oude meuk

Onderwerp

Jacob Derwig (8 nieuwsberichten)

 • In de Amsterdamse Stadsschouwburg zijn de jaarlijkse VSCD Toneelprijzen uitgereikt: De Prosceniumprijs voor Blokdijk was opvallend; niet eerder kreeg een dramaturg een dergelijke onderscheiding. Kees Prins presenteerde de avond op ingetogen wijze. Acteur Hans Kesting, die de Colombina in ontvangst nam namens de wegens filmopnames verhinderde Lineke Rijxman, roemde de smaakvolle setting van het prijzengala: "Dat hebben we wel eens anders gezien". (Redactie, 10/9/06)

 • Jacob Derwig verruilt vanaf september 2005 't Barre Land voor Toneelgroep Amsterdam. "Daarmee is het ensemble van TGA weer compleet", aldus Ivo van Hove, die eerder al Fedja van Huêt, Chris Nietveld, Renée Fokker en Frieda Pittoors aan zich wist te binden, nadat Pierre Bokma, Lineke Rijxman en Titus Muizelaar hun vertrek aankondigden. Derwig (34) noemt het "tijd voor een nieuwe wending", al betreurt hij het vertrek bij 't Barre Land. "Ik wil nu voltijds in mijn toneelspelerschap investeren."
  Ellen Walraven van 't Barre Land is niet verbaasd over de transfer: "Jacob heeft altijd verschillende toneelvaders willen hebben, hij onderzocht andere toneeltradities." (Volkskrant, NRC, 4/5/04)


 • Jacob Derwig heeft de Mary Dresselhuys Prijs 2004 gewonnen. Dresselhuys reikte de prijs persoonlijk uit na afloop van de première van Eindspel door 't Barre Land in theater Kikker in Utrecht. De aanmoedigingsprijs, een initiatief van Joop van den Ende, bestaat uit een bedrag ter grootte van 11.345 euro, "te besteden aan verdergaande ontwikkeling in alle vormen van toneelspelen".
  Derwig heeft inmiddels al de nodige prijzen en nominaties in de wacht gesleept. In 1997 werd hij genomineerd voor de Arlecchino voor zijn rol in 'Mijn Hondemond' van De Trust, in 1998 voor de Louis d’Or voor zijn titelrol in 'Hamlet'. Tijdens het Nederlands Filmfestival in 2002 won Derwig een Gouden Kalf voor zijn rol in 'Zus En Zo', een film van Paula van der Oest. (Redactie, 19/3/04)

  meer over: Mary Dresselhuys


 • 'Het Bureau' van Voskuil wordt bewerkt tot hoorspel. Het wordt een monsterproject met 360 afleveringen van een kwartier. Radioluisteraars kunnen genieten van alle gesproken dialoog uit de romanserie. Hiervoor zijn 650 stemmen nodig. Bekend is al dat Maarten Koning door Krijn ter Braak, Nicolien door Yvonne van den Hurk, Beerta door Joop Keesmaat, Nicoliens moeder door Kitty Courbois, Frans Veen door Gerardjan Rijnders en Bart Asjes door Jacob Derwig gestemd gaan worden. De serie wordt vanaf september 2003 elke werkdag uitgezonden. (NRC, 27/9/02)

 • 't Barre Land is ontevreden over de hoeveelheid geld die de Raad voor Cultuur voor hen beschikbaar wil stellen. Acteur Jacob Derwig: "We waarderen het zeer dat ze ons een plaats in het bestel willen geven, maar het is niet genoeg om ons twaalf maanden per jaar uit te betalen. Wat ze ons eigenlijk bieden is vier, vijf maanden uitkering trekken. En dan wordt het ingewikkeld om een voorstelling te maken." 't Barre Land had een miljoen gulden aan structurele subsidie aangevraagd, maar de Raad vindt dat het Rijk zich maar voor de helft van dat bedrag garant moet stellen. De andere helft zou door de gemeente Utrecht betaald moeten worden. (RTL 5, 16/5/00)

 • Sinds kort is Nederland een nieuw bandje rijker. De leden zijn allen aanstormende talenten in de Theaterwereld: Jacob Derwig, Fedja van Huêt en Peter van de Witte. Demo is in de maak. Meer nieuws volgt ongetwijfeld. Oh ja, Jacob speelt bas. (Paul de Leeuw & VNG, 18/9/99)

  meer over: Fedja van Huêt


 • De Trust heeft de Grote Theaterfestivalprijs gewonnen voor 'Hamlet' van William Shakespeare in de regie van Theu Boermans. De jury prees "de heldere opbouw en het open en directe contact met het publiek". Eerder dit jaar won De Trust al de Gouden Gids publieksprijs met dezelfde voorstelling. Aan de Theaterfestivalprijs is een bedrag van 50.000 gulden verbonden. De Taalunie Toneelschrijfprijs, met een waarde van 20.000 gulden, werd gewonnen door Peer Wittenbols, de vaste schrijver van De Federatie voor zijn stuk 'April (1864 - 1889)'. De CJP Trofee werd dit jaar voor het eerst uitgereikt door een jury van jongeren. Zij kozen voor 'Henry IV', ook van Shakespeare, van 't Barre Land. Aan de jongerenprijs is geen geld verbonden, maar een kunstwerk van Linda Molenaar bestaande uit 600 contactlenzen en paardehaar.
  De avond van de prijsuitreiking was een weinig inspirerende gebeurtenis. Tom Lanoye, die voor de pauze voorlas uit 'Ten Oorlog', maar ondanks eerdere aankondigingen de prijzen niet uitreikte, vond de in een halfvolle Stadsschouwburg verzamelde culturele elite maar "een somber zooitje". Presentator Ad 's Gravezande kreeg de sfeer er ook al niet in. Zijn grappen waren zo mislukt dat de leden van toneelgroep Dood Paard voortijdig de zaal verlieten.
  Theu Boermans was blij met zijn tweede grote prijs, maar had liever de CJP Trofee gekregen, omdat hij erkenning van jongeren belangrijk vindt. Hij feliciteerde 't Barre Land dan ook en boog diep als dank voor de samenwerking en voor het 'uitlenen' van 't Barre Land-ster Jacob Derwig. Overigens is het des te treuriger voor deze jonge groep dat ze nog steeds geen ondersteuning krijgen in de vorm van structurele subsidie... (AD, 14/9/98)

 • Genomineerd voor de Louis d'Or zijn: Jan Decleir voor zijn rol als Risjaar Modderfokker den Derde en Wim Opbrouck voor zijn rol als Richard Deuzieme in 'Ten Oorlog' van De Blauwe Maandag Companie; Jacob Derwig voor zijn rol als Hamlet en Jaap Spijkers voor zijn rol als Claudius in 'Hamlet' van de Trust, Peter de Graef in 'De Wereldverbeteraar' van de Paardenkathedraal. Voor de Theo d'Or: Marlies Heuer voor haar rol als Hedda Gabler in 'Hedda Gabler' van Carrousel, Marieke Heebink voor haar rol als Stiefdochter in 'Zes Personages op zoek' van Toneelgroep Amsterdam. Voor de Arlecchino: Vic de Wachter voor zijn rol in 'Ten Oorlog', Harry van Rijthoven voor zijn rol in 'Hamlet'. Voor de Colombina: Joke Tjalsma voor haar rol in 'Vlees & Bloed', Halina Reyn voor haar rol van Lulu in 'Shopping en Fucking', Marie-Louise Stheins voor haar rol in 'De Wereldverbeteraar'. (Telegraaf en Volkskrant, 26/5/98)


praat mee

schrijf een mini