oude meuk

Onderwerp

Anne Wil Blankers (11 nieuwsberichten)

 • Er is meer bekend over de transfer van Hans Croiset naar Joop van den Ende Theaterproducties. Croiset wordt artistiek leider van een nieuwe afdeling die onder de naam 'Toneelmeesters' kwaliteitstoneel gaat brengen. Deze afdeling zal jaarlijks drie voorstellingen uitbrengen, waarvan Croiset zelf er minstens één zal regisseren. De samenwerking start in seizoen 2007/2008 met een bewerking van 'Beschuit met muisjes' van Heijermans onder regie van Ger Thijs met Croiset's regie van Moeder Courage van Brecht met Annewil Blankers in de titelrol. Tenslotte zal aan het begin van het seizoen onder de titel Cum Laude een voorstelling worden gemaakt met net afgestudeerde acteurs van de toneelscholen uit Amsterdam, Maastricht en Arnhem, om hen direct in aanraking te brengen met de beroepspraktijk in de grote zaal. Croiset blijft drie jaar verbonden aan Van den Ende, als het project succesvol is zal iemand anders het daarna overnemen. Overigens blijft Van den Ende blijspelen en relatiekomedies produceren, dit gebeurt onder artistieke supervisie van Carline Brouwer. Croiset hoopt hiermee dat een deel van het musicalpubliek van Van den Ende -in totaal twee tot drie miljoen mensen- de stap naar toneel zal maken. (NRC & Volkskrant, 19/6/06)


 • Acteur Pierre Bokma heeft maandagavond in de Stadsschouwburg Amsterdam uit handen van Willem Nijholt de Paul Steenbergen-penning gekregen. Bokma ontving deze voor toneelspelers belangrijkste onderscheiding na afloop van de voorstelling 'Macbeth' van Toneelgroep Amsterdam, waarin hij de titelrol speelt.
  De Paul Steenbergen-penning werd in 1982 ingesteld door de gemeente Den Haag ter ere van de 75ste verjaardag van acteur Paul Steenbergen. De opdracht die Steenbergen, die destijds met Ko van Dijk werd beschouwd als de grootste acteur van het land, kreeg was de penning op een zelfgekozen tijdstip "door te geven aan een toneelkunstenaar van zijn keuze". Steenbergen deed dat in 1989 aan Guido de Moor; De Moor op zijn beurt gaf de penning al in 1989 door aan Willem Nijholt.
  Dat Willem Nijholt nu de tijd rijp acht de penning door te geven aan Pierre Bokma motiveerde hij met de constatering dat Bokma momenteel onbetwist de grootste acteur van Nederland is. Nijholt: "Hij is een ongelooflijk vakman. Zijn spel is zowel kwetsbaar als flamboyant. Hij is een meester in het understatement. Wat hij ook doet, hij raakt je altijd."
  Voor actrices bestaat een soortgelijke, persoonsgebonden onderscheiding, de Theo Mann Bouwmeester-ring, die momenteel in bezit is van Anne-Wil Blankers. Het is de bedoeling dat ook zij deze ring op een zelfgekozen tijdstip doorgeeft aan een actrice van een jongere generatie. (Volkskrant, 26/2/02)

 • Een afscheidscadeau van Joop van den Ende aan tv-kijkend Nederland. Zo noemt de NCRV in de wandelgangen de vierdelige dramareeks 'Wilhelmina', die 2 april begint. Van den Ende stak er zeven miljoen gulden in, de NCRV zelf twee. Of het geld er ooit uitkomt, is de vraag, al zijn er reeds gesprekken met het buitenland. Het lijkt Van den Ende weinig te kunnen schelen. "Ik had persoonlijk behoefte dieper te gaan, toen dit kwam dacht ik: dit is het ideale project. Ik heb ook iets met sterke persoonlijkheden."
  Het tv-drama is wezenlijk anders geworden dan het toneelstuk. Ontbraken bij voorbeeld prins Hendrik en prins Bernhard in het toneelstuk als persoon, op tv zijn ze nadrukkelijk van de partij. Ook de tijdspanne is langer; op tv begint het meteen als Wilhelmina op tienjarige leeftijd tot het koningschap wordt geroepen. Haar poppen moeten weg en, zegt haar moeder, ze is een flinke mens die niet loopt te jammeren. Wilhelmina zal er altijd gehoor aan geven, slechts een enkele keer breekt ze.
  "We hebben gezocht naar de juiste balans tussen waarheid en fictie om een zo getrouw mogelijk beeld te geven van een personage, zonder te verkrampen door bij ieder detail het waarheidsgehalte als uitgangspunt te nemen. 't Is historisch drama, daar moeten de mensen maar aan wennen", stelt regisseuse Olga Madsen.
  Anne Wil Blankers speelt behalve als die nog heel jong is in de serie weer Wilhelmina, Van 't Sant is een rol van Mark Rietman, Jasperina de Jong is koningin Emma, Hendrik krijgt gestalte door Johann van Bullow en later door Victor de Wachter, Juliana wordt gepeeld door Mirjam Stolwijk en Bernhard door Geert Lageveen. (ANP, 19/3/01)

 • Arthur Docters van Leeuwen wordt 1 januari voorzitter van de raad van toezicht van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Docters van Leeuwen is voorzitter van de Stichting Toezicht Effectenverkeer. Hij was eerder hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en procureur-generaal. Docters van Leeuwen volgt C. Dubbeld op, die in mei overleed. Actrice Will van Kralingen wordt lid van de raad. Zij komt in de plaats van haar collega Anne-Wil Blankers. (ANP, 29/11/00)

 • In de televisie-bewerking van 'Wilhelmina' zal Ricky Koole in deel één de jonge koningin spelen. Na de geboorte van Juliana neemt Anne Will Blankers de rol over. (NRC, 4/8/00)

 • Meer nieuws over de Musical-awards. De prijzen zijn genoemd naar John Kraaijkamp. Er worden 'John Kraaijkamp Musical Awards' uitgereikt voor de beste mannelijke en vrouwelijke hoofd- en bijrol en voor mannelijk en vrouwelijk veelbelovend talent. De prijzen bestaan uit een bronzen beeld en 5.000 gulden. Daarnaast wordt de Cubus Oeuvre Award uitgereikt, waaraan 25.000 gulden is verbonden. In iedere categorie zijn vijf nominaties, die op 11 april bekend worden gemaakt. De jury bestaat uit Anne Wil Blankers, Jacques d'Ancona, Hans van Willigenburg en Ton Odems, directeur van het Theater aan de Parade in Den Bosch. (AD, 5/4/00)

 • Anne-Wil Blankers heeft het eerste Willemientje ontvangen. Het gaat hier om een beeldje dat het utrechtse Wilhelmina Academisch Ziekenhuis laat maken. De inkomsten van de verkoop van de beeldjes gaan naar het kinderziekenhuis. (Telegraaf, 19/9/98)


 • Actrice Anne-Wil Blankers heeft in het Chassé Theater in Breda een tentoonstelling geopend van de Haagse kunstenaar Dick Stapel, die onder andere portretten maakt van acteurs, actrices en cabaretiers. (AD, 14/9/98)

  meer over: Chassé, museum


 • Precies honderd jaar na haar geboorte ging de voorstelling 'Wilhelmina; Je maintiendrai' in première. Premier Wim Kok was geamuseerd en vond het spel van Anne-Wil Blankers als Wilhelmina "geweldig". Of Wilhelmina werkelijk zo halsstarrig en eigenwijs was als de voorstelling doet vermoeden weet hij niet, aldus "de Koning van Paars over de Koningin van Oranje." Anne-Wil Blankers vindt het niet vreemd dat niemand van het koninklijk huis is komen kijken, hoewel de makers veel succes gewenst kregen na een vroege uitnodiging. "Ik kan me voorstellen dat de koningin niet naar een stuk over een familielid komt, waarvan ze de inhoud niet kent. Dat zou ik in haar positie ook niet doen." Ondanks dat het stuk aandacht besteed aan de slippertjes van de Prinsen Hendrik en Bernhard vindt Blankers het geen shockerend stuk. "Ton Vorstenbosch behandelt het koningshuis met respect. Wat hij over de prinsen te berde brengt is algemeen bekend bij het Nederlandse volk." De Telegraaf heeft uit goede bron vernomen dat Kok koningin Beatrix zal adviseren om de voorstelling te bezoeken. De vraag is of zij incognito zal komen. Prinses Juliana zal vrijwel zeker komen kijken. (AD en Telegraaf, 2/9/98)

 • Anne-Wil Blankers stopt in 2001 met toneelspelen. De nu 58-jarige actrice sluit niet uit dat ze nog zal verschijnen in films of op televisie. Blankers speelt op dit moment de titelrol in 'Wilhelmina; Je maintendrai' van Ton Vorstenbosch. (Telegraaf, 25/8/98)


 • Ton Vorstenbosch werkt aan een groots opgezet kostuumdrama over het leven van Koningin Wilhelmina. Het gaat 'Je Maitiendrai' heten en de hoofdrol wordt gespeeld door Anne-Wil Blankers. Verder spelen Cas Enklaar, Nettie Blanken en Elsje Scherjon. Dit alles vanaf 31 augustus in de Stadsschouwburg Amsterdam. (Telegraaf, 11/3/98)


praat mee

schrijf een mini