oude meuk

Onderwerp

rechtszaken (23 nieuwsberichten)

 • Er is een nieuw genre theater ontdekt: de peepshow. Deze nieuwe toneeldiscipline is in het leven geroepen door het gerechtshof in Amsterdam, die een uitspraak deed over de fiscale naheffing van enige duizenden euro's voor de eigenaar van een peepshow. Theatervoorstellingen hoeven namelijk maar zes procent btw af te dragen in plaats van het hoge tarief van negentien procent. Het erotische karakter van de show doet hieraan niets af. André Drost van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven is blij met de uitspraak. "Dit schept duidelijkheid. Een prima uitspraak. Het gaat om een artistieke bezigheid en daar geldt nu eenmaal het lage btw-tarief voor. Of het nu gaat om paaldansen, erotische shows of peepshows." (ANP, 13/2/07)

  meer over: bloot, sex


 • De Theatercompagnie spant een kort geding aan tegen Fu Works, de producent van 'Zwartboek' vanwege het uitstel voor 'Driekoningenavond' door het overwerk van Carice van Houten. Fu Works had de Theatercompagnie in december 60.000 euro schadevergoeding beloofd, maar dat bedrag is nog steeds niet betaald. Overigens is er nog geen nieuwe premièredatum bekend voor de voorstelling. (ANP, 20/1/06)

 • Rick van der Ploeg mocht bezuinigen op subsidies van een aantal culturele instellingen in Amsterdam, zo heeft de Raad van State besloten. Het betrof een slepend conflict naar aanleiding van subsidiekortingen die Van der Ploeg tussen 1998 en 2000 had doorgevoerd. De instellingen, waaronder het TIN, vonden dat Van der Ploeg hiermee tegen de afspraken inging die zij met de vorige staatssecretaris Aad Nuis hadden gemaakt. Het rechtscollege vondt dat de relatief geringe korting op de salarisbudgetten geen ernstige aantasting van de financiële armslag kon betekenen. (Parool, 5/8/02)


 • Discordia heeft haar rechtszaak tegen staatssecretaris Van der Ploeg verloren. De rechter vond niet dat de besluitvorming van de Raad voor Cultuur onzorgvuldig is geweest. Voor het gezelschap is de volgende stap een bezwaarschrift bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (NRC, 15/3/02)

 • Via de bestuursrechter in Amsterdam probeerde Maatschappij Discordia gisteren de subsidie-afwijzing van staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) terug te draaien. Het toneelgezelschap vloog in 2000, na achttien jaar subsidie te hebben ontvangen, uit het Kunstenplan. "In een fatsoenlijke rechtsstaat past het niet om een doodvonnis zonder voldoende bewijs te voltrekken," aldus adcovaat P. Nicolaï van Discordia. Het toneelgezelschap is niet vernieuwend en inspirerend meer, oordeelde de Raad voor Cultuur, die Van der Ploeg adviseert. Volgens het toneelgezelschap ontbreekt het bij dit oordeel aan bewijs. De bestuursrechter doet binnen zes weken uitspraak. (Parool, 6/2/02)

 • Hoe gaat het er nu mee. Toneelgroep De Appel en Maatschappij Discordia krijgen geen subsidie meer, maar zijn springlevend en vol met plannen. Hoe kan dat?
  "Alle groepen hebben geld gekregen om in ieder geval dit seizoen af te maken. Dus we zijn weer een tijdje uit de regen", zegt Jan Joris Lamers van Discordia. Tot oktober speelt het Fin de Saison op het Westergasfabriekterrein. In november speelt de groep in Brussel. Lamers: "Bij onze naam schrijven de kranten altijd 'met opheffing bedreigd', maar aan opheffen zijn we nog niet toe. Als we geen subsidie meer krijgen, zullen we alles met andere maten moeten nemen. Maar dat is nog niet aan de orde. Eerst deze ruzie afmaken."
  Discordia wacht, samen met veel andere groepen, op de behandeling van een bezwaarschrift tegen het beëindigen van de subsidie. Ze krijgen nu geld om te voorkomen dat er een nieuwe Djazzex-situatie ontstaat, waarbij de groep al is opgeheven voordat ze van de rechter gelijk hebben gekregen. Het is echter niet zo dat de groepen geld krijgen tot ze zijn uitgeprocedeerd. Na opheffing kunnen de groepen zonder geld voortbestaan als halfslapende stichtingen, en zo juridisch blijven doorvechten.
  De Appel heeft ook een tijdelijke verlenging van de rijkssubsidie gekregen. De gemeente Den Haag subsidieert de groep structureel met voor drie miljoen gulden per jaar. Dat betekent volgens zakelijk leider Gerrit Dijkstra echter een bezuiniging van vijf ton. Dus de groep laat het er niet bij. Het bezwaarschrift van De Appel is al behandeld, de zaak ligt nu bij de bestuursrechter. "De uitkomst kan zijn dat de minister opnieuw advies moet vragen aan de Raad voor Cultuur. Dat kan dus nog wel een tijd duren..." De groep heeft volop plannen voor het volgend seizoen en op dit moment wodt gewerkt aan 'Trojaanse Vrouwen', de openingsvoorstelling van Oerol, op een zandplaat op Terschelling. "In augustus en september spelen we het stuk op het Scheveningse strand. Momenteel strijden we vooral tegen de springvloed, en niet tegen de subsidiënten", Aldus Dijkstra.
  Andere groepen hebben minder geluk. De meeste kregen tot en met deze maand subsidie. Carrousel speelt zijn laatste voorstellingen moet zijn pand uit, maar hoopt te herrijzen onder de naam Atelier Delphine, een werkplaats voor vrouwelijke regisseurs. Atelier Delphine heeft een subsidieaanvraag lopen bij het Fonds voor de Podiumkunsten.
  De Gebroeders Flint gaat als eenmanszaak van Felix Strategier door als Theatergroep Flint. De groep speelt deze zomer een reprise van 'Bingo' op festival De Parade. In december volgt de muzikale productie 'Het zingend Schip'. Strategier houdt zijn theater, De Roode Bioscoop in Amsterdam, aan. Hij zal moeten rondkomen van de kassaopbrengst, en van eventuele ad hoc-subsidies. Margreet Huizing, ex-medewerker, zegt: "Het is wel sappelen, maar hij zal nooit stoppen. Vroeger ging hij ook met de pet rond."
  Het 35-jaar oude Amsterdamse bewegingstheater Bewth zou volgens de Tweede Kamer nog twee jaar afbouwsubsidie moeten krijgen, maar het ministerie heeft dat veranderd in subsidie voor twee voorstellingen. Daarnaast krijgt de groep geld om een boek of een film te maken "als hommage aan ons bestaan." Artistiek leider Ben Zwaal: "Het moet een boek over de toekomst worden. We krijgen nog wat geld wegens onze lange staat van dienst. Verder hebben we nog wat opheffingsreserves liggen. We zijn nog niet weg." (NRC, 13/6/01)

  meer over: De Appel, Discordia


 • Toneelgroep De Appel stapt naar de bestuursrechter om verder te vechten tegen het afwijzen van de subsidieaanvraag door het rijk. Dinsdag wees staatssecretaris Van der Ploeg het bij het ministerie gemaakte bezwaar van de groep af. (ANP, 18/4/01)

  meer over: De Appel


 • De rechtbank heeft de zaak van Componist N. Cherradi en musicus M. Khnous tegen het Onafhankelijk Toneel afgewezen. Cherradi en Khnous voerden aan dat het personage Aïsja ook wel geschrapt had kunnen worden. Het OT verweerde zich dat dat hetzelfde zou zijn als een 'Hamlet' zonder Hamlet. De rechtbank was het hier mee eens. Geert Timmers, artistiek leider van OT zegt over de uitspraak: "We zijn opgelucht dat nu een onafhankelijke instantie heeft verklaard dat wij wel degelijk zorgvuldig hebben gewerkt. Er was in alle commotie zo veel onduidelijkheid ontstaan, dat ik zelf ging twijfelen aan mijn integriteit."
  Het gerucht dat het gezelschap inmiddels de buik vol zou hebben van Marrokaanse artiesten klopt niet; de onderhandelingen om de voorstelling door te laten gaan zijn nog steeds bezig. Dat zal echter hoogstwaarschijnlijk niet meer tijdens Rotterdam 2001 gebeuren. "Er zal de nodige tijd overheen gaan, want het moet uiterst zorgvuldig gebeuren. We weten nu hoe gevoelig de zaak ligt", aldus Timmers. Overigens is er van de kant van de Marrokaanse regering nog steeds niks vernomen. Minister Korthals heeft in januari zijn Marrokaanse collega over de dreigementen benaderd. (AD, 2/2/01)

 • Componist N. Cherradi en musicus M. Khnous, die mee zouden werken aan de 'Aïsja' van het Onafhankelijk Toneel, hebben een kort geding aangespannen tegen het theatergezelschap. Zij eisen respectievelijk 34 duizend en 19 duizend gulden, omdat het OT de contractuele afspraken niet nakomt. Het OT heeft volgens hen te weinig gedaan om de voorstelling na het afzeggen van de muzikanten en acteurs uit Marokko toch door te laten gaan. Cherradi en Khnous sloten zch overigens aan bij de weigering van hun collega's uit Marokko in de voorstelling op te treden. Toch was de opschorting volgens advocaat Meijer voorbarig: 'De musici hadden gezegd dat zij op een andere manier wél met de voorstelling door hadden willen gaan.' Het OT heeft op zijn beurt de musici en componist aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Het kort geding dient 26 januari. (Volkskrant, 18/1/01)

 • De Engelse politicus en schrijver Jeffrey Archer is op de dag dat zijn toneeldebuut 'The Accused' in première gaat, in staat van beschuldiging gesteld wegens meineed en belemmering van de rechtsgang. Archer werd 13 jaar geleden voor vijf jaar geroyeerd als lid van de Conservatieve Partij en kon het Londense burgemeesterschap wel vergeten nadat de schandaalkrant de Daily Star bekend maakte dat hij er een affaire op na hield met een prostituee. De Daily Star moest uiteindelijk smartengeld betalen omdat de beschuldiging niet hard kon worden gemaakt. Het toneelstuk 'The Accused' zinspeelt op deze affaire, en Archer zelf speelt de rol van een dokter die terecht staat voor de moord op zijn vrouw. Het publiek wordt meegenomen naar een levensecht ogende rechtzaal en zal als jury aan de avond deel moeten nemen. Aan het eind wordt van hen een heus oordeel verlangd. Ironisch genoeg is er nu bewijs boven tafel gekomen waaruit blijkt dat Archer 13 jaar geleden wel degelijk met een prostituee gerotzooid heeft. De Daily Star had enkel verkeerde data genoemd. Op al deze data had Archer uitstekende alibi's. Voor de zekerheid had hij toch maar een vriend een valse veklaring laten afleggen om voor een alibi te zorgen in het geval dat de juiste datum wel zou worden genoemd.
  De eerste fase van het nieuwe proces is op 3 oktober van start gegaan. De gehele procedure kan maanden in beslag gaan nemen. De Daily Star wrijft in zijn handjes. Ze eist het smartengeld terug, met rente. (AD, 4/10/00)

  meer over: Londen


 • De kogel is door de kerk: de foto's die tijdens het Holland Festival van 1998 geëxposeerd zijn in de tentoonstelling 'Attack', zijn geen kinderporno. De Hoge Raad is tot deze conclusie gekomen. Al het in beslag genomen materiaal moet teruggegeven worden. Het Festival overweegt een schadeclaim. (Volkskrant, 29/9/00)

 • De kunstwereld laat weten geen genoegen te nemen met de budgetverruiming voor cultuur die staatssecretaris Van der Ploeg voorstelt. FNV Kiem, de Vereniging van Werkgevers in de Kunsten, de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, Kunsten '92 en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond eisen 150 miljoen extra. Komt dit geld niet tijdens de Algemene Beschouwingen (die tot donderdag duren), dan volgen er meer acties zoals de wegblokkade eerder deze week. Ook wordt er gedreigd met onderbrekingen van voorstellingen en zelfs totale stakingen. Het extra geld moet ten goede komen aan handhaving van bewezen kwaliteit, goed functionerende orkesten, dans- en theaterinstellingen, verbetering van arbeidsvoorwaarden en stijgende werkgeverslasten.
  Ook in de theaterwereld is woedend gereageerd op de Cultuurnota. De Appel en het TIN hebben aangekondigd naar de rechter te stappen nu Rick van der Ploeg de adviezen van de Raad voor Cultuur heeft overgenomen. Beide instellingen noemen de adviezen 'wankel en onzurgvuldig'.
  Orkater is in een rare positie terecht gekomen. In de cultuurnota is één miljoen gulden uitgetrokken voor het gezelschap, mits de gemeente Amsterdam hen ook steunt. Maar dat wordt lastig. "De bestedingsruimte van de wethouder is uiterst beperkt", zegt Bert Janmaat, secretaris van de Kunstraad. Mocht er meer geld komen, dan zijn er al prioriteiten gemaakt. De Trust bijvoorbeeld, die door een rekenfoutje 3 ton minder kreeg Wel kan hij indenken dat er een uitruil plaats vindt. "Bijvoorbeeld: het rijk heft die zeven ton korting op TGA op en Amsterdam houdt Orkater binnen boord." (Volkskrant, 20/9/00)

 • Hans Sotin, die op dit moment in Amsterdam is voor repetities bij de Nederlandse Opera, heeft te horen gekregen dat hij na 28 jaar succes niet meer welkom is op de Bayreuther Festspiele. Sotin overweegt juridische stappen tegen het festival omdat de hele affaire een negatieve uitstraling kan hebben op zijn carrière. De zanger had een conflict met dirigent Eschenbach: "Het waren de traagste tempi die ik ooit had meegemaakt - en ik heb deze rol van Gurnemanz in 'Parsifal' al 20 jaar in Bayreuth gezongen en zo'n 200 keer over de wereld." Vlak voor de generale werd Sotin verkouden, maar meldde dat niet bij de dirigent. Twee dagen zei directeur Wolfgang Wagner hem dat Eschenbach zijn stem niet goed genoeg vond. Hij zou op de première niet mogen zingen en alleen de latere voorstellingen mogen optreden. Sotin ging hiermee niet akkoord en verbaast zich er nog steeds over dat Wagner in dit conflict de kant van de dirigent heeft gekozen. Hij vermoed dat dit alles niet losstaat van de opvolgingsaffaire; de voorkeur van de zanger gaat uit naar Eva Pasquier-Wagner. "Misschien heeft mijn visie hem via via bereikt, en dus zijn houding tegenover mij beïnvloed." (AD, 17/8/00)

  meer over: Bayreuth


 • Operaselect, een Utrechtse organisatie van operareizen, heeft de KLM voor de rechter gesleept. Te vaak komt de bagage van de reizigers niet op de juiste plek aan. De organisatie eist een garantie dat dat wel gebeurd. Aangezien de ware liefhebber de opera-walhalla's als Verona, Salzburg en Wenen graag in vol ornaat bezoekt, betreft het hier koffers met de sjiekste en duurste kleding. Operaselect krijgt alle klachten te verwerken terwijl de schuld bij de KLM ligt. KLM vind het allerakeligst, maar hoopt dat het niet tot een geding komt. Er kan nu eenmaal nooit een volledige garantie worden gegeven. (AD, 27/7/00)

  meer over: opera, publiek, Salzburg, Wenen


 • In een storm van schandalen, discussies en rechtszaken is 'Big Brother voor asielzoekers' beëindigd. Regisseur en initiator van het project Christoph Schlingensief wordt aangeklaagd door het boulevardblad Kronen Zeitung (wegens het gebruiken van hun logo, zodat het leek alsof het blad het project had gesponsord), door een anonimus (wegens "belediging van de staat") en door FPÖ-minister van justitie Dieter Böhmdorfer (wegens nationaal-socialistische agitatie). De minister belde persoonlijk alle kranten op, die prompt onderzochten of tegen de minister zelf niet een soortgelijke aanklacht liep. In de daaropvolgende discussie moest Böhmdorfer zijn aanklacht intrekken. In dezelfde week hadden anti-regeringsdemonstranten het 'Ausländer Raus'-bord, dat bij de containers hing, vernield. Het vernielde bord verhuist naar het New-Yorkse Museum of Modern Art en werd door Schlingensief vervangen door een bord met de tekst "Unsere Ehre heisst Treue". Daarmee verwees hij naar een recente rel, die ontstond toen een lokale Oostenrijkse FPÖ-politicus deze tekst als verkiezingsleus gebruikte. De politicus verklaarde niet geweten te hebben dat het een SS-leus was. (NRC, 19/6/00)

  meer over: Wenen


 • De twee Iraanse studenten die in oktober vorig jaar waren gearresteerd vanwege het schrijven van een godslasterlijk toneelstuk hebben gratie gekregen. Ayatollah Khameini verleende gratie ter gelegenheid van de verjaardag van de islamitische revolutie op 11 februari. In november werden de twee veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar. (Spits, 24/2/00)

  meer over: censuur, Iran


 • Een rechter in Barcelona heeft vier van de zes mensen vrijgesproken die ervan werden verdacht de brand in het Gran Theatro del Liceu te hebben veroorzaakt. De brand ontstond in 1994 toen tijdens werkzaamheden het voordoek vlam vatte. Hoe de brand precies is ontstaan is nu nog steeds niet helemaal duidelijk. (Volkskrant, 18/1/00)

  meer over: ongelukken, opera, Spanje


 • De verbouwingen aan Frascati dwingen eetcafé Frascati en het naastgelegen café De Blincker tot een tijdelijke sluiting van zeven maanden. De eigenaar van eetcafé Frascati, Jaap de Vries Robles, heeft in een kort geding schadevergoeding geëist van de gemeente, verhuurder van de twee café's. De rechtbank heeft deze eis afgewezen, omdat het volgens haar de plicht is van de verhuurder om dringende reparaties uit te voeren. Bovendien is er in het huurcontract overeengekomen dat de huurder geen schadeloosstelling kan vorderen voor het "tijdelijk gemis van huurgenot", als dat niet de schuld is van de verhuurder. De rechtbank stelde wel vast dat het informeren van De Vries Robles en tussenhuurder Heineken onvoldoende en te laat is gebeurd. De café-eigenaar overweegt nu een bodemprocedure. (Parool, 14/1/00)

 • Raad voor Cultuur in opspraak! De Raad, in 1996 opgericht om de vier kunstraden te vervangen, heeft een rechtszaak verloren die de dansgroep Djazzex tegen hen had aangespannen. De commissie 'Dans' van de Raad kon geen voorstellingsrapporten over Djazzex laten zien en kon zelfs niet bewijzen überhaupt een voorstelling van dit gezelschap gezien te hebben. Er blijken meer van dit soort voorbeelden: voorstellingen die in december in première gingen zijn volgens de Raad al in september bezocht en een rockopera werd "buitengewoon geslaagd" bevonden, terwijl de voorstelling nooit gemaakt bleek. Voorzitter Jan Jesserun neemt de verantwoordelijkheid voor deze fiasco's en wijt ze aan de overhaaste oprichting van de Raad. Hij vindt het principe eens subsidie, altijd subsidie echter "puur slecht". Koos Terpstra is het daarmee eens. De regisseur nam vorig jaar zitting in de commissie 'Theater'. "Je kunt altijd wel kritiek hebben, maar ik wilde weten of en hoe ik iets kan veranderen." Het systeem blijkt echter erg log. Subsidie wordt beschouwd als een recht en wie het niet meer krijgt stapt naar de rechter. Voor Djazzex heeft het allemaal geen zin meer. De groep heeft zich vorig jaar opgeheven. (Volkskrant, 19/9/98)

 • Philip Dewinter, de leider van het Vlaams Blok, heeft bij de Belgische justitie een aanklacht ingediend wegens zedenschennis tegen Luk Perceval, artistiek leider van Het Toneelhuis in Antwerpen. Dewinter doelt hiermee op de opvoering van 'Liefhebber' van Gerardjan Rijnders in het openingsweekend van het nieuwe gezelschap, waarin "levensechte masturbatie- en verkrachtingsscènes" te zien zijn. Ook de Vlaamse Liberale Partij heeft problemen met de voorstelling: "Het is een uiting van geestelijke armoede en totale decadentie." Bij Het Toneelhuis zelf zijn geen klachten binnengekomen, wel steunbetuigingen.
  Bij Toneelgroep Amsterdam is nogal (VK) en stom- (AD) verbaasd gereageerd op de commotie rond hun voorstelling. Het stuk is dan ook al zo'n 20 keer opgevoerd in België, zonder problemen. "Wellicht is men nu onder meer door de zaak Dutroux extra gevoelig voor dit soort zaken." (Volkskrant & AD, 3/9/98)


 • Turks Fruit & Jonge Kaas mag volgens de Haarlemse rechter zo blijven heten. Yerli, helft van het inmiddels opgeheven duo Turkish Delight, had van de rechter een verbod op het gebruik van de naam gevraagd, omdat die te sterk zou lijken op Turkish Delight. De rechter achtte het niet waarschijnlijk dat Nederlanders Turks Fruit associëren met Turkish Delight, de Engelse benaming voor de zoete lekkernij. (Parool, 18/7/98)

  meer over: cabaret


 • Als het cabaretduo Turkish Delight trokken Inci Pamuk en Niloun Yerli zij aan zij ten strijde tegen vooroordelen in de multiculturele samenleving, nu staan ze tegenover elkaar in een rechtszaak. Pamuk heeft een andere cabaretgroep opgericht, Turks Fruit & Jonge Kaas. Yerli eist een verbod op het gebruik van deze naam, omdt ze vindt dat die te veel lijkt op Turkish Delight. Volgens Yerli werd Turkish Delight in de wandelgangen ook wel Turks Fruit genoemd. Yerli heeft zelf ook een nieuw cabaretduo geformeerd. Met Mark Koudijs werkt zij onder de naam Turkse Troel aan het programma 'Turkse Troel integreert'. (Parool, 7/7/98)

  meer over: cabaret


 • De producent van de mega-musical 'Les Misérables' heeft een proces aangespannen tegen het Belgische gezelschap De Zwarte Komedie. Dit gezelschap maakt al zo'n 20 jaar parodistische voorstellingen, met als laatste hoogtepunt 'Les Désirables'. Vooral de poster gaf aanstoot. De Antwerpse rechter mag nu uitmaken of het hier gaat om "vulgair, commercieel gebruik van andermans eigendom" of "overweldigende bescherming van merkhouders". (Volkskrant, 3/7/98)


praat mee

schrijf een mini