oude meuk

Onderwerp

Tony's (11 nieuwsberichten)

 • Alweer Tony's voor Joop! Vijf Tony Awards zijn er in de wacht gesleept door twee musicals van Stage Holding, het bedrijf van Joop van den Ende in New York. 'Into the Woods' kreeg twee Tony's: voor de best musical revival en voor het beste lichtontwerp. 'Urinetown' kreeg drie Tony's: voor de beste regie, voor beste boek en beste orginele muziek. Vorig jaar was Van den Ende ook succesvol met de musical '42nd Street'. Eerder deze week werd bekend dat Joop van den Ende Theaterproducties een eigen theater op Broadway krijgt. Het Amerikaanse zusterbedrijf Dodgers Theatricals heeft een bioscoopcomplex gekocht waarin vijf theaterzalen worden gebouwd. (Parool, 3/6/02)

 • De musical '42nd Street' van Joop van den Ende Theaterproducties heeft zondag in New York een Tony-award gewonnen voor beste 'musical revival'. De Tony voor beste vrouwelijke hoofdrol ging ook naar '42nd Street', naar Christine Ebersole. Volgens directeur Erwin Van Lambaart is de triomftocht van de show in Nederland begonnen. "De voorstelling is gemaakt door hetzelfde team dat de musical in Nederland verzorgde. Dit is echt Joop's kindje. Het was zijn idee." De zegsman denkt dat de Amerikaanse producenten inmiddels zijn gewend aan Van den Ende. "Er is veel veranderd in de loop der jaren. De eerste keer met Cyrano was het publiek best enthousiast, maar dachten collega-producenten: 'Wat moet die rare Hollander hier'. Dat is nu heel anders."
  Geheel volgens verwachting sleepte 'The Producers' twaalf Tony-awards in de wacht, een nieuw record. Het oude dateerde van 1964 toen 'Hello Dolly' tien Tony's kreeg. 'The Producers', met in totaal vijftien nominaties, werd onder meer onderscheiden voor beste musical, beste regisseur en beste mannelijke hoofdrol, Nathan Lane. Hij werd door de critici verkozen boven de andere hoofdrolspeler Matthew Broderick. (ANP, 4/6/01)


 • Tony-nominaties! De komische musical 'The producers' krijgt het recordaantal van 15 nominaties. De nieuwe show, gebaseerd op de gelijknamige film uit 1968 van Mel Brooks, die de musical zelf schreef, is door alle pers lyrisch besproken en is voor de rest van het jaar uitverkocht. Het verhaal gaat over twee louche Broadway-producenten die een truc hebben bedacht om veel geld te verdienen door een flop te produceren. Ze vinden een verstokte nazi om het script te schrijven: de musical 'Springtime for Hitler', die geheel tegen alle verwachtingen in een enorm succes wordt. De Europese rechten voor 'The producers' zijn inmiddels verworven door Joop van den Ende. Die overweegt om een Duitse versie op te voeren in zijn pas verworven Metropol-theater in Berlijn.
  Joop heeft nog wel meer redenen om vrolijk te zijn: zijn productie '42nd Street' is voor negen Tony's genomineerd. Het gaat om de Tony's voor de beste actrice, de beste vrouwelijke hoofdrol, regie, choreografie, lichtontwerp, kostuumontwerp en toneelontwerp. Ook de prijs voor beste 'Musical Revival' kan naar de tapdansshow gaan. De versie van '42nd Street' die dit seizoen in Nederland speelde, met Angela Schijf in de hoofdrol, is gebruikt om nieuwe nummers uit te proberen, voor de Broadway-première, vorige week. De musical, naar de film uit 1933, ging in 1980 in première, maar was nooit eerder te zien in een theater aan de straat waarnaar de show is vernoemd.
  Van den Ende krijgt in elk geval een Tony voor de musical 'Blast', dat de Nederlanders co-produceren. Die musical werd als enige genomineerd in de categorie Special Theatrical Events. De Tony Awards worden op 3 juni uitgereikt. (ANP, NRC & VNG, 8/5/01)

 • Er gaan geruchten dat 'Elisabeth' in de zomer van 2001 zal stoppen. De opvolger van de Joop-musical in het Circustheater wordt waarschijnlijk 'The Lion King'. Deze musical was in 1998 de grote winnaar bij de Tony Awards (Musical Fan, 10/8/00)

 • Tony's! De herneming van 'Kiss me Kate' van Cole Porter won er vijf, waaronder die voor beste regie (Michael Blakemore) en beste mannelijk hoofdrol (Brian Stokes Mitchell). 'Contact' kreeg er vier, verrassend veel, omdat volgens veel critici de show meer ballet dan musical zou zijn en omdat de muziek niet live gespeeld wordt. Beste toneelstuk was 'Copenhagen' van Michael Frayn, in Nederland dit seizoen gespeeld door het Noord Nederlands Toneel. Ondanks acht nominaties kon 'The music man' geen enkele Tony binnenhalen. De Tony's zijn de belangrijkste theaterprijzen van de Verenigde Staten en werden dit jaar voor de 54e keer uitgereikt. (Spits & VNG, 6/6/00)


 • Bij de nominaties voor de Tony-awards is de heropvoering van 'The Music Man' (uit 1957) een van de favorieten met acht nominaties. De show is mede-geproduceerd door de Amerikaanse productiemaatschappij van Joop van den Ende. (AD, 10/5/00)

 • De Amerikaanse actrice en zangeres Madeline Kahn is op 57-jarige leeftijd overleden aan kanker. Hoewel ze vooral bekend was als filmactrice -ze kreeg twee Oscarnominaties- speelde Kahn ook toneel. In 1993 kreeg ze voor haar rol in 'The sisters Rosenberg' een Tony Award. (Volkskrant & NRC, 6/12/99)

  meer over: overleden


 • De voorstelling 'Death of a Salesman' op Broadway is de grote winnaar geworden van de Tony-Awards. De voorstelling kreeg vier Tony's, namelijk die voor beste toneelregie (Robert Falls), beste acteur (Brian Dennehy), beste vrouwelijke bijrol (Elizabeth Franz) en beste opvoering van een oud stuk. Daarnaast kreeg de schrijver van het stuk, Arthur Miller, een ere-Tony voor zijn verdienstem voor het Amerikaanse theater. De Tony voor het beste nieuwe toneelstuk ging naar 'Side man' van Warren Leight. Toneel krijgt de laatste tijd weer veel aandacht op Broadway, na een aantal magere jaren. Dit lijkt vooral te danken aan het feit dat Hollywood-sterren zoals Kevin Spacey en Nicole Kidman op de planken te zien zijn. (Volkskrant, AD & VNG, 8/6/99)


 • Vanaf midden 1999 zal 'Miss Saigon' waarschijnlijk stoppen. Als opvolger in het Circustheater in Scheveningen wordt gesproken over 'Sunset Boulevard' en 'Titanic'. Laatstgenoemde musical heeft overigens niets met de film te maken. Het is een Endemol-productie van Broadway, die in juni 5 Tony Awards in de wacht sleepte. (Volkskrant, 11/9/98)

 • Grote winnaar van de Tony-Awards is de musical 'The Lion King'. De musical kreeg 6 Tony's waaronder die voor beste regie. Julie Taylor is daarmee de eerste vrouw in de 52-jarige geschiedenis van de Tony's de deze award krijgt. (AD, 9/6/98)

 • De nominaties voor de Tony Awards, de Oscars van de musicals, zijn bekendgemaakt. De musical 'Ragtime' is in bijna alle categorieën genomineerd. In de categorie 'best musical' neemt 'Ragtime' het op tegen 'The lion king', naar de Disney animatiefilm, en 'Cabaret'. Elton John is genomineerd voor de muziek van 'The lion king'. De uitreiking is op 7 juni. (NRC, 5/5/98)

  meer over: musical


praat mee

schrijf een mini