oude meuk

Onderwerp

Mary Dresselhuys (8 nieuwsberichten)

 • Vannacht is op 97-jarige leeftijd actrice Mary Dresselhuys in haar slaap overleden. Dresselhuys speelde in haar carrière vanaf vóór de oorlog tot op hoge leeftijd ruim 150 rollen. Zelf relativeerde ze haar status van instituut: "Wat een acteur kan, of kon, is na zijn dood helemaal weg. Nog even blijf je hangen in de herinnering van de mensen die je gezien hebben. Zijn die ook dood, dan ben je voorgoed vergeten." Mary Dresselhuys zal in beloten kring begraven of gecremeerd worden. (ANP, 19/5/04)

  meer over: overleden


 • De nominaties voor 'De grootste Nederlander' zijn bekend gemaakt. In de categorie theater zijn Pierre Bokma, Ko van Dijk, Mary Dresselhuys, André van Duin, Toon Hermans, Freek de Jonge, John Kraaykamp sr., Hans van Manen, Alexandra Radius, Wim Sonneveld en Hans Teeuwen genomineerd. En Vondel natuurlijk. Stemmen kan tot oktober, de einduitslag is op 15 november bekend. (Redactie, 26/4/04)

 • Jacob Derwig heeft de Mary Dresselhuys Prijs 2004 gewonnen. Dresselhuys reikte de prijs persoonlijk uit na afloop van de première van Eindspel door 't Barre Land in theater Kikker in Utrecht. De aanmoedigingsprijs, een initiatief van Joop van den Ende, bestaat uit een bedrag ter grootte van 11.345 euro, "te besteden aan verdergaande ontwikkeling in alle vormen van toneelspelen".
  Derwig heeft inmiddels al de nodige prijzen en nominaties in de wacht gesleept. In 1997 werd hij genomineerd voor de Arlecchino voor zijn rol in 'Mijn Hondemond' van De Trust, in 1998 voor de Louis d’Or voor zijn titelrol in 'Hamlet'. Tijdens het Nederlands Filmfestival in 2002 won Derwig een Gouden Kalf voor zijn rol in 'Zus En Zo', een film van Paula van der Oest. (Redactie, 19/3/04)

  meer over: Jacob Derwig


 • Ruim tachtig mensen uit de theaterwereld hebben donderdag met een fax aan de Tweede Kamer geprotesteerd tegen de korting van 30 procent op de subsidie van het Theater Instituut Nederland. Zelfs André van Duin heeft nu stelling genomen tegen de Cultuurnota van staatssecretaris Van der Ploeg. De kunstenaars vrezen dat de bezuiniging de rol van het theater zal verzwakken. Omdat theater een vluchtige kunst is, is het van belang dat zo'n instituut de gebeurtenissen op de planken voor iedereen inzichtelijk maakt en voor het nageslacht bewaart. "Anders wordt een deel van het culturele geheugen gewist." Onder de ondertekenaars van de fax aan het parlement zijn behalve André van Duin onder anderen Jos Brink, Rudi van Dantzig, Mary Dresselhuys, Jasperina de Jong, Ton Lutz, Annet Nieuwenhuijzen en Willem Nijholt. (ANP, 12/10/00)

 • De Mary Dresselhuysprijs 2000 is toegekend aan Ramsey Nasr (26). De Jury, bestaande uit Mary Dresselhuys zelf, Annet Nieuwenhuijzen, Loes van Toorn, Hans Croiset, Ton Kuyl en Paul Muller prijst Nasr's combinatie van uitzonderlijke talenten. Nasr is niet alleen acteur, maar ook dichter. "Zelden heeft een groot talent zich op zo'n jonge leeftijd zo volledig geopenbaard", aldus de jury. Nasr was onlangs te zien in 'Geen lied', een solovoorstelling bij Het Zuidelijk Toneel.
  De tweejaarlijkse prijs is in 1992 ingesteld door Joop van den Ende. Aan de prijs is een bedrag van 25.000 gulden verbonden, te besteden aan verdergaande studie in alle vormen van toneelspelen. Daarnaast ontvangt de winnaar de Mary Dresselhuys-penning. Eerdere winnaars zijn Jeroen Willems (1994), Katelijne Damen (1996) en Porgy Franssen (1998).
  De prijs wordt op 7 mei door Mary Dresselhuys persoonlijk uitgereikt in Theater Bellevue, na een eenmalige herneming van 'Geen lied'. (VNG, 8/3/00)

  meer over: Ramsey Nasr


 • Iedereen was er op de 80e verjaardag van Ton Lutz: Gerardjan Rijnders, Judith Herzberg, Sacha Bulthuis, John Lanting, Mary Dresselhuys, Hans Croiset, John Kraaijkamp sr. & jr., Nettie Blanken, Annemarie Oster, etcetera, etcetera. En wie er niet was had een brief, telegram of fax gestuurd, zoals Ellen Vogel, Peter Oosthoek, burgemeester Patijn en Rick van der Ploeg. De Maestro zelf was kort in zijn dankwoord: "Heerlijk dat jullie bestaan!" (Volkskrant, 18/6/99)


 • Mary Dresselhuys wordt door haar geboorteplaats Tiel geëerd door middel van een portret. Het schilderij is gemaakt door Adé Peters en komt te hangen in het in 1562 gebouwde Ambtmanshuis, waar de moeder van de grand old lady van het Nederlands toneel is geboren. De 92-jarige actrice zal het portret op 12 april zelf onthullen. (Volkskrant, AD & Parool, 30/3/99)


 • Mary Dresselhuys heeft een rol als baronesse in Baantjer, maar wordt gelijk vermoord. (Telegraaf, 5/3/98)


praat mee

schrijf een mini