oude meuk

Onderwerp

Wagner (7 nieuwsberichten)

 • Weer een nieuw regie-genie in de familie! Katharina Wagner, de achterkleindochter van Richard, maakt volgende maand haar debuut als regisseur. De 24-jarige Katharina regisseert op 22 september in het Duitse Würzburg de opera De Vliegende Hollander van haar overgrootvader. Katherina is de dochter van Wolfgang Wagner en de zus van Eva Wagner. (ANP, 26/8/02)

  meer over: Bayreuth


 • Placido Domingo, die deze week is begonnen als artistiek directeur van de Los Angeles Opera, heeft grote plannen. Niet alleen kondigde hij aan dat hij Wagner's Ring wil opvoeren, maar ook dat hij voor de vormgeving Industrial light and Magic inhuurt, het bedrijf van special-effects koning George Lucas. Domingo is niet vies van mensen die hun sporen in de film hebben verdiend: Baz Luhrman en Pedro Aldomovar zijn benaderd om een regie te doen. Daarnaast heeft hij soundtrack-sultan John Williams ('Star wars'; 'Schindlers list') opdracht gegeven om zijn eerste opera te schrijven. De première is in het seizoen 2004/2005. (AD & VNG, 13/9/00)

 • De opera van Chicago zoekt voor een uitvoering van 'Tristan und Isolde' van Wagner "20 grote, enthousiaste, kale bodybuilders". Kandidaten moeten van muziek en maat kunnen houden en gaan 700 gulden per week verdienen. (AD, 22/10/99)

 • Wolfgang Wagner blijft toch aan als leider van de Bayreuther Festspiele. Naar eigen zeggen blijft de kleinzoon van Richard aan omdat de Duitse regering van plan is de subsidie voor het festival met 15 procent te verminderen. Nichtje Nike Wagner is echter van mening dat het een vertragingstactiek is die ertoe moet leiden dat Wolfgang's vrouw Gudrun intendant wordt van het festival. (Volkskrant, 22/7/99)

  meer over: Bayreuth


 • Ondanks een tegenbod van het Muziektheater blijven de werknemers van het theater vasthouden aan hun looneis van 3,5 procent. De mederwerkers hebben de directie een ultimatum gesteld. Als er dinsdagmiddag geen akkoord is bereikt, dreigen er acties. Dat zou wel op een bijzonder ongusntig tijdstip zijn, omdat er hard wordt gewerkt aan de monsterproductie 'Der Ring des Nebelungen' van Wagner, die op 1 juni in première moet gaan. Cor Lamers, kaderlid van de vakbond FNV-KIEM, noemt deze samenloop van omstandigheden puur toeval en wijt het aan de lange onderhandelingen over een nieuwe CAO. "Iedereen in het Muziektheater is betrokken bij de Ring en wil dat het doorgaat, maar de maat is nu een beetje vol", aldus Lamers. (AD, 21/5/99)

  meer over: FNV KIEM, opera


 • Moose redacteur Miel de Zwart krijgt een cadeautje van het Holland Festival: op 17, 18, 20 en 23 juni zal er tegenover zijn huis op een videoscherm van vijf bij zes meter de integrale 'Ring des Nibelungen' worden geprojecteerd. De beelden worden via een live-verbinding vanuit het Muziektheater naar het Oosterpark in Amsterdam doorgeseind. De Oosterpark-Ring zal elke avond door zo'n 3000 bezoekers gratis te zien zijn. Niels Peter van Doorn van De Nederlandse Opera is er blij mee: "We wilden graag meewerken aan een laagdrempelige, Glyndebourne-achtige picknicksfeer. We zijn benieuwd of het werkt, 's avonds in het park zes uur lang naar Wagner op een scherm kijken. Het is geen popmuziek tenslotte." (Parool, 3/5/99)

 • In de familie Wagner speelt een opvolgingskwestie over de positie van Festspielleiter van de Bayreuther Festspiele. De Festspiele bestaan sinds 1876 en zijn geheel gewijd aan de werken van de componist Richard Wagner. De nu 80-jarige kleinzoon van Richard, Wolfgang, heeft sinds 1966 de leiding over het festival. Mogelijke opvolgers zijn Wolfgang's tweede vrouw Gudrun, hun dochter Katharina en de dochter van Wolgang's broer Wieland, Nike. De zoon van Wolfgang is geen kandidaat: hij ziet in de Bayreuther Festspiele de voortzetting van het Duitse antisemitisme en Hitler's verering van Richard. (NRC, 17/3/99)

  meer over: Bayreuth


praat mee

schrijf een mini