oude meuk

Onderwerp

Lurelei (3 nieuwsberichten)

  • Actrice en comédienne Sylvia de Leur is donderdag overleden. Ze stierf aan de gevolgen van de spierziekte ALS. De Leur werd in 1933 in Polen geboren als dochter van een Nederlandse violist en orkestleider en een Poolse prima ballerina. Ze trad al jong op als acrobate en goochelaarsassistente en in 1948 kwam ze naar Nederland.
    In de jaren zestig werd De Leur bekend als lid van het Lurelei Cabaret van Jasperina de Jong. Ze werkte veel voor televisie en film, maar bleef gedurende haar hele carrière toneel spelen, onder andere bij Toneelgroep Amsterdam (Verf, 1990) en Het NNT (Het verjaardagsfeest, 1992). Sylvia de Leur is 72 jaar geworden. (ANP, 21/4/06)

    meer over: overleden


  • Op 83-jarige leeftijd is in zijn woonplaats Gorssel de oud-impressario Hans Tobi overleden. Tobi werd in Dortmund geboren, was in de jaren '60 acteur maar werd al snel impressario voor onder andere Cabaret Lurelei, André van den Heuvel en Kitty Jansen. (AD, 27/4/00)

    meer over: overleden


  • Tekstdichter en toneelschrijver Guus Vleugel is op 66-jarige leeftijd overleden. Vleugel werd in de jaren '60 bekend als schrijver van liedteksten voor de cabaretgroep Lurelei van Jasperina de Jong, waar hij met liedjes over hasj roken, abortus, zelfmoord en het koninklijk huis veel taboes te lijf ging. Met zijn vaste schrijf- en levenspartner Ton Vorstenbosch vertaalde en schreef hij toneelteksten, waarin de tijdgeest kritisch onder de loep werd genomen. Zoals in 'Srebrenica!' over de rol van de Nederlandse troepen in Bosnië, wat veel ophef veroorzaakte en waarover het Ministerie van Defensie zijn afkeuring uitsprak. (Parool, 17/8/98)


praat mee

schrijf een mini