jarige leeftijd overleden. 'Twelve Angry Men' werd oorsprokelijk voor televisie geschreven en met veel succes verfilmd, maar heeft op het Nederlands toneel ook zeer veel succes gehad als 'De twaalf gezworenen'. Rose schreef daarnaast nog onder andere het toneelstuk 'Who's life is it anyway?'. (NRC, 22/4/02)
  zie ook: www.imdb.com

  meer over: overleden


 • De opera van Chicago zoekt voor een uitvoering van 'Tristan und Isolde' van Wagner "20 grote, enthousiaste, kale bodybuilders". Kandidaten moeten van muziek en maat kunnen houden en gaan 700 gulden per week verdienen. (AD, 22/10/99)

  meer over: audities, Wagner


 • Amerikanen geven meer uit aan theaterbezoek (10,4 miljard dollar) dan aan bezoek van sportwedstrijden (6,5 miljard) of bioscopen (6,3 miljard). De gemiddelde Amerikaan geeft 37,78 dollar uit aan theaterbezoek. Hierbij inbegrepen zijn kosten voor drankjes en merchandising. De uitgaven voor theater zijn de afgelopen zes jaar met 20% gestegen. Dat is veel meer dan de groei bij bioscoopbezoek (9%) of sportwedstrijden (8%). (AD, 18/9/98)

  meer over: publiek, statistiek


praat mee

schrijf een mini