oude meuk

Onderwerp

Bayreuth (18 nieuwsberichten)

 • Weer een nieuw regie-genie in de familie! Katharina Wagner, de achterkleindochter van Richard, maakt volgende maand haar debuut als regisseur. De 24-jarige Katharina regisseert op 22 september in het Duitse Würzburg de opera De Vliegende Hollander van haar overgrootvader. Katherina is de dochter van Wolfgang Wagner en de zus van Eva Wagner. (ANP, 26/8/02)

  meer over: Wagner


 • En hoe gaat het dan toch in Bayreuth? Het grote nieuws is eigenlijk dat het opvallend rustig is. De opvolgingskwestie van de inmiddels 82-jarige festivalleider Wolfgang Wagner lijkt weer wat beschaafdere vormen aan te nemen. Wolfgang gaat nog lang niet weg en heeft plannen tot 2006. Pierre Boulez komt terug als dirigent en filmer Lars von Trier mag de Ring regiseren. De overige erven Wagner houden zich de laatste tijd koest en dat komt wellicht door de aanstelling van Klaus Schultz als rechterhand van Wolfgang. De Münchense intendant wordt gezien als een soort tussenpaus. Ondertussen wordt de nieuwe 'Tannhauser' van regisseur Phillippe Artaud en dirigent Christian Thielemann door publiek en pers vakkundig afgemaakt. Wolfgang Wagner gaat zoiets niet meer meemaken. Na vijftig jaar heeft hij een punt gezet achter zijn carrière als regisseur; hij lijkt dus al een beetje aan het afbouwen. (NRC, 29/7/02)


 • Filmmaker Lars von Trier gaat in 2006 Wagners vierluik 'Der Ring des Nibelungen' op de Bayreuther Festspiele regisseren. Met de regie van deze operacyclus maakt Von Trier zijn debuut als operaregisseur. De keuze van de 82-jarige festivaldirecteur Wolfgang Wagner voor de 45-jarige op operagebied onervaren filmer komt als een grote verrassing. Met zijn keuze voor Von Trier wil Wolfgang Wagner alle kritiek als zou zijn festival verstard zijn ontkrachten. (AD, 20/10/01)

 • De jubileum-aflevering van de Wagner Festspiele in Bayreuth, 125 jaar na de opening van Wagners Festspielhaus en 50 jaar na de heropening na de Tweede Wereldoorlog, is gistermiddag begonnen in bedrukte sfeer. Veel minder beroemdheden en prominenten dan vroeger maakten hun opwachting om de omstreden festivalleider Wolfgang Wagner (81) te begroeten voor de aanvang van de door hem geregisseerde jaren oude productie van 'Die Meistersinger von Nürnberg'. Het festival heeft niet alleen problemen met de opvolging van Wolfgang Wagner, maar daarnaast ontbreken door conflicten beroemde zangers, zoals Placido Domingo, Waltraud Meier, Hans Sotin, Kim Begley en Gabriele Schnaut. (NRC, 26/7/01)

  meer over: Placido Domingo


 • We hebben al een tijdje niets meer uit Bayreuth gehoord. En dat terwijl er toch zoveel aan de hand is... Eva Wagner heeft namelijk (opnieuw) te kennen gegeven geen zin meer te hebben om haar vader Wolfgang op te volgen als festivalleider van de lokale Richard Wagner Festspiele. Het bestuur van het festival heeft echter in maart Eva aangewezen als de nieuwe leider van het festival.
  Er moet nu voor 30 september as. een overgangsregeling ingesteld worden, waarin het vertrek van Wolfgang moet zijn geregeld, maar de oude Wagner wil niet weg, want hij vindt zijn dochter ongeschikt als festivalleider. Officieel is zijn benoeming voor het leven, dus juridisch is het moeilijk om hem tot opstappen te bewegen. Door alle tumult rond de opvolging is er nu door het bestuur, dat vast van plan is de toekomst van de Festspiele zeker te stellen, een vierde scenario bekend gemaakt: benoeming van een festivalleider buiten de familie om. We houden u op de hoogte. (NRC & Volkskrant, 18/6/01)


 • Eva Wagner-Pasquier wil alsnog de Bayreuther Festspiele gaan leiden. Maar zij stelt als voorwaarde dat haar vader, Wolfgang Wagner, bereid moet zijn om uiterlijk aan het einde van het seizoen 2002/2003 plaats voor haar te maken. Dat heeft zij aan de Beierse minister van Cultuur, Hans Zehetmair, toegezegd. De 81-jarige Wolfgang Wagner is kleinzoon van de componist Richard Wagner, die in 1872 het initiatief tot het festival nam. Hij is tot dusver niet bereid gebleken af te treden, hoewel zijn termijn erop zit. Eva trok enkele weken geleden haar kandidatuur in wegens deze halsstarrige houding. Zehetmair wil de komende weken proberen met Wolfgang Wagner tot een minnelijke schikking te komen. Maar als dat niet lukt, zal de Beierse regering andere middelen zoeken om de kleinzoon van Richard Wagner uit zijn functie te ontheffen. Zehetmair stelt zich op het standpunt dat het gesubsidieerde festival, dat uitsluitend aan de opera's van Richard Wagner is gewijd, geen privézaak van diens kleinzoon is. Wolfgang leidt de Bayreuther Festspiele sinds 1951, tot 1966 samen met zijn broer Wieland. Hij acht alleen zijn tweede vrouw, Gudrun, geschikt hem op te volgen. Eva Wagner, een dochter uit Wolfgangs eerste huwelijk, heeft al jaren ruzie met haar vader, omdat ze partij voor haar moeder koos. (ANP, 12/12/00)


 • Eva Wagner-Pasquier trekt zich terug uit de race voor het festivalleidersschap van Bayreuth. Althans, dat zeggen Nike Wagner en Elmar Weingarten, die dan met z'n tweeën overblijven. Eva zou principiële bezwaren hebben; volgens haar zijn drie personen te veel om een festival te leiden. Wolfgang is de hele discussie rond zijn opvolging zat. Hij zal de komende bestuursvergadering, waarin over de opvolging besloten moet worden, dan ook boycotten. In een document van 35 pagina's heeft hij nog maar eens uit een gezet dat Gudrun de enige opvolgster is. De anderen hebben volgens hem niet de capaciteiten om het festival te leiden: "Talent, interesse en kennis zijn daarvoor niet voldoende". (AD, 26/10/00)


 • Er is weer een nieuwe kongsi in de soap Bayreuth. Eva en Nike Wagner, eerder nog elkaars opponenten in het opvolgingsdrama, hebben hun krachten verenigd en hun team versterkt met Elmar Weingarten, ex-intendant van Berliner Philharmoniker. De keuze voor het bestuur van het Wagner festival is nu tussen dit drietal en het duo Gudrun Wagner/Wieland Lafferentz, de directeur van de Mozarteum Stichting in Salzburg, die enkele maanden geleden nog samenwerkte met Eva. Overigens laat de huidige festivaldirecteur Wolfgang Wagner nog steeds niets los over de datum van zijn vertrek. (AD, 17/10/00)


 • Placido Domingo, die dit jaar een vocaal wonder werd genoemd met zijn vertolking van Siegmund in de 'Walküre', verlaat als zoveelste coryfee Bayreuth. Hij heeft voor volgend jaar afgezegd na een ruzie met Wolfgang Wagner over het repeteren. Wagner wil dat de ster aanwezig is op tijdstippen dat Domingo andere verplichten heeft. (AD, 22/9/00)

  meer over: Placido Domingo


 • Hans Sotin, die op dit moment in Amsterdam is voor repetities bij de Nederlandse Opera, heeft te horen gekregen dat hij na 28 jaar succes niet meer welkom is op de Bayreuther Festspiele. Sotin overweegt juridische stappen tegen het festival omdat de hele affaire een negatieve uitstraling kan hebben op zijn carrière. De zanger had een conflict met dirigent Eschenbach: "Het waren de traagste tempi die ik ooit had meegemaakt - en ik heb deze rol van Gurnemanz in 'Parsifal' al 20 jaar in Bayreuth gezongen en zo'n 200 keer over de wereld." Vlak voor de generale werd Sotin verkouden, maar meldde dat niet bij de dirigent. Twee dagen zei directeur Wolfgang Wagner hem dat Eschenbach zijn stem niet goed genoeg vond. Hij zou op de première niet mogen zingen en alleen de latere voorstellingen mogen optreden. Sotin ging hiermee niet akkoord en verbaast zich er nog steeds over dat Wagner in dit conflict de kant van de dirigent heeft gekozen. Hij vermoed dat dit alles niet losstaat van de opvolgingsaffaire; de voorkeur van de zanger gaat uit naar Eva Pasquier-Wagner. "Misschien heeft mijn visie hem via via bereikt, en dus zijn houding tegenover mij beïnvloed." (AD, 17/8/00)

  meer over: rechtszaken


 • Het rommelt nog steeds in Bayreuth. De sopraan Waltraud Meier is verstoten door festivalleider Wolfgang Wagner. De zangeres, die uitblinkt in het Wagner-repertoire, is al sinds 1983 bij het festival betrokken. Meier werd na de "nieuwe Ring" als één van de weinige door het publiek toegejuicht, maar ze is niet meer uitgenodigd voor het festival van volgend jaar. Wagner zou het haar kwalijk nemen dat ze haar rollen Kundry en Sieglinde ook in Salzburg zingt. Meier is een leerling van Hans Sotin, de zanger die vorige week al het festival heeft verlaten. De oude Wagner geeft toe dat er een conflict is, maar zegt dat het gaat over iets dat al in 1997 begon. (NRC, 1/8/00)


 • Vlak voor de opening van het opera-festival in Bayreuth heeft publiekslieveling Hans Sotin opgezegd. Hij zou met de dirigent Christopher Eschenbach een "onoplosbaar meningsverschil hebben". Zijn rol in 'Parsifal' zal worden overgenomen door Matthias Hölle. Wolfgang Wagner, directeur van het festival, betreurt de beslissingen maar geeft verder geen commentaar. (NRC, 26/7/00)


 • De opvolgingsperikelen in Bayreuth lijken het festival voorlopig niet te schaden. Ruim een half miljoen mensen probeerden de hand te leggen op de slechts 57.000 kaartjes. Het gaat goed met de klassieken in Duitsland. Ook de kaartjes voor Peter Stein's 'Faust' en de 'Richard III' van het Berliner Ensemble zijn niet aan te slepen."Eindelijk gaat het weer om kunst", verzucht de burgemeester Dieter Mronz van het Noord-Beierse stadje Bayreuth. (NRC, 25/7/00)

 • In de serie Goede Wagners, Slechte Wagners is er weer eens niets gebeurd. En dat is nieuws, want deze week had het bestuur van de Richard Wagner-stichting een beslissing moeten nemen over de opvolging van de 80-jarige Wolfgang Wagner als directeur van de Bayreuther Festspiele. Dat werd tijd ook, want de stichting heeft ruim een jaar onderzoek gedaan naar potentiele kandidaten. De belangrijkste zijn nichtje Nike Wagner, voormalig secretaresse en nu tweede vrouw Gudrun Wagner, en dochter Eva Wagner. Nike en Eva hebben echter slaande ruzie met papa Wolfgang, die zijn vrouw als favoriet ziet. Eva leek echter binnen de stichting de beste kaarten te hebben, vanwege haar samenwerking met neef (zoon van Wolfgang's zus Verena) Wieland Lafferentz. Lafferentz maakte echter vorige week plotseling bekend dat hij niets meer met Eva te maken wil hebben. Beiden moeten nu voor 1 oktober hun eigen ideeën over de jaarlijkse opera-happening presenteren. Wellicht volgt er dan nieuws. Moose houdt u op de hoogte! (NRC, 6/6/00)


 • De Bayreuther Festspiele blijven in ieder geval in handen van de familie Wagner. Voor de opvolging van Wolfgang (80, kleinzoon van de componist) zijn nu drie vrouwen beschikbaar: Gudrun (55), Nike (54) en Eva (54). Van Gudrun is bekend dat ze een behoudende koers wil varen, terwijl Nike voor veranderingen pleit. Wat Eva's gedachten zijn over het beleid is onbekend. Al vorig jaar maakten Gudrun en Nike openlijk ruzie. Volgens Nike was de kandidatuur van Gudrun bespottelijk. Gudrun van haar kant vond dat Nike met haar kritiek op de autocratische wijze waarop de Festspiele nu geleid wordt haar kans al verspeeld heeft. (Volkskrant & AD, 29/2/00)


 • De Duitse regeringspartij SPD heeft ruzie met de deelstaatregering van Beieren over de hoogte van de subsidie voor het Richard Wagner Festival in Bayreuth. De SPD wil de subsidie met een half miljoen per jaar verminderen. De Beierse regering is daar fel tegen, maar heeft de afgelopen vier jaar in totaal 2,8 miljoen gulden minder uitgekeerd. Het Beierse ministerie voor cultuur ontkent dit niet, maar zegt dat dat komt door de zuinigheid van het festival. "Subsidies zijn er niet om op te maken, maar om voorzover nodig ontstane tekorten aan te vullen", aldus een woordvoerder. Het festival heeft de afgelopen jaren zo weinig uitgegeven, omdat er geen nieuwe produkties zijn gemaakt. Dit jaar staat echter een nieuwe enscenering van 'Lohengrin' op het programma, en volgend jaar gaat regisseur Jürgen Flimm de 'Ring des Nebelungen' maken. (NRC, 16/8/99)

  meer over: subsidiekorting


 • Wolfgang Wagner blijft toch aan als leider van de Bayreuther Festspiele. Naar eigen zeggen blijft de kleinzoon van Richard aan omdat de Duitse regering van plan is de subsidie voor het festival met 15 procent te verminderen. Nichtje Nike Wagner is echter van mening dat het een vertragingstactiek is die ertoe moet leiden dat Wolfgang's vrouw Gudrun intendant wordt van het festival. (Volkskrant, 22/7/99)

  meer over: Wagner


 • In de familie Wagner speelt een opvolgingskwestie over de positie van Festspielleiter van de Bayreuther Festspiele. De Festspiele bestaan sinds 1876 en zijn geheel gewijd aan de werken van de componist Richard Wagner. De nu 80-jarige kleinzoon van Richard, Wolfgang, heeft sinds 1966 de leiding over het festival. Mogelijke opvolgers zijn Wolfgang's tweede vrouw Gudrun, hun dochter Katharina en de dochter van Wolgang's broer Wieland, Nike. De zoon van Wolfgang is geen kandidaat: hij ziet in de Bayreuther Festspiele de voortzetting van het Duitse antisemitisme en Hitler's verering van Richard. (NRC, 17/3/99)

  meer over: Wagner


praat mee

schrijf een mini