oude meuk

Onderwerp

Ton Vorstenbosch (7 nieuwsberichten)

 • In de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam wordt deze week voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer voorstelling gegeven. Op vrijdag en zondag spelen Peer Mascini, Bill van Dijk en Katja Herbers 'Ik ben Nietzsche!', een nieuw stuk van Ton Vorstenbosch en Kiek Houthuijsen. De voorstelling gaat over Elisabeth Nietzsche, zus van, die met de nazi's sympathiseerde en haar broer daarmee ten onrechte de reputatie van nazi-ideoloog bezorgde.
  De Hollandsche Schouwburg was vanaf 1893 een populair theater. In de Tweede Wereldoorlog werd het theater gebruikt als opvangruimte voor joden die op transport werden gesteld naar doorgangskamp Westerbork. Sinds 1958 is het een monument voor joodse oorlogsslachtoffers. (ANP, 26/4/07)

  meer over: Amsterdam


 • Het leven van Annie M.G. Schmidt wordt onderwerp van een toneelstuk. Het stuk, 'Annie M.G.- Dochter van de Dominee' gaat op 3 september volgend jaar in première in de Stadsschouwburg Utrecht. Impresariaat Jacques Senf produceert en het stuk is geschreven door Ton Vorstenbosch en geregisseerd door Mette Bouhuijs, eerder verantwoordelijk voor 'Wilhelmina: Je Maintiendrai'. (ANP, 22/11/02)


 • Ton Vorstenbosch gaat een toneelstuk schrijven over het leven van Annie M.G. Schmidt. Hij heeft daarvoor inmiddels de toestemming gekregen van Flip van Duijn, de zoon van Schmidt. Het stuk wordt naar verwachting over twee jaar opgevoerd en wordt de opvolger van het tevens door Vorstenbosch geschreven 'Wilhelmina'. De schrijver vindt Schmidt interessant als onderwerp, omdat ze zo verbonden is met de culturele ontwikkelingen in het naoorlogse Nederland. (Volkskrant, 2/4/99)


 • TGA moet opnieuw een voorstelling schrappen. Na 'Zonder Titel', het nieuwe stuk van Wim T. Schippers, blijkt nu ook de voorstelling 'North Atlantic II' niet door te kunnen gaan. 'North Atlantic II' was een samenwerkingsproject van TGA en de Newyorkse Wooster Group dat zou worden uitgevoerd tijdens het Holland Festival. Het was de bedoeling dat er afwisselend in New York en Amsterdam zou worden gerepeteerd, maar de Wooster Group had zich verkeken op de artistieke en logistieke consequenties. Er zijn al twee nieuwe producties gepland. In april gaat eerst 'Angst en ellende in het rijk van Kok' in première, het laatste gezamenlijke stuk van Ton Vorstenbosch en de in augustus overleden Guus Vleugel. Later diezelfde maand regisseert Gijs de Lange 'Een ideale vrouw' een stuk van W. Somerset Maugham uit 1927 in het Transformatorhuis in Amsterdam. (Volkskrant, AD en NRC, 2/2/99, 2/2/99)


 • Precies honderd jaar na haar geboorte ging de voorstelling 'Wilhelmina; Je maintiendrai' in première. Premier Wim Kok was geamuseerd en vond het spel van Anne-Wil Blankers als Wilhelmina "geweldig". Of Wilhelmina werkelijk zo halsstarrig en eigenwijs was als de voorstelling doet vermoeden weet hij niet, aldus "de Koning van Paars over de Koningin van Oranje." Anne-Wil Blankers vindt het niet vreemd dat niemand van het koninklijk huis is komen kijken, hoewel de makers veel succes gewenst kregen na een vroege uitnodiging. "Ik kan me voorstellen dat de koningin niet naar een stuk over een familielid komt, waarvan ze de inhoud niet kent. Dat zou ik in haar positie ook niet doen." Ondanks dat het stuk aandacht besteed aan de slippertjes van de Prinsen Hendrik en Bernhard vindt Blankers het geen shockerend stuk. "Ton Vorstenbosch behandelt het koningshuis met respect. Wat hij over de prinsen te berde brengt is algemeen bekend bij het Nederlandse volk." De Telegraaf heeft uit goede bron vernomen dat Kok koningin Beatrix zal adviseren om de voorstelling te bezoeken. De vraag is of zij incognito zal komen. Prinses Juliana zal vrijwel zeker komen kijken. (AD en Telegraaf, 2/9/98)

 • Tekstdichter en toneelschrijver Guus Vleugel is op 66-jarige leeftijd overleden. Vleugel werd in de jaren '60 bekend als schrijver van liedteksten voor de cabaretgroep Lurelei van Jasperina de Jong, waar hij met liedjes over hasj roken, abortus, zelfmoord en het koninklijk huis veel taboes te lijf ging. Met zijn vaste schrijf- en levenspartner Ton Vorstenbosch vertaalde en schreef hij toneelteksten, waarin de tijdgeest kritisch onder de loep werd genomen. Zoals in 'Srebrenica!' over de rol van de Nederlandse troepen in Bosnië, wat veel ophef veroorzaakte en waarover het Ministerie van Defensie zijn afkeuring uitsprak. (Parool, 17/8/98)


 • Ton Vorstenbosch werkt aan een groots opgezet kostuumdrama over het leven van Koningin Wilhelmina. Het gaat 'Je Maitiendrai' heten en de hoofdrol wordt gespeeld door Anne-Wil Blankers. Verder spelen Cas Enklaar, Nettie Blanken en Elsje Scherjon. Dit alles vanaf 31 augustus in de Stadsschouwburg Amsterdam. (Telegraaf, 11/3/98)


praat mee

schrijf een mini