oude meuk

Onderwerp

museum (25 nieuwsberichten)

 • Het Van Gogh Museum gaat een tentoonstelling maken over de Scala in Milaan. Decorontwerpen en kostuums, vooral van de "exotische" opera's als 'Aïda', 'Madam Butterfly' en 'Turandot', vormen de kern van de expositie. 'La Scala, de Oriënt en de Opera, 1780-1930' heet de tentoonstelling dan ook. De schatten van de Scala zijn van 7 november tot en met 8 februari te bewonderen. Het TIN organiseert in dezelfde periode een schaduwtentoonstelling 'De Oriënt in de Opera Nu'. (ANP, 29/8/03)

 • Het Joods Historisch Museum in Amsterdam gaat zeven grote theaterdoeken van Marc Chagall (1887-1985) exposeren. Chagall maakte de doeken in 1920 voor het Joods Theater in Moskou. Het is voor het eerst dat de werken in Nederland te zien zijn. De doeken zijn zo'n acht meter breed en zijn eigendom van The State Tretyakov Gallery in Moskou. Het museum noemt de schilderingen het hoogtepunt van Chagall's werk in Rusland en verwacht dan ook een recordaantal bezoekers. (ANP, 24/9/02)


 • Na 50 jaar zijn enkele Italiaanse teksten voor theaterstukken uit de bibliotheek van Goethe teruggevonden. De stukken doken in 1942 op in Rome, maar na de oorlog waren ze verdwenen. Een Chileen blijkt de huidige eigenaar. De boeken zijn te zien tijdens de museumnacht in Weimar, op 25 mei. (NRC, 20/3/02)

  meer over: archieven, Goethe


 • Directeur Dragan Klaic van het Theater Instituut Nederland (TIN) stapt op. Zijn besluit hangt samen met de subsidiekorting van 1,65 miljoen gulden die op prinsjesdag vorig jaar werd aangekondigd. Klaic vertrekt per 1 september. Hij wil niet dat het TIN minder aandacht zal gaan besteden aan activiteiten voor theaterprofessionals. Het is hem eveneens een doorn in het oog dat het TIN voor de internationale samenwerking afhankelijk wordt van andere externe financiering.
  Het was al bekend dat er bij het TIN een flink aantal banen zou verdwijnen. Nu is vastgesteld dat in totaal zo'n twintig medewerkers het veld moeten ruimen. De Raad van Toezicht heeft inmiddels een nieuw beleidsplan goedgekeurd. Daarin blijft de tentoonstellingsfunctie overeind, precies zoals staatssecretaris Van der Ploeg wil. De bewindsman vond ook dat er bezuinigd moest worden op de internationale activiteiten. Eerder overwoog het TIN het Theatermuseum te sluiten, al kon dat niet rekenen op de instemming van het personeel.
  Het beheer en het toegankelijk maken van het door het TIN bewaarde cultureel erfgoed, het 'nationale theatergeheugen', komt voorop te staan. Verder komt er meer aandacht voor scholieren en studenten. Met eigen publicaties, cd's en tentoonstellingen wil het instituut zich ook nadrukkelijker gaan richten op theatergeïnteresseerden. Dat de serviceverlening aan theatergroepen en de internationale contacten minder worden, is volgens TIN 'onder de huidige omstandigheden het best mogelijke plan als doorstart'.
  De Raad van Toezicht gaat op zoek naar een opvolger voor Klaic, maar stelt intussen Ocker van Munster van Bureau Berenschot aan voor de noodzakelijke reorganisatie. Overigens zet het TIN zet de bezwaarschiftprocedure tegen de subsidiekorting voort. (ANP, 28/3/01)

 • Het Theatermuseum moet open blijven vindt staatsecretaris Rick van der Ploeg. Hij gaat niet akkoord met het herziene beleidsplan van directeur Dragan Klaic. Het TIN krijgt 24% minder subsidie en Klaic wil dit tekort ondervangen door het museum te sluiten. Medewerkers verzetten zich hiertegen. Van der Ploeg sluit zich bij hen aan: "Het kan niet zo zijn dat de schat goed bewaard wordt, maar onbenut blijft als bron van tentoonstellingen in het eigen, met dat doel verbouwde huis." Klaic moet zijn plannen wijzigen, desnoods ten koste van internationale activiteiten. Voor Klaic is dit een 'nieuw moment'. Tot nu toe golden de internationale activiteiten als een kerntaak. (Volkskrant, 13/2/01)

 • In het Leidse Rijksmuseum van Oudheden was afgelopen maandag 'Cheops, de musical' te bewonderen. Een authentieke Isis tempel vormde het decor voor de tragische liefde tussen de arbeider Amon (Perry Doset) en koningsdochter Mira (Nurlaila Karim). Vooraf werd er door Egyptische slavinnen warme drank en zoet gebak geserveerd. Als het aan schrijver Roel Pieters en componist Edwin Schimscheimer ligt, kan straks heel Nederland van deze musical genieten. Ze zijn er al vijf jaar mee in de weer. Eerst moeten er echter producenten en sponsors geinteresseerd raken. Als alles van de grond komt is het niet onwaarschijnlijk dat Nurlaila Karim, net als in de musical 'Rent', de magneet van deze productie zal worden. Aan de liedjes zal echter nog het nodige geschaafd moeten worden eer ze geschikt zijn voor een groot publiek. (Volkskrant, 31/1/01)

  meer over: musical


 • De tempel van Isis in de Taffeh-zaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is eind januari het decor voor 'Cheops'. 'Cheops' is een nieuw musical idee van Roel Pieters (tekst), Edwin Schimscheimer (muziek), Ans Markus (decor) en Frank Sanders (regie). Om te voorkomen dat er geen historische onjuistheden zitten in het verhaal heeft Egyptoloog Huub Pragt de plot scherp in de gaten gehouden. De club heeft nog geen producent gevonden, de voorstelling in Leiden is slechts een presentatie. (AD, 15/12/00)
  zie ook: www.rmo.nl

  meer over: decor, musical


 • Eric Schneider is behalve acteur ook pentekenaar. Zijn werk wordt vanaf 9 december tentoongesteld in theater van de Haagse toneelgroep De Appel. In de tekeningen toont hij de angsten van de acteur voordat hij opgaat. Schneider probeert de mens "met de neus op die dubbele realiteit drukken waarvan tijdens het toneelspelen sprake is: proberen iets waarachtig te ervaren, daar een vorm voor te vinden en tegelijkertijd de beschouwer van jezelf zijn". (ANP, 27/11/00)

  meer over: De Appel


 • Het Hollandrama redt het niet om voor het Paasweekeind de deuren te openen. Een woordvoerder van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem verklaart dat de vertraging al in het begin van de bouw onstaan was en dat dit later niet meer ingehaald is. Bij de start bleken er financieringsproblemen te zijn, die pas na drie maanden met Rick van der Ploeg werden opgelost. Hij zal de nieuwbouw openen op 17 mei. (Spits, 23/3/00)

  meer over: Arnhem


 • Orkater probeert met hun tentoonvoorstelling 'Een huis vol stemmen' het publiek "erop te wijzen dat het helemaal niet zo netjes is in hun hoofd". Het gebeuren vindt vanaf 24 november plaats in het Theatermuseum in Amsterdam. De bezoeker moet een route afleggen met walkman. De stemmen van Gijs Scholten van Asschat en Ariane Schlüter wijzen de bezoeker op het contrast tussen het museum, waar herinneringen liggen opgeslagen, en de chaos van het menselijk geheugen. (Parool, 9/9/99)


 • Het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden heeft een tentoonstelling in gericht rond het theaterdier. Er zijn verschillende theatertjes ingericht met daarin onder andere de beestjes uit 'Potter's beesten' en 'Alice in Wonderland'. Verder nog meer affiches, handpoppen, marionetten en ga zo maar door. (NRC, 12/8/99)

  meer over: dieren


 • Henk Jan Gortzak (1946) wordt per 1 november de nieuwe directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Dit fonds stimuleert de kunsten in de hoofdstad met 13 miljoen gulden per jaar. Gortzak is nu directeur van het Tropenmuseum en lid van de museumcommissie van de Raad voor Cultuur. Hij volgt Tijmen van Grootheest op, die voorzitter van het college van bestuur van de Gerrit Rietveldacademie wordt. (Parool, 31/7/99)

  meer over: Amsterdam


 • De gemeenteraad van Dronten heeft een principebesluit genomen tot sloop van cultureel centrum De Meerpaal. Er komt nog wel overleg met de Rijksbouwmeester over de culturele waarde van het gebouw. De dochter van de onlangs overleden architect Van Klingeren wil de sloop juridisch aanvechten. Inmiddels is het idee geopperd om het gebouw (in de oorspronkelijke staat) weer op te bouwen in het Openluchtmuseum in Arnhem. Informeel heeft het museum al laten weten belangstelling te hebben voor deze oplossing (Volkskrant, 24/7/99)

  meer over: De Meerpaal


 • De voorstelling 'Afraid of red, yellow and blue' van Theatergroep Toetssteen gaat niet in première in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De directie vond het risico te groot om de voorstelling over de vernieler van twee schilderijen van Barnett Newman op de plek des onheils op te voeren. De première is nu verplaatst naar Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, en vindt plaats op 3 november dit jaar. (Volkskrant, 28/6/99)

  meer over: Toetssteen


 • Henk van Ulsen's selectie uit de depot van het Groninger Museum is vanaf 30 april tot en met 30 juni te bezichtigen. De acteur over het samenstellen van deze tentoonstelling genaamd 'Kijkdagen': "Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel. Ik kijk natuurlijk met theater-ogen en heb daarom geprobeerd elke zaal te regisseren op een bepaald spanningsveld. Drukke wanden wisselen stille af. Ik wil, net als bij een toneelvoorstelling, dat het publiek groot plezier beleeft aan mijn presentatie." (Telegraaf, 29/4/99)

  meer over: Henk van Ulsen


 • Ger Beukenkamp heeft een toneelstuk geschreven over Gerard Jan van Bladeren, de vernieler van Barnett Newman's schilderijen 'Who's afraid of red, yellow and blue III' en 'Cathedra'. Het stuk zal net als Beukenkamps 'Emily' door het gezelschap Toetsteen worden opgevoerd. Het speelt zich af tussen de eerste en de tweede keer dat Van Bladeren een schilderij van Newman beschadigde en gaat in op zijn motieven. Het stuk gaat ook zijdelings in op de desastreus verlopen restauratie van 'Who's afraid'. De museumdirecteuren Wim Beeren en Rudi Fuchs zijn vervangen door een vrouwelijke museumdirecteur. 'Afraid of red, yellow and blue' gaat in oktober in première. (Parool, 13/4/99)

  meer over: Toetssteen


 • In het Groninger Museum is van 30 april tot 20 juni een keuze uit de collectie, gemaakt door Henk van Ulsen te bewonderen met onder meer werk van Kiefer, Warhol en Anton Pieck. (AD, 24/3/99)

  meer over: Henk van Ulsen


 • Het Openluchtmuseum Arnhem gaat ingrijpend vernieuwen. Het meest in het oog springend wordt een groenkoper bekleed, eivormig gebouw, waarin het zogenaamde 'HollandRama' zal worden gevestigd. Decorontwerper Paul Gallis en dramaturge Janine Brogt zijn betrokken bij de multimediale voorstelling die in dit gebouw te zien zal zijn. Het gaat om een film met geuren, temperaturen en de wind van een Hollandse molen. Gallis hoopt dat het "een emotionele ervaring" wordt. Brogt: "De kijker moet opgewonden raken. Hij moet het leven van zijn oma herkennen, vervolgens de eerste televisie zien die bij hem in huis stond en dan de geur van koffie ruiken als hij langs de koffiemolen scheert van zijn oma." (Volkskrant, 20/3/99)

  meer over: multimedia


 • Het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut voor Scheeps- en Onderwaterarcheologie in Lelystad wordt geopend met een performance door locatietheatergroep Warner & Consorten. In het gebouw is een permanene tentoonstelling van oude scheepswrakken en hun lading. Vanaf mei kan het publiek er terecht. De officiële opening wordt verricht door Rick van der Ploeg. (Parool, 29/1/99)


 • De poppen van het theater 'De Lachende Spinnekop' zijn na jaren weer gevonden. De poppen stellen politieke figuren voor uit de jaren '50, die een rol speelden in satirische voorstellingen van dit theater. Een soort Spitting Image avant-la-lettre dus, zij het een stuk braver. De poppen worden geschonken aan het Amsterdams Historisch Museum. (AD, 4/11/98)


 • In het Theater Instituut Nederland is de tentoonstelling 'Theater op Doek' geopend. Op de tentoonstelling zijn schilderijen uit vijf eeuwen te zien met toneel en acteurs of actrices als onderwerp. (NRC, 27/10/98)


 • Actrice Anne-Wil Blankers heeft in het Chassé Theater in Breda een tentoonstelling geopend van de Haagse kunstenaar Dick Stapel, die onder andere portretten maakt van acteurs, actrices en cabaretiers. (AD, 14/9/98)


 • De Stadsgalerij Heerlen geeft gastconservator Theu Boermans, in het dagelijks leven artistiek leider van De Trust, de gelegenheid om het thema 'offer' visueel aan te kleden. Boermans heeft zijn tentoonstelling de titel Cataract meegegeven, oftewel grauwe staar, een oogziekte die wordt veroorzaakt door vertroebeling van de ooglens. (Parool, 11/7/98)

  meer over: Theu Boermans


 • Op 2 en 3 mei is in het Openluchtmuseum 'Aardappeleters' te zien. Het gaat hier om een produktie van Telder, betaande uit beeldend kunstenaar Pieter Pol en Choreografe Paula Walta. 'Aardappeleters' is een onalledaagse, multimediale theaterbelevenis met videobeelden en bewegingsmateriaal naar het schilderij van Van Gogh. (CJP magazine, 28/4/98)

  meer over: multimedia


 • Peter Sellars heeft de Europese Erasmusprijs gekregen en gaat daarvan waarschijnlijk met Rudi Fuchs een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam inrichten. (Telegraaf, 17/3/98)

  meer over: opera


praat mee

schrijf een mini