oude meuk

Onderwerp

Arthur Miller (4 nieuwsberichten)

  • De Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller heeft dit jaar de Jeruzalemprijs gewonnen, een belangrijke Israëlische cultuurprijs. De 88-jarige Miller krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre. De in New York geboren schrijver werd wereldwijd bekend met zijn toneelstuk 'Dood van een handelsreiziger' uit 1949 en door zijn huwelijk met Marilyn Monroe. (ANP, 9/4/03)


  • Het acterende deel van de familie Croiset zal volgend seizoen te zien zijn in Arthur Millers toneelstuk 'Dood van een handelsreiziger', een productie van het Nationaal Toneel in Den Haag. De rol van Willy Loman, de handelsreiziger, zal worden gespeeld door Jules Croiset. Zijn twee zonen in het stuk zijn in het echt ook zijn zonen: Vincent en Niels Croiset. Regisseur is Hans Croiset, de broer van Jules. Een actrice met de naam Croiset voor de moederrol is er nog niet. (Volkskrant, 29/10/01)

  • De voorstelling 'Death of a Salesman' op Broadway is de grote winnaar geworden van de Tony-Awards. De voorstelling kreeg vier Tony's, namelijk die voor beste toneelregie (Robert Falls), beste acteur (Brian Dennehy), beste vrouwelijke bijrol (Elizabeth Franz) en beste opvoering van een oud stuk. Daarnaast kreeg de schrijver van het stuk, Arthur Miller, een ere-Tony voor zijn verdienstem voor het Amerikaanse theater. De Tony voor het beste nieuwe toneelstuk ging naar 'Side man' van Warren Leight. Toneel krijgt de laatste tijd weer veel aandacht op Broadway, na een aantal magere jaren. Dit lijkt vooral te danken aan het feit dat Hollywood-sterren zoals Kevin Spacey en Nicole Kidman op de planken te zien zijn. (Volkskrant, AD & VNG, 8/6/99)


  • Uit een enquete, gehouden onder 800 Britse toneelschrijvers, acteurs, directeuren en journalisten, blijkt dat 'En attendant Godot' van Samuel Beckett uit 1952 het belangrijkste toneelstuk van de eeuw is. Op nummer twee eindigde 'Death of a salesman' (1949) van Arthur Miller en nummer drie is 'A streetcar named Desire' (1947) van Tenessee Williams. Miller was de vaakst genoemde auteur, daarna volgden Harold Pinter en Beckett. (Parool, 21/10/98)

    meer over: Beckett


praat mee

schrijf een mini