oude meuk

Onderwerp

mime (11 nieuwsberichten)

 • De Ton Lutz Prijs is dit jaar gewonnen door Boukje Schweigman voor haar voorstelling 'Klep'. De prijs werd op het ITs uitgereikt door Christiaan Mooij, de winnaar van vorig jaar. De jury, onder voorzitterschap van Evert de Jager roemde Schweigman's "ongekende inzicht in theater, gecombineerd met visie en vakmanschap. De voorstelling is van een sensibiliteit en intimiteit die we zelden eerder hebben meegemaakt." Schweigman studeert dit jaar af aan de Mime-opleiding in Amsterdam. (VNG, 28/6/03)


 • De afscheidstournee van Rob van Reijn wordt erg kort. 'De vlught van Arlequin en Colombine', een homage aan de mime-speler waar ook Mini en Maxi en een barokorkest aan meewerken, heeft maar drie speelavonden. De makers zagen af van een uitgebreide tournee omdat het verwachte artistieke niveau niet werd gehaald. Wellicht maakt van Reijn later nog een bescheidenere tournee. (AD, 15/9/00)


 • Sanne van Rijn heeft de VSCD mime-prijs gewonnen. De jury roemt haar eigen stijl "waarin afzonderlijke theatrale elementen als handeling, gesproken tekst, beeld en vooral geluid zo zorgvuldig tegenover elkaar worden geplaatst, dat ieder element een eigen kracht krijgt. De prijs wordt op 28 oktober uitgereikt tijdens het Moving Mime Weekend in Tilburg. (VNG, 7/7/00)


 • Rob van Reijn stopt met grote voorstellingen. De pantomime- speler legt uit: "Een zakelijk leider van een schouwburg heeft letterlijk gezegd: het is niet meer op de televisie dus het is niet meer interessant." Rob vindt het jammer, maar neemt het ter harte. (NRC, 6/3/00)


 • Bambie heeft op het Moving Mime Festival in Tilburg de VSCD Mimeprijs 1999 gekregen. Wilbert van Herwijnen, wethouder van cultuur, reikte de prijs uit. De jury, bestaande uit Marijn van der Jagt, Marcel Bogers en Ine Leytens, had "eigenlijk geen zin de prijs aan Bambie toe te kennen". Paul van der Laan, kernlid van Bambie, zat namelijk ook in deze jury. Om elke verdenking van vriendjespolitiek te vermijden heeft de jury Van der Laan uit zijn functie ontheven en Bambie alsnog de prijs toegekend. De prijs is nadrukkelijk voor zowel 'Bambie 6' als voor 'Bambie meets Gorilla'.
  Jan Langedijk's 'Fieldguide to imaginary behaviour' en Sanne van Rijn's 'La Syplhide en James' behoorden behoorden ook tot de genomineerden. De prijs, een kunstwerk van Cyril Lixenberg, was niet geheel vrij van constructiefouten; nog voor de Bambies hun dankwoord hadden uitgesproken was de sculptuur uit elkaar gevallen. (VNG, 31/10/99)


 • Tilburg leek een ideale keuze voor het Moving Mime Festival. Een stad zonder festival voor podiumkunsten en met geld. Maar de gemeente hield de beurs gesloten. "Iedereen geeft ons subsidie", zegt festivalleider AndrĂ© Agterof, "zelfs de theaters stellen hun zaal en apparatuur beschikbaar". De gemeente stelt dat de datum van het festival te laat is om binnen de 'Zomertraktaties' te vallen. Daarnaast zou het festival een te specifieke doelgroep hebben. Voor 'Tilburg Wijnstad' en het 'Hap & Stap Festijn' was wel geld. (Volkskrant, 28/10/99)


 • Erik Kouwenhoven van het Amsterdamse Veemtheater voorspelt dat de mime meer gebruik zal maken van nieuwe media. "Of misschien schiet de mime wel een andere kant op. Misschien krijgen we in de eerste jaren na de eeuwwisseling wel een periode van neo-gothische mime. Het zou best kunnen dat de mime onder invloed van al die nieuwe ontwikkelingen een rococoperiode ingaat waarin alles zwaar wordt aangezet en extreem wordt uitvergroot." (Parool, 25/9/99)


 • De Franse mimespeler en theaterdirecteur Jacques Lecoq is op 77-jarige leeftijd overleden. Zijn lesmethode is zeer invloedrijk geweest. (Volkskrant, 29/1/99)

  meer over: overleden


 • Erik Kouwenhoven is per 1 oktober aangetreden als directeur van Het Veem Theater in Amsterdam. Hij volgt hier Jeanette Smits op. (Theatermaker, 2/12/98)


 • De toneelgroepen Dood Paard en 't Barre Land krijgen geen tweejaarlijkse subsidie van het Fonds voor de Podiumkunsten. Wel waren ze positief beoordeeld, maar het geld was op. Het was beleid voorrang te geven aan diversiteit, met als gevolg dat veel aanvragen van muziektheater- en mimegroepen wel gehonoreerd zijn. (Volkskrant, 24/9/98)

 • De Philip Morris Scholarship is dit jaar gewonnen door de danser Thomas Plischke. De prijs, bestaande uit 10.000 gulden, wordt jaarlijks uitgereikt aan jong talent in wisselende kunstsectoren. Plischke is leerling bij PARTS, een project van Anna Teresa de Keersmaeker, en is dit jaar te zien op het ITs Festival. De andere grote onderscheiding voor jong theatertalent, de Top Naeffprijs van eveneens tienduizend gulden, is op het ITs toegekend aan mimespeler Jakob Ahlblohm voor zijn voorstelling 'Pels'. (Volkskrant & Parool, 3/7/98)

  meer over: dans


praat mee

schrijf een mini