oude meuk

Onderwerp

Goethe (4 nieuwsberichten)

  • Na 50 jaar zijn enkele Italiaanse teksten voor theaterstukken uit de bibliotheek van Goethe teruggevonden. De stukken doken in 1942 op in Rome, maar na de oorlog waren ze verdwenen. Een Chileen blijkt de huidige eigenaar. De boeken zijn te zien tijdens de museumnacht in Weimar, op 25 mei. (NRC, 20/3/02)

    meer over: archieven, museum


  • Op de Expo 2000 in Hannover is Goethe's 'Faust' in de regie van Peter Stein in première gegaan. Het is een lange zit, zowel 'Faust I' als 'Faust II' worden achter elkaar gespeeld en dat duurt zo'n 22 uur. Peter Stein heeft met deze voorstelling duidelijk minder succes dan met zijn legendarische twintig uur durende 'Oresteia' uit de jaren tachtig. Het merendeel van de pers is woedend over deze "oudbakken poppenkast". (NRC, 31/7/00)

    meer over: Duitsland


  • In Duitsland is de Goethe-gekte goed losgebroken; elke stad, dorp of wandeling beroemt zich om zijn band met Goethe. De Duitse toeristenbond heeft onder het moto "Schöner reisen mit Goethe" talloze en zeer uiteenlopende activiteiten ontwikkeld. Dat de herdenking van Goethes 250e geboortedag wat uit de hand loopt, blijkt uit de bordjes "Goethe wohnte hier nicht" die op huizen in de drukbezochte dorpjes verschijnen. (Parool, 27/3/99)


  • De Frankfurter Allgemeine heeft de hand weten te leggen op een dossier waaruit blijkt dat wetenschappers uit het toenmalige Oost Duitsland bijna dertig jaar gelden het stoffelijk overschot van Johan Wolfgang von Goethe (1749-1832) hebben opgegraven. Het team van pathologen en archeologen heeft het geraamte van Goethe een conserverende behandling gegeven en het drie weken later weer begraven in de Fürstengruft in Weimar. Het dossier dat door de wetenschappers werd aangelegd heeft dertig jaar onopgemerkt in het archief van het Goethe Nationalmuseum gelegen. (Volkskrant, 20/3/99)


praat mee

schrijf een mini