oude meuk

Onderwerp

Hans Croiset (13 nieuwsberichten)

  • Joop van den Ende Theaterproducties stopt na dit seizoen met het project Toneelmeesters, waarmee hij nieuw publiek voor schouwburgtoneel wilde werven. Het project is "commercieel gezien niet interessant genoeg om ermee door te gaan", aldus een woordvoerder. De huidige productie 'Moeder Courage' is de laatste van de in totaal twee voorstellingen die in het kader van Toneelmeesters werden gemaakt. (Parool, 18/3/08)

  • Er is meer bekend over de transfer van Hans Croiset naar Joop van den Ende Theaterproducties. Croiset wordt artistiek leider van een nieuwe afdeling die onder de naam 'Toneelmeesters' kwaliteitstoneel gaat brengen. Deze afdeling zal jaarlijks drie voorstellingen uitbrengen, waarvan Croiset zelf er minstens één zal regisseren. De samenwerking start in seizoen 2007/2008 met een bewerking van 'Beschuit met muisjes' van Heijermans onder regie van Ger Thijs met Croiset's regie van Moeder Courage van Brecht met Annewil Blankers in de titelrol. Tenslotte zal aan het begin van het seizoen onder de titel Cum Laude een voorstelling worden gemaakt met net afgestudeerde acteurs van de toneelscholen uit Amsterdam, Maastricht en Arnhem, om hen direct in aanraking te brengen met de beroepspraktijk in de grote zaal. Croiset blijft drie jaar verbonden aan Van den Ende, als het project succesvol is zal iemand anders het daarna overnemen. Overigens blijft Van den Ende blijspelen en relatiekomedies produceren, dit gebeurt onder artistieke supervisie van Carline Brouwer. Croiset hoopt hiermee dat een deel van het musicalpubliek van Van den Ende -in totaal twee tot drie miljoen mensen- de stap naar toneel zal maken. (NRC & Volkskrant, 19/6/06)


  • Hans Croiset gaat een nieuwe theaterafdeling bij Joop van den Ende leiden. De producent wil een breed aanbod voor een groot publiek blijven maken, maar zoekt ook naar manieren om het repertoire te verdiepen. Over de invulling van deze nieuwe afdeling is nog niet veel duidelijk. Voor de 70-jarige Croiset is het een nieuwe stap, na zijn eigen gezelschappen Het Publiekstheater en Het Toneel Speelt. Croiset en Van den Ende werkten al eerder samen. In de Publiekstheater-tijd leende de Joop graag acteurs van Hans en de Vandenende Foundation ondersteunt nu Het Toneel Speelt. Croiset regisseert op dit moment de voorstelling 'One flew over the cuckoo's nest' bij Van den Ende. (GPD, 25/1/06)

  • De Koninklijke Schouwburg in Den Haag heeft de festiviteiten rond het 200-jarig bestaan aanmerkelijk versoberd wegens het overlijden van prinses Juliana. 'De dag van de Schouwburg', waarbij iedereen zomaar naar binnen kon lopen, is afgelast. Op het programma voor de genodigden staan nu: een herdenking van prinses Juliana door Arthur Docters van Leeuwen, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Koninklijke Schouwburg; de Tweede Wassermanlezing door Hans Croiset over Elisabeth Andersen; de presentatie van het jubileumboek; en tot slot de opening van het Festival De Achterkant van het Voorhout. De schouwburg is vlakbij het Noordeinde, waar de prinses ligt opgebaard. (ANP, 24/3/04)

  • Hans Croiset stopt in 2005 met het artistiek leiderschap van Het Toneel Speelt, als acteur blijft hij op freelance basis bij het gezelschap betrokken. Croiset heeft het gezelschap in 1996 samen met Ronald Klamer opgericht. Klamer zal vanaf 2005 zowel de artistieke leiding als de zakelijke leiding op zich nemen. (ANP, 28/8/03)


  • Actrice Jeanne Verstraete is op 90-jarige leeftijd overleden. Verstraete, geboren in Antwerpen, kwam in 1934 van de toneelschool en ging bij de Amsterdamsche Tooneelvereniging van Albert van Dalsum spelen. Ze deed veel film- en televisie werk: zo speelde zij onder meer in 'Merijntje Gijzens Jeugd', 'Dagboek van een Herdershond' en 'De Weg'.
    Voor jongere generaties zijn haar bekendste scheppingen waarschijnlijk echter Hans en Jules Croiset, de kinderen uit haar eerste huwelijk, met Max Croiset. (ANP, 17/10/02)

  • Het acterende deel van de familie Croiset zal volgend seizoen te zien zijn in Arthur Millers toneelstuk 'Dood van een handelsreiziger', een productie van het Nationaal Toneel in Den Haag. De rol van Willy Loman, de handelsreiziger, zal worden gespeeld door Jules Croiset. Zijn twee zonen in het stuk zijn in het echt ook zijn zonen: Vincent en Niels Croiset. Regisseur is Hans Croiset, de broer van Jules. Een actrice met de naam Croiset voor de moederrol is er nog niet. (Volkskrant, 29/10/01)

  • De Vlaamse publicist en vertaler Frank Albers is boos op Het Nationale Toneel omdat dit gezelschap zijn vertaling van Shakespeare's 'King Lear' grof zou hebben misbruikt. De voorstelling, met in de hoofdrol Hans Croiset, ging deze week in Den Haag in première.
    Albers noemt het "een heilloos idee van regisseur Johan Doesburg en Het Nationale Toneel om Hans Croiset in te huren. Croiset speelde al eerder in andere King Lears en nu meent hij zijn kijk op het stuk door te kunnen drukken, ten koste van mijn vertaling. Kijk, de 'King Lear' is meer dan welk ander stuk ook door de geschiedenis gekneusd. Veel verzen zijn zo vaak overgeschreven dat ze metrisch niet meer kloppen. Ik heb het metrische patroon gerestaureerd. Maar de heer Croiset heeft de metri naar zijn eigen hand gezet."
    Volgens Frank Albers heeft het gezelschap niet bij de première niet eens een plaats voor hem vrij gehouden. "Maar het gaat hier niet alleen om mij. Het gaat om de positie van de vertaler. Te vaak beschouwt een gezelschap een tekst waar een jaar lang met passie aan is gewerkt als niets meer dan een werkdocument. Ik pleit voor meer respect. Voor de tekst en voor de vertaler." (NRC, 16/10/01)

  • Recensent Hein Janssen had 'De verlossing' van Het Toneel Speelt de grond in geschreven en een paar maanden later kreeg hij een uitnodiging het stuk nogmaals te bekijken. "Kom nog een keer kijken, zo aan het eind van de rit, de acteurs hebben het stuk overgenomen en nu is de voorstelling zoal we vinden dat hij moet zijn," schreef Hans Croiset, artistiek leider van Het Toneel Speelt. "Tijdens de repetities bleek een groot verschil van inzicht tussen regisseur Albert Lubbers en de spelers. Een paar dagen na die moeizame première kwam Lubbers naar ons toe met zijn aantekeningen, las ze aan ons voor en zei: nu ga ik weg, nu is de voorstelling van jullie. We zijn toen ogenblikkelijk aan het werk gegaan." Hugo Claus, schrijver van het stuk, werd uitgenodigd bij een repetitie en hij sprak het toverwoord 'feeëriek' uit. Zo was 'De Verlossing' bedoeld, niet als "gootsteendrama vol verloederde mensjes die van zure soep slurpten." De acteurs hebben het stuk "zinnetje voor zinnetje opnieuw gerepeteerd - met dat woord feeëriek in het hoofd." Hein Janssen zag het stuk opnieuw, en was dit keer aanmerkelijk milder in zijn oordeel: "De acteurs van Het Toneel Speelt hebben het theater als levende kunstvorm een dienst bewezen." (Volkskrant, 10/12/99)

  • Hugo Claus gaat een nieuw stuk schrijven voor Het Toneel Speelt. Dit ondanks zijn uitspraak, enkele jaren geleden, dat hij wel toneel wilde blijven schrijven, maar dat hij niet wilde dat het werd opgevoerd. Deze uitspraak deed hij naar aanleiding van de volgens hem vreselijke uitvoering van zijn stuk 'Onder de torens' door Sam Bogaerts. Het Toneel Speelt kreeg ook pas na lang zeuren bij Claus toestemming om 'De verlossing' te spelen. Regisseur Hans Croiset verklaart de ommekeer door de vertrouwensrelatie tussen de auteur en de groep. (Volkskrant, 27/8/99)

  • Iedereen was er op de 80e verjaardag van Ton Lutz: Gerardjan Rijnders, Judith Herzberg, Sacha Bulthuis, John Lanting, Mary Dresselhuys, Hans Croiset, John Kraaijkamp sr. & jr., Nettie Blanken, Annemarie Oster, etcetera, etcetera. En wie er niet was had een brief, telegram of fax gestuurd, zoals Ellen Vogel, Peter Oosthoek, burgemeester Patijn en Rick van der Ploeg. De Maestro zelf was kort in zijn dankwoord: "Heerlijk dat jullie bestaan!" (Volkskrant, 18/6/99)


  • Het Toneel Speelt, het ongesubsidieerde gezelschap van Hans Croiset en Ronald Klamer, gaat de komende vier jaar alleen maar nieuwe Nederlandse toneelstukken spelen. Daartoe zijn schrijfopdrachten gegeven aan o.a. Gerardjan Rijnders, die een stuk over geldzaken zal schrijven, en Marcel Otten, die de affaire Willem Aantjens wil behandelen. (Volkskrant, 23/1/99)


  • Hans Hoes zal wegens ziekte niet spelen in Jefta van Het Toneel Speelt. Zijn rol wordt overgenomen door regisseur Hans Croiset. (AD, 24/9/98)

praat mee

schrijf een mini