oude meuk

Cultuurnota 2001-2004

Buiten de boot of in de prijzen?

De teerling is geworpen en de kaarten zijn geschud. De Raad voor Cultuur bezorgt ons een nieuw toneelbestel. Kunt u het ook nog maar nauwelijks bevatten? Moose begint vast aan de nazorg voor hen die buiten de boot of juist in de prijzen zijn gevallen. Een stukje advies over hoe om te gaan met het Advies.

Schaarste Maatschappij Discordia
Wij willen jullie afraden om energie te steken in het lobbyen om alsnog geld te krijgen. Face it: de koek is op. Wij adviseren het gezelschap draaiende te houden met de exploitatie van een illegale kroeg in jullie nieuwe theaterhuis. Wij komen wel drinken.
 
 Dood Paard
Fleur op, jullie hebben geld! Nee, dat betekent geen extra verantwoordelijkheid. We adviseren een spirit-stage voordat jullie weer toneel gaan maken. Ga naar Disneyland en doe kinds! Daarna mag je weer leuk je dingetje doen.
Overvloed
Schaarste TIN
Volgens de Raad voor Cultuur drijven jullie de internationalisering te ver door. Kijk uit voor het Felix Meritis syndroom! Misschien is het tijd voor een nieuwe directeur die hart heeft voor de Nederlandsche Zaak. Wij denken aan Frits Bolkestein.
 
  De Theatermaker
Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk, hè? Er was afgesproken dat jullie 5000 abonnees moesten hebben om weer subsidie te krijgen. Jullie hebben er maar een stuk of 3000, maar toch hebben jullie je geld weer binnen... Gelukkig hebben wij een plan om jullie toekomst veilig te stellen en bovendien je subsidiegeld zinvol te besteden. Een jaarabonnement kost 95 gulden; jullie hebben 259.000 gulden subsidie; neem dus 259.000 gedeeld door 95 is 2726 abonnementen op de Theatermaker! Scheelt ook nog in porto-kosten.
Overvloed
Schaarste Felix Meritis Foundation
Nederland is te klein voor jullie. Het duurde even voordat de Raad voor Cultuur dat ook inzag. Wij raden jullie aan om het hogerop te zoeken. Ga voor Europa en verhuis naar Luxemburg, en wordt daar commercieel televisiestation voor de culturele elite. Of beter nog: verruil het stoffelijke voor het onstoffelijke en wordt virtueel. Echt, het past bij jullie.
 
 Gasthuis
Aangezien jullie ongeveer het enige nog overgeblevene produktiehuis zijn, moeten jullie je maar gaan richten op de Grote Zaal. Zoek sponsors om jullie zaal daarop aan te passen.
Overvloed
Schaarste De Appel
Jullie toekomst is glashelder: ga commercieel! Ga praten met Joop en speel uitsluitend Goldoni en de Shakespeare komedies. Zet je tanden vooral niet in repertoire van na 1850 en vertrouw verder op uw rijke vrienden. Noem hen (afhankelijk van hun bijdrage) Appel Redders, Appel Engelen of Appel Heiligen en plaats ze vervolgens in uw eigen hall of fame.
 
 Growing up in Public
Nu ophouden met voorstellingen maken over kleine luyden, zoals postbodes, schoonmaaksters en Joop den Uyl, jullie zijn klaar voor het grote werk: 'Oresteia', 'Ulysses' of 'In de ban van de ring'. Vraag Luc Perceval om advies, of beter: Steven Spielberg. Verhuis naar Arnhem of Nijmegen. Wij begrepen dat er daar binnenkort plek vrij komt...
Overvloed
Schaarste Holland Festival
Beste mensen, jullie wedden op het verkeerde paard! Zoek als de bliksem een andere directeur. Alleen dan maken jullie nog kans op subsidie na 2001. Fuseer vervolgens met het Theaterfestival en presenteer het ene jaar toneel en het jaar erop muziek- en danstheater. Iedereen blij. Tip: vraag Robert Wilson om de kar te trekken.
 
 't Barre Land
Ga enorm schoenen kopen bij de Armani winkel. Geloof ons, jullie kunnen het gebruiken. En maak een balletvoorstelling.
Overvloed
Schaarste Moose
Word provider, cash de vrienden en ga naar de beurs. Outsource het maken van de site en ga met een fijne optieregeling op de Bahama`s zitten. Plan B: word de Raad voor Cultuur.
 
 Alex d'Electrique
Span samen met Suver Nuver (die hebben tenslotte ook een flinke smak geld erbij gekregen), adopteer Ola Mafaalani en kraak Felix Meritis. Zorg voor een laagdrempelige ad-hoc programmering (kijk voor inspiratie eens naar hoe Shaffy het vroeger deed). Zoek contacten met beeldend kunstenaars en multimedia-artiesten. Succes!
Overvloed
Schaarste Fact
Voor jullie zien we nog één kans het vege lijf te redden voordat de kamer over jullie lot stemt. Gouden tip: richt je op amateurs. Zij kunnen nog wel wat training voor de grote zaal gebruiken.
 
 Trust/Art&Pro
Verhuis naar Den Haag. Er is daar nog een zwembad vrij, en dat is goed voor het roots-gevoel van Theu. Noem het nieuwe gezelschap Toneelgroep Niet Ver Van De Boom.
Overvloed
Schaarste Toneelgroep Amsterdam
Ivo leek een goede investering. Ach, iedereen maakt wel eens een foutje. Vertel hem dat hij niet helemaal bevallen is in zijn proeftijd. Als hij zijn ontslag niet accepteert, stuur hem dan voor een paar jaar op snuffelstage. Koop Robert Wilson. Wij denken dat hij een dubbeldirecteurschap wel aan kan.
 

zie ook: Kort Nieuws: VNG, 15/5

praat mee

schrijf een mini