oude meuk

Onderwerp

Koninklijke Schouwburg (12 nieuwsberichten)

 • Koningin Beatrix woont zaterdagavond 1 mei de première bij van 'Naspel' door het Nationale Toneel. De voorstelling is exclusief voor het jubileum van de Koninklijke Schouwburg geproduceerd en alleen in Den Haag te zien. (ANP, 13/4/04)

 • De Koninklijke Schouwburg in Den Haag heeft de festiviteiten rond het 200-jarig bestaan aanmerkelijk versoberd wegens het overlijden van prinses Juliana. 'De dag van de Schouwburg', waarbij iedereen zomaar naar binnen kon lopen, is afgelast. Op het programma voor de genodigden staan nu: een herdenking van prinses Juliana door Arthur Docters van Leeuwen, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Koninklijke Schouwburg; de Tweede Wassermanlezing door Hans Croiset over Elisabeth Andersen; de presentatie van het jubileumboek; en tot slot de opening van het Festival De Achterkant van het Voorhout. De schouwburg is vlakbij het Noordeinde, waar de prinses ligt opgebaard. (ANP, 24/3/04)

 • Bij een jubileum hoort een jubileumuitgave en bij een 200-jarig jubileum hoort een heel dik boek. Dit boek, uitgegeven door de Walburgis Pers en onder redactie van Paul Korenhof, gaat over "de mensen die het gebouw in de loop van de tijd hebben bevolkt en bezield door er voor of achter het doek uitdrukking te geven aan hun culturele, sociale en andere behoeften en verlangens''. Geweldig! Dit alles in 352 pagina's met de tot de verbeeldingsprekende titel "De Koninklijke Schouwburg, 1804-2004". (ANP, 10/3/04)

 • Het Nationale Toneel heeft zijn zinnen gezet op een nieuw kantoor achter de Koninklijke Schouwburg. Het ontwerp van het haagse Atelier Pro moet zo'n 8 miljoen euro kosten. Het gebouw waar nu in gewerkt wordt is te klein, slecht onderhouden en niet meer van deze tijd. Het Nationale Toneel heeft nu maar één repetitieruimte, die tegelijkertijd de enige plek is waar werkplaats-voorstellingen gegeven kunnen worden. De gemeente, die voor de kosten moet opdraaien, zegt met belangstelling naar de plannen uit te zien. (NRC, 14/3/02)

 • Directeur Oscar Wibaut van De Koninklijke Schouwburg in Den Haag krijgt vrijdagavond in Den Haag een Franse onderscheiding. Hij wordt opgenomen in de Orde van Kunst en Letteren. De ambassade heeft dat vrijdag laten weten. Volgens de woordvoerster van de ambassade krijgt Wibaut de onderscheiding wegens de goede samenwerking tussen de ambassade en de schouwburg. (ANP, 2/11/01)


 • Theaterbezoekers in Den Haag moeten vrezen voor lijf en leden. Nog voor aanvang van de première van Alan Ayckbourns nieuwste stuk 'Huis & Tuin' klonk er tot tweemaal toe een ijselijke gil door de zaal van de Koninklijke Schouwburg. De beide bezoekers hadden nonchalant hun voeten tegen de rugleuning van de stoel voor hen geplaatst, toen de zitting hiervan naar beneden klapte en de tenen van de ongelukkigen ertussen klemden. De directie van de schouwburg ziet geen aanleiding om een waarschuwingsbordje in de zaal te hangen. Het hoofd van de techniek gaat echter wel in overleg met de verantwoordelijke architect. (Volkskrant, 11/9/01)

  meer over: publiek, techniek


 • Arthur Docters van Leeuwen wordt 1 januari voorzitter van de raad van toezicht van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Docters van Leeuwen is voorzitter van de Stichting Toezicht Effectenverkeer. Hij was eerder hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en procureur-generaal. Docters van Leeuwen volgt C. Dubbeld op, die in mei overleed. Actrice Will van Kralingen wordt lid van de raad. Zij komt in de plaats van haar collega Anne-Wil Blankers. (ANP, 29/11/00)

 • Een meerderheid van het personeel van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag is tegen de benoeming van Oscar Wibaut als nieuwe directeur. Wibaut volgde deze week Hans van Westreenen op, die dit jaar met pensioen gaat. Oscar Wibaut was hiervoor hoofd programmering en marketing en tevens plaatsvervangend directeur van het theater. In die functie heeft hij het vertrouwen van het personeel niet weten te winnen, zegt de OR in een verklaring. (ANP, 14/11/00)


 • Hans van Westreenen vertrekt in de loop van volgend seizoen als directeur van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Over twee jaar gaat Van Westreenen met pensioen. Tot die tijd blijft hij nog wel verbonden aan de schouwburg en hij zal het 200-jarig bestaan helpen voorbereiden. Over de opvolging van Van Westreenen is nog niets bekend. (Volkskrant, 16/5/00)

  meer over: Den Haag


 • De Koninklijke Schouwburg in Den Haag heeft een enorm akoestisch probleem. Na de 30 miljoen kostende verbouwing heeft de zaal een vreemde nagalm en zijn de acteurs onverstaanbaar zodra ze midden op het toneel staan. Links vóór op het podium is een plek die daarentegen als luidspreker werkt. Het akoestisch adviesbureau Peutz, dat de verbouwing begeleidde, wijt het probleem aan een niet opgevolgd advies over het aanbrengen van absorberende beplating in de toneeltoren. "Normaal ga je ervanuit dat rond het toneel zij- en achterdoeken hangen", aldus Rob Metkemeier van Peutz, "Dat er nu twee keer [bij 'Oude mensen' en 'De Kersentuin'. red.] een decorontwerper aan het werk ging die het hele toneel leeg wilde laten konden wij niet voorzien."
  De gemeente Den Haag, opdrachtgever van de verbouwing van de schouwburg, wijt de situatie aan een misverstand tijdens de toch al vertraagde bouw. Peutz gaat nu alsnog absorberende platen aanbrengen en verwacht dat de akoestiek binnen een maand weer in orde is. Tot die tijd moeten de theatermakers zich behelpen met doeken (AD, 12/11/99)

  meer over: akoestiek, verbouwing


 • In Den Haag wordt in september niet alleen de verbouwde Koninklijke Schouwburg heropend, ook Theater Korzo opent feestelijk haar deuren na een verbouwing/uitbreiding. Het theater en productiehuis voor dans heeft een aantal naastgelegen panden weten te verwerven en krijgt er een dans- en repetitiestudion bij. Het vernieuwde Korzo wordt op 23 september feestelijk geopend. (Theatermaker, 29/8/99)

  meer over: verbouwing


 • Op 18 september zal de na een verbouwing van enige jaren de Koninklijke Schouwburg in Den Haag weer open gaan. De openingsvoorstelling is een bewerking van 'Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan' van Louis Couperus door Het Nationale Toneel. (AD, 31/5/99)


praat mee

schrijf een mini