oude meuk

Onderwerp

John Kraaijkamp (11 nieuwsberichten)

 • John Kraaijkamp sr. gaat de hoofdrol spelen in 'De Huisbewaarder' van Harold Pinter. Berend Boudewijn zal gaat de Joop van den Ende-productie regisseren. In oktober gaan de repetities van start en eind december vindt de première plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Half februari wordt bekend wie de andere twee rollen zullen vertolken. Waarschijnlijk zal Kraaijkamp met deze rol afscheid nemen van het toneel. De acteur is inmiddels 75. Het afgelopen jaar stond hij veelvuldig op het toneel in Jeff Baron's tragikomedie 'Op bezoek bij meneer Green'. De keuze voor Pinter's 'Huisbewaarder' komt niet zomaar uit de lucht vallen. Onlangs werd de zeventigste verjaardag van de toneelschrijver gevierd en 'The Caretaker' ging precies 40 jaar geleden in première.
  In Londen was het stuk eerder dit seizoen, met Sir Michael Gabon in de hoofdrol, een groot succes. 'De Huisbewaarder' zal in Nederland 100 keer gespeeld worden. Kraaijkamp zal de rol van Davies gaan vertolken, een oude zwerver die onderdak vindt in het lekkende appartement van twee louche broers. (Volkskrant, 31/1/01)

 • Wegens griep kan John Kraaijkamp niet optreden in de voorstelling 'Op bezoek bij Meneer Green'. Drie voorstellingsavonden zijn daarom afgelast, het betreft die van 25, 26 en 27 oktober. (Volkskrant, 25/10/00)

 • In het Theater aan de Parade zijn de John Kraaijkamp Musical Awards uitgereikt. De volgende prijzen werden verdeeld:
 • Beste vrouwelijke hoofdrol: Liesbeth List voor haar rol in 'Piaf';
 • Beste mannelijke hoofdrol: Stanley Burleson voor zijn rol in 'Elisabeth';
 • Beste vrouwelijke bijrol: Myriam Bronzwaar voor haar rol in 'Company';
 • Beste mannelijke bijrol: Dick Cohen voor zijn rol in 'Tsjechov';
 • Vrouwelijk veelbelovend talent: Sophia Wezer voor haar rol in 'Chicago';
 • Mannelijk veelbelovend talent: Daan Wijnands voor zijn rol in 'Chicago'.
 • Daarnaast werd de Cubus Oeuvre Award uitgereikt aan Willem Nijholt. Joop van den Ende, initiator van de Awards, reikte de prijs persoonlijk aan Nijholt uit. Naamgever van de Musical Awards, John Kraaijkamp, is vandaag 75 jaar geworden. Hij viert zijn verjaardag werkend, in de rol van meneer Green in 'Op bezoek bij Meneer Green'. (Volkskrant & VNG, 19/4/00)


 • De Stichting Musical Awards is volgens Marijtje Pronk, woordvoerster van de stichting, Geheel Onafhankelijk. Ze kan zich wel voorstellen dat de gedachte aan belangenverstrengeling de kop opsteekt. "Maar Van den Ende wil de zaak echt niet belazeren. Dat zou toch tamelijk onzinnig zijn - iedereen kan zo'n constructie toch doorzien?" Iedereen kon echter ook de grote advertenties lezen waarin Van den Ende zijn genomineerden onder de aandacht bracht: "Joop van den Ende Theaterproducties feliciteert haar genomineerden voor de John Kraaijkamp Musical Awards 2000!!!!!!" Theaterbureau Hummelinck Stuurman kon niet achterblijven. Prompt riep men de Rijk de Gooijer Theater Awards in het leven. Genomineerd voor 'Beste vervanger' is Peter Faber, die Rijk de Gooijer verving in 'Bocht en Bumpers', geproduceerd door Hummelinck Stuurman Theaterproducties. Genomineerd voor 'Beste vrouwelijke hoofdrol' en 'Aanstormend talent' zijn respectievelijk Olga Zuiderhoek en Joop Schenk, beiden voor hun rol in - alweer - 'Bocht en Bumpers'. Het is nog onduidelijk of er ook geld aan de prijs verbonden is. Juryvoorzitter Hans Dorrestijn, die overigens ook het enige jurylid is: "Dat moet de jury nog besluiten. Misschien sturen we Olga Zuiderhoek en Peter Faber naar een zomerhuisje." (Parool, 18/4/00)

 • John Kraaijkamp senior trekt volle zalen met de voorstelling 'Op bezoek bij meneer Green'. De productie wordt dan ook volgend seizoen hernomen. Voor tegenspeler Dirk Zeelenburg wordt een vervanger gezocht. (Parool, 8/4/00)


 • Meer nieuws over de Musical-awards. De prijzen zijn genoemd naar John Kraaijkamp. Er worden 'John Kraaijkamp Musical Awards' uitgereikt voor de beste mannelijke en vrouwelijke hoofd- en bijrol en voor mannelijk en vrouwelijk veelbelovend talent. De prijzen bestaan uit een bronzen beeld en 5.000 gulden. Daarnaast wordt de Cubus Oeuvre Award uitgereikt, waaraan 25.000 gulden is verbonden. In iedere categorie zijn vijf nominaties, die op 11 april bekend worden gemaakt. De jury bestaat uit Anne Wil Blankers, Jacques d'Ancona, Hans van Willigenburg en Ton Odems, directeur van het Theater aan de Parade in Den Bosch. (AD, 5/4/00)

 • John Kraaijkamp sr. is de grote afwezige bij de nominaties voor de Louis d'Or. Ondanks lovende kritieken voor zijn rol in 'Op bezoek bij meneer Green' wordt hij door de jury niet genoemd. "Wij laten ons door niets of niemand beïnvloeden", zegt juryvoorzitter M. Carpentier. De 74-jarige Kraaikamp heeft nog wel een kans: in mei volgt de tweede nominatieronde. (Volkskrant, 24/2/00)


 • Iedereen was er op de 80e verjaardag van Ton Lutz: Gerardjan Rijnders, Judith Herzberg, Sacha Bulthuis, John Lanting, Mary Dresselhuys, Hans Croiset, John Kraaijkamp sr. & jr., Nettie Blanken, Annemarie Oster, etcetera, etcetera. En wie er niet was had een brief, telegram of fax gestuurd, zoals Ellen Vogel, Peter Oosthoek, burgemeester Patijn en Rick van der Ploeg. De Maestro zelf was kort in zijn dankwoord: "Heerlijk dat jullie bestaan!" (Volkskrant, 18/6/99)


 • Vanaf januari 2000 staat John Kraaijkamp sr. (74) weer op het toneel. Hij speelt de titelrol in 'Op bezoek bij Meneer Green' van Jeff Baron in de regie van Edwin de Vries. (AD, 21/4/99)


 • Op 19 september gaat 'Oliver' in première, de nieuwe reismusical van Joop van den Ende. Arjen Ederveen zal tot december de hoofdrol van bendeleider Fagin spelen, daarna wisselt hij de rol af met Willem Nijholt. De musical, gebaseerd op 'Oliver Twist' van Charles Dickens, ging in 1963 voor het eerst in Nederland in première met John Kraaijkamp als Fagin. (Volkskrant & Parool, 25/2/99)

 • Johny Kraaijkamp verhuist van Zuid-Afrika terug naar Nederland. (Telegraaf, 17/3/98)


praat mee

schrijf een mini