oude meuk

Onderwerp

Rozentheater (12 nieuwsberichten)

 • De Amsterdamse Kunstraad heeft haar adviezen bekend gemaakt over de aavragen voor meerjarige subsidie bij de gemeente Amsterdam. In het Kunstenplan 2009-2012 is er op theatergebied wat de Raad betreft geen ruimte meer voor Over het IJ, het Rozentheater, Danswerkplaats Amsterdam, Felix Meritis en Carr? (opnieuw). ZEP, PIPS:lab, The Glasshouse en het ITS moeten in het Kunstenplan worden opgenomen. Ook Maatschappij Discordia krijgt een positief advies, maar financiering is afhankelijk van het beschikbaar komen van twee miljoen euro extra budget.
  Dood Paard, de Stadsschouwburg (voor buitenlandse programmering), de Engelenbak en Theater het Amsterdamse Bos krijgen meer te besteden, terwijl het Uitburo en de fusie van Gasthuis en Frascati minder geld krijgen. De raad is positief over de aanvraag van de Theatercompagnie (die in de huidige periode geen subsidie van de gemeente ontvangt), maar heeft grote moeite met de functie van tweede stadsgezelschap die de groep zichzelf toebedeeld.
  De festivals in de hoofdstad krijgen het zwaar te verduren. De raad is uiterst kritisch over het Holland Festival en het Amsterdam Roots Festival krijgt een drastische korting. In het algemeen maakt de raad zich zorgen over de bouwwoede van de kunstsector: er komen veel nieuwe gebouwen bij (Muziekgebouw aan het IJ, Stedelijk Museum, Filmmuseum, ea.) maar de exploitatie van al die gebouwen gaat de gemeente 19 miljoen per jaar extra kosten.
  In totaal vroegen 259 instellingen zo'n 132 miljoen euro aan. Het beschikbare budget is nu bijna 75 miljoen. (Het Parool, 18/4/08)

 • Maritska Witte wordt per 1 december 2006 de nieuwe zakelijk leider van het Rozentheater in Amsterdam. Witte was de afgelopen vijf jaar hoofd van Productiehuis Frascati. Daar deed zij ervaring op met jonge makers en talentontwikkeling als producent van oa. Likeminds, Breakin'Walls festival en schrijf[WERK]plaats[FRASCATI]. Het Rozentheater wordt het huis van vijf theatergroepen: Huis aan de Amstel, Het Syndicaat, Urban Myth, Likeminds en Vrienden van de Dansmuziek. Hun grote en kleine voorstellingen plus een uitgebreid randprogramma worden exclusief gespeeld in het Rozentheater. Theatermakers Liesbeth Coltof en Danielle Wagenaar voeren nu de artistieke leiding van het Rozentheater. (Redactie, 8/11/06)

  meer over: Nestheaters


 • Uit een 'pre-advies' blijkt dat de Amsterdamse Kunstraad negatief gaat adviseren over structurele subsidie voor een aantal gerenommeerde Amsterdamse theaterinstellingen. Zo dreigen de Theatercompagnie, Het Theaterfestival, De Nieuw Amsterdam (DNA) en het ITs hun gemeentelijke subsidie te verliezen. Daarnaast adviseert de Kunstraad flinke kortingen op de subsidies voor een aantal theaters, zoals Carré en het Rozentheater. De Theatercompagnie is het tweede gezelschap in Amsterdam, na Toneelgroep Amsterdam en krijgt nu 680 duizend euro subsidie van de stad, naast 1,8 miljoen van het rijk. Daarbij zit de subsidie voor het Rozentheater inbegrepen. Ook DNA en Het Theaterfestival krijgen geld van het rijk naast gemeentelijke subsidie.
  Directeur Jacqueline van Benthem van het ITs laat het er niet bij zitten: "Er staan zoveel feitelijke onjuistheden in het advies. De commissie zegt dat wij een nieuw festival zijn. We bestaan al jaren. Ons werd verweten dat we geen selectie maken binnen de voorstellingen. Ook onzin. Ik vertrouw volledig op Hannah Belliot."
  Naast de verliezers zijn er ook instellingen met een gunstiger beoordeling: Cosmic krijgt meer geld, net als Het Syndicaat. De commissies zijn positief over het werk van de Nestheaters en het Gasthuis. Nieuwe aanvrager Urban Myth krijgt een positief advies.
  De Amsterdamse Kunstraad adviseert wethouder Hannah Belliot over de besteding van 80 miljoen euro in het kader van het Kunstenplan 2005-2008 van de hoofdstad. Het definitieve advies komt uit op 10 mei. (Volkskrant, Parool & redactie, 3/4/04)

 • Het Muziektheater in Amsterdam krijgt 2,5 miljoen euro om te verbouwen. Dit geld was eerder gereserveerd uit een overschot in het budget voor de verbouwing van Carré, maar dat moet van de gemeenteraad worden gebruikt voor het Rozentheater. Waar deze miljoenen vandaan komen wordt later beslist, in de voorjaarsnota. De verbouwing zal deze zomer plaatsvinden. (NRC, 21/1/03)

 • Het Rozentheater lijkt uit de brand, nu de Amsterdamse gemeenteraad besloten heeft om 2,4 miljoen euro vrij te maken voor de verbouwing. De verbouwing is nodig om zo'n 35 jaar achterstallig onderhoud weg te werken en om het theater ARBO-klaar te maken. De kantoren verhuizen naar het achterhuis, waar vroeger het decoratelier en opslagruimtes waren.
  De totale kosten voor de verbouwing zijn zo'n 3,8 miljoen euro. De overige 1,4 miljoen moeten worden bijeengebracht door Monumentenzorg (de gevel van het pand is beschermd), Stadsherstel en/of Woningbouwvereniging Eigen Haard. Begin februari hoopt het theater een definitief plan te presenteren. De verbouwing, die zes maanden zal duren, kan dan eind dit jaar beginnen. (VNG, 8/1/03)

  meer over: verbouwing


 • "Nog net acceptabel voor publiek, en onaanvaardbaar voor het personeel", dat was volgens Jan De Kuijper, directeur van het Rozentheater, het oordeel van de ARBO-dienst over het gebouw aan de Amsterdamse Rozengracht. Omdat het theater in 2003 zou verbouwen, werd de situatie gedoogd. Maar nu het Rozentheater door De Theatercompagnie is afgestoten, is er geen geld meer voor de verbouwing. De gemeente Amsterdam heeft de 3,8 miljoen euro nog niet begroot. Wethouder Hannah Belliot zegt dat het wel hoog op haar prioriteitenlijstje staat. Aan het theater is al 35 jaar nauwelijks wat gedaan. Het grid moet vervangen, de geluidsisolatie verbeterd en de kantoren verplaatst. (NRC, 14/10/02)

 • Het Amsterdamse Rozentheater herbergde ooit het roemruchte Mickery. Nu richt het zich op een publiek van vijftien plus. Tot vorig jaar was het Rozentheater de thuishaven van het gezelschap Art & Pro. De groep fuseerde met de Trust en het nieuwe gezelschap heeft zich gevestigd in het oude Trusttheater. Er moest een doel komen voor het theater aan de Rozengracht. Zo ontstond een alliantie tussen de Theatercompagnie, Huis aan de Amstel en Het Syndicaat. Hun doel: een eigen toneelhuis voor publiek vanaf vijftien jaar. Dat publiek mag uit alle lagen van de bevolking komen vinden Kiki Stoffels en Jan de Kuijper van het Rozentheater.
  De officiële opening onder de titel 'Under Construction' vond plaats op 11 november en was aan de drukte in de gangen en zalen te zien een succes. Er waren allemaal previews van voorstellingen, in de grote zaal speelde een bandje en elders werd een film vertoond. Het is de bedoeling dat iedere maand een soortgelijke avond wordt georganiseerd. Verder zal ieder lid van de alliantie twee maal per jaar een voorstelling verzorgen. In het pakket komen niet alleen theatervoorstellingen, ook bands, videokunstenaars, dansers en grafische vormgevers zullen aan bod komen. Als het maar valt onder de noemer 'kunst en cultuur'. In december 2002 zal het Rozentheater een half gesloten worden voor een noodzakelijke verbouwing. Het pand moet aangepast worden aan de eisen van deze tijd. Wel zullen in die tijd voorstellingen op andere plaatsen doorgang vinden om de continuïteit te bewaren. (NRC, 12/11/01)


 • Dit jaar opnieuw zijn de afstudeervoorstellingen van de studenten aan de regie-opleiding in Amsterdam niet te zien op het ITs. De studenten organiseren dit jaar in samenwerking met de Theatercompagnie een eigen festival onder de naam De Regiedagen. In het Rozentheater in Amsterdam zijn van 15 t/m 29 juni de afstudeervoorstellingen van Marcus Azzini, Lotte van den Berg en Olivier Provily te zien. Daarnaast zijn er in de studio's van de Theaterschool op de Lindengracht voorstellingen van jongerejaars, debatten, installaties en muziek. Ook Moose zal aanwezig zijn om op geheel eigen wijze het festival te verslaan. (VNG, 10/6/01)

  meer over: Regieopleiding


 • De Theatercompagnie is een feit en heeft grootse plannen. Zo bleek uit de presentatie van het nieuwe gezelschap. Onder het motto 'In art we trust' bespeelt het Amsterdamse 'repertoiregezelschap' straks drie theaters: de Stadsschouwburg voor "groots gemonteerde voorstellingen van modern en klassiek repertoire", het Rozentheater voor jongerentheater en het Compagnietheater (voorheen Trusttheater) voor nieuwe schrijvers en regisseurs. Ter gelegegenheid van het afscheid van De Trust is er een boek over het gezelschap verschenen en kan men herinneringen ophalen bij de video-installatie met favoriete Trustscènes en -personages door Barbara van Loon. Het meest opvallende is het briefpapier van de Theatercompagnie. Rechts boven staat het motto in het geel doorboord met gaten als een gatenkaas. Dat betekent dat we het ook weer niet al te serieus moeten nemen? (Volkskrant & VNG, 4/12/00)

 • 'Hooligans; a kicking slice of life' is de titel van het nieuwe voetbalstuk van Gerben Hellinga. Het is alweer dertig jaar geleden dat deze toneelschrijver 'Ajax-Feyenoord' schreef, dat toen opgevoerd werd door Toneelgroep Centrum. Nu speelt dit stuk over voetbalvandalen "die zich letterlijk een weg door het leven slaan" vanaf februari 2001 in het Rozentheater in Amsterdam. (AD, 6/9/00)

  meer over: voetbal


 • Het Rozentheater moet een soort Melkweg worden voor het toneel, volgens Theu Boermans. Wanneer de fusie tussen Art&Pro en de Trust een feit wordt, beschikt het nieuwe gezelschap over twee theaters. Het Rozentheater wordt dan beschikbaar voor jongeren. Er zullen voorstellingen speciaal voor jongeren opgevoerd worden en daarnaast krijgen jonge regisseurs en acteurs de mogelijkheid om er voorstellingen te maken. (Volkskrant, 16/3/00)


 • Art & Pro gaat tijdelijk commercieel! Volgend jaar is er natuurlijk de fusie met De Trust, maar eerst doet het gezelschap nog even een coproductie met Joop van den Ende Theaterproducties: in het Rozentheater zal aan het eind van de zomer 'Tango de Valentino' worden opgevoerd, een kleine musical over zwijmelheld Rudolph Valentino onder regie van musicalster Stanley Burleson. (Parool, 11/1/00)

praat mee

schrijf een mini