oude meuk

Onderwerp

Heijermans (4 nieuwsberichten)

  • Er is meer bekend over de transfer van Hans Croiset naar Joop van den Ende Theaterproducties. Croiset wordt artistiek leider van een nieuwe afdeling die onder de naam 'Toneelmeesters' kwaliteitstoneel gaat brengen. Deze afdeling zal jaarlijks drie voorstellingen uitbrengen, waarvan Croiset zelf er minstens één zal regisseren. De samenwerking start in seizoen 2007/2008 met een bewerking van 'Beschuit met muisjes' van Heijermans onder regie van Ger Thijs met Croiset's regie van Moeder Courage van Brecht met Annewil Blankers in de titelrol. Tenslotte zal aan het begin van het seizoen onder de titel Cum Laude een voorstelling worden gemaakt met net afgestudeerde acteurs van de toneelscholen uit Amsterdam, Maastricht en Arnhem, om hen direct in aanraking te brengen met de beroepspraktijk in de grote zaal. Croiset blijft drie jaar verbonden aan Van den Ende, als het project succesvol is zal iemand anders het daarna overnemen. Overigens blijft Van den Ende blijspelen en relatiekomedies produceren, dit gebeurt onder artistieke supervisie van Carline Brouwer. Croiset hoopt hiermee dat een deel van het musicalpubliek van Van den Ende -in totaal twee tot drie miljoen mensen- de stap naar toneel zal maken. (NRC & Volkskrant, 19/6/06)


  • In 2007 komt 'Op hoop van zegen' van Heijermans als Musical op de planken. Producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen zijn bezig de cast samen te stellen. Voor de rol van Kniertje wordt gesproken met "een aantal Nederlandse topactrices". (ANP, 18/5/05)

    meer over: musical


  • Wat een verrassing: 'De vis wordt duur betaald' uit 'Op hoop van zegen' is de meest favoriete toneelscène van het Nederlands taalgebied. Dit is gebleken na een enquete onder vele prominenten uit Nederland en Vlaanderen. Tijdens de bijna feestelijke uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs in de Brakke Grond in Amsterdam lazen enkele prominenten hun persoonlijke favoriete fragment voor, terwijl een zaal verder vijf toneelschrijvers aan een nieuwe tekst werkten. De Toneelschrijfprijs (ter waarde van 10.000 euro) werd uiteindelijk uitgereikt aan Luk Perceval en Peter Verhelst voor Aars! (VNG, 6/9/01)

    meer over: Luk Perceval


  • In een interview met Peter de Baan zegt deze dat hij zich verbaast over het geloof in afbraak van het bestuur van het Ro. De Baan wil een jaar rust nemen van het toneelregisseren en gaat nu TV doen; bijvoorbeeld door 'Beschuit met muisjes' van Herman Heijermans te bewerken. (AD, 17/4/98)

    meer over: Ro Theater


praat mee

schrijf een mini