oude meuk

Onderwerp

Toetssteen (8 nieuwsberichten)

  • De Amsterdamse Kunstraad (AKR) heeft haar adviezen voor de structurele subsidies van de gemeente Amsterdam bekend gemaakt. De individuele adviezen waren al eerder via de instellingen bekend geworden: De Theatercompagnie, Het Theaterfestival, DNA, Carré en het ITs moeten volgens de Kunstraad geen subsidie meer krijgen. In totaal adviseert de Raad negatief over 23 bestaande instellingen. Bijna veertig nieuwe instellingen komen volgens de Raad nu in aanmerking voor structurele subsidie. Hieronder bevinden zich Urban Myth, Toetssteen en Bekijk 't.
    Opmerkelijk is dat de wethouder Hannah Belliot nog vier miljoen extra wil bezuinigen op de stedelijke cultuurnota 2005-2008, bovenop de eerder aangekondigde vier miljoen. Belliot wil dit geld gebruiken voor haar eigen nieuwe beleid. Deze extra korting staat wel in de adviesaanvraag, maar verhuld in "woordkunst en cijferkunst", vindt de AKR. Zowel de AKR als de gemeenteraad als de kunstinstellingen hebben er overheen gelezen. De AKR is ontstemd en is er bovendien op tegen dat er met dit 'potje van Belliot' een derde geldstroom ontstaat, naast de structurele subsidies en projectsubsidies van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). De AKR adviseert dan ook om het AFK 1,9 miljoen euro minder te geven, omdat het fonds "dezelfde speerpunten" hanteert als de wethouder. Belliot beroept zich op haar macht: "De kunstraad heeft geen alleenrecht op het cultuurbudget." (ANP, NRC, Volkskrant, 11/5/04)

  • Premier Balkenende is niet gelukkig met schrijvers en programmamakers die de spot drijven met het koninklijk huis. Hij sprak met name over de voorstelling 'Landgenoten, Beatrix spreekt' dat Ger Beukenkamp schreef voor theatergroep Toetssteen. Balkenende wil geen juridische stappen ondernemen, hij hecht aan de vrijheid van het gesproken woord, maar "het is nodig de discussie te beginnen over wat wel en niet kan", aldus de premier.
    De vice-premiers Zalm (VVD) en De Graaf (D66) hebben zich direct gedistantieerd van de uitspraken van Balkenende. "De regering heeft over satire geen opvatting te hebben", vindt De Graaf. Het is niet duidelijk of Balkenende door de koningin zelf is aangespoord om zijn uitspraken te doen. Overigens heeft noch de koningin, noch de premier de voorstelling van Toetssteen gezien. (Volkskrant, 10/11/03)

    meer over: censuur, royalty


  • Jos Brink heeft er een concurrent bij in de persoon van Jan Ad Adolfsen. Adolfsen zal net als Jos Brink in een musical Wim Sonneveld gaan vertolken. Adolfsen's Sonneveld zal binnenkort te zien zijn bij de niet-professionele theatergroep Toetssteen. Bij de laatste try-out werd hij bejubeld door het publiek. Volgens schrijver en regisseur van het stuk Ger Beukenkamp is het de rol van zijn leven. Eerder was Adolfsen bij Toetssteen te zien als prins Bernard in 'Emily of het geheim van Huis Ten Bosch'. De motivatie om deze musical te maken is simpel: 'We hadden weer eens een echte publiekstrekker nodig. Er moet geld in het laatje komen', aldus Beukenkamp. (ANP, 3/4/01)

  • Aandacht voor Wim Sonneveld op toneel en televisie barst los. De musical waarin Jos Brink Sonneveld speelt, krijgt verder vorm nu blijkt dat Gerrie van der Klei, Frans Mulder en Herman Boerman mee werken. Het verhaal speelt kort voor de dood van Sonneveld, wanneer hij in zijn huisje in Frankrijk terugkijkt op zijn leven en nadenkt over 'hoe nu verder'. De première staat gepland op 19 oktober 2001.
    Tegelijkertijd werkt theatergroep Toetssteen ook aan een voorstelling over de cabaretier die vond dat zijn privé-leven niemand iets aan ging. De VPRO doet een duit in het zakje met de serie 'Bij ons in de Jordaan', waarin Sonneveld een relatie met Johnny Jordaan wordt toegedicht. (ANP, 19/10/00)

  • Wim Sonneveld wordt hip. Jos Brink werkt aan een musical en daarnaast schrijft Ger Beukenkamp voor toneelgroep Toetssteen een toneelstuk over de cabaretier. De première van het stuk van Beukenkamp staat een half jaar eerder gepland dan die van de musical. Jos Brink wist van niets: "Dit is, op z'n zachtst gezegd, tegen de heersende codes binnen de theaterwereld. Het is al jaren bekend dat ik een voorstelling over Wim Sonneveld ga maken en dan is het niet leuk als je ineens hoort dat Toetssteen eerder uitkomt dan wij." Beukenkamp zit er niet zo mee: "Het is natuurlijk niet zo dat iemand een paar jaar een onderwerp kan claimen." (Parool & Volkskrant, 11/4/00)

  • De voorstelling 'Afraid of red, yellow and blue' van Theatergroep Toetssteen gaat niet in première in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De directie vond het risico te groot om de voorstelling over de vernieler van twee schilderijen van Barnett Newman op de plek des onheils op te voeren. De première is nu verplaatst naar Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, en vindt plaats op 3 november dit jaar. (Volkskrant, 28/6/99)

    meer over: museum


  • Ger Beukenkamp heeft een toneelstuk geschreven over Gerard Jan van Bladeren, de vernieler van Barnett Newman's schilderijen 'Who's afraid of red, yellow and blue III' en 'Cathedra'. Het stuk zal net als Beukenkamps 'Emily' door het gezelschap Toetsteen worden opgevoerd. Het speelt zich af tussen de eerste en de tweede keer dat Van Bladeren een schilderij van Newman beschadigde en gaat in op zijn motieven. Het stuk gaat ook zijdelings in op de desastreus verlopen restauratie van 'Who's afraid'. De museumdirecteuren Wim Beeren en Rudi Fuchs zijn vervangen door een vrouwelijke museumdirecteur. 'Afraid of red, yellow and blue' gaat in oktober in première. (Parool, 13/4/99)

    meer over: museum


  • Ger Beukenkamp zegt in een interview dat aanhangers van Lou de Palingboer een rechtszaak tegen hem willen aanspannen om te voorkomen dat zijn toneelstuk "God's Palingboer" wordt opgevoerd door de amateurtheatergroep Toetssteen. (AD, 22/4/98)


praat mee

schrijf een mini