oude meuk

Onderwerp

Dood Paard (9 nieuwsberichten)

 • De Amsterdamse Kunstraad heeft haar adviezen bekend gemaakt over de aavragen voor meerjarige subsidie bij de gemeente Amsterdam. In het Kunstenplan 2009-2012 is er op theatergebied wat de Raad betreft geen ruimte meer voor Over het IJ, het Rozentheater, Danswerkplaats Amsterdam, Felix Meritis en Carr? (opnieuw). ZEP, PIPS:lab, The Glasshouse en het ITS moeten in het Kunstenplan worden opgenomen. Ook Maatschappij Discordia krijgt een positief advies, maar financiering is afhankelijk van het beschikbaar komen van twee miljoen euro extra budget.
  Dood Paard, de Stadsschouwburg (voor buitenlandse programmering), de Engelenbak en Theater het Amsterdamse Bos krijgen meer te besteden, terwijl het Uitburo en de fusie van Gasthuis en Frascati minder geld krijgen. De raad is positief over de aanvraag van de Theatercompagnie (die in de huidige periode geen subsidie van de gemeente ontvangt), maar heeft grote moeite met de functie van tweede stadsgezelschap die de groep zichzelf toebedeeld.
  De festivals in de hoofdstad krijgen het zwaar te verduren. De raad is uiterst kritisch over het Holland Festival en het Amsterdam Roots Festival krijgt een drastische korting. In het algemeen maakt de raad zich zorgen over de bouwwoede van de kunstsector: er komen veel nieuwe gebouwen bij (Muziekgebouw aan het IJ, Stedelijk Museum, Filmmuseum, ea.) maar de exploitatie van al die gebouwen gaat de gemeente 19 miljoen per jaar extra kosten.
  In totaal vroegen 259 instellingen zo'n 132 miljoen euro aan. Het beschikbare budget is nu bijna 75 miljoen. (Het Parool, 18/4/08)

 • In Utrecht is ophef ontstaan over de nieuwe voorstelling van Dood Paard en Maatschappij Discordia, 'Mannetje met de lange lul'. De flyers werden geweigerd door de baliemedewerker van de gemeentebibliotheek en ook de bibliotheek in Overecht wilden het promotiemateriaal niet neerleggen, netzomin als grand café Broese. De flyer bevat geen expliciet beeldmateriaal. De voorstelling, gemaakt door Kuno Bakker en Jorn Heijdenrijk, is geïnspireerd op de amorele ideeën van de 18e-eeuwse arts en filosoof Julien Ofrray de la Mettrie. De titel is ontleend aan een essay van de La Mettrie. (Redactie, 4/3/07)

 • De sixties zijn helemaal terug op het komende Holland Festival nu is aangekondigd dat Rutger Hauer, de beste Nederlandse acteur van de vorige eeuw, op 23 en 24 juni zal meespelen in de wereldpremière van '200 Motels', de opera van wijlen Frank Zappa. Ook theatergroep Dood Paard blijkt geïnspireerd door Frank. Op het festival brengt zij een monoloog, gebaseerd op Zappa's zwanenzang 'Civilization Phase III'. (Parool, 16/3/00)

  meer over: Holland Festival


 • Het [ON]ze Keuze-festival heeft haar programmering bekend gemaakt. Van 9 t/m 12 september zullen in de [NES]theaters onder het motto 'Voor de Verandering' de volgende voorstellingen te zien zijn:
 • 'Rap Trap' van Artisjok 020
 • 'Bambie 6' van Bambie
 • 'Indianenverhalen' van Shireen Stroker/Culture Coalition/De Engelenbak
 • 'De reis' van Aan tafel/Independance
 • 'Mission Impossible' van Dood Paard [minirecensies]
 • 'Zikr' van Sabri Saad el Hamus/Festival a/d Werf
 • Daarnaast legt het festival de nadruk op theater dat zich meer als ritueel gedraagt, met lezingen en demonstraties, hip hop, een Winti-ritueel en internetkunst. Enkele voorstellingen zullen vooruit lopen op de (tijdelijke) verhuizing van het [NES] productiehuis naar de Bijlmer vanaf 1 januari 2000. Vanaf die datum wordt de fundering van Frascati vernieuwd en is het gebouw negen maanden onbewoonbaar. Overigens zal [ON]ze Keuze op de voet worden gevolgd door het u wellicht bekende 'digitale theatertijdschrift' MOOSE, dat tijdens het festival een dagkrant op internet zal maken. (VNG, 23/6/99)
  zie ook: www.moose.nl
  en ook: www.nestheaters.nl
  en ook: IN: Bijlmer


 • Onder de titel 'Schauspielerrepublik' spelen de toneelgroepen Dood Paard en Stan tussen 11 en 20 juni enkele voorstellingen in Berlijn. Dood Paard speelt 'MedEia' en 'Mission Impossible', dat voor de gelegenheid is vertaald in "officieel Duits, vreemdelingen Duits, bad English en proper English". Stan speelt 'Point Blank', een voorstelling die in de zomer van 1998 gemaakt in Lissabon samen met vier Portugese acteurs, en een engelse bewerking van 'Platonov' van Tsjechov. Naast de voorstellingen vinden er onder de titel 'Theater Lounge' interviews, lezingen van stukken, theatercolumns en gesprekken met Duitse, Nederlandse en Belgische toneelspelers en schrijvers plaats (VNG, 5/6/99)

  meer over: Berlijn, Stan


 • De jury van het Theaterfestival heeft tien voorstellingen geselecteerd voor het komende festival:
 • 'Blaat' van Dood Paard [minirecensie]
 • 'De Bitterzoet' van Hollandia [minirecensie]
 • 'De Woudduivel' van het Onafhankelijk Toneel [minirecensie]
 • 'Iets op Bach' van Les Ballets C. de la B./Ensemble Explorations
 • 'My dinner with André' van tg. Stan/Cie de Koe [minirecensie]
 • 'Ongebluste Kalk' van Hollandia i.s.m. Veenstudio [minirecensie]
 • 'Pereira Verklaart' van De Tijd
 • 'Romeo en Julia' van Het Zuidelijk Toneel/Holland Festival [minirecensie]
 • 'Rotjoch' van Stichting Toneelschuurproducties, KunstenFESTIVALdesArts Brussel, Holland Festival
 • 'Weg' van het Kaaitheater
 • Deze voorstellingen zijn volgens de jury onder leiding van mobiel dramaturg Carel Alphenaar "de meest belangwekkende van het afgelopen seizoen". Het festival wordt dit jaar gehouden van 26 augustus tot 5 september in Brussel en van 2 tot 13 september in Amsterdam. (Volkskrant, 14/5/99)

 • De toneelgroepen Dood Paard en 't Barre Land krijgen geen tweejaarlijkse subsidie van het Fonds voor de Podiumkunsten. Wel waren ze positief beoordeeld, maar het geld was op. Het was beleid voorrang te geven aan diversiteit, met als gevolg dat veel aanvragen van muziektheater- en mimegroepen wel gehonoreerd zijn. (Volkskrant, 24/9/98)

 • De Trust heeft de Grote Theaterfestivalprijs gewonnen voor 'Hamlet' van William Shakespeare in de regie van Theu Boermans. De jury prees "de heldere opbouw en het open en directe contact met het publiek". Eerder dit jaar won De Trust al de Gouden Gids publieksprijs met dezelfde voorstelling. Aan de Theaterfestivalprijs is een bedrag van 50.000 gulden verbonden. De Taalunie Toneelschrijfprijs, met een waarde van 20.000 gulden, werd gewonnen door Peer Wittenbols, de vaste schrijver van De Federatie voor zijn stuk 'April (1864 - 1889)'. De CJP Trofee werd dit jaar voor het eerst uitgereikt door een jury van jongeren. Zij kozen voor 'Henry IV', ook van Shakespeare, van 't Barre Land. Aan de jongerenprijs is geen geld verbonden, maar een kunstwerk van Linda Molenaar bestaande uit 600 contactlenzen en paardehaar.
  De avond van de prijsuitreiking was een weinig inspirerende gebeurtenis. Tom Lanoye, die voor de pauze voorlas uit 'Ten Oorlog', maar ondanks eerdere aankondigingen de prijzen niet uitreikte, vond de in een halfvolle Stadsschouwburg verzamelde culturele elite maar "een somber zooitje". Presentator Ad 's Gravezande kreeg de sfeer er ook al niet in. Zijn grappen waren zo mislukt dat de leden van toneelgroep Dood Paard voortijdig de zaal verlieten.
  Theu Boermans was blij met zijn tweede grote prijs, maar had liever de CJP Trofee gekregen, omdat hij erkenning van jongeren belangrijk vindt. Hij feliciteerde 't Barre Land dan ook en boog diep als dank voor de samenwerking en voor het 'uitlenen' van 't Barre Land-ster Jacob Derwig. Overigens is het des te treuriger voor deze jonge groep dat ze nog steeds geen ondersteuning krijgen in de vorm van structurele subsidie... (AD, 14/9/98)

 • Maatschappij Discordia werkt in de Transformatorzolder op het terrein van de Westergasfabriek aan hun Fin de saison. Vanaf 10 juni zijn dagelijks voorstellingen te zien uit het repertoire van Discordia. Tg Stan, 't Barre Land, Dood Paard, De Roovers, Dik Boutkan en andere vrienden komen ook langs om mee te doen. Discordia strijdt hiermee tegen theaters waar de programmering al een jaar van tevoren vast ligt. (Volkskrant, 8/6/98)


praat mee

schrijf een mini