oude meuk

Onderwerp

Hollywood op het Toneel (21 nieuwsberichten)

 • Sean 'P Diddy' Combs heeft zijn acteerdebuut gemaakt in de voorstelling 'A Raisin In The Sun' op Broadway. De rapper/producent speelt de hoofdrol, die lang geleden met veel succes werd vertolkt door Sidney Poitier. De kritieken zijn opvallend mild. De New York Post noemt hem "pretty damn good" en de New York Times vindt dat hij de verwachtingen overtrof. "Combs heeft zich er niet makkelijk vanaf gemaakt", zegt USA Today, die echter wel "een gebrek aan ervaring en diepte" noteert. (Redactie, 28/4/04)

  meer over: Broadway


 • Op 28 september gaat in het Old Vic theater in Londen 'Cloaca' in première. Kevin Spacey zal het stuk regisseren. Spacey is vanaf volgend seizoen artistiek leider van the Old Vic en wil in die functie veel nieuw werk spelen, vooral van buiten het Engelse taalgebied. Spacey is zeer lovend over het werk van Maria Goos, "de schrijfster is op de top van haar kunnen". Goos zal tijdens de repetities aanwezig zijn; in Engeland hebben schrijvers vaak de rol van dramaturg. Vier van de vijf rollen zijn inmiddels ingevuld: Hugh Bonneville, Neil Pearson, Stephen Tomkinson en Ingeborga Dapkunaite spelen mee. Oscarwinnaar Spacey zegt nog wel in films te willen blijven spelen, maar dat zijn eerste verantwoordelijkheid bij het theater komt te liggen. Hij is inmiddels verhuisd naar Londen. In het komende seizoen zal hij na 12 weken 'Cloaca' nog drie eigen producties maken: 'Aladdin', 'National Anthems' en 'The Philadelphia Story'. In de laatste twee voorstellingen zal Spacey zelf dce hoofdrol spelen, mogelijk tegenover een andere Hollywood-ster. Vooral de namen van Cameron Diaz en Gwyneth Paltrow worden veel genoemd. (Volkskrant, 23/4/04)

  meer over: Londen, Maria Goos


 • Kevin Spacey wordt de artistiek directeur van het Old Vic Theatre in Londen. Het beroemde, 180 jaar oude theater dreigt al enige tijd ten onder te gaan. Er is 15,8 miljoen euro nodig voor de renovatie van het pand en met sterren als Spacey en Elton John in het bestuur wordt geprobeerd het geld bij elkaar te halen. Het eerste plan van de nieuwe artistiek leiding is de toneelversie van 'Billy Elliot', met muziek van Elton. (ANP, 4/2/03)

  meer over: Londen


 • Nicholas Maws heeft de roman 'Sophie's Choice' bewerkt tot een opera. De voorstelling, met regie van Trevor Nunn en Simon Rattle als dirigent, gaat op 7 december in het Londense Royal Opera House in première. Er is discussie of zulke problematiek zich leent voor een opera. Uit zorg over de "onverkoopbaarheid" van het thema heeft het Royal Opera House in Covent Garden slechts vijf avonden geboekt. Vanzelfsprekend allemaal uitverkocht. (ANP, 3/12/02)

  meer over: Londen, opera


 • Sir Alan Ayckbourn lucht tijdens een lezing in het Apollo Theatre eens zijn hart over de toestand van West End. Madonna kan niet acteren en kan beter "in een museum staan, achter een rood koord, terwijl ze een bord spaghetti zit te eten in plaats van op de planken". De "obsessie" voor sterren die op West End voor uitverkochte zalen spelen zijn volgens Ayckbourn een teken van verkalking en lethargie. Ook vindt hij dat zijn nieuwe stuk 'Damsels in Distress' wordt verprutst door de producenten. Hoewel het een trilogie is, worden niet alle delen iedere avond gespeeld. In het vervolg wil hij alleen nog maar werken met gesubsidieerde fringe-theaters, zoals The National Theatre. Tom Stoppard's trilogie 'The Coast of Utopia' wordt daar wel in zijn geheel gespeeld. Het is de vraag op onze brompot het daar lang zal uithouden. Ster Glenn Close maakte bij het theater een kassucces van 'A streetcar named desire'. (NRC, 26/10/02)

  meer over: Alan Aykbourn, Londen


 • De meningen over toneeldebuut van Madonna zijn verdeeld: het premièrepubliek was dolenthousiast, de pers noemt haar Mechanical Girl. De tien weken draaiende voorstelling is volledig uitverkocht en op de zwarte markt gaan kaartjes tien keer over de kop. (ANP, 24/5/02)

  meer over: Londen, recensenten


 • Popfenomeen Madonna en oscarwinnares Gwyneth Paltrow zullen beiden hun debuut maken op het Londense West End. Paltrow zal vanaf 15 mei te zien zijn in 'Proof' van David Auburn waarin zij de dochter van een krankzinnige wiskundige speelt. Madonna kruipt vanaf 23 mei in de huid van een kunsthandelaar die een Jackson Pollock wil verkopen in 'Up for Grabs' van David Williamson. De Londense tabloids vragen zich af wie de ongekroonde koningin van West End zal worden. Extra spannend omdat de Moose-redactie toevallig weet dat de beide dames hartsvriendinnen zijn. Madonna ontving bij een try-out al een ovatie toen zij enkel het podium opstapte. (NRC, 15/5/02)

  meer over: Londen


 • Filmmaker Lars von Trier gaat in 2006 Wagners vierluik 'Der Ring des Nibelungen' op de Bayreuther Festspiele regisseren. Met de regie van deze operacyclus maakt Von Trier zijn debuut als operaregisseur. De keuze van de 82-jarige festivaldirecteur Wolfgang Wagner voor de 45-jarige op operagebied onervaren filmer komt als een grote verrassing. Met zijn keuze voor Von Trier wil Wolfgang Wagner alle kritiek als zou zijn festival verstard zijn ontkrachten. (AD, 20/10/01)

  meer over: Bayreuth, opera


 • De toneelcritici in Londen hebben er nu wel hun buik van vol; weer een filmbewerking met een Hollywood-ster op de planken. Hoewel 'The Seven Year Itch' oorspronkelijk een toneelstuk was, kent iedereen het als de film waarin Marilyn Monroe's rokken omhoog waaien boven een metro-rooster. Het stuk staat op dit moment op West-End met Daryl Hannah in de hoofdrol. Hannah heeft echter totaal geen theaterervaring, sterker nog, ze moest in therapie om haar plankenkoorts te overwinnen. Hoewel sommige recensenten haar verschijning bevallig vinden, mort het overgrote gedeelte over het artistieke faillisement van West-End. (AD, 17/10/00)

  meer over: Londen, recensenten


 • Placido Domingo, die deze week is begonnen als artistiek directeur van de Los Angeles Opera, heeft grote plannen. Niet alleen kondigde hij aan dat hij Wagner's Ring wil opvoeren, maar ook dat hij voor de vormgeving Industrial light and Magic inhuurt, het bedrijf van special-effects koning George Lucas. Domingo is niet vies van mensen die hun sporen in de film hebben verdiend: Baz Luhrman en Pedro Aldomovar zijn benaderd om een regie te doen. Daarnaast heeft hij soundtrack-sultan John Williams ('Star wars'; 'Schindlers list') opdracht gegeven om zijn eerste opera te schrijven. De première is in het seizoen 2004/2005. (AD & VNG, 13/9/00)

 • De zoveelste Hollywood-ster die op West-End uit de kleren gaat, is Macaulay Culkin. Het inmiddels 20-jarige kind-sterretje uit 'Home Alone' speelt in het erotische stuk 'Madame Melville' de rol van de 15-jarige Carl die in Parijs in de schone kunsten wordt onderwezen. Daar hoort natuurlijk ook de Kamasutra bij. Tegenspeelster wordt de uit de films van Krzysztof Kieslowski bekende Irene Jacob. Het stuk van Richard Nelson gaat op 18 oktober in het Vaudeville Theater in London in première. (Metro, News.nl, 8/9/00)

  meer over: bloot, Londen


 • Nicole Kidman komt terug op de planken. De actrice onderhandelt met het Londense Royal National Theatre over de hoofdrol in Ibsen's 'De vrouw van de zee'. Twee jaar geleden wist de 33-jarige actrice de zaal te vullen van een tot dan toe onbekende schouwburg in het Londense Soho, door in het stuk 'The Blue Room' kortstondig naakt op het toneel te staan. (Parool, 21/8/00)

  meer over: bloot, Londen


 • Het is een verrassende hit op het anders zo serieuze Edinburgh Festival: 'The Simpsons' live. De acteurs die hun stemmen lenen aan de personages uit de getekende sitcom lezen live een script. Grote uitgesneden tekeningen moeten het publiek helpen begrijpen welk personage aan het woord is. Matt Groening, de bedenker van de show, kwam op het idee toen hij vorig jaar zijn nieuwe serie 'Futurama' promootte op het Edinburgh Film Festival. De voorstelling, die later ook nog in Londen te zien zal zijn, was binnen een uur uitverkocht hetgeen de festivalorganisatie nogal verbaasde. (VNG, 17/8/00)
  zie ook: thesimpsons.com

  meer over: Edinburgh


 • Jerry Hall's vertolking van Mrs. Robinson in de Londense voorstelling 'The Graduate' heeft voor een ware hype gezorgd. Hoewel fotograferen tijdens de voorstelling uit den boze was, gingen er tijdens de beruchte naaktscène heel wat flitsen af. Na afloop werden alle fotorolletjes in beslag genomen. Dit heeft niet kunnen verkomen dat er toch foto's gepubliceerd zijn. Hall nam de rol over van Kathleen Turner. Het publiek stroomt massaal toe, maar de pers was minder enthousiast. (AD, 3/8/00)

  meer over: bloot, Londen


 • Jerry Hall, de ex van Brian Ferry en Mick Jagger gaat het toneel op. Ze neemt eind juli de rol van Mrs Robinson in 'The Graduate' over van Kathleen Turner. Of de critici vinden dat Hall er net zo goed uitziet als Turner is nog maar de vraag. (AD, 14/6/00)

  meer over: Londen


 • In Engeland is een run op kaartjes voor 'The Graduate' ontstaan toen na een try-out bleek dat hoofdrolspeelster Kathleen Turner in een scène naakt op het toneel staat. In de voorstelling, naar de film uit 1967, speelt de 45-jarige Turner in haar West End-debuut Mrs. Robinson tegenover Matthew Rhys. (AD & VNG, 29/3/00)

  meer over: bloot, Londen


 • Na The New Globe Theatre maakt Londen zich op voor een tweede theater uit Shakespeare's tijd. Actrice Judi Dench, die een Oscar won voor haar rol als Elizabeth I in de filmkraker 'Shakespeare in Love', was zo onder de indruk van de filmset van het theater The Rose dat ze ervoor heeft gezorgd dat deze niet zou worden afgebroken en dienst kan doen bij de bouw van het nieuwe theater. Herbouw van The Rose kost zeven miljoen pond en kan, wanneer de bouwplannen worden goedgekeurd, in april 2002 voltooid zijn. (Volkskrant, 18/2/00)

 • Zangeres Alanis Morisette gaat in het stuk 'The Vagina Monologues' van Eve Ensler spelen. De voorstelling gaat in maart in New York in première. Bij een eerdere opvoering in Los Angeles speelden beroemdheden als Ricki Lake en Winona Ryder mee. Het is een omstreden toneelstuk waarin vrouwen uitwijden over "de humor, kracht, pijn, wijsheid, woede, mysterie en opwinding" die in de intieme delen verborgen ligt. (Parool, 11/2/00)


 • De voorstelling 'Death of a Salesman' op Broadway is de grote winnaar geworden van de Tony-Awards. De voorstelling kreeg vier Tony's, namelijk die voor beste toneelregie (Robert Falls), beste acteur (Brian Dennehy), beste vrouwelijke bijrol (Elizabeth Franz) en beste opvoering van een oud stuk. Daarnaast kreeg de schrijver van het stuk, Arthur Miller, een ere-Tony voor zijn verdienstem voor het Amerikaanse theater. De Tony voor het beste nieuwe toneelstuk ging naar 'Side man' van Warren Leight. Toneel krijgt de laatste tijd weer veel aandacht op Broadway, na een aantal magere jaren. Dit lijkt vooral te danken aan het feit dat Hollywood-sterren zoals Kevin Spacey en Nicole Kidman op de planken te zien zijn. (Volkskrant, AD & VNG, 8/6/99)


 • Het kleine Donmar theater in Londen is voor de komende weken uitverkocht. De reden is filmster Nicole Kidman. Zij speelt er in de voorstelling 'Blue Room' een bewerking door David Hare van 'Reigen' van Schnitzler, met als thema de leegheid van sex. Kidman verdient met deze rol het minimumloon voor acteurs in Engeland van 100 gulden per voorstelling. "Het mooie van theater is dat je elke avond iets nieuws doet", aldus de ster. Overigens heeft de voorstelling het armlastige Donmar theater gered van een faillisement. (Volkskrant, 1/10/98)

  meer over: Londen


 • Filmster Nicole Kidman verrast vriend en vijand met haar schitterende spel in 'De Blauwe Kamer' van Schnitzler in Londen. (AD, 24/9/98)

  meer over: Londen


praat mee

schrijf een mini