oude meuk

Onderwerp

Ton Lutz (4 nieuwsberichten)

  • Voor het eerst in haar bestaan is de Ton Lutz Prijs niet gewonnen door een student van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunst. De prijs gaat dit jaar naar Jef van Gestel die afstudeert als theatermaker in Maastricht voor zijn voorstelling 'Tuttefrut'. De jury beloont Van Gestel "Om zijn moed, overtuigingskracht, beheersing van de vorm, oog voor detail, zijn gevoel voor absurde humor, zijn vermogen om in een klein, kort verhaal zo hard de kern te raken". Ton Lutz zelf reikte de prijs uit tijdens de laatste dag van het ITs, maar helaas was Jef van Gestel slechts per mobiele telefoon aanwezig, hij moest spelen. Artistiek leider Maarten Verhoef van het huis van Bourgondië nam de prijs in ontvangst. (Redactie, 27/6/04)


  • In Amsterdam is op de laatste dag van het Internationaal Theaterschool Festival de Ton Lutz Prijs voor de meest veelbelovende regiestudent uitgereikt aan Olivier Provily. De prijs is de voortzetting van Podiumkunsten.nl, die vorig jaar werd ingesteld door het Fonds voor de Podiumkunsten en PodiumKunstWerk. De prijs bestaat uit een rugzak, gevuld met 10.000 gulden productiegeld, twee maanden loonkostenvergoeding en een jaar lang facilitaire ondersteuning door PodiumKunstWerk en wordt uitgereikt aan een van de afstuderende studenten van een van de theatermakers-opleidingen in Nederland. Dit jaar is als extra voorwaarde gesteld dat de maker niet mag meespelen in zijn of haar eigen voorstelling, om het vak regisseur meer aandacht te geven.
    De jury, bestaande uit regisseur Willibrord Keesen, Nes-directeur Nan van Houte en Volkskrant-recensente Marjan Buijs, heeft lang getwijfeld tussen Provily en Lotte van den Berg, net als eerstgenoemde student aan de regie-opleiding in Amsterdam. Haar voorstelling 'De Alchemist' bevatte "een van de mooiste scènes die de jury de laatste tijd heeft gezien". De jury "hoopt van harte dat 'De Alchemist' nog een flinke tournee zal krijgen". Provily's afstudeervoorstelling 'Oorlogje' was volgens de jury "fantasierijk, met veel gevoel voor humor, zelfverzekerd, onnadrukkelijk en intelligent de vinger op de zere plek leggend" en laat "een monumentaliteit en een gelaagdheid zien die je zelden tegenkomt bij een jonge regisseur".
    De prijs werd uitgereikt door de winnares van vorig jaar, Suzan Boogaerdt, bij ontstentenis van naamgever Ton Lutz, die was op vakantie in Griekenland. Olivier Provily bedankte onder andere zijn mede-regiestudenten met wie hij De Regiedagen heeft georganiseerd, waarin onder andere 'Oorlogje' werd gepresenteerd.
    Op dezelfde avond werd ook de Philip Morris Scholarship uitgereikt aan Benjamin de Wit voor zijn solo 'Geen kritiek'. De prijs voor de meest veelbelovende acteur of actrice van het ITs bestaat uit 10.000 gulden. De jury, bestaande uit actrice Halina Reijn, Muziek en Theaternetwerk-programmeur Daniella Groenberg en chef kunst van het Parool Mark Moorman, prees de ontroerende voorstelling die het publiek bij de hand nam. Juryvoorzitter Groenberg vond het overigens opvallend dat veel voorstellingen op het festival blijk gaven van een vroege midlife-crisis en raadde de acteurs aan iets meer van hun jeugd te genieten. (VNG, 30/6/01)


  • Ruim tachtig mensen uit de theaterwereld hebben donderdag met een fax aan de Tweede Kamer geprotesteerd tegen de korting van 30 procent op de subsidie van het Theater Instituut Nederland. Zelfs André van Duin heeft nu stelling genomen tegen de Cultuurnota van staatssecretaris Van der Ploeg. De kunstenaars vrezen dat de bezuiniging de rol van het theater zal verzwakken. Omdat theater een vluchtige kunst is, is het van belang dat zo'n instituut de gebeurtenissen op de planken voor iedereen inzichtelijk maakt en voor het nageslacht bewaart. "Anders wordt een deel van het culturele geheugen gewist." Onder de ondertekenaars van de fax aan het parlement zijn behalve André van Duin onder anderen Jos Brink, Rudi van Dantzig, Mary Dresselhuys, Jasperina de Jong, Ton Lutz, Annet Nieuwenhuijzen en Willem Nijholt. (ANP, 12/10/00)

  • Iedereen was er op de 80e verjaardag van Ton Lutz: Gerardjan Rijnders, Judith Herzberg, Sacha Bulthuis, John Lanting, Mary Dresselhuys, Hans Croiset, John Kraaijkamp sr. & jr., Nettie Blanken, Annemarie Oster, etcetera, etcetera. En wie er niet was had een brief, telegram of fax gestuurd, zoals Ellen Vogel, Peter Oosthoek, burgemeester Patijn en Rick van der Ploeg. De Maestro zelf was kort in zijn dankwoord: "Heerlijk dat jullie bestaan!" (Volkskrant, 18/6/99)


praat mee

schrijf een mini