oude meuk

Onderwerp

royalty (21 nieuwsberichten)

 • Koningin Beatrix zal zondag 12 september alsnog Theater Diligentia officieel heropenen. De koningin zou de heropening eigenlijk al in maart verrichten, maar dat werd toen afgelast in verband met het overlijden van koningin Juliana. (ANP, 7/5/04)


 • Koningin Beatrix woont zaterdagavond 1 mei de première bij van 'Naspel' door het Nationale Toneel. De voorstelling is exclusief voor het jubileum van de Koninklijke Schouwburg geproduceerd en alleen in Den Haag te zien. (ANP, 13/4/04)

 • De Koninklijke Schouwburg in Den Haag heeft de festiviteiten rond het 200-jarig bestaan aanmerkelijk versoberd wegens het overlijden van prinses Juliana. 'De dag van de Schouwburg', waarbij iedereen zomaar naar binnen kon lopen, is afgelast. Op het programma voor de genodigden staan nu: een herdenking van prinses Juliana door Arthur Docters van Leeuwen, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Koninklijke Schouwburg; de Tweede Wassermanlezing door Hans Croiset over Elisabeth Andersen; de presentatie van het jubileumboek; en tot slot de opening van het Festival De Achterkant van het Voorhout. De schouwburg is vlakbij het Noordeinde, waar de prinses ligt opgebaard. (ANP, 24/3/04)

 • Theater Diligentia in Den Haag heeft de feestelijke heropening op zondag afgelast in verband met het overlijden van Prinses Juliana. Koningin Beatrix zou de opening van het gerenoveerde theater verrichten. Directrice Anja Overhoff: "We leven zo mee met de familie, we gaan geen feestje houden als majesteit verdriet heeft en wij ook." Een nieuwe datum is nog niet gepland. (ANP, 20/3/04)


 • Koningin Beatrix zal op 21 maart in Den Haag het gerenoveerde Theater Diligentia openen. De openingsvoorstelling is een programma met cabaret, muziek en Paul van Vliet. De kosten van de renovering waren 9 miljoen euro. (ANP, 18/2/04)


 • Premier Balkenende is niet gelukkig met schrijvers en programmamakers die de spot drijven met het koninklijk huis. Hij sprak met name over de voorstelling 'Landgenoten, Beatrix spreekt' dat Ger Beukenkamp schreef voor theatergroep Toetssteen. Balkenende wil geen juridische stappen ondernemen, hij hecht aan de vrijheid van het gesproken woord, maar "het is nodig de discussie te beginnen over wat wel en niet kan", aldus de premier.
  De vice-premiers Zalm (VVD) en De Graaf (D66) hebben zich direct gedistantieerd van de uitspraken van Balkenende. "De regering heeft over satire geen opvatting te hebben", vindt De Graaf. Het is niet duidelijk of Balkenende door de koningin zelf is aangespoord om zijn uitspraken te doen. Overigens heeft noch de koningin, noch de premier de voorstelling van Toetssteen gezien. (Volkskrant, 10/11/03)

  meer over: censuur, Toetssteen


 • Traditioneel werd er niet veel aandacht besteed aan de kunst en cultuur in de troonrede. De koningin heeft ons het volgende gezegd: "Diversiteit en toegankelijkheid blijven in het cultuurbeleid centraal staan." (De redactie, 16/9/03)

 • De première van 'Fosse' is in het verband met het overlijden van Prins Claus uitgesteld tot 24 oktober in de Stadsschouwburg Utrecht. Van den Ende vindt het niet gepast om juist in Den Haag na het overlijden van prins Claus een feestje te organiseren. Co-producent Clear Channel heeft begrip voor dit uitstel. (ANP, 9/10/02)

 • Wegens de verwachte drukte rondom het huwelijk van kroonprins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta heeft de gemeente Amsterdam de opening van het festival 'Tam Tam' van Toneelgroep Amsterdam verboden. De "spectaculaire opening" van het festival zou 's avonds plaatshebben op het balkon van de Stadsschouwburg. In plaats hiervan houdt de groep morgen een bescheidener opening, na de première van 'Con Amore', een voorstelling over de liefde die eindigt met een koninklijk huwelijk. De gemeente verstrekt voor 2 februari voor de binnenstad van Amsterdam geen enkele evenementsvergunning. Tijdens 'Tam Tam' presenteert TGA zich in de maand februari in de Stadsschouwburg en de Melkweg met nieuwe voorstellingen, repertoire en samenwerkingsverbanden. (NRC, 2/2/02)

 • Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa is vrijdagavond officieel begonnen in aanwezigheid van koningin Beatrix en president J. Sampaio van Portugal. Rotterdam deelt de titel culturele hoofdstad met collega-havenstad Porto. Volgens Paul Nouwen, voorzitter van Rotterdam 2001, zal Rotterdam zich het komende jaar presenteren als "broedplaats voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunst, architectuur en multicultuur". "De stad wil laten zien dat alles, waarvan velen denken dat het er niet is, er wèl is", aldus Nouwen in zijn toespraak. Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam noemde de havens van zijn stad en Porto een "uniek toneel voor de culturele hoofdstad".
  Het programma van Rotterdam 2001 bestaat uit 333 onderdelen. Op 1 januari begon het culturele jaar al officieus met een daklozenmanifestatie in de Laurenskerk. Verder zijn in de stad al diverse projecten te zien zoals Going Dutch waarbij bedrijven een kunstwerk uit hun collectie op hun gevel projecteren. (ANP, 27/1/01)

 • Koningin Beatrix zal toch aanwezig zijn bij de opening van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. In eerste instantie was de opening gepland op 20 januari, vanwege de leuke cijfercombinatie: 20/01/2001. Op deze datum zou Beatrix echter nog op vakantie zijn in Sint Maarten. De openingsplechtigheid is nu verplaatst naar 26 januari. Volgens de organisatie louter omdat de oorspronkelijke locatie de Laurenskerk niet in de smaak viel en De Doelen pas vanaf 26 januari beschikbaar is. Een geluk bij een ongeluk dus. Koningin Beatrix is beschermvrouwe van de stichting Rotterdam Culturele Hoofdstad. Zij zal tijdens de opening samen met alle andere aanwezigen een impressie krijgen van de programmering van Rotterdam 2001. (AD, 11/10/00)

 • In de Troonrede wijdde Koningin Beatrix drie zinnen aan cultuur: "Juist in een samenleving waarin de materiële welvaart toeneemt, is het van vitale betekenis oog te blijven houden voor immateriële waarden. Kunst en cultuur leveren een onmisbare bijdrage aan de kwaliteit van ons bestaan. Toegankelijkheid voor zo veel mogelijk burgers is daarbij van groot belang." (VNG, 19/9/00)

  meer over: Troonrede


 • Sigrid Koetse's afscheidvoorstelling, Gerardjan Rijnders' bewerking van 'Am Ziel' van Thomas Bernhard, zit vol met knipogen naar ons koningshuis. In de tekst van 'Bernhard, een constitutioneel koningsdrama' word ondermeer verwezen naar de omstreden ski-vakantie in Lech, heur voorkeur voor een paars kabinet en de gezondheid van Claus. De RVD reageert voorals nog lauw: "Wij zijn niet op de hoogte van en toneelstuk. We kunnen pas een oordeel vellen nadat het stuk is opgevoerd. Mochten de teksten daartoe aanleiding geven, zullen we zeker reageren." Volgens een wooordvoerder van TGA "is het niet de bedoeling om de Oranjes op de hakte nemen." Overigens speelt Koetse's dochter Sjoera Retèl ook in de voorstelling, uiteraard in de rol van dochter. (AD & NRC, 19/8/00)

 • Prins Willem Alexander zal tijdens de opening van het gerenoveerde Zuiderpark in Den Haag De Parade aandoen. Gedurende een kwartier zal hij langs verschillende acts worden geleid. Loes Luca zal aan het einde van de excursie een lied aan de prins opdragen. Tot 9 juli staat De Parade in het Zuiderpark, daarna worden Utrecht en Amsterdam aangedaan. (Telegraaf, 27/6/00)

  meer over: Loes Luca, De Parade


 • Tomaten in het nieuws! Op het Australische eiland Tasmanië kreeg Queen Elisabeth II van Engeland een tomaat om de oren. Waarschijnlijk is de tomaat gegooid door een paar opgeschoten jongeren. Het projectiel miste overigens doel. (AD, 30/3/00)


 • De "voorjaarsprelude" van het Holland Festival op 17 maart wordt bijgewoond door Koningin Beatrix. Zij bezoekt de voorstelling 'Triptyk' van Zingaro, een voorstelling met acrobaten en paarden. (AD, 15/2/00)

  meer over: Holland Festival


 • De Theaterprijs van het Prins Bernhardfonds is dit jaar gewonnen door Liesbeth Colthof. Coltof (1954) is artistiek leidster van het jeugdtheatergezelschap Huis aan de Amstel en ontvangt de prijs van 100.000 gulden voor haar gehele oeuvre. Volgens de jury is het onder andere aan de inspanningen van Coltof te danken dat het jeugdtheater uit de marge is gehaald en het peil ervan is verhoogd. Colthof werkt op dit moment aan de muziektheaterproductie 'King Arthur', die op 5 juni in het Holland Festival in première gaat. De jury voor deze prijs, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt bestond onder andere uit Theu Boermans (die de prijs won in 1993), Ben Hurkmans en Joyce Roodnat. De prijs wordt op 18 of 28 oktober in de Nieuwe Kerk in Amsterdam uitgereikt door Prins Bernhard. (Parool & Volkskrant, 6/5/99)

 • Precies honderd jaar na haar geboorte ging de voorstelling 'Wilhelmina; Je maintiendrai' in première. Premier Wim Kok was geamuseerd en vond het spel van Anne-Wil Blankers als Wilhelmina "geweldig". Of Wilhelmina werkelijk zo halsstarrig en eigenwijs was als de voorstelling doet vermoeden weet hij niet, aldus "de Koning van Paars over de Koningin van Oranje." Anne-Wil Blankers vindt het niet vreemd dat niemand van het koninklijk huis is komen kijken, hoewel de makers veel succes gewenst kregen na een vroege uitnodiging. "Ik kan me voorstellen dat de koningin niet naar een stuk over een familielid komt, waarvan ze de inhoud niet kent. Dat zou ik in haar positie ook niet doen." Ondanks dat het stuk aandacht besteed aan de slippertjes van de Prinsen Hendrik en Bernhard vindt Blankers het geen shockerend stuk. "Ton Vorstenbosch behandelt het koningshuis met respect. Wat hij over de prinsen te berde brengt is algemeen bekend bij het Nederlandse volk." De Telegraaf heeft uit goede bron vernomen dat Kok koningin Beatrix zal adviseren om de voorstelling te bezoeken. De vraag is of zij incognito zal komen. Prinses Juliana zal vrijwel zeker komen kijken. (AD en Telegraaf, 2/9/98)

 • Koningin Beatrix en Prins Claus zullen de voorstelling 'Il ritorno d'Ulisse' in het Holland Festival bezoeken. (Telegraaf, 29/5/98)

  meer over: Holland Festival


 • De Doesburgse burgervader Overweg heeft een nieuwe weg ingeslagen wat betreft de Koniningedagviering. In plaats van de eeuwige oude ambachten en kinderkoren heeft hij hare majesteit onthaald met een door een theaterbureau verzorgd ochtendprogramma. De koningin en haar familie genoten van deze nieuwe aanpak. (AD, 1/5/98)


 • Koningin Beatrix zal de voorstelling 'Leeuwendalers' van Het Toneel Speelt bezoeken. (AD, 27/4/98)


praat mee

schrijf een mini