Oud Archief

Moose Spreekt

Jeugd & de Toekomst

Stel, je bent directeur van een theaterfestival. Dit festival is prestigieus en geeft een prijs van, laten we zeggen, 50.000 gulden weg. Dan hoor je de winnaar van deze prijs zeggen dat hij liever een andere prijs had willen hebben, een ereprijs van nul gulden. Blijkbaar bestaat er een grotere eer dan het winnen van jouw Belangrijke Theaterprijs! Wat nu?

Arthur Sonnen, directeur van Het Theaterfestival stond vorig jaar een beetje voor lul toen hoofdprijswinnaar Theu Boermans boog voor 't Barre Land, die de CJP Ereprijs won. Arthur Sonnen kwam met de volgende oplossing: hij jatte het CJP-concept en bevolkt dit jaar zijn hoofdprijs-jury met pokdalige pubers. Waarom is de mening van jongeren in eens zoveel waard? Omdat de staatssecretaris van cultuur de vergrijzing in het theater wil bestrijden door jong bloed een prominentere plaats te geven op zijn begroting? Of is het die jeugdige kwaliteit scherp te kunnen analyseren en verfrissend te kunnen beoordelen, een kwaliteit waar grijze en kale experts nog een puntje aan kunnen zuigen?

Nee, zei Sonnen, het komt niet door de politiek: "Rick van der Ploeg heeft onze beleidsnota's goed gelezen en heeft zijn beleid gevormd naar onze ideeën. Ook op het gebied van internationalisering en van allochtone theatermakers waren wij de politiek voor."

Een duidelijke zaak. Het gaat Sonnen om de jeugdige kwaliteit. Om die scherpe analyses en die verfrissende beoordelingen. Maar denk niet dat die grijze en kale experts zich die kwaliteiten proberen eigen te maken of dat zij door Sonnen hiertoe worden gedwongen. Welnee. Het kan veel gemakkelijker: kaap de jeugd! Buit haar uit. Melk haar leeg. Verwen haar voor deze ene keer. Maar leer er niks van. En het briljante idee van de Stichting CJP? Die CJP-prijs mag het nu doen met eindexamen-leerlingen van de de toneelscholen die volledig belangenloos hun toekomstige werkgevers en collega's mogen beoordelen. Hoezo: om zeep geholpen?

So what. In het nieuwe millennium keert alles toch weer terug bij het oude. Het grijze en het kale. Misschien zijn dan volgens Rick van der Ploeg bejaarden van belang. Of honden. En kan de geroemde jeugdige kwaliteit weer bij het CJP liggen beschimmelen.

Zie ook: Kort Nieuws: AD, 14/9/98
en ook: Kort Nieuws: Theatermaker april
en ook: Kort Nieuws: Volkskrant 24/3/99
en ook: Moose geeft Punten aan Het Theaterfestival

praat mee

schrijf een mini