oude meuk

Onderwerp

Iran (8 nieuwsberichten)

 • Het eerste Theaterfestival van Kabul gaat niet door. Van 30 september tot 10 oktober zouden groepen uit Duitsland, Frankrijk, Iran en Pakistan optreden in de Afghaanse hoofdstad, maar vanwege de verkiezingen dreigt er te veel gevaar. Er zouden op het festival ook voorstellingen van Afghaanse groepen zijn, waaronder een van een vrouwengroep uit Kunduz. De organisatie hoopt volgend jaar wel een festival te kunnen organiseren. (NRC, 13/8/04)

  meer over: terreur


 • De Iraanse actrice Gohar Kheirandish is voorwaardelijk veroordeeld tot 74 zweepslagen, omdat ze tijdens een prijsuitreiking op een filmfestival regisseur Ali Zamani een kus op zijn voorhoofd heeft gegeven. Zij heeft zich daarvoor inmiddels publiekelijk verontschuldigd. Aanrakingen tussen mannen en vrouwen die niet met elkaar getrouwd zijn, zijn in Iran streng verboden. (ANP, 22/4/03)


 • Shakespeare in Iran. De voorstelling 'A winter's tale' van de Dundee Repertory Theatre uit Schotland wordt met veel succes gespeeld tijdens het Fajr Festival. Het is de eerste toneeluitvoering in Iran sinds 'Hamlet' in 1977. Wel zijn er enige wijzigingen aangebracht in de voorstelling: mannen en vrouwen omhelzen elkaar niet. (NRC, 25/1/03)

  meer over: Shakespeare


 • Dat lichamelijk contact tussen man en vrouw die niet met elkaar zijn getrouwd, streng verboden is in Iran, blijkt maar weer uit de arrestatie van regisseur Ali Zamani. Actrice Gohar Kheirandish kuste hem op het voorhoofd bij een prijsuitreiking tijdens een filmfestival in Yazd. "Ik was op het festival uitgeroepen tot beste filmmaker. Ik was een leerling van de overleden man van Kheirandish en ze werd emotioneel en kuste mij op het voorhoofd", zo citeerde de Iraanse krant Etemad donderdag Zamani. "Ze kuste me zoals een moeder haar kind kust". Zamani, een twintiger, is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. Kheirandish, een vrouw in de vijftig, moet haar aanklacht nog te horen krijgen. (ANP, 3/10/02)


 • Van het Iraanse Hof van beroep mag Mohammed Khordadian terug naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse danser, die zijn vaderland Iran in mei bezocht, werd gearresteerd. Khordadian zou de jeugd corrumperen door middel van videobanden van danslessen die hij in Amerika geeft. De Teheraanse rechtbank had hem veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en een reisverbod van tien jaar. (Volkskrant, 17/9/02)

  meer over: Verenigde Staten


 • Na 1500 jaar wordt er weer een potje theater gespeeld in het Colosseum in Rome. Het amfitheater werd in het jaar 80 na Christus door keizer Titus geopend en is onlangs voor 44 miljoen gulden gerestaureerd. Het Nationaal Theater van Griekenland gaat het Colosseum heropenen met de 'Oedipus rex'. Daarna volgen uitvoeringen van 'Antigone' door een Iraans gezelschap. (Volkskrant, 19/7/00)

  meer over: Italiƫ, verbouwing


 • De twee Iraanse studenten die in oktober vorig jaar waren gearresteerd vanwege het schrijven van een godslasterlijk toneelstuk hebben gratie gekregen. Ayatollah Khameini verleende gratie ter gelegenheid van de verjaardag van de islamitische revolutie op 11 februari. In november werden de twee veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar. (Spits, 24/2/00)

  meer over: censuur, rechtszaken


 • In Iran heeft het publiceren van een toneelstuk geleid tot arrestaties. Het stuk verscheen in het studentenblad Mowj van de technische universiteit Amir Kabib. De geestelijk leiders van het land beschouwen het stuk als godslasterend; in het stuk was sprake van het veinzen van religieuze overtuigingen voor politiek gewin. De arrestanten hebben na een intensief kruisverhoor schuld bekend aan een complot. (Metro, 5/10/99)


praat mee

schrijf een mini